Политиката в България - Тема 4

• 703 856
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 20 865
Цитат
....освобождението на България е вторичен продукт от имперския конфликт за влияние на Балканите между Руската империя и Османската империя. Ни повече, ни по-малко.
Ако беше само това, нямаше да има намеса на Великите сили, Берлински конкрес и разпокъсване на България. Та ако любовта към Русия като освободителка е спорна, още по спорна би трябвало да е любовта към останалите, чиито помисли и стремежи не са по различни.

А защо изобщо говорим за любов??? Някой да те е възпитавал в любов към ЕС, НАТО, Брюксел? Аз не се сещам, но виж много добре помня как ме възпитаваха в любов към Съветския съюз. И датата трети март е инструмент за внушаване на тази любов към Русия (днес, преди към СССР). Е, време е да се отървем от някои вредни за България влияния и смяната на националния празник е стъпка в тази посока.

# 20 866
В някакъв момент трябва да се сложи точка на фалшивия наратив за милозливата Русия, която дошла да “спаси” българите от Османската империя. Истината е, че освобождението на България е вторичен продукт от имперския конфликт за влияние на Балканите между Руската империя и Османската империя. Ни повече, ни по-малко.

Същото важи и за граф Игнатиев, на когото грам не му е пукало какво точно ще стане с България. Преди всичко Игнатиев е макиевилистичен дипломат, чийто основен интерес е да засили руското влияние на Балканите. В неговите собствени записки пише, че Санстефанският мирен договор няма да мине, но е добра възможност за Русия. Именно, да видят българите колко е бяла и добра и как се “грижи” за нашия интерес, а колко “зли” в сравнение са западните сили.

Трети март е празник на фалшивия наратив. Мен това ме дразни в него. Нямам нищо против да си остане национален, стига да спре да се натяква как Русия алтруистично дошла да ни освободи. Освободила ли ни е? Да. Дошла ли е да ни освободи, защото сме “славянски братя” и се е загрижила? Не. Гонела е собствения си интерес.

Апропо, количество хора, които и до ден днешен се разхождат със Z по улиците и милеят за “онова време”, показва колко добре Русия си е оплела кошницата с годините пропаганда и митология по темата.

Уви, няма да стане. Постоянно ще се натяква как милозливата Русия не спасила. и за това е по-добре да се смени и да стане официален, а не национален. Първо, защото макар че руските офицери, войници и интелигентни са ценяли свободата ни, руският цар, правителство, придворни не са я ценяли, а са търсили поводи да ни мачкат. От 1929 когато тръгва гръцкото национално движение, Русия категорично застава на страната на гърците(те са си представили, че чрез гърците ще се сдобият с панхристиянско лоби в Тракия и то - до Цариград и ще наложат контрол над Босфора и Дарданелите). Не са давали дума да се издума за българска независима църква, чак когато създаваме униатска църква разбират, че няма да се откажем, отвличат Йосиф Соколски и си променят политиката. До този момент от 1860 до 1870 Н.Игнатиев е един от най-отявлените врагове на църковна независимост.

Същият е бил голям противник на делото на Раковски и Левски. С една дума е можел да спаси Левски, а е работил в обратната посока. По негови указания Найден Геров е набеждавал Левски за чужд шпионин.

През 1875 се решава точно преди да избухне Старозагорското въстание малък отряд предвождан от Бенковски да подпали Цариград. Те са на "на отчет" към Заимов. Слабохарактерният Заимов отива при Игнатов и...Игнатов категорично забранява операцията. Тя не била готова.

Впоследствие през 1878 проявява нетактичност със Санстефанския договор, надскача си пълномощията и след като вече има договорка с Австро Унгария за две автономни български области  - източен и западен вилае, но да не влиза Тракия- влиза в явно нарушение, с което предизвиква "окастрянето" на Санстефанска България.

За Каулбарс, Ернрот и Соболев, които са се държали като генерал-губенартори - да не говорим. Чак и либералите-русофили на Каравелов ги намразили.
След 1885  Русия се опитва да диктува кой да ни е цар, каква да ни е политиката. През 1913 руският цар трябва да е посредник между нас и Сърбия...трънки от 1885 Русия е непрестанно на страната на Сърбия. Чак една от последните принцесите Романови - Наташа - е сгодена за сръбския принц
През 1916 русите навлизат в България за да помогнат на румънци да си откъснат от земите ни. Народният съд, геноцида над македонски българи и пр. остават за историята.
Русия никога не ни е мислила благото, гледала си е нейните интереси. С това не бива да обезценяваме живота на руските войници, дали си живота за нас, но нека не се забравяме, че царя и руското правителство са си гонили техни имперски интереси. и ако Александър II е бил сравнително либерален монарх, то баща му Николай II и синът му Александър III са отявлени противници на България и царе -реакционери

П.С. Впрочем макар че войната е Руско-Турска, в нея взимат участие хора от всякакви народности. Има два полка сръбски, шест украински, сума ти чехи които саботират логистиката на османците....

П.П.С. Впрочем Руско-турската война от 1878 е завършек на пет поредни руско-турски войни, три от които през века  -1829, 1853-1856 и 1877-1878  След всяка от тях е имало сума ти излъгани българи и османците са си го изкарвали на местното население. За Действията на Дибич и какви действия са предприети от Русия срещу капитан Георги Мамарчев или за действията на Русия срещу българските изселници - дума няма да отварям, че ще стане дълго. Само ще кажа че всичките ни революционери - Раковски, Левски, Ботев, З.Стоянов ....са били срещу руския царизъм. Сигурно е имало защо.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 09:51 от Лорд Сняг

# 20 867
Костадинов още вчера е реагирал по отношение новия проект на РР,КН ако смята,че като опозиция само на сглобката ще си запази електората,тези 9% ,е доста голям оптимист.

Това вече не е благодарност,отива към робия.Вътрешнополитическа русоробия,икономическа такава и т.н.Хубаво е да си признателен на една държава,че те е освободила,но не значи че цял живот трябва да наплащаш и да си в нейна изгода.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 10:07 от Морана

# 20 868
Скрит текст:
Цитат
....освобождението на България е вторичен продукт от имперския конфликт за влияние на Балканите между Руската империя и Османската империя. Ни повече, ни по-малко.
Ако беше само това, нямаше да има намеса на Великите сили, Берлински конкрес и разпокъсване на България. Та ако любовта към Русия като освободителка е спорна, още по спорна би трябвало да е любовта към останалите, чиито помисли и стремежи не са по различни.

А защо изобщо говорим за любов??? Някой да те е възпитавал в любов към ЕС, НАТО, Брюксел? Аз не се сещам, но виж много добре помня как ме възпитаваха в любов към Съветския съюз. И датата трети март е инструмент за внушаване на тази любов към Русия (днес, преди към СССР). Е, време е да се отървем от някои вредни за България влияния и смяната на националния празник е стъпка в тази посока.
Не ми се спори за глупости. Приеми, че съм пропуснала едни кавички.

# 20 869
Не знам в чии наратив влиза промяната на националния празник, но трябва да си много наивен да вярваш, че добрите руснаци са ни освободили от братска любов. Всичко е руски интереси. После знаем какво се случва с неосъществения ни идеал. А руснаците са си свършили отлично работата през дългите години социализъм и братска дружба, щом са успели да внушат на толкова много хора, че са ни спасили и им дължим безкрайна благодарност. Наратив, пропаганда - както искате го наречете.

# 20 870
  • Разпиляна във въображението
Не откривам снимки как е изглеждала залата преди. Тези дни, покрай новото преместване, имаше пример за подобна зала, която е превърнатна в концертна.
Eто снимки:

Скрит текст:

http://whata.org/blog/saw-v-partiiniya-dom

П.П. Имало места за картечници? Joy

Благодаря за снимките! Еми жалко. Била е красива, по онова време, зала, която идеално е можела да бъде ползвана за концерти. Разкошен полилей, както и тези по коридорите. Сега е безлична и никаква.

Николов, на Бургас, се кандидатира за пореден път от страната на ГЕРБ. Уж Борисов беше казал "не", а онзи "да" на Радев.

# 20 871
Ако общината вземе, че ви асфалтира улицата към вилата, което иначе не влиза в нейния план, ще бъдете ли благодарни? Да разбира се.  Ами ако общината ви асфалтира улицата, понеже плановете и са да отвори изход от града в тази посока и вашата улица по стечение на обстоятелствата попада в плана, ще бъдете ли благодарни? Е да, макар и не чак толкова. По-скоро ще сте доволни.  Но ако за капак общината, за да си финансира своя проект, ви накара и да си платите прескъпо асфалта, ще бъдете ли благодарни за нещо, което по случайност е било във ваш интерес, а на всичко отгоре сте си го и платили? А ако е асфалтирала само пътя, но не е оправила разкопаните тротоари? Ще възпитавате ли децата и внуците си в благоговеене към общината? Изобщо благодарни ли сте на този, на когото плащате и който си върши работата за своя изгода? на продавача в магазина, който ви взема пари за стоките и ви ги продава, защото това е неговият интерес, благодарни ли сте? Ми не сте и не ви хрумва даже. А защо да сме благодарни към Русия, която ни е освободила поради съвпадение на имперските и амбиции с нашия интерес, после се е погрижила същия този наш интерес да бъде удовлетворен само частично и за капак ни е накарал да си платим за това - една хубава сумичка от 32 тона злато. По днешни цени (за да се осъзнае цифрата) това прави 3, 63 милиарда лева. Тогава и повече са били като покупателна способност. Ми яко, а? Водиш си войната, прокарваш си интереса и накрая караш някой друг да ти я плати, хем не си му свършил съвсем добре работата, която му фактурираш?

https://money.bg/politics/osvobozhdenieto-struva-na-balgariya-32-tona-zlato.html

И за капак русофилите и комунистите набиват в главите на хората как сърцето на братска Русия се е обливало в сълзи за страдащата България и накрая не е издържала и се е втурнала да ни спаси... Ми ей това ни учиха в училище, ако някой се опитва да забрави. А после, когато България и Източна Румелия се съединяват Русия как помогна? Застана зад нас, даде ни оръжие и логистична подкрепа може би?

Да ама, ще кажете, ЕС и САЩ също си гонят интереса? ОК, ама нашият интерес съвпада с техния, а не с руския. А от Русия виждаме само един по-дебел и четвъртит, като нашите русофили предлагат вазелина. Защо според вас Турция намира газ в Черно море, Румъния намира газ, а в нашата акватория ама нямало изобщо? Защо проекти от национален интерес висят с десетилетия, а Турски поток построихме за рекордно време и с погазване на всякакви правила за честен бизнес?  Защо десетилетия наред Лукойл плаща данъци по-малки от тези на средно голяма българска частна фирма? И много може да се пише, ама не е по темата. Но за всичко това ние трябва да изпитваме вечна любов към Русия??? Ми идиотско е, съгласете се.

# 20 872
И сме си платили освобождението, и са насъсквали съседките, когато политиката е била против техните желания/интереси, и са ни и нападали няколко пъти.
За съжаление не изчистиха учебниците от пропаганда след третото освобождение.

# 20 873
Той Раковски си го е написал. На Раковски поне, надявам се, патриотите вярват...

Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турия, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено си завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител!

Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръцко-фенерското духовно робство, защото тя знай, че ако българите добият независимото си свещенство, то не ще ѝ веке допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.“

Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите

Мога и Захари Стоянов да цитирам. Но не ни учеха на тези неща, а ни набиваха в главите мита за двойната освободителка и някои българи още не могат да се освободят от него.

# 20 874
На мен ми харесват думите на Димитър Благоев - Дядото, чието дело Корнелия и социалистите честват всяка година на Бузлуджа:
"„Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите."

# 20 875
Няма как да обследваш за газ в Черно море,докато едни братушки не си вдигнат гълъбите от площ" Блок 1-26 Хан Тервел",която е част от изключителната ни икономическа зона.Ще ги изчакаме да благоволят да се махнат,нищо че конкурса за търсене на нефт и газ е открит вече.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 11:05 от Морана

# 20 876
Освен това внушението на Радев, че някой щял да заличава 3-ти март е изключително фарисейско и подвеждащо. Защо има такива хора - винаги някой ще заличава националното им не знам си какво, и винаги това национално-патриотично им е свързано с матушката...

Просто става въпрос за промяна на националния празник с някой по-безспорен и обединителен. 3-ти март ще остане официален празник, няма да работим и пак ще си го честваме - дори и само от благодарност към хилядите доброволци от няколко националности, които са си положили костите у нас.

Толкова е злоупотребителско това използване на някакъв псевдопатриотизъм.

# 20 877
Не ми се спори за глупости. Приеми, че съм пропуснала едни кавички.

Абе хич не са кавички... Аз поне помня какво са ме учили в училище:

- По стените висяха лозунги като „Любовта към Съветския съюз е висша форма на патриотизъм".

- Наизустявахме, че "Дружбата със СССР е нужна на България така, както въздуха и слънцето за всяко живо същество"

- Рецитирахме "На света за мене има две най скъпи имена моята страна любима и съветската страна."

- Още в детската градина учехме:

От картинки и портрети
мило се усмихва Ленин,
името му златно свети
по игрища и пързалки.
Волно всеки ден играем
и макар и още малки
името на Ленин знаем!

- А после в гимназията разисквахме върху непреходната истина в "Ода за СССР"
Такъв е законът на нашите дни:
който на теб, СССР,
измени -
на твойта великата правда изменя.
За тебе е моята ода,
за тебе е моята песен,
за тебе -
днес и завинаги...

http://alexsimov.blogspot.com/2009/08/blog-post_09.html

Всичко беше пропаганда и явно тази пропаганда е хванала здрави корени, после е избуяла на високо и днес Русия жъне реколтата, засята по соц време.

# 20 878
За друго става въпрос. Тогава интереса ни е съвпадал с този на Русия, били сме с Русия. Приключил е интереса, благодарни сме, платили сме. След това техния интерес вече не съвпада с нашия, нито нашия с техния. Те си гледат техния интерес. Ние защо пак гледаме техния интерес? Ние трябва да гледаме своя интерес. В момента той е с НАТО и ЕС. Даже понякога съвпада с този на Турция. Ми едно е благодарност. Друго е това, дето се случва. И точно най-големите чуждопоклонници да крещят най-много!
Нека седят паметниците и пилоните.  И до там. От там насетне да се води наша актуална политика, а не чужда.

# 20 879
Реално погледнато, никога не есъвпадал техния интерес с нашия. Затова и Нова България веднага се е еманципирала, благодарение на политиците, от които днес се възхищаваме. След това пак не са ни съвпадали интересите, но първо са ни окупирали и после подчинили.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 16:49 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт