Енгин Акюрек. Нови и стари проекти – Тема 426

• 46 528
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив

Добро утро в събота. Ден за почивка, ден за новини, ден за коментари на еп. 9.
Успешен да е.

# 331
  • Варна
Добро утро, момичета Smile
Минавам набързо да споделя първоначални впечатления Simple Smile
Серията е брутална, беше на Тахир Лекесиз Yellow Heart
Как е оцелял сред толкова мъка и жестокост не ми го побира ума Scream
Изля накрая душата си на човек, който може да разбере това, но това к****е Мехмед развали всичко Imp
Ужасен човек е Мехмет, как се е превърнал в това, тук е голяма загадка, и той е бил в дом доколкото си спомням, дано скоро ни открехнат и неговата история, но и Орхан не е чист според мен Thinking
Всъщност най-чист ще се окаже наемния убиец, ирония на съдбата ...
"Длъжния Мехмет" и "Неопетнения Тахир" с по една дума са определени и двамата ..

А Тахир просто иска да му дадат шанс да заживее нормален живот. Почти целувката  в бара беше невероятна, все едно бяха в друго измерение Heartpulse
Наистина не ми достигат думи с които да изкажа възхищението си от  играта на актьорите ...
Ние толкова свикнахме с брилянтната игра на Енгин, но тук в тази серия надмина себе си, уникалнооо  Heart Decoration

Желая ви хубави почивни дни !
Араселия, успех на синчето!

# 332

Добро утро, момичета🤗

Благодаря за превода на серията. Беше изненада да стане толкова бързо, но не успях да я гледам снощи. Дано тази вечер да успея.
Като чета вашите коментари, разбирам че ще ми е много трудно да гледам сцените, в които има насилие срещу детето Тахир. Направо не знам как ще издържа. И финалът на серията хич не ми се гледа. Добре че имаме и хубави моменти...

Надявам се да имаме някакви снимки от сета. Напоследък нещо не го прихващат фенове. Иска ми се да отида до Истанбул и да намеря сета, за да го видя, но представа нямам къде е😄😄😄 Това видео от вчера на Енгин с децата на улицата беше трепач, страхотен е!!!

Хубав уикенд на всички, за мен е работен и затова няма как да гледам серията през деня.

# 333
Хубав и успешен ден!

# 334
Привет...
Нека и в днешния ден, бъдем усмихнати, позитивни и изпълнени с обич.

Започнах да гледам серията...Все още съм много ядосана на Мехмет,за всичко което направи. Но не бива да забравяме,че той както Тахир е самотен,объркан,жертва.. Има своите дълбоки травми, които е заровил дълбоко в съзнанието си.  Те не са приети и осъзнати, точно затова носят на неговия Аз още по-голяма болка и поражения. Двамата братя са жертва на приемните си родители.
Затова,че са  ги оставили сираци, били са в домове.. Не им е стигнало,осиновили  са ги.. Не са им  дали избор и шанс да собствен живот.

Мисля,че Мехмет също е минал през трудности в дома.  Освен това все повече започвам да мисля,че Али Галип  е сътворил всичко през което е преминал Тахир. За да го "обучи', сега гледа на него като на шифрован диамант.

Виждам повече привързаност отколкото към Каан. Само защото го е принидул да е като него.

# 335
  • Pleven, Bulgaria
Здравейте,момичета- кокичета. Нямам много време да пиша, защото и аз съм на работа,но ми се искаше да споделя набързо повърхностни впечатления.
Отново невероятен епизод,отново надрастващ предишните.
Толкова болка видяхме досега,толкова самота…..Малкото момченце, принудено да се бори за правото си да диша и да стои на крака, ми разби сърцето.Непримиримостта и желанието да стои на крака, са му заложени по рождение.Явно за него подигравателните думи на онези момчета, са се превърнали в идея фикс .”Никого си нямаш,няма и да имаш,Тахир Лекесиз!” Боже,каква мъка за едно малко дете да слуша това постоянно и то с подигравка, постоянно! Мисля,че Али Галип може да има пръст във всичко,което му се е случило на Тахир. В онези времена, Ага е бил още по безсъвестен и злобен.все още не знаем каквъв и от къде е бил вуйчото,който е отгледал Тахир.Като едното нищо е получил заповеди от Ага да го “дресира” като куче,от тези, за бой…Кой знае защо…..да отмъсти на Вера,да я държи в шах,  да има коз в ръцете срещу Орхан, знам ли…..Но толкова болка за едно малко дете не може да бъде нормална.Има ли такива изроди и в истинския живот?!
Сами виждаме разликата между малкия, сиротен Тахир и болния Керимшах,чиято майка се бори като лъвица за него.
Продължавам да мисля,че Тахир първо се влюби във връзката Фара- Керимшах,в обичта и отдадеността на Фара и в “щастливото” до колкото е възможно детства на Керим.
Сърцераздирателни бяха и думите “Може би някой ден!”Боже,мъж, който мечтае за любов и обикновен живот! Така ни се искаше да ги разтърся и двамата и да им кажа “Дайте си надежда,хора! Дайте си шанс!”Гледаш и те боли и за двамата и искаш да им помогнеш,и да и обещаеш по- добро бъдеще…..
Мехмет….. Ами Мехмет ревнува.Ама не ревнува Фара от ТахирМехмет ревнува Тахир от Фара,според мен.За Мехмет, Тахир е неговият огледален образ, но от тъмната страна, примерът за разликата между това да израснеш ,осиновен от “добро”семейство и от другата страна,приет от лошите…. Отдал е живота и кариерата си в преследване на Акънджъ,точно както и Орхан, и не желае да разбере,да вникне,да остави Тахир да върви по пътя си,дори,когато  той му казва,че ще живее нормален живот.И двамата,по различен начин,са насъсквани като кучета,ето че пак повтарям думата….
Момичета,нямам повече време, но имам още много какво да кажа….
Имайте хубав ден и пишете!Удоволствие е да ви чете човек.

