Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 236
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Интересуваше ме дали за тези летни месеци (2024) ще мога да подам документи за компенсация. Тоест компенсацията дали не е обвързана с целогодишно посещение в ЧДЯ?
Явно не съм чела внимателно. Не е нужно детето да посещава ЧДЯ през цялата година, за да има право на компенсация, но е важно на последното текущо класиране през февруари 2024 да си наредила кандидатури на детето (дори да има 0 места в яслите в района по настоящ адрес на детето, ги въвеждай като желания), да се е завъртяло на последното текущо класиране и след това ще можеш да кандидатстваш за компенсации за летните месеци.

# 106
  • Sofia
Разбрах. Много ти благодаря!

# 107
  • СОФИЯ
Важно е и какво ще приемат в новите два бюджета, ЗДБ и ЗБДОО. "Майчинството" втората година е във втория, години наред беше смешно като размер обезщетение за работещ родител.

# 108
Това пък за текущото класиране къде го пише, уж всичко прочетох и не срещнах май такова нещо. Доколкото разбрах е достатъчно на основното класиране да не е прието, освен да не съм разбрала. А и друго ме озадачи, че кандидатстването трябва да е по настоящ адрес. Ние настоящ адрес нямаме, в смисъл имаме един постоянен и тук си живеем. Това сега как да го тълкувам, зачита ли се, ако сме кандидатствали с постоянен адрес?

# 109
  • София
Съвсем наскоро четох отказ на община Лозенец да изплати компенсации за месеците януари и февруари на едно семейство, тъй като детето не е кандидатствало на текущите класирания пред тези месеци (получавали са компенсации до декември, но заради това, че са махнали кандидатурите на детето от системата и то не се е връткало за 0 свободни места на всяко текущо класиране, му е отказана компенсация за въпросните месеци). Семейството има одобрени плащания за следващ период, след като отново са посочили желания и са се въртяли на текущи класирания. Не знам дали всички общини изискват кандидатстване на всяко класиране, но пък е разумно, когато искаш да получаваш компенсация, че детето ти не е прието, все пак да опитваш да го класираш през системата.
Едва ли нямате настоящ адрес - вероятно  постоянният и настоящият ви съвпадат. Въведете си актуалния адрес в полето за настоящ адрес в ИСОДЗ и системата ще направи служебна проверка дали в това жилище сте регистрирани и по настоящ адрес.

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 20:23 от *Lorena*

# 110
Е, не, не е разумно, ако има нула места на текущо, по-скоро е абсурдно Grinning, но да оставим абсурдите на общината.

За настоящия адрес не съм се замисляла, ще въведа утре, сигурно съвпада, но възниква въпроса като съвпада с какъв адрес трябва да посоча, че кандидатствам. Да не стане като с горния абсурд, аз си кандидатствам с постоянен ама понеже не е избран/маркиран като настоящ в системата, няма компенсация Grinning То при всички положения в системата избирам постоянен, тъй като постоянния се отчита с повече точки.

# 111
  • София
Е, не, не е разумно, ако има нула места на текущо, по-скоро е абсурдно Grinning, но да оставим абсурдите на общината.

За настоящия адрес не съм се замисляла, ще въведа утре, сигурно съвпада, но възниква въпроса като съвпада с какъв адрес трябва да посоча, че кандидатствам. Да не стане като с горния абсурд, аз си кандидатствам с постоянен ама понеже не е избран/маркиран като настоящ в системата, няма компенсация Grinning То при всички положения в системата избирам постоянен, тъй като постоянния се отчита с повече точки.
Ако постоянен и настоящ съвпадат, е важно да кандидатствате в градините в района, в който ви е адресът. Няма проблем, че ползвате точки по К1 и К2 за постоянен адрес.

# 112
  • sofia
По повод адреса - кандидатстваме по постоянен адрес (адрес по ЛК) и ние, но сме на друг настоящ, който се води в съседна община и много близо до първия. Да, обаче, не сме сменяли лични карти все още, тъй като сме от много скоро. И се замислих настоящият адрес декларира ли се в съответната община и колко време отнема да бъде отразен в системата?

# 113
  • София
В личната карта се отразява само постоянен адрес. При промяна на настоящ няма нужда да се сменят документи. На теория при промяна на настоящ адрес имате един месец да отидете в съответната община и да го декларирате, на практика това е малко сложно, защото изисква да докажете с документ че пребивавате там. Например договор за наем на жилище, за което се изисква собственика на апартамента да дойде с вас в общината и да се подпише, че е съгласен да живеете там.

Не знам колко време отнема да се види в системата такава промяна, но едва ли е повече от ден-два.

# 114
Тази година взехме заветната 16та точка (до преди година 14та).
Някак си ми е нереално, че ще бъдем приети без да се притесняваме от лотария и късмет.

# 115
Тази година взехме заветната 16та точка (до преди година 14та).
Някак си ми е нереално, че ще бъдем приети без да се притесняваме от лотария и късмет.
Значи имате късмет с района. В нашия за 3 от 4 градини като гледам се очертава да има жребий и между децата с 16 точки, а има не малко време до затваряне на системата.

# 116
И ние ще сме малко на косъм с 16т. За момента 7 от 7

# 117
При нас сме 8 с 16т за 17 места, но някак не ми се вярва да я приемат. Все си мисля, че в последния момент ще се струпат доста хора с 16 или повече точки.

# 118
Едва ли ще дойдат чак 9 деца с 16 т., така че можеш да я броиш приета Simple Smile

# 119
  • София
Lorena,
После като навърши 2г през април 2024, ще се върна на работа. Но говорих с работодателя да си взема натрупаната отпуска и реално ще започна работа юни.  От юни 2024 вече трябва да имам план кой ще я гледа. Тогава няма да получавам майчинство и ще съм се върнала на работа. Но в същото време няма как да кандидатствам за държавна ясла от юни, затова кандидатстваме сега. Но ако не я приемат, ще се наложи да я запиша в ЧДЯ (от юни 2024) докато я приемат или в СДЯ или в ДГ.
Погледна ли програмата “Родители в заетост”? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт