Рим - 26 тема

• 51 220
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Абсурд да Ви вози автобус до Ватикана за 40 минути от Пантеона. Нещо сте се объркали.
https://www.google.com/maps/dir/Pantheon,+Piazza+della+Rotonda,+ … 3e3!5i1?entry=ttu  22-24 минути.
Оригиналната вълица е вътре в Капитолийските музеи. Вие за коя говорите? Тази на площада ли?

# 451
  • София
Абсурд да Ви вози автобус до Ватикана за 40 минути от Пантеона. Нещо сте се объркали.
https://www.google.com/maps/dir/Pantheon,+Piazza+della+Rotonda,+ … 3e3!5i1?entry=ttu  22-24 минути.
Оригиналната вълица е вътре в Капитолийските музеи. Вие за коя говорите? Тази на площада ли?
Така ми даде сайта чрез plan your journey
И да, тази на площада. Не влязохме вътре, че бяхме каталясали от Колизеума, римски форум и Палатин. Ако остане време ще се върнем.

# 452
Знам че е относително, но колко време ще отнеме обиколката на музеи Ватикани. През Букинг за моята дата имаше свободен час 15.00 часа. А през друга платформа имаше комбиниран билет за музеите и Колизеума. Дали може да се ползва на  10.09 и 11.09 примерно

# 453
  • sofia
Здравейте, аз се интересувам от Вила Боргезе - колко време ще ни трябва само за градините, без да влизаме вътре?

# 454
  • София
Знам че е относително, но колко време ще отнеме обиколката на музеи Ватикани. През Букинг за моята дата имаше свободен час 15.00 часа. А през друга платформа имаше комбиниран билет за музеите и Колизеума. Дали може да се ползва на  10.09 и 11.09 примерно

На нас с ММ ни отне 5 часа, но бяхме без гид, но Ватикана + Колизеума /и форума и палатин/, ще е бясно препускане според мен. Особено ако се качвате на кулата на Св. Петър, там губиш още някой друг час. На мен Колизеума, форума и палатин ми отне цял ден, то си е доста там ако гледааш всичко и не караш по през просото.

# 455
Парка на Боргезе е големичък, функционира като градски парк мисля. Не сме посещавали зоопарка и другите атракциони, само минахме напреко - може би половин час без бързане.

# 456
  • София
Ние много не разгледахме парк Боргезе, но посетихме Зоопаркът, където доста време отделихме. Във вила Боргезе не сме влизали.

# 457
  • София
Как така забележителностите със самолетните билети, имате предвид един след друг. Изобщо не съм запозната какво може да се види за 3-4 дни.... Кое летище е най добре и удобно да се ползва?

Чампино е по-малко и по-близо до Рим с обществен транспорт, съответно ако имате ранен полет можете да се придвижите по-бързо и по-евтино.

За 3-4 дни може да се види и много, и малко - зависи как ходите, колко обикаляте, дали искате да разглеждате музеи, колко рано ставате. Аз съм водила приятели в Рим за два дена - обиколихме всички главни забележителности, влизахме в Колиезума, Форума и Св. Петър, ходихме до Трастевере на вечеря, после правихме и нощна разходка. Но не сме влизали в музеи - те самите не поискаха. Ако исксте да видите Ватиканските музеи и Сикстинската капела - там ще ви отиде около половин ден, така че си преценете кое ви е важно за гледане. Ако искате да видите набързо повече неща, може да използвате двуетажните туристически автобуси - излизат малко солено, но пък можете да ги ползвате 24 часа или повече. И това съм правила с друга група, защото бяха по-възрастни и не искаха да обикалят много пеша. С тях пък обаче успяхме да разгледаме и неща в покрайнините на Рим.

За хотелите - повечето не препоръчват района около Термини - централната им гара, защото има доста контингенти. Иначе там хотелите са сравнително евтини. Аз лично нямам особено против този район когато съм с хора, които така или иначе не обичат да излизат по-тъмно. Даже бих казала, че май основно там съм си запазвала в Рим или в Прати - това е районът около Ватикана. Най-добре си вижте на кое летище сте се, прегледайте какъв транспорт има от него до Рим и си намерете спане, което да ви е удобно за придвижване - пак с оглед на това в колко часа кацате/излитате.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 13:32 от ElzaFB

# 458
На нас с ММ ни отне 5 часа, но бяхме без гид, но Ватикана + Колизеума /и форума и палатин/, ще е бясно препускане според мен. Особено ако се качвате на кулата на Св. Петър, там губиш още някой друг час. На мен Колизеума, форума и палатин ми отне цял ден, то си е доста там ако гледааш всичко и не караш по през просото.

Има ли места за отдих, откъде да се купи вода?

# 459
  • София
Има ли места за отдих, откъде да се купи вода?

За Ватикана имаше само на 2 места пейки и това е, вода не си спомням (беше отдавна все пак май 2022г. и имам доста пътувания оттогава) дали съм носила, честно казано, но и не съм купувала. Аз съм от тия дето могат да карат без вода Simple Smile

# 460
На Колизеума и форума има на няколко места чешмички, като цяло навсякъде може да се влиза с бутилката, така че просто си носете и наливайте, където има чешма.

# 461
  • София
Има дори кафе/ресторант. И вътрешен двор с пейки, но е на припек и през лятото беше убийствена жега. Минахме през музеите за около 2 часа. Първо, бяхме с деца, второ, беше толкова претъпкано с хора, че голяма част от удоволствието от разглеждане се изпари с времето, докато накрая дори ни досади, въпреки дългоочакваната Сикстинска капела.

# 462
И аз бях във Ватикана през пиков месец и общо взето мога да окачествя като посещението като кошмарно. Супер горещо, задушно, малко вентилация, голям поток от хора, които просто искат да стигнат до Сикстинската капела и препускат като коне. Тълпата те влече буквално. Аз загубих търпение, а съм от хората, които прекарват по цял ден в музеи, но в случая не ми се получи.
Не разбирам защо не направят шорткът към Сикстинската капела за тези, които не се интересуват от друго и не дадат възможност на останалите да се насладят.
В самата Сикстинска капела беше претъпкано, така че не прекарах повече от 5 минути и бързах да се изнеса. Лично аз бих повторила Ватикана единствено през късна есен или зимен сезон, когато има по-малко туристи.

# 463
Средата на септември май също е пиков период, нали?
Дано е малко по-хладно поне.

# 464
Аз обичайно се водя от цената на билети за дадена дестинация и повечето пъти съм пътувала октомври-февруари.
Ами супер е бих казала, не е фраш от туристи и се разглежда съвсем спокойно.
Времето също е от любимото ми с температури около 20-25С (зависи от месеца), защото жеги не понасям.

Общи условия

Активация на акаунт