Испания

• 41 043
  • 680
  •   1
Отговори
# 600
  • Мадрид / София
Не е толкова важно дали ще ги носи. Важен е спомена и емоцията свързана с момента.

# 601
  • някъде под слънцето...
Tака, е , важен е жеста.

Емоцията определено е голяма, както за родителите, така и за самите  деца.

# 602
Голямата преди години беше поканена на комунион на своя съученичка.Беше официално облечена и даде 50 Евро.Ориентирах се по другите майки,че и аз се чудих.

# 603
  • някъде под слънцето...
Най добро решение,  за подобни случаи е  плик с картичка и пари.За сравнително близки  хора , консултирам с родителите.
Подарък избирам сама  само за много близки хора,  чоито вкусове познавам добре.

На първия детски рожден ден на който беше поканена дъщеря ми,, бях свидетел на грозната за мен  сцена  на "връщане на подарък".За мое учудване майката с върнатия подарък го прие  за нещо напълно  нормално.
От тогава винаги купувам подаръците с тикет регало, за всеки случай.
Успях да науча дъщеря ми, че не  паричната стойност на подаръка е важна, а емоционлната.
Примерно  една ръчно изработена картичка  може  да бъде по ценна , от колкото  нещо купено, само  колкото да има някакъв подарък.

# 604
  • Ispania
Най добро решение,  за подобни случаи е  плик с картичка и пари.За сравнително близки  хора , консултирам с родителите.
Подарък избирам сама  само за много близки хора,  чоито вкусове познавам добре.

На първия детски рожден ден на който беше поканена дъщеря ми,, бях свидетел на грозната за мен  сцена  на "връщане на подарък".За мое учудване майката с върнатия подарък го прие  за нещо напълно  нормално.
От тогава винаги купувам подаръците с тикет регало, за всеки случай.
Успях да науча дъщеря ми, че не  паричната стойност на подаръка е важна, а емоционлната.
Примерно  една ръчно изработена картичка  може  да бъде по ценна , от колкото  нещо купено, само  колкото да има някакъв подарък.
Леле, това е ужасно !
Аз лично никога не съм виждала подобно нещо с моите три деца, но и съм ги научила , че когато им подаряват нещо , винаги трябва да благодарят и да казват че им харесва. Точно защото жеста е важен а не подаръка .
Направо не мога да си представя как някой би върнал подарък 😳. Тикет regalo е задължителен винаги, това е ясно , но от чиста практична точка .

# 605
  • някъде под слънцето...
Тогава направо изумях от ситуацията. Поне  в моя вилает подаръците се дават след като се духнат свещичките на тортата. Децата се нареждат в колона и всяка изчаква реда си, за да си поднесе  подаръка си .
В онзи случай майката беше застанала  зад детето и "одобряваше" или не  подаръците
  Много грозна за мен сцена, но на останалите не им направи впечатление. Явно ме е билончидо невиждано

По принцип гледах по възможност да си "спестя" пеисъствието  на детски РД  и след като стана  на 5 започнах  да я оставям на  локацията(детски клуб)  в определеното  време  и си я прибирах в указания в поканата час за свършване,
Подаръци от деца  не съм връщала.Дори е имало случаи в които са идвали без подаръци.Понякога подаеъка се даваше след време, друг път не. Случаи разни.

# 606
  • Ispania
Тогава направо изумях от ситуацията. Поне  в моя вилает подаръците се дават след като се духнат свещичките на тортата. Децата се нареждат в колона и всяка изчаква реда си, за да си поднесе  подаръка си .
В онзи случай майката беше застанала  зад детето и "одобряваше" или не  подаръците
  Много грозна за мен сцена, но на останалите не им направи впечатление. Явно ме е билончидо невиждано