# 336
За мен Мехмет остава един от най-инетресните образи в тази история. Толкова е странен и неконтролируем. Не казвам,че другите не са загадъчни и отворени книги.  В този епизод видяхме двете наранени деца и последиците за тях като големи. Тахир е много по-спокоен от Мехмет. Големия ме изненадва непрекъснато.. В този видяхме само част от живота на малкия Мехмет и  големия Мехмет,като раненото бясно куче.Който след разкриването на цялата истина, ще бъде още по-сринат и объркан.  Или ще успее  да сглоби себе си, за да отмъсти на виновните.
На първо време очаквам да изпита голяма вина,затова че не си спомня и не е открил малкия си брат.  Не е успял да го защити .

Баде ревнува и не вижда всичко, като нас . 
Може би  Мехмет си пада по Фара,но  в предните епизоди с нищо не го  показа. Това което видяхме беше един луд, който изтормози невинната жена за да се добере до информацията,която искаше  Ако му допадаше, щеше да има по-жалостиви методи към нея. Може и да греша, защото личността му е много странна. 
Изглежда се чувства като пълен неудачник в живота и работа си. Не е много уверен и успял.

Нещата станаха доста лични след прострелването.  Тахир е като трън в очите на Мехмет отдавна.

# 337
  • Пловдив

Здравейте по обедно време...

Завиждат на Тахир - Мехмет, Бекир... Приемам написаното от Теменужка за много точно: Мехмет….. Ами Мехмет ревнува. Ама не ревнува Фара от Тахир. Мехмет ревнува Тахир от Фара. Може би ще разберем напред във времето - не може да е забравил, че има брат.

А сега - писала съм, че единствената турска актриса, която харесвам и съм изгледала всичките и проекти, и следя в инстаграм е Демет. Ако ви остане време, извадила съм от профила й клипчетата с танци. Знаем, че танцува прекрасно. Ако имате време - изгледайте ги - кликвате в/у линка, пускате звука и гледате. Подредени са от последното към първото.

https://www.instagram.com/p/Cc8iJYxgI2q/?hl=bg

https://www.instagram.com/p/CW8LrmzI9Pu/?hl=bg

https://www.instagram.com/p/COa3KcBgRsy/?hl=bg

https://www.instagram.com/p/CH0NwPngo39/?hl=bg

https://www.instagram.com/p/CHfRMwDgrFz/?hl=bg

https://www.instagram.com/p/CEl7MLbjSNs/?hl=bg

https://www.instagram.com/p/CEeWv8ODj5O/?hl=bg

https://www.instagram.com/p/B-__UbGDv_n/?hl=bg

https://www.instagram.com/p/Bpb-LKuBFqN/?hl=bg

https://www.instagram.com/p/Bo5w09Slq-T/?hl=bg

# 338

Момичета Two Hearts
Супер история е "Фара".
Целият каст е перфектно подбран.
Но това ние си го знаем.

Единственото което ми се иска и то много е турската версия на "Чистачката" да показва не само уродливите проблеми в обществото, но и техните решения.
Защото проблеми има "бол", хората  ги знаят, но важното е какви мерки ще се вземат и как ще се разрешат.

Понеже чета по форуми, групи и теми из нетното пространство и виждам пишещите какво ги вълнува. Вълнуват се от решенията на проблемите.
Знаете на какво се дължеше феноменалния успех на "КВФ".  Проблемът беше представен  в началото и цял един сериал беше посветен на начините за разрешаването му.
Положението на жените в семейството и обществото. Техните права. Тяхната реализация като  майки, съпруги и работещи жени. Свободната им воля за това какво искат да правят - дали ще учат, дали ще работят, дали ще създадат семейство и ще имат деца.
Много трънлива и злободневна тема.
Но... не може 20-30 серии да гледаме само физическо и психическо  смачкване, публиката иска решение на тези неща. Нека покажат как може  една дъщеря да се обърне за помощ към институциите и баща ѝ например да влезе в затвора. Какъв баща ѝ е - щом я  пребива на ставане и на лягане, пък и когато му хрумне...
Нека покажат как една жена може да откаже натрапен ѝ брак.
Нека покажат как една бежанка може да работи  нормална работа легално и да може  сама да ръководи живота си.
Децата да могат да бъдат лекувани  безплатно, без ограничения на религия,  националност, език и култура.

Какви са тези детски домове, където има физически и психически  издевателства  над по-слабите? Къде е държавата и институциите? Какви граждани ще излязат от тези домове?
Каква е тази полиция? Хората би трябвало да ѝ вярват, че при необходимост ще намерят закрила и правосъдие, а не полицейщина.
Какви са тези полицаи, дето всеки втори е подкупен и свързан с нечисти сделки.  Отделно пък и  злоупотреба със служебно положение.

За мафиотските  среди  пък да не говорим -  въоръжена охрана около къщите, частни въртолети, самолети, скъпи коли - къде е държавата?

Ще кажете - каквато е истинската действителност, такива и сериалите.
Съгласна съм, но аз-вие  това го знаем, виждаме го, четем го всеки ден.
Искам поне в сериалите да има справедливост и решения. 

# 339
  • Пловдив

Зад кадър...

Не знам защо, но си мисля, че Мехмет знае, че Тахир му е брат. Праведният Мехмет - беден, лошият Тахир - богат. Бялото агне и черното агне. Какво ли е разбрал Алп и е станал неудобен - на Мехмет или на Агата или на... сценаристите ще ни кажат.

# 340
Марианка.
Не ми си вярва. Това е напълно в разрез с всичко видяно.  Можи би няма да видим да милеят един за друг.  Защото дори и родни братя, са напълно различни и непознати.
По-логично е да се борят за една жена, което не ми допада, като идея.

Много ми харесва тандема Баде и Мехмет.
Ще е много странно ако тази нишка не я използват за отмъщение...
Това си е откраднат живот, разбито цяло едно семейство... Тъжно е и за двамата, особено ако малкото бебе е използвано като куче за дресировка Confused Използвано за целите на Галип.  Направо ми отвръщава  мисълта, напълно реално е.

Лошото е,че в живото съществуват точно такива лоши хора, деца, убийци .. Хора без души:cry:
И ако нямаш късмет,като Фара и Тахир трябва да се бориш за оцеляването си.

# 341
Внимателното вглеждане във финалната сцена на 9-ти епизод ме кара да мисля, че куршумът  на затворника-садист е рикоширал от каската на Керимшах...  Disappointed Не знам Мехмет не трябва ли да понесе наказателна отговорност за това, че е завел безпричинно престъпник в болница????

Иначе, изобщо не мисля, че Мехмет знае за съществуването на свой брат. За мен Алп не е станал неудобен нито на Мехмет (Мехмет може да е всякакъв, но обичаше искрено Алп, вярваше  и разчиташе на него), нито на Али Галип. Според мен продажната, двойна игра  на Алп е била разкрита от Орхан, защото Орхан, зад невинното прикритие на футболните занимания, продължава да преследва Али Галип, заслепен от желанието за мъст до такава степен, че пренебрегва всичко друго, включително полицейския морал. Орхан е този, който е разбрал, че Алп е станал предател и е решил да го ликвидира, без да дава гласност на това си решение - само е наел изпълнителя Иляс.  Не е искал да казва на Мехмет за предателството  на Алп, или за да не го разочарова, или защото омразата към Али Галип го кара да действа спонтанно в наказването на  всеки, който служи на Али Галип.

# 342
  • Пловдив

Ако имате време, прочетете поредния анализ от Навид Шахзад за 8-ми епизод.
Винаги има какво да научим от нея.

В древния пенджабски език на субконтинента думите: Zan (Жена) Zar (Богатство) Zameen (Земя) все още се считат за единствените три неща, за които си струва да убиеш или да бъдеш убит. Патриархалните общества продължават да са вкоренени във вярването, че и трите са притежания, върху които само мъжът има право по рождение.

В този смисъл два разказа, разграничени от разликата в поколенията, разглеждат склонността на мъжа да третира жените като притежание, които вървят успоредно един на друг в сериала „Казвам се Фара”. Това, което виждаме в момента, е резултатът от история, която проследява произхода си до време, когато настоящите герои са били или деца, или тепърва ще се раждат. Зловещо подобно на настоящата ситуация на Фара, миналото се разгръща с рускиня, търсеща убежище от мъж, от когото отчаяно иска да избяга. В едната история, изпълнена със страст и насилие, невинно семейство, предлагащо убежище на избягали любовници, се превръща в съпътстваща щета в ожесточената война между истинската любов и жаждата за притежание на жена, а историята на Фара е в известен смисъл повторение на бежанка, която се жени за военачалник в замяна на гражданство. С угризена съвест, бившата бежанка осиновява малкото осиротяло бебе с медна гривна на малката му китка, обозначаваща името му; по-голямото дете, което се крие под масата, докато родителите му са убити, е отгледано от ранения оцелял, който случайно е убил бащата на момчето. Този основополагащ разказ поставя началото на катастрофална спирала от недоразумения, фалшиви предположения, погрешни възприятия във времето, чиято кулминация е с двете деца – вече възрастни мъже, седнали на една маса в малък ресторант в днешен Истанбул.

Честотата, с която думата съдба се среща в поредицата, привлича вниманието към това колко важна е съдбата за разказа. Гърците го персонифицирали като три сестри, които нарекли Мойри и определили отделна роля на всяка сестра в живота на човечеството. Първата, наречен Клото (предачката), изплита нишката на живота на бебето, докато все още е в утробата. Лахезис, втората от съдбите, измерва нишката на човешкия живот, като определя колко дълго човек ще живее и колко изпитания ще срещне в живота си. Третата сестра Атропос, чието име се превежда като „тази, която не може да бъде обърната“, се смята за най-упоритата от съдбите, тъй като тя е тази, която прерязва нишката на съдбата, в който момент смъртният живот ще да приключи. Свободата на избора все още има значение, тъй като въпреки предопределението, гърците вярват, че всички човешки решения и резултати ще бъдат взети предвид от съдбата.

Следователно, когато гобленът, изтъкан с различни нишки от мойрите, се разплита, виждаме кръвожадни противници, които се изправят един срещу друг не толкова като врагове, а като нещастни герои, хванати като акули в мрежа, изтъкана не от друг, а от извършителите на първоначалното престъпление. Нощната среща е неразделна част от драматичния ефект, създаден като централен мотив за отчуждените братя и сестри, тъй като сарказмът на Мехмет за причината за присъствието на Тахир се приписва на единствената дума съдба от човека, изпратен да го убие.

Последният епизод показва брачна церемония, нарушена с градушка от куршуми, по време на която единствената грижа на Тахир е безопасността на Фара. От своя страна, единственият начин да изрази тревогата си за него е да каже, да не посмее да умре, тъй като тя все още се нуждае от него! Коментарът не е изненадващ, тъй като вече сме запознати с подземните копнежи, които се раждат в нейното подсъзнание, ярко демонстрирани от последователността на съня, с която започва епизодът. Докато рисува устата си, сресва косата си до блясък и я оставя да се изсипе върху голата й кожа, фара е влюбена жена, чакаща любимия. Звукът от стъпките му е достатъчен, за да накара дивото й сърце да препуска, когато се обръща към него, но за Тахир не изисканата маса е толкова интересна, колкото сияйната жена, която е срещу него. С искрящ златен часовник на китката му ръката му се движи бързо, за да обхване малката й талия, докато казва това, което тя е чакала да чуе. Той иска, както казва, истински брак, а не обикновен официален договор на хартия; тъй като независимо дали тя го осъзнава или не и двамата са обвързани от нещо, което никой не разбира (Съдба?) Докато тя мърмори объркано, той й отговаря на персийски за нейна изненада и ужас.

Сънищата, казва Фройд, са проявления на нашите подсъзнателни желания. Самата дума идва от староанглийски, която означава "радост" и "музика". В Древен Египет хората, които могат да тълкуват сънища, се смятали за специални, докато гърците и римляните вярвали, че сънищата предоставят послания от боговете. Карл Юнг, сътрудник на Фройд, вярва, че сънищата могат да помогнат на хората да растат и да разбират себе си, тъй като те предоставят решения на проблемите, пред които сме изправени, когато сме будни.

В случая на Фара, след като веднъж е била брутално предадена в любовта, тя разбираемо се страхува да се омъжи за мъж, когото едва познава, особено като се има предвид особената природа на съюза. И все пак, все още еуфорична от продължителния ефект на съня си, Фара не може да не се насълзи от грубата рисунка с къна на дланта си. В мюсюлманските страни церемонията по нанасяне на къна или кина предшества сватбата и е предимно женско събиране, където песните придружават боядисването на ръцете и краката от майката или женените братя, сестри и лели. Това, че къната е значително традиционна част от турската култура, се доказва от факта, че селото мухтар (главата) или бащата помазва ръката на младия мъж, който отива на задължително военно обучение или битка със зелена паста, която оставя червено петно, когато изсъхне.

В кратката, но трогателна сцена Фара е изпратена в мълчание от долнопробния си апартамент сама и без придружаващите песен и музика, свързани с церемонията. За Фара няма разплакана майка, нито нежната благословия на горд баща, който изпраща детето си блестящо като булка – само нямата Себиде, пъхнала цветя в косата й, докато я прегръща. След като вече е раздразнила Тахир за елегантното му сватбено облекло в подготовка за това, което ще бъде само формалност, Фара все пак е облекчена от възрастния отговор на Каримшах към съюза и продължава да седи в колата мрачна като ценна персийска котка, която не е била галена достатъчно. Споменът за съня й все още се спотайва като аромат на любовна нощ; тя е като ощипана мома, когато се опитва да покори чувствата си. Отбелязвайки къната и цветята в косата й, Тахир се опитва да разсее това, което според него са страховете й за брака. Ядосана на себе си за шепнещите копнежи на сърцето й, които не могат да бъдат заглушени, избира вместо това да напомни на Тахир, че сегашния младоженец, който е бил изпратен да я убие в близкото минало и за собствените му опити да пее, за да успокои собствените си страхове. Лицето на Акюрек е гледка, която трябва да се наблюдава, тъй като в началото той се гърчи неудобно и е още по-смутен от откровението, че Фара е посветена в целия разговор; но изражението му на крадец на шоколад бързо се променя в широка усмивка на истинско удоволствие и смях при мисълта, че майка/син заговорничат срещу него. Затова Тахир купува сватбена рокля на Фара.

Въпреки че актьорската игра на всеки член на ансамбъла е постоянно превъзходна; това е епизод, доминиран от Aкюрек, което е изненадващо, тъй като той има толкова малко да каже в сравнение с други герои. Изражението му, докато гледа Фара в булчинската рокля, която е избрал за нея, е безценно; тъй като той може да отговори само с благоговейна забележка „ти си блестяща“. За Фара думите отново отекват в паметта на съня и тя стиска голите си ръце, сякаш я побиват тръпки. Уверението, че Тахир предлага на видимо нервната и напрегната Фара като останали „приятели“, тъй като за нищо на света няма да развали отношенията между себе си, Каримшах и Фара – по ирония на съдбата е последното нещо, което тя иска да чуе. Напомняйки за предложението на Йомер да остане „приятел“ с Елиф в „Мръсни пари и любов”, което тя отхвърля незабавно, сцената е важна за нещата, които остават неизказани, а не за това, което действително се казва. Знаем, че никой не иска „приятелство“, тъй като и Фара, и Тахир са наясно, че между тях зрее нещо специално, но и двамата се страхуват да направят тази първа колеблива стъпка. Тахир никога не е изпитвал любов към жена, докато Фара е трагично предадена от нея, но упоритите кози, които и двамата са, нито един от тях не желае да бъде първият, който да говори за истинските чувства, които се крият дълбоко в тях.

Колкото и безшумно да е подземното привличане между двойката, самият епизод е определено шумен с високо говорене, звукът от автоматични оръжия, отекващ в имението на Али Галип, докато ожесточеният обмен на думи и писъци на Перихан и Вера допринасят за хаоса, както и напразният опит на Каан да се обясни на неубеденото момиче с луничаво лице. За първи път виждаме обикновено спокойния Орхан да повишава тон срещу жена си, както и непоправимия Мехмет, който крие истината за убийството на Алп. Йоздемир е твърде приказлива, докато се кара, мъмри, цупи, дърпа косата си в раздразнено разочарование; точно както има дълги, нараняващи думи, които Гьонул хвърля на силно извиняващата се Фара след пропадналата й сватба, но предимно мълчаливото присъствие на Тахир има по-голямо въздействие. Между тези сцени с голям обем сценаристите умело се приближават до тихи сцени, които са отлично написани и също толкова добре изиграни. Акюрек има качество, подобно на химера, което използва, за да променя изражението на лицето със светкавична скорост, което затруднява дори камерата да се справи с него, и има две сцени по-специално, които илюстрират този уникален талант.

От тях на първо място е срещата между отчуждените братя. Беше обърнато внимание на приликите между двамата мъже в по-ранно есе, тъй като и двамата сираци са нещастни жертви на необяснима съдба, която по ирония на съдбата ги е поставила от двете страни на закона. Допълнителна ирония се крие в личностните различия, които техните обстоятелства са ги принудили да развият. Мехмет е ненаситен в преследването на виновниците, дори ако трябва да прибегне до срамни тактики, достигащи до емоционална бруталност, както в случаите на Керимшах и Каан. С изключение на нежното чувство, което изпитва към осиновената си сестра, служителят на закона изглежда лишен от състрадание или емпатия, вечно ядосан човек, който иска да промени закона, за да отговаря на неговата представа за сурово правосъдие, което странно се съчетава с умен ход. От друга страна, така нареченият мафиот увива счупено стъкло във вестник, за да предотврати нараняването на чистачите, протяга ръка към самотно, болно дете с топлота, която е пример, като същевременно се отклонява от престъпната практика през живота си, за да защити уязвима невинна жена. И двамата мъже носят белези от миналото си, тъй като можем да оценим, че може би в случая на Мехмет остатъчната травма от това, че е видял как родителите му са убити, е белязала душата му. В пряк контраст са съвсем реалните физически белези, които са очевидни по тялото на Тахир, но които за съжаление прикриват истинските белези, от които психиката му страда от детството. Надяваме се, че присмехът на Мехмет за разликата между него като полицай и Тахир като бандит ще се върне, за да го преследва, докато историята продължава да разкрива минали тайни. Че съдбите не са приключили с братята и продължават да ги тестват в критични моменти, е достатъчно демонстрирано от факта, че мъжът, който държи пистолет със заглушител под масата, трябва да поиска съвет, вместо да натисне спусъка. Няколкото опита, които Мехмет направи, за да провокира видимо опасно изглеждащия Тахир да отговори на сарказма му, бяха посрещнати с оглушително мълчание от мъжа, седнал срещу него. Само актьор от калибъра на Акюрек може да изпразни и затъмни очите си по желание, точно както беззвездна нощ изглежда като тъмно наметало, метнато над небето, докато той наблюдава отблизо сивокосия мъж срещу него, наслаждаващ се на музика на живо, без да подозира колко близо е той до смъртта.

Както в природата, бурите идват при нас неочаквано, носейки със себе си приливни вълни от тъмни страхове, огромен стрес и облаци от безпокойство. Тахир е обещал цял живот да бъде баща на крехко малко момче със светли очи точно толкова, колкото е наясно с нарастващите вълнения на безименното чувство при вида на безстрашна жена с коса, дива като нейния нрав. Би било най-лесното нещо да свиете пръст, оставяйки фаталния куршум да полети и да приключите с последната молба на Али Галип, преди да започне нов живот; но както знаем от опит, най-простите неща са най-трудни за постигане. Животът ни води напред по линейна траектория, но понякога се натъкваме на четиривиални кръстовища, където сме оставени да изберем бъдещия си път. За Тахир това е един от онези определящи моменти, в които той може да избере да се отклони от познатия добре утъпкан път за предизвикателството на един обрасъл с храсти и тръни. За наше облекчение и може би за облекчение на сестрите богини, Тахир решава в думите на божествения поет Робърт Фрост да избере по-малко изминатия път. Скривайки пистолета си, ставаме свидетели на сцена, колкото трогателна, толкова и иронична, в която по-малкият брат несъзнателно пита по-големия за съвет за самия живот. Струва си да се отбележи, че на по-ранна среща, когато нахлу в колата на Тахир, Мехмед призна, че Тахир е "смел човек". Тахир не знаеше, че ще му трябва цялата сила на смелостта да се откаже от стария си живот заради обещанието за нов ден същата нощ! Любопитният коментар на Мехмет към мъжа в черно, който седи срещу него и необяснимо моли за съвет, е сцена, изпълнена с ирония. Той казва, че няма нищо по-лошо от самотата. Тахир знае това много добре и няма нужда Мехмет да му напомня, че той си няма никого и никой не му принадлежи, или че е бил толкова изгубен за толкова дълго време, че е намерил утеха само в това, че се е скрил някъде вътре в себе си в утешителна тъмнина. И така виждаме, че с последните думи на Мехмет, които кънтят в ушите му, Тахир избира живота с всичките му къпини, семейството, а не самотното съществуване и се връща в мястото на живеене на Фара, сякаш колата сама се е закарала до прага на любимата.

Счупено стъкло и поглед навън карат Фара да тича към мъжа, който седи тихо в колата си. Един поглед към изтощеното лице на Тахир и Фара разбира, че се е случило нещо ужасно. Докато тя бърбори несвързано от безпокойство, страх и отчаяние, Тахир седи в пашкулово мълчание и наблюдава нейния неистов, почти истеричен отговор на това, което е най-големият й страх. Убил ли си някого? Той просто я поглежда с нежни очи при всяка дума, която изрича. Отговори ми, уби ли някого? Когато той продължава да мълчи, тя признава, че го сънува, а сърцето й сякаш потъва при вероятността за гляма криза. След нещо, което изглежда като цяла вечност, Тахир събира смелост да каже „не“, но знае, че я лъже точно толкова, колкото и ние. Тахир уби, но не и човека, когото беше натоварен да убие. Този път Тахир, седнал срещу нея, изтощен от гняв, отхвърлил постоянните си спътници - протегнал ръка от вечната самота и мрак, за да грабне малката, облечена в ръкавици. Това е Тахир, който е убил старото си аз и сега се е преродил и е готов да рискува живота си с дете и жена до себе си. Тогава, напълно извън характера си, сякаш за да запечата завета, той се навежда и нежно целува жена си по зачервената й буза. Това е целувка, която трябва да се цени повече от крехко крило на пеперуда заради нейната чувственост и подценена страст. Малко актьори могат да смесват такава нежност, безкрайно доверие, уважение и лоялност със сърдечни копнежи и копнеж за сбъдване на една мечта като Акюрек. Безмълвният му поглед към лицето на Фара с нейните очи, светещи от неизплакани сълзи, говори повече от всякакви думи - в края на краищата мъжът, когото има, непознат за самата нея, обикнал току-що й каза, че бахар (пролетта) е любимият му сезон и че той търси бъдеще, в което пролетта ще бъде единственият сезон. Безмълвна за първи път, тя бяга от него, преди свирепото биене на сърцето да я предаде. Той я гледа как отива с усмивка на лицето си, а след това се навежда назад, сякаш бурята в него е преминала и лек бриз се е вдигнал в него, носейки аромата на обещаната пролет.

Знаем, че самотата и Тахир са били стари спътници, но всичко това е на път да се промени с малката, но напоена с щастие брачна церемония, която се е състояла в тесния апартамент на Фара в мазето. Облечен в черна папийонка, едно възторжено малко момче държи за ръце майка си и любимия си Тахир Аби иззад стерилната си палатка, докато разменят клетви със Сепиде и едрия Хайдар, които са свидетели. Единственото нещо, за което Керимшах е, че от него се очаква да нарича своя Аби баба, тъй като собственият му баща би се разстроил, ако Керимшах нарече друг човек така. Фарах може само мълчаливо да прегърне милото момче, но турските сериали са това, което са - не можем да бъдем обвинявани, че се чувстваме малко неспокойни от възможността някой отсъстващ (мъртъв?) баща да се появи, Акюрек и Йоздемир си разменят смислени погледи, докато изразяват съгласието си за това, което привидно е договор, а не истински брак.

Няма нищо по-секси от мъж, който може да готви и Акюрек го прави до съвършенство. Колкото пъти камерата го заснема с нож в ръка как педантично нарязва първокласно месо, нарязва зеленчуци, сотира и пече, полива месо с избрано масло и подправки за мариноване, това само по себе си е откровение. Няма нищо случайно в коментара на Вера, като си спомня как младият Тахир искаше да стане готвач. Готвенето е това, което превръща една къща в дом и човек може да научи много за тези, които живеят там от начина, по който жилището говори на първия посетител. Опияняващата миризма на пресен хляб, който се пече, цвърченето на лук, бълбукането на наливания чай - всичко това показва присъствието на жена. Любима или матриарх, една жена осветява дома както никой друг, тъй като храната е утеха не само за гладните, но и знак за дом и компания на любими хора.

Докато Тахир щателно подготвя сватбена вечеря за своята булка, проверявайки съда за печене във фурната и избирайки да го остави за още малко, той подрежда маса за двама с естетическа прецизност; без да знае, че съдбата е избрала да го изпита отново. Ядосан Мехмет, предупреден от Баде, нахлува, за да предизвика Тахир да го убие, вместо да му устройва засада. С извадени пистолети и двамата братя се изправят един срещу друг, като Тахир предупреждава Мехмет за вероятността да се случи инцидент, но последният е разгневен извън разума и провокира Тахир толкова много, че епизодът завършва с изстрел и Мехмет лежи проснат на пода! Изглежда, че съдбата е упорита и няма да пусне Тахир толкова лесно, тъй като напрежението продължава да ескалира: обезумялата Вера се кара на Али Галип, че се е опитал да убие осиновения син на Орхан, и на самоуверената Гьонюл, която е научила истината за убийството на Алп и се сдобрява с Каан, за да разплете още една част от историята.

Фокс: Една от нашите надежди се крие в новия епизод.

# 343
Страхотен, както винаги анализ от Навид Шахзад!
Благодарности за превода

# 344
  • Пловдив

https://www.facebook.com/EnginAkyurekRD/posts/pfbid03di5nic5t1a9 … jhJhkKNGbanbH3GQl

Анализ за сутрешното кафе на епизод 9, написан от Ингрид Лавандие:

„КАЗВАМ СЕ ФАРА” - РЕЗЮМЕ НА ЕПИЗОД 9. „МОЖЕ БИ НЯКОЙ ДЕН“ Е ЗАГЛАВИЕТО НА ЕПИЗОДА.

ТАХИР ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ С МИНАЛОТО СИ.

Гледахме глава 9 задъхани, тя ни преведе през скритите пътища на ума на Тахир. Едно е да искаш да промениш живота си и друго е да го постигнеш само като го пожелаеш и то за една нощ. Тахир Лекесиз има да извърви дълъг път, той трябва преди всичко да реши кой иска да бъде в новия си живот преди да започне. Никой не излиза от калта, биейки калта.

МРАЧНИЯТ МЕХМЕТ. Така го наричаше майка му.

Видяхме сцената, когато като дете той се остави да бъде използван като кукла, с която други деца да си играят, беше слабо и изключено дете, може би затова искаше да бъде полицай, за да наказва лошите. Когато майка му му каза да се надява, че скоро ще има другарче за игри, предположих, че тя има предвид да се надява брат му Тахир да порасне.

В този епизод той извърши жестокости.

- Отиде да провокира Тахир в собствения му дом, дори знаейки, че има за задача да го убие, беше ядосан, яростен, удряше и беше застрелян, той се опитваше да разтовари комплекса си за малоценност върху Тахир, подчертавайки, че никога няма да бъде порядъчен човек, че бил социопат и други тежки думи. Той осъзна, че Тахир е по-силен от него и че не се страхува;
- Изглежда, че Мехмет, поради травмата от свидетелството на смъртта на родителите си, е изтрил всички спомени от ранното си детство, когато се случи трагедията, вече играеше полицай; обаче той няма спомен за родителите си или малкия си брат. Когато Тахир го простреля, той припадна от удара и когато се свести извика думата МАМА. Това ни напомни за момента, в който видя, че майка му е простреляна;
- Следващата му стъпка беше да поиска пълното криминално досие на Тахир и той започна да се рови в детството и юношеството му, докато направи запис на всички престъпления, в които е обвинен.

Забележка: Ако продължи да копае в миналото на Тахир, може да го очаква изненада.

- Тогава той посети Фара и й даде свидетелството за съдимост на Тахир Лекесиз, за да види за кого се е омъжила, като Фара не му обърна особено внимание, започна да се чуди защо според него е избрала високия, красив престъпник и с пари, за да реши ситуацията си (ще ни хареса този човек с толкова много качества) стигна дотам, че коментира, че е "обикновен служител", като за пореден път демонстрира своя комплекс за малоценност, той търси начин да изплаши Фара и да я спечели на своя страна. Стигна дотам, че й каза, че синът й е в опасност, живеейки в съседство с престъпник.

Във връзка с този факт възникват някои въпроси:
- Фара е живяла дълго време в мазето на Орхан, осиновителя на Мехмет, и той никога не я е забелязвал и не се е интересувал да знае за наемателката на баща си и близка приятелка на сестра му Гьонюл;
- Когато я заклейми като нелегален имигрант, никога не взе предвид, че тя е самотна майка и вреди на Керимша, използваше я само за целта си, а именно да затвори Тахир Лекесиз;
- Той започна да проявява интерес към Фара, когато разбра, че Тахир Лекесиз е влюбен в нея; така че иска да застане между тях на всяка цена, ревнува, че Тахир е обичан от достойна жена.

АКЪНДЖЪ И КОШАНЕР

Колко тайни и изопачени истини пазят помежду си! Използват притчи, за да изтъкват миналото и да се упрекват, тази, която най-малко знае за всичко, което се е случило, е Перихан, тъй като съпругът й полицай е имал двойствен живот, тя почти не знае за романтиката, не и за всички безобразия, които са извършили заедно. Те нараниха живота на две деца и сега са решени да защитят живота на децата си, които са другите им жертви.

АЛИ ГАЛИП АКЪНДЖЪ

Али Галип не изпитва никакво добро чувство към Тахир, защото да му повериш смъртта на собствения му брат е също толкова изопачено, колкото да си играеш на кукла с карфици, докато не изкрещи. За щастие Вера го спря и попречи на Тахир да извърши тази нередност.

Сега той реши да промени стратегията си в отношенията си с Тахир, защото разбра, че кученцето вече не следва стъпките му, вече не се подчинява сляпо, сега търси своя собствен път и това го накара да се защити. Говори с него да го остави да лети с крилата си, да създаде нов живот за себе си и той каза „да“ на всичко. Въпреки това призна на Вера, че ще му даде възможност сам да се увери, че не може да избяга от "животинската си природа"; Също така й каза, че „жените искат неща“, които карат мъжете да се променят, мисля, че имаше предвид, че Фара може да го помоли да стане достоен мъж. Също така не можем да не споменем, че той е говорил с Баде за пистолета на Каан и как е попаднал в ръцете на Мехмет. Тази тема ще бъде отворена по-късно.

Забележка: Много ми харесва как обличат Али Галип, дрехите изглеждат добре и той ги сменя повече от веднъж на епизод, точно както главната двойка и други второстепенни герои. Една от подробностите, които критикувам за турските сериали, е, че те оставят с част от облеклото всеки герой за епизод или повече, независимо дали това, което записват за една седмица, има движения във времето. Между другото, Мехмет изглежда по-добре поддържан, отколкото в първите епизоди, смени дрехите и прическата си.

ТАХИР ЛЕКЕСИЗ

Мислеше, че като го каже и получи съгласието на AГА, той ще изтрие с един удар предишния си живот. Започна със силна битка с Мехмет, продължи със скандал в новия си бизнес с Бекир и неговата банда и завърши с афера с детския си враг Садула Кара, който в опит да го убие го застреля, с такъв лош късмет че куршумът удря защитния шлем на Керимша.

Тахир трябва да се успокои, да започне с оправяне на личния си живот и след това да мисли за бизнеса, той пое ангажимента да бъде баща на Керимша, който е болно дете и се нуждае от специални грижи, и да има родители. Идеята беше Фара и момчето заедно със Сепиде да се преместят при него, но бедствието, което Фара видя в апартамента му в нощта на битката с Мехмет, я накара да отстъпи. Това не е среда за дете или семейство.

След това организира романтична сцена в клуба, където призна на Фара любовта си и надеждата, че в бъдеще те могат да бъдат семейство. Фара, която не крие чувствата си, беше деликатна с него, но му зададе най-добрия въпрос: какъв искаш да станеш? Тахир е този, който трябва да потърси в себе си отговора, Фара е образована, професионална жена и майка на болно дете; следователно тя не е жена, която може да живее в страх или несигурност относно това кога Тахир ще пристигне в къщата или при какви условия. Въпреки че не се занимава с нелегален бизнес, дейността му е високорискова и Фара не иска такъв живот, например: барът, който поиска от AГА, е на Бекир и това е проблем за него, както се случи.

Забележка: Мафиотите също имат романтични подробности, Тахир избра иранска музикална група, за да ухажва Фара, Мехмет правилно каза, че мафиотът сега иска да рецитира поезия.

Тахир трябва да се изправи лице в лице с миналото си, с раните и разочарованията си, за да се излекува, той е обучен да се бие, да потиска хората и гордостта, да покорява и постига целта, която му е поставена. Докато не преодолее престъпния си манталитет, той винаги ще представлява опасност за Фара.

Нещо, което харесвам във Фара е, че тя не се страхува от Тахир, тя го познава и знае, че той има добри чувства, той просто трябва да ги използва и там тя има надмощие. Тя не се интересува от миналото му, тя вярва в това, което вижда и иска да му даде шанс. Тя е най-хубавото нещо, което се е случвало на Тахир в живота му.

Обещанието, на което Тахир се надяваше, че Фара ще каже "може би някой ден", не се сбъдна. Не беше подходящият момент и всичко, което се случи след това, го потвърди.

ЕМОТИКОНИТЕ НА КЕРИМШАХ

Сериалът винаги ни дава хумористични сцени, Керимша искаше да помогне на майка си и Тахир да подобрят отношенията си и тъй като той не може да пише, изпрати емотикони от телефона на Фара на Тахир, като искаше да изрази, че иска да се помирят. Виждайки лицата на тези трима мъже, опитващи се да дешифрират съобщението, беше да умреш от смях, всеки го тълкуваше по различен начин, късмет беше, че Тахир реши да отиде при Фара с букет цветя като извинение.

Забележка: Ако Фара и Тахир останат ядосани дълго време, ще общуват ли Тахир и Керимша с емотикони?

КААН И ГЬОНЮЛ
Гьонюл има проблеми с емоционалната стабилност и таи злоба към майка си; Каан, въпреки че е бил разглезен от своите, е израснал, наблюдавайки престъпните дейности на баща си и участвайки в този покварен свят, той е неуравновесен и наркоман. Тези двама млади хора се допълват в афективните си недостатъци и започват да създават главоболия на родителите си. Повече от призив за внимание, те искат да ги накарат да страдат, те се впуснаха в брак без цел, само за да се противопоставят на родителите си, ще видим последствията.

ФАРА ЕРШАДИ. Страхотна жена, най-добрата майка и приятелка.

Най-доброто нещо, което можеше да се случи на Тахир, беше, че Фара пресече живота му. Той не беше свикнал с истинска жена и това го накара да се влюби от фаталната нощ на убийството. Той се бори за нея от първия момент, мисля, че в никакъв случай нямаше да я убие, особено след като се появи в дома й и видя, че тя има болен син. Те са преминали през трудни моменти и са излезли по-силни, опознават се и вече си имат малко доверие.

Това няма да е търпелива любов, ще бъде пламенна, силна любов, с много идвания и заминавания, защото и двамата са силни. Накрая Фара ще опитоми човека с „животинска природа“ и ще го превърне в бяло агне. Каква завист! Искам да съм укротителка на зверове.

Фара знаеше много добре какво търси Мехмет, когато предаде досието на Тахир и не се уплаши, напротив, предаде го на Тахир и го увери, че това, което е прочела, няма значение за нея.

Виждайки я как защитава Гьонюл от себе си, правейки повече, отколкото са направили родителите й, ни показа, че тя е жена със силни семейни чувства. Тя се сби с Гьонюл, разговаря с Каан и я накара да признае, че не е влюбена. След това двойката взе решение да се ожени, но това не беше поради липса на насоки от Фара.

Най-после дойде негов ред да утеши Тахир като дете (никой не го бе държал в прегръдките си), когато в коридора на една болница отвори сърцето си и й разказа ужасната си история. Все още не знаем миналото на Фара, но без съмнение те са две души, които са страдали много и животът се е отнесъл сурово с тях.

ТАХИР И МЕХМЕТ

Последната сламка, която преля чашата на търпението на Тахир към Мехмет, беше, когато Фара му даде досието за престъпния му живот, той разбра, че врагът му е отишъл твърде далеч. Отиде в къщата на Мехмет и го накара да изпие бутилка жлъчка, без да му позволи да диша, когато му каза истината за Алперен. Оказа се, че протежето му е двоен агент и нагло го  измамил, представи неопровержими доказателства и Мехмет рухна. Вместо да постави под въпрос ролята си на полицейски началник, започва да съставя план за унищожаване на живота на Тахир. Той е толкова лошо ченге, че има още един предател до себе си и не го знае, обсебен е от Тахир и тази мания му е сложила превръзка на очите. Накратко, той е посредствен мъж, който повтаря поведението на осиновителя си Орхан, който също се влюби в любовницата на мафиота.
Забележка: Записана фраза. Фраза, записана във файл: ЩЕ СПАЗИТЕ ЛИ ОБЕЩАНИЕТО СИ? Каза Тахир на влизане в поправителния дом. На кого го каза? Не знаем, това, което знаем е, че е било повторено на AГA.

ИЛЯС. Партньор на Мехмет и корумпирано ченге.

Вече знаем, че той е убил Алперен и как е станало убийството, сега трябва да изчакаме, за да разберем кой го е поръчал и на кого отговаря Иляс.

ИЗОСТАВЕНИЯТ И СИРАК ТАХИР ЛЕКЕСИЗ.

Трябва да си много лош човек, за да направиш това, което направи Мехмет. Той издейства прехвърлянето на онзи убиец, който измъчваше детството на Тахир, който беше затворен за други престъпления, и като се преструваше, че го отвежда в болницата, го постави пред Тахир.

Обърнете внимание, имам объркване относно възрастта на Тахир, защото в предишни глави бяхме чели, че той е бил на 13 години, когато е бил осъден за смъртта на чичо си и че е излежал 4 години в затвора, докато Али Галип пое отговорността за него. Сега четем, че той е бил на 10 години, когато е ранил смъртоносно Садула Кара, на колко години е бил Тахир, когато е влязъл в затвора? Мисля, че има объркване в преводите.

Сериозното е, че той знаеше, че Фара и детето ще бъдат придружени от Тахир на медицинското посещение и дори не го интересуваше. Както се казва, "лудият пусна", за да подлуди Тахир, който не се сдържа. Като видях Мехмет облегнат на стената, наслаждавайки се на гротескния спектакъл, ме накара да се разплача от ярост. Докъде ще стигне манията на този самосъзнателен и посредствен човек! Случи се трагедия, защото Тахир изпусна нервите си и искаше да убие палача си, след като успяха да ги разделят, Садула взе пистолета на полицай и застреля Тахир, Мехмет не очакваше това, изстрелът попадна в защитната каска на Керимса и останалото беше ужасно.

Изоставеният и без никого Тахир Лекесиз, нещо такова гласи известният рефрен, който побърква Тахир от гняв през годините му в поправителното училище. Той беше дете, малтретирано от банда насилствени тийнейджъри, докато един ден не се измори и измисли план да нападне сам главата на бандата, оставяйки го с разбито лице и в кома. Този факт и малтретирането, което е претърпял, преследваха мечтите и спокойствието му през целия му живот, в допълнение към факта, че той носеше тежестта на факта върху съвестта си.

РЕАКЦИЯТА НА ФАРА

Независимо от това, което предизвика реакцията й и кой е виновен, истината е, че този факт постави сина й в смъртна заплаха. Всяка майка би реагирала по същия начин или по-лошо, доказано е, че да бъдеш близо до Тахир е рисковано, защото във всеки един момент може да се случи нещо сериозно. Ако беше тръгнал с Фара, провокацията нямаше да постигне това, което беше постигнала. Макар да е вярно, че това е болезнен спомен от детството му, също така е вярно, че той е отмъстил за този факт и трябва да затвори сметката.
Забележка: Вече бяхме коментирали в публикация за огърлицата на Тахир, защото видяхме Садула Кара да носи такава, когато Тахир отмъсти, и се чудехме дали това е трофей за победата над неговия враг?

Фара трябва да се съсредоточи върху операцията на сина си точно сега, а Тахир трябва сериозно да помисли кой иска да бъде. Това не е моментът да бъдат заедно, те трябва да направят корекции, за да могат да споделят едно пространство и Тахир да започне да се държи като баща на Керимша.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 07:45 от mariana51

Общи условия

Активация на акаунт