Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 62

  • 27 113
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 5 138
Росита, не разбрах каква е причината, и никой лекар не разбра. Изследвания бетон, косата пада и пада.
Елора, на майка ти е алопеция ареата и тя е сравнително бързо оправяща се. Точно чесън за нея много помага. Андрогенната е опасната, телогенен ефлувиум също.

# 571
  • Мнения: 40 656
Това телогенен ефлувиум го гугълнах и като че ли аз съм го имала точно това. Всъщност оредяването беше отгоре на темето, но най-много отдясно оредя. Много неща правих, маски, витамини, та не знам кое оправи.
Мисля, че желязото като въведох много подобри нещата. Също и процедури за косопад при фризьор.
Но в момента и така да бъде отпред си е вече бухнала и не личи като преди. Въобще не личи. Тъй като съм рошла отдясно къдриците прикриват леко оредялото място. Там все още мажа, но и там където беше и отпред косопада си мажа.

# 572
  • Paris, France
  • Мнения: 17 692
Оле, много сте писали.

Елора, при ИР и диабет има проблем с делта 5, делта 6 и делта 9 десатурази. За по-интересно проблемът се задълбочава с възрастта, след 45-50г, примерно. Това обяснява пика на новооткрити ИР и диабет 2 след тази възраст. Децата на диабетици 2 имат и някакъв проблем още в детството, но компенсират с производство на повече инсулин и така ОГТТ излиза с нормална захар. Компенсират с  хиперинсулинемия, която ти е позната. 

МСТ олиото си е ОК. То е извлек от кокосово масло, в което има само мастни киселини със средна верига, както Cygnus писа. При мазен черен дроб то е излишно, защото нахлува през порталната вена в черния дроб, където има достатъчно мазнина, всъщност. Кокосовото масло съдържа palmitic acid (извинявам се, но само на английски ги чета тез работи и не знам как се казва на български или друг език). Тази киселина + 2 други са силно инсулиногенни и възпалителни. В маслото ги има в още по-голяма количество, а в животинските мазнини е направо ужасия.

Аз ядях кокосово масло докато в група не писаха, че след ядене с такова масло трябвало да ходят с 20-25% повече време до нормална КЗ и това хора, които вече бяха отслабнали. Половината нямаха проблем, но аз вече бях оправила КЗ и нямаше как да разбера от коя половина съм. Затова спрях да го ям. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34110637/

natka, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446160/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380503/

Higher circulating concentrations of OCFAs, pentadecanoic acid (C15:0) and heptadecanoic acid (C17:0), are associated with lower risks of cardiometabolic diseases, and higher dietary intake of OCFAs is associated with lower mortality.

При мастните киселини от С10:0 до С20:0, май беше, нечетен брой атоми въглерод е благоприятен за ИР, а четен не.

Кравето масло съдържа 50% ужасни за ИР и възпаление мазнини (palmitic, stearic, myristic:

Butter was 66% saturated fatty acids, of which the main components were palmitic acid C16:0 (28%), stearic acid C18:0 (12%), myristic acid C14:0 (11%); 26% monounsaturated fat, mainly oleic acid C18:1n9 (22%); and 3% polyunsaturated fat, linoleic acid C18:2n6 (2%) and alpha-linolenic acid (1%

Кокосовото масло е леко по-добре на хартия:

Coconut oil is composed of the fatty acids, caprylic acid C -8:0 (8%), capric acid, C-10:0,(7%), lauric acid C-12:0, (49%), myristic acid C-14:0(8%), palmitic acid C-16:0 (8%), stearic acid C-18:0 (2%), oleic acid C-18:1 (6%) and 2% of C-18:2 linoleic acid

Омега 3 с К1, витамини А, Д, Е, К2, куркумин, магнезий са нужни за да не се оксидират мазнините и да предизвикват ROS (reactive oxigen species). Усилен спорт също дава ROS и затова го избягваме.

Няма проблем да се хапва по много малко наситени мазнини в съотношение 10г наситени : 1г омега 3.

Животинските мазнини също са отвратени за ИР, особено от прасета, примерно и угоявани домашни животни. Даже в стария завет пише да се изреже и изхвърли опашната и коремна мазнина на животното и сега се доказва, че те са ИР предизвикващи, особено коремната.

Гореспоменатите мазнини влияят и на чревните бактерии.

Нашите предци не са се тъпкали с наситени мазнини. Диетата им е била по-високопротеинова, но не и мазна. Дивите животни рядко се омазняват. Затова и не са еволюирали да разграждат качествено подобни мазнини.

Та, както казах, ОК са по малко, с омега 3 и всичко останало, но не бива да се ядат в големи количества дори след сдобиване с нормална инсулинова чуватвителност. Много хора си представят 70 или 80% в мазнини като обем или тегло, но става дума за калории, а и при ИР трябва да горим нашите, собствени сланини, а не свинските.

Извинявам се ако имам грешки, но нямам нерви да поправям.

# 573
  • Мнения: 40 656
Ех, че сложни неща четеш Grinning
Какво визираш под МСТ  олио?
Добре де, кажи коя мазнина е всъщност най-подходящата, качествена и безвредна.

# 574
  • Мнения: 698
Елора, ето това
https://keto-bg.com/produkt/keto-mct-maslo-c8-1000ml/

Иначе зехтин, олио от авокадо, олио от макадамия.
Обаче, аз не бих готвила с тях. Нищо, че напоследък твърдят, че полифенолите в зехтина всъщност предпазват от оксидиране при температурна обработка.

# 575
  • Мнения: 29 163
Добре де, толкова световни кухни готвят със зехтин.Средиземноморската диета нали е даже световно културно наследство.

# 576
  • Мнения: 40 656
Ох, много скъпо било това МСТ.
Олиото не го използвам. Чат пат от някоя манджа на майка ми да хапна, но това не ми е драма, не задълбочавам.
Масло, мас чат пат, зехтин за салати.
То и физически се усети положителна промяна след махането на олио и използване на масло и зехтин.
Скоро патешка мас ще пробвам, няма начин. Тя не е и толкова скъпа всъщност.
Нещата си  ги готвя с масло. И не ми е скъпо. Един пакет не го ползвам за два дни. Две сме вкъщи, един пакет за дълго стига. То колко му е малка бучка в омлета или ястието с месо. Все пак зехтин и в салатата има, та си правя сметка на мазнините.
ДХ3, за готвене със зехтин съм много раздвоена, четох различни статии. Една вика ок, друг не се готвело. Не знам на какво да вярвам.
На някои места срещнах, че трябвало зехтина накрая да се добавя.

# 577
  • Мнения: 29 163
Да, и сз съм чела, но гърци, французи, испанци, португалци и тн. готвят със зехтин, а се водят едни от най-здравите хора в Европа.Затова си мисля, че си е ок зехтинът.

# 578
  • Мнения: 40 656
Ми, ще взема и аз тогава Grinning

# 579
  • Мнения: 24 765
Невена, благодаря, запазих си ги за четене когато мога да седна на спокойствие.
Ох, много скъпо било това МСТ.
Скрит текст:
Олиото не го използвам. Чат пат от някоя манджа на майка ми да хапна, но това не ми е драма, не задълбочавам.
Масло, мас чат пат, зехтин за салати.
То и физически се усети положителна промяна след махането на олио и използване на масло и зехтин.
Скоро патешка мас ще пробвам, няма начин. Тя не е и толкова скъпа всъщност.
Нещата си  ги готвя с масло. И не ми е скъпо. Един пакет не го ползвам за два дни. Две сме вкъщи, един пакет за дълго стига. То колко му е малка бучка в омлета или ястието с месо. Все пак зехтин и в салатата има, та си правя сметка на мазнините.
ДХ3, за готвене със зехтин съм много раздвоена, четох различни статии. Една вика ок, друг не се готвело. Не знам на какво да вярвам.
На някои места срещнах, че трябвало зехтина накрая да се добавя.
Е то това МСТ олио е по-скоро като хранителна добавка, не да си сготвиш яхнията с него... Хората вземат по лъжичка или от сорта, особено отначало. А и за мен е по-скоро за подкрепа на някой дето тепърва се адаптира и по-трудно произвежда кетони за енергия. Или който прави сериозни дълги фастове и чат-пат си добавя по малко, виждала съм и такива съвети из разни групи. За някой дето от години е на ВМНВ хранене не виждам повече смисъл отколкото имат и външно внесени кетони дето коментирахме наскоро.
При готвене често и хич не добавям мазнина, то ако е месце си има все някаква там да си пусне.

Истинско баш пържене да плуват неща в олио и преди мразех и почти никога не съм го правила дори и преди да мина на режим. Сега имам "пържени" неща чат-пат ако си направя нещо в еърфраера.

За зехтина и аз това съм се чудила - италианци, гърци и прочие все със зехтин готвят, а се водят региони със здравословен начин на хранене, уж. Ама да готвиш със зехтин било вредно. Е, последно?

# 580
  • Мнения: 5 138
И аз готвя със зехтин нещата, в които не мога да сложа масло. И аз съм чела от положителни до отрицателни мнения за него. Ми то иначе с каква течна мазнина да готвя? С кокосово масло сготвих веднъж някакви зеленчуци и отидоха в коша, грам не ми хареса. Продължавам си със зехтин, па квото е, тва е. Пия Омега 3 редовно и се надявам, че правя някакъв баланс. Не съм опитвала ГХИ, заради цената. Ако някъде мерна прИмоция, ще купя. То достатъчно скъпо стана всичко, та и да дам 20 кинта за бурканче ГХИ.
Днес смятам за вечеря да правя "шотландски яйца" да изразходваме останалите яйца от празника.

# 581
  • Мнения: 24 765
На Гхи цените са неприлични наистина, по-скоро бих си го направила аз ако толкова си наумя да ползвам точно такова. То не е и сложно за правене, просто се преварява маслото и се обира млечният остатък от него, това на някои от нас и бабите ни са го правили. Иска малко време и съответно да затвориш и средства в повечко масло, че не си струва да топиш едно-две пакетчета, поне аз не бих се захванала за малко количество ами да знам че правя веднъж и приключвам за дълго. То и издържа по много време после.

# 582
  • Мнения: 1 130
Чета ви за косопада и се чудя.
Имам косопад вече 3-4 години, който нито разбрах от какво е нито как да го боря. На етапи е, няколко месеца пада много, следват 2-3 по-умерено. Хубаво е, че винаги съм имала много коса и не се забелязва оредяването.
Обаче от декември месец спря да пада, дотолкова, че чак се изумих. Коса не ми е падала хич само по време на бременностите. до преди месец когато се усили, но не чак косопад.
И се чудя дали може да е от омега 3? Започнах да пия по съвет на Невена заради холестеролите, няколко месеца пих и я спрях ☺. Холестеролите са в норма вече.
Нищо различно не съм правила, освен омегите, за да спре косопада. Даже изследвах щитовидните за да видя дали не са се поправили / неоптимални са, но в граници/, но не са.
Май ще взема пак омега да започна да видя дали тя не е причината.

# 583
  • Мнения: 5 138
Чета ви за косопада и се чудя.
Имам косопад вече 3-4 години, който нито разбрах от какво е нито как да го боря. На етапи е, няколко месеца пада много, следват 2-3 по-умерено. Хубаво е, че винаги съм имала много коса и не се забелязва оредяването.
Обаче от декември месец спря да пада, дотолкова, че чак се изумих. Коса не ми е падала хич само по време на бременностите. до преди месец когато се усили, но не чак косопад.
И се чудя дали може да е от омега 3? Започнах да пия по съвет на Невена заради холестеролите, няколко месеца пих и я спрях ☺. Холестеролите са в норма вече.
Нищо различно не съм правила, освен омегите, за да спре косопада. Даже изследвах щитовидните за да видя дали не са се поправили / неоптимални са, но в граници/, но не са.
Май ще взема пак омега да започна да видя дали тя не е причината.
Като нищо може и да е от това, тъй като съм чела, че помага и за спиране на косопад, и уплътняване на косата.
Елора по-горе писа, че е рошавелка, за което и завиждам донякъде. Аз съм с права като праз коса и много остра /азиатски тип/ и тва чудо, ако не направиш нещо да го повдигнеш от корен, стои залепена за скалпа. Оредяване също много личи на такъв тип коса. Баща ми е къдрав като негър, как пък аз или сестра ми не взехме неговата коса Frowning1 И двете сме на майка ми - права коса. Нейната поне е с доста дебел косъм, нашите тънки като перушина.

# 584
  • Мнения: 1 130
И аз съм къдраво-рошава, и за това не си личи. Аз разбира се го виждам и като се оплаквам ми се присмиват. Не се реша и като я мия е нещо страшно от паднали косми.
Ами отивам да си купя омеги.

Общи условия

Активация на акаунт