По принцип гледах по възможност да си "спестя" пеисъствието  на детски РД  и след като стана  на 5 започнах  да я оставям на  локацията(детски клуб)  в определеното  време  и си я прибирах в указания в поканата час за свършване,
Подаръци от деца  не съм връщала.Дори е имало случаи в които са идвали без подаръци.Понякога подаеъка се даваше след време, друг път не. Случаи разни.
Ние от инфантил, и с тримата , се организирахме/ организираме майките, и се прави общ подарък. А от десетина години, съвсем го направихме “модерно” 🤣, и се събират по 10 евро на дете , които се дават на майката на рожденика , и тя купува подаръците.
На рождения ден , след тортата и свещичките се вадят също подаръците.
Така се купува винаги , точно каквото харесва детето 🤣.
Имало е колела , Нинтенда…, дрехи, играчки…. Според това което детето иска на момента.

# 607
  • някъде под слънцето...
На тази система бяхме и ние до завършване на примария, понеже  още от инфантил се задорми един кръг от деца, които взаимно се канеха на РД.
И ние почнахме  да събирахме в някакъв момент, но не помня по колко, докато  по голяюа част от маймите решиха да направят бойкот на една дама с трилисос Която ако примерно сме събирали 10 евро за  РД  за дете,  даваше десет евро за подаръка, но когато нейните трилисоси имаха РД  съответно  изикваше да събираме по 10 за всяко. В което няма лошо, защото децата са си деца и е грозно да получат по евтин подарък от другите деца.
Та нещо имаше някакво брожение , от някои майки, и  накрая системата се разпадна. после децата се разпръснаха в различни институтос и приятелския кръг  тотално се разпадна.
В инститито май вече  е събирахме, не помня.
Сега в Уни , компанията си събират някакви пари и купиват някакъв  общ подарък. В повечето случаи правят и нещо дребно , но  емоционално, примерно чаша с  някоя щура обща снимка , тениска с някакъв си техен майтап и  разни подобни detalles .

# 608
  • Ispania
Значи горе-долу като при  нас 👍🏻.
Ние имаме една майка в примария с близнаци. Тя винаги плаща и за двете деца , а аз от както се помня , все повтарям че за подарък на учител , или на някоя майка (ако е имало някакъв повод), тя да плаща само за едното , но на нея и е неудобно, и винаги плаща за двете.
Но такава ситуация да плаща за едно, пък после да изисква за трите … гадно е 😔.

# 609
  • някъде под слънцето...
На мен не ми е било проблем, все пак разходите и са тройни..Никой няма да обеднее  с  примерно  едни 20 евро годишно.Но хора всякакви
В интерс на истината, приятелчетата на дъщеря ми които са идвали без подарък, не са го правили поради липса на възможности, а защото родителят забравил(единият път си получи подаръка след два месеца)  
, а другия случай родителят нямал време да търси подаръци ( в този случай така и не получи) .
Карай лошо няма,  важното е  подобна фактология да не повиляе  на настроението на рожденика.
Подаръци на учители, май само   на  тутор за завършване на примария .Забравила съм.Не стъпвах често в училище.В примария ходих на една родителска среща и реших, че повече няма да си го  причиня. Родителите на целия випуск в една зала .Всички се надвикват защото има ревящи бебета, пищящи деца,които играят на  гоненица .Идилия.
В институто малката ми каза, че класната я обработва, да посика помощ  от психолог  , защито я карам да решава всички задачи от учебника(ако само знаеше , че  има и сборници  Simple Smile )  Беше се класирала  за трети кръг на олимпиадада по математика и трябваше да се подготви  сама.Не правеха учителски екип де soporte  само за един човек  .Там така и не ми видяха очите
После за олимпиадата по биология и тази по чертане,  бях пас, уж бяха  организирали учители, които да и даваt soporte,  но накрая явяването се оказа  на олимпийския принцип,  само за участие , не за резултат Wink .
След памдемията доста смъкнаха гарда за подобни събития.Пфеди това имашдем много повече"предизвикателства" , на които сд отделеше внимание и ресурс, примерно на конкурса за публичен дебат(на английски) под патронажа  на OTAN, два от екипите на училището се класираха в челната десятка в национален мащаб.Бяха поканени  на  сесия на кметствпто и получиха грамоти от кмета. Но тогава се подготвяха по един час   ежедневно  от  учителски екип за soporte.

Помня, че цветя на учителите  за  първия и  ден  и градуасион подаряваха само децата на източноевропейците
Съответно те бяха  и най изтупани на първия учебен ден от годината.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 21:47 от sl

# 610
  • Ispania

Помня, че цветя на учителите  за  първия и  ден  и градуасион подаряваха само децата на източноевропейците
Съответно те бяха  и най изтупани на първия учебен ден от годината.
Еее, то това е ясно 🤣🤣😅.
Винаги разбираш така,  дали има някое детенце на чужденци от тези държави 😅

# 611
  • София
Абе тези изспанци са странни отвсякъде. Ще споделя нещо, което последно ме шокира /все пак идвам от БГ:)?. Децата отиват на екскурзия с преспиване. Ще спят в хостел с по 6 в стая /преглътнах го/. Обаче днес се разбира, че децата трябва да си носят спални чували, защото имало само долен чаршаф.....Онемях. Вече съжалявам, че я записах и обмислям дали да не я пусна просто и да приключи тази драма. Не ми е за чувала, ама не я пускам на палатка все пак, а сме платили добра сума, не е като да е без пари. Та така, всеки ден се сблъсквам с чудатости тук...Както и това например да заведа ММ на едно с идеята и да му видят на ехограф /както е нормално в БГ/ ЩЖ защото очевидно има сериозен проблем и да се окаже, че за ехографията се записва отделен час.... айде пак в болницата другата седмица.....Та така- размисли и страсти при нас тук:)

# 612
  • София
За спалните чували и на мен ми беше странно, но моята дъщеря ходиха в нещо като хижа (да не кажа даже заслон. 😆...), кой ще ти слага чаршафи и такива работи... но си изкараха страхотно, много ги занимават и играят с тях, нищо че нямат лукс. На друга екскурзия бяха цяла седмица така, каква е била хигиена и т.н не искам и да си помислям, защото ни предупредиха, че ще имат по 1 минута за душ... но си дойде супер щастлива. Някои даже спаха на палатка в двора на хижата. Стаите бяха за по 25 човека, имаше някакви огромни легла за по 5 деца, 5 легла от тези в стая.....ужас пълен за мен 🤣🤣🤣, седя и мигам,  ама гледам че от родителите никой не се вйака, всички деца от класа й отидоха.  Игри, танци и т.н. жива и здрава е, така че спокойно, ако иска да иде детето, не я спирай, всички отиват така при тези условия без драма (поне в училището на моята дъщеря, което уж е престижно и има всякави деца, и  повечето са от заможни семейства).
Също за протокола, аз в България не съм ползвала никога спален чувал, но колегите ми тук са ползвали доста, така че на испанците не им е странно за спалните чували и не е драма, а малките обикновено се кефят.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 22:38 от pimpinela

# 613
  • Mediterraneo
На такава екскурзия не са ходили, въпреки че са спали в хостели, не е трябвало да си носят чували. Но нашето кметство вече 3 години организира волейболен турнир с преспиване, спят в спортната зала на пода, в спални чували. Никой не се е оплакал от неудобство Simple Smile, напротив, всяка година участниците стават все повече, тази година бяха 800 деца. Някои спаха на палатки навън, други директно на футболното игрище, останалите в залата, във фитнеса, буквално където намерят. Супер забавно им е винаги, а спането им е последният проблем.

# 614
Bunnie, моята и тя ще ходи в началото на май за 5 дни на екскурзия. Тя не търпи спален чувал,та ще слагам малка олекотена и долен чаршаф.По ме притеснява количеството дрехи, които е започнала да приготвя. Времето ще е и топло и студено и тя слага от всичко. Всъщност, ако някой е ходил до Morella, моля да сподели как е времето.

Общи условия

Активация на акаунт