Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 34 707
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
За бебе на 7 месеца кога бих могла да кандидатствам за ясла? Идеята ми е да не е за септември 2024, когато ще е на 1г., а примерно като е поне на 1,5 г. Прием само септември ли има или може и от април -май да тръгне? Сега ако наредя кандидатури за кога ще е?

# 421
  • sofia
То проблемът с яслите е основно заради родителите, които трябва да се връщат на работа - дали заради работодател или заради ниското майчинство втората година. Едва ли майките не биха си гледали децата до 3-годишна възраст, ако бяха финансово подсигурени - най-хубавото време с децата е това.
Та, в този смисъл не го е доизмислила държавата това с яслите.

# 422
  • Sofia
За бебе на 7 месеца кога бих могла да кандидатствам за ясла? Идеята ми е да не е за септември 2024, когато ще е на 1г., а примерно като е поне на 1,5 г. Прием само септември ли има или може и от април -май да тръгне? Сега ако наредя кандидатури за кога ще е?
Ако бебето е набор 2022:
* тръгва 1-ва ясла от септември 2023 (годината, в която навършва 1г),
* тръгва 2-ра ясла от септември 2024 (годината, в която навършва 2г).

Има и текущи класирания от края на август до февруари/март. И там тръгването е веднага. Но на текущи класирания почти няма свободни места и ще е голям късмет, ако го приемат (особено пък 1-ва ясла).

Ако наредите кандидатури сега, ще е за следващото класиране на 26-ти май, с тръгване от септември.

ПП : за яслата имате право да отложите тръгването с 60 календарни дни. Ако тръгването е от септември - броено от 15-ти септември. Ако е на текущо класиране - броено от записването.

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 13:52 от Brin de muguet

# 423
То проблемът с яслите е основно заради родителите, които трябва да се връщат на работа - дали заради работодател или заради ниското майчинство втората година. Едва ли майките не биха си гледали децата до 3-годишна възраст, ако бяха финансово подсигурени - най-хубавото време с децата е това.
Та, в този смисъл не го е доизмислила държавата това с яслите.
И аз точно това мисля. Смешно ми става като чуя, че някоя майка щяла да си пусне детето на ясла, да се социализира. Яслите са, за да могат родителите да работят, социализацията е след 3-годишна възраст. От една страна чувам иподигравки за бг мама, която си седяла три години вкъщи, от друга страна как да се върна на работа, като няма ясла.

# 424
Аз не бих си дала детето на ясла по желание и в момента търсим варианти с Мм как да смени той работа,или аз,за да си го гледаме. Ако не стане - ще го дадем в частна. Та пак да питам за ясла полагат ли се компенсации и кога се подават молби?

# 425
Нека мненията на останалите да не ви влияят толкова. Всеки постъпва както реши и според възможностите и разбиранията. Аз моето го пускам на ясла, защото ми се работи и защото видях и за себе си прецених с първото, че не е толкова страшно. Редовно срещам неразбиране, учудени погледи или директен опит да ме шеймнат как така няма да го гледам до поне 3 г. Но тези приказки не ми влияят особено, ако не ни бяха приели, щяхме да търсим частна макар да се усложнява положението за нас. Приемам и майките, които искат да си гледат децата до 3 години, не ме учудва, но не ме и впечатлява чак толкова, че да го коментирам и не разбирам и многото хора, които вчера се упражняваха във Фейсбук да размишляват над чуждите избори. Всеки може да си прецени за своето семейство, не е нужно друг да му преценя ситуацията.

# 426
Ако бебето е набор 2022:
* тръгва 1-ва ясла от септември 2023 (годината, в която навършва 1г),
* тръгва 2-ра ясла от септември 2024 (годината, в която навършва 2г).

Има и текущи класирания от края на август до февруари/март. И там тръгването е веднага. Но на текущи класирания почти няма свободни места и ще е голям късмет, ако го приемат (особено пък 1-ва ясла).

Ако наредите кандидатури сега, ще е за следващото класиране на 26-ти май, с тръгване от септември.

ПП : за яслата имате право да отложите тръгването с 60 календарни дни. Ако тръгването е от септември - броено от 15-ти септември. Ако е на текущо класиране - броено от записването.

Значи по-добре да махна кандидатурата засега? Излиза, че в желаната градина е единствена с 16 т в списъка с чакащи.. Другите с 15. Да разбирам, че ако някое от понастоящем приетите се откаже, ще приемат нея ли?

# 427
  • Sofia
Ако няма други чакащи преди вас - да, при наличие на свободно място нея ще я класират.

# 428
Аз искам да попитам.
Когато запиша малкия на детска градина 1 ва група  за Септември месец.
Кога най- късно може да тръгне.

# 429
Здравейте, не ни класираха за 1ва яслена вчера Sad
Хем се радвам тайно, Хем ми е безкрайно обидно и несправедливо. Тази система е пълна лудост! Нещо протест няма ли да се организирва скоро ?

# 430
  • sofia
Бадемче, абсолютно подкрепям! Аз също с първото дете се върнах бързо на работа, защото ми се работеше. Беше на 1г. и 2 м. като тръгна на частна ясла, понеже и той не беше от късметлиите да го приемат. Супер бързо се адаптира и според мен колкото по-малко е детето, по-бързо се адаптира. Сега след второто майчинство ще  си продължавам работа, но имам вече свой бизнес и реално никой не ме пушва да се връщам на работа, но би било в моя полза, заради развитието на бизнеса. Та…гледни точки хиляди. Важно е човек да си гледа собствената паница във всяко отношение.
А проблемът с яслите е реален и не знам протест би ли помогнал, но защо пък да не се опита.

# 431
  • СОФИЯ
Малко свободни места ще се появят и от кандидатствалите сега за преместване. Ако се запишат в новото ДЗ, ще освободят място в старото. И дано двамата директори отразят в системата навреме.

# 432
  • София
Синът ми тръгна на 1 г и 5 м и яслата му се отразява много добре. Сега е на 2 г и само памперсът ни остана, говори много, знае много неща и се храни абсолютно сам.

За часа- аз досега не съм чувала толкова късен час като 8:50 за прием. В градините и на двете деца приемат до 8.30 ч и със страшни уговорки и разправии може да е до 8:45 и то трябва да са закусили.

# 433
Зависи кога подават заявка за храната и кога закусват. Официално по правилата до 9 часа трябва да може да се приемат навсякъде, явно обаче всеки си прави каквото иска, което не е чак изненадващо...

# 434
В градината на голямата можеше до 9 часа да я заведа. Ако е по-късно трябва да предупредя. Имам страхотни спомени. Една от учителките, която беше в пенсионна възраст дори ги посрещаше със закуска на двора. Децата бяха много щастливи.
При малката, която е във филиална ясла, трябва до 8.30, за да заявят храната за деня. Може и по-късно, но след като се обадим преди това.

Общи условия

Активация на акаунт