Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 8

• 45 325
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Аз направих тотална лапароскопска хистеректомия с аднекси (яйчници) при д-р Лъчезар Танчев в Токуда. За момента (3 месеца след операцията) нямам оплаквания и затова смея да препоръчам. Simple Smile))

# 136
И аз бях при него декември с отворена операция -хистеректомия без аднекси.Също съм с добри впечатления.

# 137
На 31 юли 2023 г. преди  9 дни беше моята ларапоскопска хистеректомия - матка и шийка -премахнати, запазени яйчници в Токуда при доц. Лъчезар Танчев. Чувствам се добре, но ме мъчи един хематом около пъпа, който се получи при операцията. Имам огромна синина 15х10 см, но въпросът ми е дали е нормално да ме сърби този хематом толова много. Усещам, че става все по-малък (първо беше като твърдо топче 3х3 см.), но не очаквах сърбеж. Никога до сега не ме ее сърбяла синина.

Въпрос към тези, които са със запазени яйчници: Нещо по-специално следите ли? ИЗследвания - кръв, хормони, на колко време и какви прегледи?

На cheesecake бих  препоръчала Токуда и д-р Танчев. Цената на всичко беше около 1700лв. Отношението на персонала е много професионално. Работят като добре смазана машина - има правила, всеки си знае задълженията и си върши работата. Не се чувстваш като забравен и захвърлен в стаята да се мъчиш.

# 138
sanyabo, и мен много ме сърбеше - не на пъпа, а другата дупка около хълбока. Даже чешейки я насън, успях да я разкървя веднъж преди да паднат конците. Би трябвало да си на контролен преглед скоро. Според мен, питай за синината и хематома. И аз имах в пъпа топче в началото. Синина също, но не помня колко голяма.

# 139
На 31 юли 2023 г. преди  9 дни беше моята ларапоскопска хистеректомия - матка и шийка -премахнати, запазени яйчници в Токуда при доц. Лъчезар Танчев. Чувствам се добре, но ме мъчи един хематом около пъпа, който се получи при операцията. Имам огромна синина 15х10 см, но въпросът ми е дали е нормално да ме сърби този хематом толова много. Усещам, че става все по-малък (първо беше като твърдо топче 3х3 см.), но не очаквах сърбеж. Никога до сега не ме ее сърбяла синина.

Въпрос към тези, които са със запазени яйчници: Нещо по-специално следите ли? ИЗследвания - кръв, хормони, на колко време и какви прегледи?

На cheesecake бих  препоръчала Токуда и д-р Танчев. Цената на всичко беше около 1700лв. Отношението на персонала е много професионално. Работят като добре смазана машина - има правила, всеки си знае задълженията и си върши работата. Не се чувстваш като забравен и захвърлен в стаята да се мъчиш.

Мен ме сърбеше целия корем (отворена операция) ще мине с времето.... иначе нищо не следя. Веднъж годишно ходя на профилактичен за да видят как се движат яйчниците и това е то. Нямам препоръки за изследвания или нещо по-специално, но може би зависи и от възрастта. Аз нямам 40 още, вероятно съм "далеч" от менопаузата и за това. Не знам какво да очаквам, за година и половина не съм имала проблеми.

# 140
  • Варна
Момичета в паника съм !
9мес след операцията си живея доволно и щастливо докато вчера не получих леко кафяво зацапване 😩
Усещам и парене и помислих, че е нещо урологично. Сутринта пуснах стерилна урина- няма бактерии, но има повишени левкоцити, малко еритроцити и няколко оксалати. Джипито каза, че е уроинфекция.
Добре, изписа ми лек антибиотик.
Прибирам се след работа, но ме гложди от къде идва това зацапване. Бръкнах с клечка за уши и ужас- зацапването е влагалищно !
Веднага хукнах към спешен АГ кабинет. Оказа се някакво мини полипче в края на влагалищния чукан. Доктора каза, че може и конче да е прорастнало или тъкан да се е разрастнала леко. Огледа го, каза че е хубаво да се махне за хистология, но не би трябвало да е нещо притеснително. С ехограф също огледа- каза всичко е наред. Като извади ехографа ми показа, че е чист- т.е няма обилно кървене. Можело и при секс да се е разранило- ще кажеш, че кой знае какви креватни акробати сме с мъжа ми. Но вярно, че бяхме интимни по-предния ден.

Ще полудея от притеснение. Сто пъти го питах от какво може да е. Срах ме е да не е някой рецидив на злокачествения полип от матката.
Миналия месец бях на контролен в Плевен, доктора нищо не каза- всичко беше наред. От къде се взе това чудо ?!
Чували ли сте за подобна ситуация?

# 141
Здравей Гери, едва ли да е нещо притеснително, щом си била на контролен преглед скоро. Може би е добре да си пуснеш туморни маркери. Досега пускани ли са такива?

# 142
  • Варна
Здравей Гери, едва ли да е нещо притеснително, щом си била на контролен преглед скоро. Може би е добре да си пуснеш туморни маркери. Досега пускани ли са такива?

Пускаха ми от онко диспансера през Март. Днес ми беше на ум да пусна освен урината и кръвни с туморни маркери, но за тях съм чувала, че може да дадат фалшиво положителен резултат ако има някакво възпаление. Не исках да си причинявам и този стрес.
Другата седмица имам направление за нови изследвания кръв и урина, тогава ще включа и туморни. Кои от всички да пусна?

# 143
sanyabo, и мен много ме сърбеше - не на пъпа, а другата дупка около хълбока. Даже чешейки я насън, успях да я разкървя веднъж преди да паднат конците. Би трябвало да си на контролен преглед скоро. Според мен, питай за синината и хематома. И аз имах в пъпа топче в началото. Синина също, но не помня колко голяма.
Топчето около пъпа намалява, но не е изчезнало. Конците даже не са паднали, но ме мъчи цистит след катетаризацията. Пия много вода, за да не се задължа урина, изпих една опаковка УриналАкут, взех си Цистон на Хималая и така и не зная от кое ще мине и кога? Откривам едни хомеопатични хапченца на Боарон и се чуда дали и тях да не взема
Герито, благодаря, че споделяш! Всеки споделен опит и проблем е в помощ.
Бъдете здрави! Flowers HibiscusFlowers Four Leaf Clover

# 144
Здравейте, мили дами, пиша с молба за препоръка. Майката на мъжа ми има пролапс на матката, препоръчали са операция, не съм говорила с нея в детайли, но предполагам премахване на матка. Искаме да е възможно най- добрата болница и лекар, много е държи да е чисто и да й обяснват/отговарят на въпроси. Аз съм лежала в Токуда за кюретаж и не мога да се оплача. Мислех и нея да я насоча там, при съмнения за извънматочна бременност се бях насочила към Доктор Танчев, защото знам, че прави доста лапароскопски операции. Виждам и доста от вас коментират, че са доволни. Смятате ли, че Токуда наистина ще е най-доброто място в София или бихте препоръчали и друг лекар?

# 145
Здравейте, мили дами, пиша с молба за препоръка. .......................
Виждам и доста от вас коментират, че са доволни. Смятате ли, че Токуда наистина ще е най-доброто място в София или бихте препоръчали и друг лекар?
Навярно всеки ще ти препоръча болницата от която има впечатления. Аз съм доволна от Токуда.
 Доц. Танчев наистина обяснява добре, но забелязах, че трябва да му задавам конкретни въпроси. Дори си бях записала няколко в телефона, за да не забравя нещо Simple Smile. Няма как лекарите да са непрекъснато на разположение когато нещо ни "засърби" някъде. Наложи ми се да задам въпрос и на сестрите, но те са по-лаконични. Само една имаше, която като по протокол обясняваше всичко около въпроса ми и дори с препоръки, а не само : "Нормално е! Ще мине!"
Доста бързо гледат да изписват от Токуда. То няма и смисъл много да се лежи, но някак едва си се изправил да те раздвижат след реанимация и да ти кажат "Утре те изписваме" - звучи стряскащо, но е факт, че наистина на следващия ден бях на крака и по живо, по здраво пътувах към къщи. Операция - хистеректомия.
Желая успех в решението!

# 146
Здравейте, прекрасни дами. Вчера ме диагностицираха с рак на шийката на матката. Дойде ми малко като шок, предвид че всяка година ходя на профилактичен преглед и правя цитонамазка. Но както и да е, фактите са факти и не мога да ги променя.
Тъй като туморът е с размер 3-4 см, лекарят препоръча радикална хистеректомия. Докато чакам резултатите от биопсията, съвсем ще се побъркам. От побъркване обаче полза няма, затова се старая да се взема в ръце и да направя план за действие.  В момента съм пред дилема къде и при кого да направя операцията. От Варна съм, прегледа ме д-р Яков от Майчин дом. Той каза, че вариантите в града са три - окръжна, терапията и майчин дом. Аз мога да отида в който и да е град, не знам накъде да се насоча и ще съм благодарна да споделите вашия опит. Някой правил ли е тази операция в Майчин дом?
А проф. Корновски само в частния си кабинет ли преглежда и прави ли операции?
При професор. Горчев в Плевен много ли се чака за час и операция, тъй като не ми се иска да го отлагам?
София също ми е вариант.
Малко се лутам в момента в морето от информация и не знам накъде да се насоча и въобще какви са стъпките по извървяване на този процес, но имам малко дете и не мога да си позволя да се отпусна.
И още нещо, което според мен е изключително важно - какво правите за психическото си благосъстояние в такива моменти?

# 147
  • Варна
ЗДРАВЕй !
Първо- съжалявам, че преминаваш през това. Шок си е действително. И поздравления, че се взимаш в ръце и осъзнаваш, че от драма полза няма.
Много искрено те съветвам да си вземеш материала след биопсията и да го дадеш за още едно изследване в друга лаборатория, за да имаш и второ мнение.
Бих те посъветвала да се обърнеш и към онкогинеколозите в града. Освен Корновски може да се обадиш и на др Илиян Иванов. Преглежда в МЦ Медикал Плюс - часовете са за месеци напред, но кажи на регистратура за диагнозата си - може да успеят да измислят нещо.
Аз се следя при него, но се оперирах в Плевен при доц Томов (не съм склонна да препоръчам Горчев). Там за час действай пак така- кажи с каква диагноза си- успяват да вмъкнат в по-скорошен час.
Правилно се интересуваш и за емоционалното здраве. Това е основен фактор в оздравяването. Аз се консултирах с психолог- имам си доверен специалист, с който се виждам понякога и през 2-3г, но усетя ли че зациклям ѝ се обаждам- работим 3-4 пъти и така до следващия път.  Обикновено бързо излизам от разни дупки, но наистина помощта отвън е много ценна.

Стискам ти палци- всичко ще е наред. Хубаво, че е хванато навреме и ще се излекува лесно.

[/b]
Здравейте, прекрасни дами. Вчера ме диагностицираха с рак на шийката на матката. Дойде ми малко като шок, предвид че всяка година ходя на профилактичен преглед и правя цитонамазка. Но както и да е, фактите са факти и не мога да ги променя.
Тъй като туморът е с размер 3-4 см, лекарят препоръча радикална хистеректомия. Докато чакам резултатите от биопсията, съвсем ще се побъркам. От побъркване обаче полза няма, затова се старая да се взема в ръце и да направя план за действие.  В момента съм пред дилема къде и при кого да направя операцията. От Варна съм, прегледа ме д-р Яков от Майчин дом. Той каза, че вариантите в града са три - окръжна, терапията и майчин дом. Аз мога да отида в който и да е град, не знам накъде да се насоча и ще съм благодарна да споделите вашия опит. Някой правил ли е тази операция в Майчин дом?
При професор. Горчев в Плевен много ли се чака за час и операция, тъй като не ми се иска да го отлагам?
София също ми е вариант.
Малко се лутам в момента в морето от информация и не знам накъде да се насоча и въобще какви са стъпките по извървяване на този процес, но имам малко дете и не мога да си позволя да се отпусна.
И още нещо, което според мен е изключително важно - какво правите за психическото си благосъстояние в такива моменти?

# 148
ЗДРАВЕй !
Първо- съжалявам, че преминаваш през това. Шок си е действително. И поздравления, че се взимаш в ръце и осъзнаваш, че от драма полза няма.
Много искрено те съветвам да си вземеш материала след биопсията и да го дадеш за още едно изследване в друга лаборатория, за да имаш и второ мнение.
Бих те посъветвала да се обърнеш и към онкогинеколозите в града. Освен Корновски може да се обадиш и на др Илиян Иванов. Преглежда в МЦ Медикал Плюс - часовете са за месеци напред, но кажи на регистратура за диагнозата си - може да успеят да измислят нещо.
Аз се следя при него, но се оперирах в Плевен при доц Томов (не съм склонна да препоръчам Горчев). Там за час действай пак така- кажи с каква диагноза си- успяват да вмъкнат в по-скорошен час.
Правилно се интересуваш и за емоционалното здраве. Това е основен фактор в оздравяването. Аз се консултирах с психолог- имам си доверен специалист, с който се виждам понякога и през 2-3г, но усетя ли че зациклям ѝ се обаждам- работим 3-4 пъти и така до следващия път.  Обикновено бързо излизам от разни дупки, но наистина помощта отвън е много ценна.

Стискам ти палци- всичко ще е наред. Хубаво, че е хванато навреме и ще се излекува лесно.

[/b]
Тъй като туморът е с размер 3-4 см, лекарят препоръча радикална хистеректомия. Докато чакам резултатите от биопсията, съвсем ще се побъркам. От побъркване обаче полза няма, затова се старая да се взема в ръце и да направя план за действие.  В момента съм пред дилема къде и при кого да направя операцията. От Варна съм, прегледа ме д-р Яков от Майчин дом. Той каза, че вариантите в града са три - окръжна, терапията и майчин дом. Аз мога да отида в който и да е град, не знам накъде да се насоча и ще съм благодарна да споделите вашия опит. Някой правил ли е тази операция в Майчин дом?
София също ми е вариант.

Много много благодаря Simple Smile
В допълнение, колко време може да се отложи операцията (от гледна точка да знам като ми кажат дата, дали би била приемлива). Съжалявам, ако някъде е описано, просто наистина има много информация и се изгубвам на моменти Simple Smile
Щецсъм благодарна и за препоръки за психолог във Варна Simple Smile

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 17:35 от JoyOfLife

# 149
Във Варна може да се поинтересувате  и за Светлозар Филев, той също е гинеколог онколог. https://varnaoncology.org/struktura/onkoginekologichno-otdelenie/
Успех!
Всичко ще бъде наред!

Общи условия

Активация на акаунт