Пухкави снежинки вън танцуват, ЮНЧЕТА на топличко палуват

• 10 726
  • 282
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравейте, момичета!
Честити 7 месеца на празнуващите днес бебоци - Боян, Аделина, Йоана, Лора и Ивайа!   bouquet

Днес с Ени бяхме на първата консултация при новата педиатърка. Резултатите в килограми и сантиметри са: 7 кг. и 65 см. Май пак водим в класацията за фини мацки  Wink Иначе първото ми впечатление е добро - жената е доста симпатична и мила. Прегледа обстойно Ени. Каза, че общият й тонус бил отличен, което ме зарадва. Е, малко ни смъмри, че сме назад със захранването, защото аз още не съм давала месо и жълтък. Но не ми се щеше да влизам в спорове по тези въпроси. Та, с две думи - засега съм доволна. То, аз по принцип все намирам кусури, така че това е нормално състояние Wink

Айде и аз да си кажа по основните обсъждани теми тук (макар и с риск да ви се сторя рязка, за пореден път... Wink)
Принцип, който се опитвам да спазвам при гледането на Ени е - преди да дам или направя каквото и да било, първо си задавам въпроса "Каква полезност ще получи моето момиче от това?". И когато отговорът на този въпрос ме задоволи, тогава пристъпвам към действие или бездействие. Ето поради тази причина няма да дам скоро нито кисело мляко, нито жълтък, нито ще я сложа на гърне, нито ще купя проходилка!
Камбанска е права за киселото мляко, а ето тук  http://www.bnap.org/?p=89  може да прочетете в кои млека на пазара какви полезности има или няма.
По другите теми май вече мнението ми е известно, така че няма да си го "налагам" повече Wink
За бръщолевенето - и на Ени първата й думичка беше баба. Другите от репертоара са: га, гъ, ба, бу, гърррр, абу и всякакви комбинации межди изброените. За мама и тати още не става и дума Simple Smile И да не се заблуждаваме, че казаните думички са осъзнати, за такова нещо може да се говори след година и половина. Поне така пише по дебелите книги... Wink
За физическите умения - Ени седи, но не много стабилно. За сметка на това пълзи и обикаля кошарката като пумпал Simple Smile

Анита, не виждам нищо притеснително в това, което прави бебко. Даже си е съвсем нормално като се уморят да се килнат или на някоя страна, или пък напред. Притеснително е само да не си удари лошо главичката.

Хубава и спокойна вечер за всички!  Hug

# 151
  • София
Здравейте и от нас!
Четем ви всеки ден, но хич не ми се пише, за което се извинявам Hug
Tatalinka, ние сме по-фини от вас: 70 см. и 6,300 кг.  Grinning Слабичка е Елена, но не обича да яде това детенце.
И аз не съм давала още месо и жълтък, но не мисля, че сме закъснели със захранването
На Елена също първата й думичка беше баба. Казва още мама и ам ам, но едва ли знае какво точно казва Grinning
За въпросните 315 дни: трябва да подадем молба до работодателя /свободен текст/, декларация /по образец/ и копие от акта за раждане.  И всичко това в работата, а те се оправят с НОИ. Така пише в наредбата за ползването на 315-те дни.
Ех, крайно време е да сменя снимката на Елена долу, че тази е от втория й месец Grinning
Хубава вечер за всички и целувки на малките дечица Hug

# 152
Здравейте, момичета!
Първо за молбита за допълнителното обезщететие - попълват се по молба образец
може да я намерите в сайта на НОИ - има я и самата наредба там.
можете да си изпринтите молбата и да си я попълните вкъщи. после отивате при вашия работодател и му я давате.
В тази молба има част, която попълва самия работодател и по принцип трябва той до края на месеца да я внесе в НОИ.
Оттам в срок до месец или малко повече трябва да ви преведат парите.
пригответе си акта за ражсдане и ппреснимана молбата ви за платен отпеск, но това в работата ви трябва да го имат.
Ако случайно работодатела ви прати сами да си носите документите не се връзвайте.
А сега за бебчо.Не знам какво да го правя не ще това дете да ака и това си е.
4-5 дни не ще ако го оставя. започнах със стария метод . моловка в дупето. безотказно е.
Купих и Дуфалак, но още не съм дала.
Но той трабва и сам да започне да си ака нали?
Иначе лошо.
Ето днес пак цял ден не ще.
АЗ късно го захраних и сега сме само на зеленчуково / моркови, картофи, тиква, и дреги комбинации с ориз и мляко/
Дали пък не е от храната?
дайте съвет...
Все още намаме зъбчета, вече започнах по малко да го слагам седнал, ама за минетка, не повече.
Както писах преди, нашият ортопед каза да не бързаме с проходилката. Само когато детето вече става само в кошарата е готово за такива съоръжения.
Круша давах, сливи давах, капка зехтин давах, не ще и това е./ за акито говоря де/ baby_neutral

# 153
http://www.nssi.bg/
търсете в Нормативни актове - НАРЕДБА

ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ

(Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г., обн., ДВ, бр. 1 от 05.01.2007 г.)

под нея има и Приложението с образците за попълване

# 154
 включвам се набързо. утре в сутрешния блок на НОВА ТВ ще бъде шефа на НОИ и ще дадат повече инфо. ако имате възможност, може да гледате.

Яна, Стефи днес се "изчисти" тотално , след като вчера на обяд му давах тиква и ябълка, а следобяда праскова пюре. Онзиден дадох и броколи ( действа доста разхлабващо). Морковите, картофите и ориза запичат много. Мерси за инфото  Hug

спокойна нощ newsm53

# 155
Здравейте пак!
Абе чета аз образците на НОИ и никъде не намирам нужния. Според мен няма такъв , който да се отнася за нас. Там има образец за" МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни" е да ама на нас не ни остават 135 дни newsm78
 newsm78икъде не видях такава която да засяга завареното положение
май наистина за нас още не знаят какво да правят

# 156
Здравейте пак!
Абе чета аз образците на НОИ и никъде не намирам нужния. Според мен няма такъв , който да се отнася за нас. Там има образец за" МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни" е да ама на нас не ни остават 135 дни newsm78
 newsm78икъде не видях такава която да засяга завареното положение
май наистина за нас още не знаят какво да правят

valkiria  точно тов се отнася за нас - все пак трябва да ни изплатят остатъка от 135 дни до 315 дни
демек 315 - 135 дни е равен на остатъка, който трябва да се изплати
точно този е образеца.

# 157
включвам се набързо. утре в сутрешния блок на НОВА ТВ ще бъде шефа на НОИ и ще дадат повече инфо. ако имате възможност, може да гледате.

Яна, Стефи днес се "изчисти" тотално , след като вчера на обяд му давах тиква и ябълка, а следобяда праскова пюре. Онзиден дадох и броколи ( действа доста разхлабващо). Морковите, картофите и ориза запичат много. Мерси за инфото  Hug

спокойна нощ newsm53

мари-анна благодаря ти за съвета. Етре ще му дам от сиропа, аз съм го купила, но все не смея да му дам, за да не привикне, макар че на листовката към него пише ,че уж не се привиква.
лека вечер и благодаря искрено!

# 158
Ох.... ама не трябва ли да ни платят за периода от 01.01.07 до датата на която бебче става на 9 месеца????
кви са тия 135 дена??
за 2006 нищо не ни дължат понежее бил в сила друг закон
според мен този образец си е за мамите които сега ще раждат и този образец им е за след болничните от родилния дом .

# 159
  • София
Valkiria, права си. Ние няма да взимаме 315-135 дни, а само това, което ни остава след 1.1.2007. Според нашата счетоводителка въпросната молба е за другите мами, които в момента са в тези 135 дни, които при нас отдавна са изтекли. Затова нашата молба е със свободен текст + въпросната декларация + копие от акта за раждане.
http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/31603.html - тук в глава 3, раздел II, отпуски по майчинство има и линк към декларацията, която трябва да се попълни.
Това направих аз в нашето счетоводство и било достатъчно...

