Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 269
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
При раждане на второ се получава 50% за първото, както при връщане на работа - промяна в обстоятелствата. Няма как две пълни обезщетения за една и съща причина. Тъпичко е измислено.

# 601
В тази връзка ми изниква и на мен въпрос. Дъщеря ми е приета и тръгва от септември, но аз преди няколко дни родих и няма да започвам работа. Трябва ли нещо някъде да уведомявам или правя при това положение или просто аз си оставам майчинство, тя на детска? Вече съм подала документи и взимам майчинство на 50% за каката.
Ами аз съм с породени. Голямото е на 2 и до миналия месец си получавах 50% за нея за втората ѝ година. Едновременно с това си получавам майчинство за бебето. Няма какво да уведомявате, ако правилно разбирам. Като кандидатствах за ясла за каката писах, че съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г. И сега трябва да представя такъв документ. Да разбирам че в момента на кандидатстване в системата още не го е имало новото бебе, нали? Ако е така значи сте писала, че сте по майчинство. И сега реално пак сте по майчинство.

# 602
За малкото си взимате пълното майчинство, независимо дали голямото ходи на ДГ.
Но за каката нещо не разбрах. Защо получавате 50 % майчинство? Тя посещава ли ДЗ?
Не още. Сега е приета за септември. Получавам 50% за нея откакто излязох в 45-дневния за малкото и подадох нужните декларации към НОИ - номер 7 и номер 8.

# 603
Да попитам как може да се смени детската градина евентуално защото днес жена ми е ходила да ни запише и хич не и е харесало? Да не се записваме (да се откажем) и да кандидатстваме за второ класиране (макар че май няма никакви места), да пуснем обява някъде че искаме да се сменим с друг желаещ от съседна градина или да го запишеме и да мислиме по - натам?

# 604
Може да се откажете, но ще загубите точките за поредността на желанието за следващите класирания до догодина. Ако е прието детето на първо желание, то ще може да редите кандидатури с максимум 2 точки за първо желание.
За да желаете размяна с друго дете, то трябва да сте записали Вашето, не съм сигурна дали трябва и да посещава.
Така или иначе не губите нищо засега, така че бих посъветвала да запишете детето, а да се оглеждате за други възможности и, ако прецените, ще го отпишете или ще го приемат другаде.

# 605
Никак не се сменя, кандидатства се наново. При вече записано не съм сигурна как стои въпросът и дали ако се отпише ще взима пълен брой точки. Така или иначе компенсация няма да взимате, ако се откажете, а ако е яслен набор до май месец ми се струва невъзможно да се класира отново. Размяна е напрактика невъзможа, аз дори не съм чувала за такива случаи. Коя е градината?

# 606
По принцип е възможна размяна, след като се запишете и ако намерите дете от същия набор от друга градина, с което да искате взаимно да се размените. В групата за Детските градини във Фейсбук често има такива обяви, но рядко се случва нещо по тях. Първо, че е голяма рядкост да се намери дете от същия набор, което да иска точно същата градина, която вие предлагате и второ обикновено обявите са в посока предлагам по-малко желана градина, а искам размяна в по-желана и не се намират много желаещи. Обратното е по-малко вероятно, освен ако има родител в желана градина, която му е крайно неудобна, но впечатленията са ми, че ако градината е добра, родителите предпочитат да останат там и да пътуват малко повечко, още повече, ако детето вече е посещавало и е свикнало там.

# 607
Codename47, ако няма промяна в наредбата и не сте записали детето, може да заявите писмено отказ от записване в градината и няма да загубите 3те точки за първо желание (в случай, че е прието по него).
И да, размяна е възможна, макар и да се случва рядко.

# 608
  • Sofia
Codename47, ако няма промяна в наредбата и не сте записали детето, може да заявите писмено отказ от записване в градината и няма да загубите 3те точки за първо желание (в случай, че е прието по него).
И да, размяна е възможна, макар и да се случва рядко.
+1
Ако не запишете детето, но и в същото време не заявите отказ губите 3-те точки от първо желание (ако сте класирани по първо желание). И оттук нататък за уч. 2023/2024г ще кандидатствате с точка по-малко. Ще имате 2т за първо желание (ако сте класирани по първо желание).

Ако заявите отказ от записване, няма да има санкция и за следващото класиране ще сте си с пълния набор точки. И вече зависи дали изобщо има останали свободни места за желаната градина.

Ако Ви е важно детето да тръгне на ДЗ, аз бих го записала. Но при записано дете, ако кандидатствате за преместване, в рамките на уч. 2023/2024г на класиранията пак ще сте с точка по-малко (защото вече сте си използвали точките по първо желание - там, където е записано детето).

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 15:53 от Brin de muguet

# 609
Благодаря, значи ако се откажем и запазиме точките ще може сега на 2то класиране пак да кандидатстваме но сигурно няма да има места. За замяната ми хрумна понеже и аз видях във ФБ че се пускат понякога такива запитвания но нямат отговор или ако имат не се разбира. А може ли следващата година да се кандидатства наново но ако ни приемат в желаната градина няма ли да отпаднеме автоматично от сегашната?

# 610
  • Sofia
Няма проблем да кандидатствате догодина за уч 2024/2025г.
Ако ви класират -> записвате се в новото ДЗ -> и чак тогава се отписвате от старото ДЗ. Няма да "отпаднете автоматично" от старото. Вие трябва да попълните заявление, че отписвате детето.

# 611
Здравейте, сега възможно ли е кандидатстване за горен набор през системата?

# 612
  • Sofia
Смяната на набора е възможна на текущи класирания.

# 613
Смяната на набора е възможна на текущи класирания.
Да, аз искам да кандидатствам за текущо класиране с по-големия набор, защото има място

# 614
  • Sofia
Не знам за кой набор говорите.
Доколкото знам смяна на набора е възможна само за градински групи и при условие, че няма чакащи деца от съответния набор.

Ако сте за яслена група не можете да смените набора.

Ако сте за градинска група (с текущ прием) и няма чакащи деца в списъка, пишете чрез обратна връзка да ви сменят набора. Тогава ще можете да кандидатствате.

Общи условия

Активация на акаунт