Рим - 26 тема

• 51 222
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Винаги съм започвала от самолетните билети. Купувам тях (досега все с Раян еър съм пътувала аз), за да са ми ясни датите и след това резервирам хотел.

# 436
Зравейте, много бих искала да организирам сама посещението ни в Рим но се притеснявам дали ще мога.... Ако с агенция разликата е 500лв. ще ги прежаля Sad Не знам дали ще се справя и от къде да започна- самолетни билети, хотел? Атракции , а с градският транспорт ме убихте!! Sad Моля за помощ някой да ми съдейства от къде да взема билети и къде е най - добре да запазя хотел....
Ако не коя агенция да използвам 3-4 дни

Следите си нискотарифните компании за самолетни билети. Ако нямате ограничение за датите, може да намерите за по 60-70лв билети.
Хотел, централен район. Отваряте букинг или airbnb и на картата гледате централната част.
Градският транспорт си е съвсем ок, има метро...но така или иначе Рим се обикаля пеша.
За основните тур.обекти билети се купуват заедно със самолетните билети, защото много бързо се изчерпват.

Ако ползвате агенция, в повечето случаи хотелите им са дупки и са далеч от центъра.

# 437
Как така забележителностите със самолетните билети, имате предвид един след друг. Изобщо не съм запозната какво може да се види за 3-4 дни.... Кое летище е най добре и удобно да се ползва?

# 438
Някои от забележителностите пускат билети точно месец или 2 преди датата, така че няма смисъл заедно със самолетните. Следете си сайтовете на забележителностите, иначе и през външни сайтове има, но с по няколко евро повече.
Наземния транспорт май не е много надежден, ние поне нямахме късмет с него, но метрото си е ок. Предпочетохме апартаментче по кварталите извън лудницата, а и си ни е голям кеф да си купим местни продукти и сами да си сготвим набързо. И за шопинг е по-бюджетно Simple Smile

# 439
  • София
От моя опит: летище Чампино, но с вметката, че  на Фиумичино никога не съм кацала. От летището до Рим взимаме Ситбус, цената през април беше 7 евро, ако не се лъжа. Бусчето спира на гара Термини, откъдето вече се придвижваме до избрания хотел. Хотелите все съм ги избирала около гарата, но в хубавите части Simple Smile, за да ни е по-лесно придвижването. Иначе Рим се обикаля пеша, много рядко сме се качвали на метро. Последния път нещо много ме учуди и не намерих отговор защо е така: купихме билети за метрото от автоматите в метростанцията и уж цената беше 1,50 евро, пък ни взе по 2. Доколкото успях да разтълкувам, цената беше такава заради това, че взехме хартиени билети.

# 440
Не знам, плащайки с карта билетите за метро си бяха все по1,50. Хартиени са си билетите май винаги, като ги купуваш от машина, други не сме видели Simple Smile

# 441
  • София
Не знам, плащайки с карта билетите за метро си бяха все по1,50. Хартиени са си билетите май винаги, като ги купуваш от машина, други не сме видели Simple Smile

Плащахме в брой, с монети, даже сложих точно 1,50, но автомата изписа, че иска още. Simple Smile Наистина ми стана странно, но не съм правила опит чак толкова да разучавам защо се получи така, приех го и продължих нататък Simple Smile

# 442
Да, не знам, ние плащахме само с карта и беше ОК. Метрото е супер удобен транспорт там за големите жеги особено.

# 443
От моя опит: летище Чампино, но с вметката, че  на Фиумичино никога не съм кацала. От летището до Рим взимаме Ситбус, цената през април беше 7 евро, ако не се лъжа. Бусчето спира на гара Термини, откъдето вече се придвижваме до избрания хотел. Хотелите все съм ги избирала около гарата, но в хубавите части Simple Smile, за да ни е по-лесно придвижването. Иначе Рим се обикаля пеша, много рядко сме се качвали на метро. Последния път нещо много ме учуди и не намерих отговор защо е така: купихме билети за метрото от автоматите в метростанцията и уж цената беше 1,50 евро, пък ни взе по 2. Доколкото успях да разтълкувам, цената беше такава заради това, че взехме хартиени билети.

Може ли да ми препоръчате хотел??