# 160
  • на брега на Дунав
Добър вечер и от нас  Mr. Green
Честито на всички сладурки и сладурковци, които имат днес месечинка. Голямо гуш от нас за тях  Hug
Таби, ма тя твойта Йоанна е голяма бонбонка бе. Сладурка ненагледна.   Heart Eyes
Пък Марти и Димитър са големи юнаци ненагледни, ама и майките им не падат по-долу по красота  Mr. Green
Да кажа кака вървят при нас нещата. Днес бяхме на консултация и резултата е 9,600 кг. ама се отплеснах нещо та неразбрах сантиметрите колко са  ooooh!, тъй или иначе са повече от 70 вече. Нашата настинка се оказа точно вирус и при Сами е станал ларингит. Но от антибиотик няма да има нужда за сега.
...И да не се заблуждаваме, че казаните думички са осъзнати, за такова нещо може да се говори след година и половина. Поне така пише по дебелите книги... Wink
Мале, Таталинка верно ли, че така пише. Аз напълно сериозно питам (не искам да се заяждам да не ми се обидиш сега  Heart Eyes), щото не съм обръщала внимание специално за това, но честно ти казвам толкова абсурдно ми прозвуча, че побързах да изровя от на Еми дневничето за да сравня поне малко. И за пореден път се убедих, че в тези книги понякога такива ги пишат средни, ама доста средни бих казала. Значи Еми се водеше от ранно проговорилите деца и все пак. За ба-ба ка-ка , ма-ма и тоя род няма да казвам кога, но: На 9 месеца и седмица някъде Еми е посочвала млякото си и въобще храната си и е казвала па-па, и малко по-късно започва да казва ам-ам в този период показвайки й или виждайки куче е казвала бау-бау, а на проходилката си имаше едно телефонче за игра, което много обичаше и него съвсем съзнателно наричаше ауо-ауо(сами се сещате, че това значи ало-ало, но тя просто не умееше да го изговаря добре на този етап) - това със сигурност преди навършени 10 месеца. На годинка е отговаряла с "не" като не иска нещо, а до 1 и 3 месеца вече казва на котето "писи" , на мен съвсем съзнателно ми викаше мамо а на татко си тати и освен това си казва името като я питаш как се казва макар, че често вместо "Еми" казваше "Меми".Не ми се четеше подробно, за да кажа и още но мисля, че това е напълно достатъчно. Написах това, защото наистина някой деца много от рано започват съвсем съзнателно да говорят. Някой неща ние сме ги правили доста късно примерно изправянето на леглото след 10 месеца чак, а пълзенето на Годинка  Shocked, пък комшийското дете ако щете вярвайте но прoходи на 8 месеца някъде  Shocked голяма смешка това малко ходещо човече  Joy, но това е то децата наистина са различни  Peace   bouquet. Таталинчице нали не съм те засегнала с коментара си миличка, аз да се застраховам, че да не се омотам пак като коте в калчища,  нали се омотах така веднъж, дваж та още ме държи изтрезвително    Blush bouquet  Wink Да нацелуваш малкото цветенце Ени от нас   love001
Отивам да се къпя сега, че се изумих какъв пърхут ми се е лепнал. Сърби ме главицата нещо и като се поглеждам в огледалото дето съм се почесала се изумих какъв пърхут  Shocked. От где дойде това чудо незнам, ама аз нещо от две седмици все едно ми се пречиства организма. Едни пъпки по лицето по деколтето, сега и пърхут. Имали ли сте такива периоди, че почвам вече да се плаша какво става  newsm78.
Лека нощ милички.

Последна редакция: вт, 09 яну 2007, 23:49 от korneliia_h

# 161
korneliia_h, много благодаря за милите думи, но ние сме Иванна, а Йоанна е на Elia   love001

# 162
Корнелия, аз също съм проходила на 8 месеца и половина.
Ние казваме само тати, като види баща си. Като плаче вика мама, но според мен не е осъзнато, но ам го казва винаги като огладнее. Това съм сигурна , че е напълно осъзнато.
Целувки на всички месечинки днес Hug.

# 163
  • Бургас
Здравейте милички
Нещо напоследък хич не ми се и пише, защо незнам
Ние сме добре вчера бяхме на консултация и сме като Самито на Корни 9600 и 74см голяма мома
пък не ми изглежда чак толкова ама на педка кантара токоз каза.
За киселото мляко мисля след годинката да давам
За проходилкта имаме, но у нас е толкова тясно, че сигурно няма да я ползваме, но за сметка на това имаме и бъджи което мн и харесва на Йо, а и на мен защото с тез кила без ръце оставам така поне малко почивчица.
Корни за пърхута съм чувала, че може да си вземеш низорал таблетка да я стриеш и да я добавиш в шампоана било мн ефикасно.
Целувки на всички малки бонбони от нас

# 164
Добро утро!  bouquet
На бързо и аз да се разпиша,че докато ви четях малката ми се разбуди и всеки момент ще и омръзне да си лежи в леглото Grinning
За гърнето да се разпиша-От известно време я слагам да сяда сутрин,след като стане от сън....докато седи на гърнето я храня с кашичка или пюре и тя винаги си върши работата през това време PeaceВ началото не се получаваше,но от около 10 дни сме редовни на гърнето,а и вече си стои самичка стабилно.Вечер,като я видя ,че почва да напъва пак я слагам бързо на гърнето и си върши работата.За сега нямаме проблеми стои си спокойно без да става,гледам да не се стресира от гърнето  Grinning
Може да я видите с шапката дето мама и я направи за празниците Wink
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=48205&view=1&photo=97
В къщи обича да си стои в лятната ни количка.....

Общи условия

Активация на акаунт