Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 10)

• 20 849
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Гро, имате ли поставена диагноза за криви стъпала? Да не те плаша, но не се изправят от самосебе си, нужно е лечение. Ако искаш ми пиши на лични да споделя каквото знам.
Иначе за изправяне, пълзене и т.н. децата са с различен темперамент и не е притеснително, ако все още не правят едно или друго, но доколкото разбирам твоето иска, но не успява заради крачетата.

# 526
Неизвестна по голям купон е с първокласник, дете в първа група и новородено. Ще се справиш спокойно. Баткото започна да се изправя на 9м и нещо, той си беше шишкав. Започна да прави крачки 1-2 седмици по късно и много бързо напредна. Тръгна да ходи сам на 11м и половина, както беше почти 12кг и докторката ми обясняваше, че при пухкавите бебета се получавали малко по бавно нещата, защото им тежели дупетата. Каката се движеше с 2 седмици по рано от него с всичко. Освен със сядането, той седна точно на 5м и половина, просто се надигна от полулегнало положение и си седна стабилно на дебелото дупе, тя седна на 6м. Малката сега седна по късно от тях, обаче пък се въртеше и е по активна от тях. След Великден се изправи, но крачки още не прави освен да се приближи след като е станала. Изобщо не и и хрумва като я хвана за ръцете да си измести краката. Гледа да си пусне дупето да пълзи. Всяко дете се движи със собствените си темпове.

Гло направо ме замисли. И моята май стъпваше на външната страна на ходилото в началото. Пръстите и със сигурност бяха свити, защото се чудех дали и другите двама са стъпвали толкова странно в началото.

# 527
Мисля, че и ти беше в Германия ако не се лъжа. Трябваше ли ти направление за физиотерапията. Защото детският твърди, че не е проблем, но те са си видно криви даже и без да ги допирам както си описала. Мислих да я заведа отново на ортопед, но съм почти убедена, че пак ще ми каже същото.
Аз след дълга пауза се включвам в тази тема. Не успях да прочета всичко, което сте изписали и ще се връщам назад да ви дочета. Надявам се, че всички сте добре и няма болни!
От около 2 седмици се чудя за едно нещо и реших да се консултирам с вас. Малката започна да прави опити за изправяне, но не стъпва изобщо на ходилата, а някакси на външния ръб на ходилото или пък на пръсти. Все едно ходилата  са и от гума и постоянно ги завива на ляво и на дясно, но не стъпва нормално на тях. Това страшно много ме притеснява, като имам предвид, че се роди с криви стъпала. Но уж тогава ме успокойха, че ще се оправи. Детският и ортопедът също казаха, че няма  проблем и това ще се оправи. Но вече е на 8++ и промяна няма. Голямо желание има да стъпва, но не се получава. Вашите бебоци са малко по-големи от моята, и имате вече наблюдения в изправянето. Дали и при вас е било така или са си стъпили на ходилата още от самото начало? Прочетох, че някои от вас са ги водили на невролог. За какво точно?
А иначе малката получи място в градината. От октомври ще започне, а аз ще се връшам на работа.

Те всички бебета се раждат с леко извити стъпала навътре. Но към 5 месец трябва да се изправят. Най лесно личи като сложиш бебето по гръб и му допреш крачетата в глезените и си личи дали са се изправили. При моя хубостник едното стъпало седеше извито навътре и ходим на физиотерапия. Седеше с ластичен бинт на стъпалото денонощно докато започна да пълзи и да се изправя. Сега само нощем трябва да слагам. Първоначално всички се изправят на пръсти като балерини, но с времето като добият баланс и сигурност стъпват на цяло стъпало.
Мога само да те посъветвам да я водиш на физиотерапия.

Да, педиатърът даде направление. И той видя на У5 че крачето не се е изправило. Даже вече второ направление дава, че са по 10 сеанса на направление. Не мисля че щеше да се оправи само. Може би да идеш при друг педиатър за второ мнение ако този ти отказва направление?