# 444
  • Milano

Плащахме в брой, с монети, даже сложих точно 1,50, но автомата изписа, че иска още. Simple Smile Наистина ми стана странно, но не съм правила опит чак толкова да разучавам защо се получи така, приех го и продължих нататък Simple Smile

Отговора е в сайта на транспорта.😉

На практика това, което сте купили е карта, наречена +Roma in tasca (Рим в джоба), която може да се зарежда с BIT100min (до 12 единични билета), с 24/48/72ч карти, седмични карти.
Ако сумата е под 7 евро плащате 0,50 евро за картата (от 13 юли насам, преди това е била безплатна). Ако надвишава 7 евро е безплатна.
Може да се зарежда не само на автомати, а и в табакерии, и т.н.

С една дума опитват се да намалят използването на хартия и билетите от автоматите се качват в тази "карта".👏
Благодаря, че споделихте!

П.п. дали навсякъде има от новите автомати вие ще кажете.

# 445
Как така забележителностите със самолетните билети, имате предвид един след друг. Изобщо не съм запозната какво може да се види за 3-4 дни.... Кое летище е най добре и удобно да се ползва?

Направете си труда да прочетете първата страница на темата, има обяснение за много от нещата, за които питате.

Билети за най-популярните забележителности както вече са ви казали пускат 1месец по-рано, а за други може да ги вземете и 2-3месеца предварително. Съветвам ви да го направите, защото после свършват и ще останете без.

Апартамент, хотел никой не може да ви препоръча, защото не ви знае бюджета.
Може да спите за 300лв на нощ, може да спите и за 1300лв.
Пак ви казвам, отворете Букинг и гледайте и четете.

# 446
  • София
[quote author=regina

Отговора е в сайта на транспорта.😉
С една дума опитват се да намалят използването на хартия и билетите от автоматите се качват в тази "карта".👏
Благодаря, че споделихте!

П.п. дали навсякъде има от новите автомати вие ще кажете.
[/quote]

Реджина, знаех си, че има някакво обяснение, но нямах време да разучавам. Да кажа само, че през април беше пътуването ни, но бях забравила за този случай и сега се сетих да споделя.
А колкото до хотелите, и аз май не се наемам да препоръчвам. Тук са се пускали много линкове, на първа страница също има много полезни неща, хубаво е да се прочетат една-две теми и всичко се изяснява. Поне аз така направих преди първото пътуване преди години, само че изчетох всички теми и после си организирах екскурзията сама.

# 447
Извинете, но направихте ли си труда да отворите картата и да прочетете темата досега?

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 13:14 от Tsugumi_

# 448
  • Milano
Здравейте, разбрах, че за Колизеума и някои други забележителности има намален билет за граждани на ЕС от 18 до 25 годишна възраст. За съжаление обаче никъде няма точна и ясна информация, че навършилите 25 годишна възраст бихме могли да се възползваме от намалението. На места пише, че не може, на места пише, че може, на други пък пише, че може до деня след 25-тия рожден ден, срещам го и че до 26 годишна възраст може, изобщо никъде няма категоричен отговор. Има ли някой запознат как стоят нещата от личен опит?

От сайта на Министерството на Културата:

"Възрастовата граница, до която е възможно да се ползва намалението, се счита за превишена (надвишена) от деня след навършване на 25г."

Без да съм юрист, това за мен означава до рожденият ден (25г), но в сайта на Колизеума е пояснено, че е намалението важи до следващият ден:

Дали се спазва стриктно е отделен въпрос.

Ватикана е отделна държава, там може да е различно.

Кара Миа, вероятно е от юли миналата година. Потърсих го като информация, не обръщайки внимание на годината...все пак съм с телефона под чадъра.🤣

# 449
  • София
В момента сме в Рим. Апартаментът ни е близо до Пантеона и навсякъде сме пеша. Дори до Ватикана вчера си изпуснахме автобуса, който щеше да ни закара за 40мин (според сайта ATAC) и стигнахме пеша за същото време. И от Термини се придвижихме пеш за около 25мин.
Около Колизеума сега е доста оградено(явно заради ремонта на метрото, Капитолийската вълчица също е в железа и е гадно за снимане
Цените и по пътя в капанчетата, и в ресторантите средна класа са сходни, а в супермаркетите е доста оскъден асортимента и пак е скъпичко, по нашите критерии. Но на лоша храна не сме попаднали, засега:smile: Топличко е доста  и е проблем много да се ходи през деня.

Общи условия

Активация на акаунт