# 528
Не е до килограмите двигателното развитие, Ава на 8 месеца беше 12 кг, на 8.5 пропълзя както трябва, изобщо не се е влачила войнишката. Седмица по-късно се изправи и вече даже пуска едната ръка 😃 и по цял ден пълзи и се катери, решила е да влиза във форма за лятото 😃😃 крачки не прави, но аз не съм я и държала. Оставила съм я да живее на земята и да прави каквото може, когато е готова сама. Няма проходилка или уолкър, миналия ден я гледах как си бута един стол и прави крачка след него 😃

# 529
Аз също съм в Германия, педиатирката преди 3 седмици ми каза, че не е необходима при  нас физиотерапия понеже всички рефлекси и мускулният тонус на Борис са добре. Но аз все пак имам усещането, че малко физиотерапия ще му се отрази дорбе. Тази седмица във вторник си записах час на частно. Не са ми отказали. Обясниха че ако те установят нужда те ще ме плепратят към педиатър за направление. Иначе 30мин. ще ми струва 55 евро. За идващият вторник е часа. Иначе трябва да чакам до у6, но това е в краят на юни чак.
И аз не мисля, че е до килограмите, Борис  е 9 килотрама и 72см. А само войнишката се влачи на 9м+. Седи но се клатушка още, но упорито прави преси за да седне сам. Неуспешно още.

# 530
И Роско до 8,5 месеца само се влачеше войнишката и изведнъж пролази, изправи се и му пораснаха първите зъбки. Сяда, ама тип жабче. Уж не било проблем за сега ама ме боли само като го гледам. Опитвам да коригирам ама реве или директно се хвърля по корем и хоп пак сяда като жабче. Физиотерапевтката каза да му подпъхвам възглавничка за да не се натоварват тазобедрените стави.
И при мен на частно струва 50 евро за 30мин физиотерапия. Попитах за информация да знам.
Сънят е кофти от дни, буди се по 3-6 на нощ да играе, като зомби съм вече. Добре че денем си поспивам с него.

# 531
Faja, ние преди 10 дни бяхме на ортопед. Каза задължително да поправяме, когато сяда като жабче. Било патологично при децата и можело да доведе до проблеми при походката. Каза да я оставяме за всичко друго да се чекне както иска, но не и за това.

# 532
Рая се опитва да се изправя, но сама не може-вече е на 9 месеца и половина. Само с помощ застава на крака, стъпва с цяло  ходило и така е било винаги. Крачки обаче не прави. Старая се да не я изправям, а да се опитва сама и колкото може толкова, обаче тя много иска и почва да се сърди като не може да се изправи, та отвреме на  време й помагам. Сяда като жабче доста често и я коригирам. На първият ортопедичен преглед докторът каза, че има физиологично изкривяване(заради позата по време на бременност), което с растежа с оправя.

Кога ще ходите на море? Какво ще носите за децата - лекарства и  всякакви други пособия?  Някъде я захванахме тази тема, ама дали  тук, дали беше в групата, не съм много сигурна....нещо ми се губят детайлите.

Относно морето съм нахвърляла някакви неща:
1 Ще взема цял бански ( с ръкави и  крачолчета)
2 за плажа нещо като басейнче и  може би някакво заслонче
3 играчки
4 малко поясче/жилетка.
6 слънчеви очила ( и ще се надявам да ги носи Grinning )
7 хавлийка тип пончо
8 Слънцезащита.
9. Списък с лекарства ще трябва да уточня с ЛЛ. За съжаление няма да имаме следваща консултация преди морето, а на последната забравих да питам за тези  неща.

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 19:22 от NI_CI

# 533
Много ви благодаря за отговорите ❤

А за лекарства относно морето бих взела нещо за температура, повръщане, разстройство, глобули за настинка и физиологичен разтвор. За друго не се сещам.

# 534
За сваляне на Т, пробиотик, спрей за нос, за повръщане, слънцезащитна, за комари, витамин С. Това нося като пътувам и ходя при мойте родители.

# 535
Gro1 , Аделина стъпва леко на пръсти или пък си свива пръстчетата, като начало е нормално май да не могат да стъпят на цяло ходило стабилно , но твоят случай е малко по  - различен , настоявай за преглед според мен.
Ni_Ci
И аз съм в процес на подготовка за морето/кръщене и първи рожден ден в едно.
Като лекарства/козметика мисля да взема :
Вит ц ;
Физ.Разтвор;
Термометър;
Панадол;
Против разтройство;
Свещичка против запек;
Инфлуцид;
Фенистил капки/мазило;
Слънцезащита;
ХИдратиращ крем;
Един крем за лице ПОЛ против обривите и;
Крем против подсичане;
Памперси за вода;
Нещо за комари;
За бански св колебая все още - мисля да я водя на басвйн няколко пъти преди морето, за да и свикне малко кожата.
За плажа - пончо, басейн, пояс със седалка,чадър,шапка, муселинова пелена за завиване ако заспи в количката в заведение например ако сме седнали.
И задължително връхни дрехи и чорапи.
Какво е лекарството против повръщане?
Колебая се и дали ще са необходими някакви сандали за плаж, знам , че е най - добре боси да си прохождат , но ако е горещ пясъка...вие какво мислите?

# 536
Ние ще ходим на море началото на юни и от 10ти август до началото на септември. Ще взема лекарства за температура, гърлобол/кашлица, диария/повръщане, противоалергични капки, Стеримар за носа и калциев глюконат. Мисля че това са спешните, ако се наложи ще си набавим от там нещо друго необходимо, дано не се налага. За повръщане педиатърката препоръча Вомитусхил, аз с нея изготвих списъка с лекарства. За плажа ще взема слънцезащита, широки тениски и лосион за след слънце. Мисля да взема сгъваем басейн от Декатлон, много практичен ми се струва. Шапка с UV защита също ще взема задължително. За цял бански със защита се чудя, няма ли да спарва?
Сандали/чехли за плаж не мисля, че ще са нужни, едва ли ще стъпва толкова добре, че да ходи по пясъка, ако е горещ ще я носим и ще играем на брега. Ортопедът каза задължително да играе/стъпва боса на пясъка, няколко пъти го подчерта. И каза да не вземаме сандали с отворени пръсти, бебетата често си удряли пръстчетата при прохождане, защото стъпвали неуверено.

# 537
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010000648
Това ползвам аз против повръщане. Освен свещички има и капки, но аз предпочитам свещичките, защото капките ги повръщат. Поне в началото слагам свещички, а ако се налага да е няколко дни лечението минавам на капки. Веднъж направих грешката да ида в Опака без тези свещички и каката започна да повръща, а бяхме само за 2 вечери и то по Коледа.
На плажа аз бих взела и много тънка блузка с къс и с дълъг ръкав.

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 12:10 от bolibon

# 538
Момичета, привет 🤩
Надявам се всички сте добре!
Не съм писала от хилядолетие. С "две думи" - бебето и каката се съдраха да боледуват, дори и в момента малката е с 39 и нагоре..
Още е на изцедена кърма и там ми е проблемът.
Моля, спешно за съвет. Отказва да пие АМ, освен с лъжица!!!
Има ли адаптирано мляко с вкус подобен на кърма.. да не звучи смешно, кърмата ми намаля драстично. Последните резерви от фризера свършиха и съм мн притеснена. Някой минал през това?
Предлагах го топло/студено, разредено, в заспало и полузаспало състояние..
Хубав ден на всички!
Едва ли някога ще успея да ви изчета..

# 539
33hope, пробвай с млякото на Humana( от приятелка съм чувала, миришело хубаво, не като другите. Аз давам млякото на Bebelan, което също много хубав аромат има и е леко сладникаво. Рая спря да пие Lactana Bio и минахме на това.

Бързо оздравяване!!!

Общи условия

Активация на акаунт