Преместване на гимназист в Германия

 • 2 471
 • 12
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 862
Здравейте!
Имам нужда от съвет по следния казус:
Дете на 16 г., родено, живее и учи в България, не говори немски. Единият родител от години живее, работи и се осигурява в Германия. Опитваме се да организираме преместване на детето в Германия след завършване на 10 клас, за да продължи гимназиалното си образование там.
Някой има ли опит с включване на дете в ускорен езиков курс, по възможност към училище в Германия и съответно започване на учебната година по програма за интегриране на чужденци?
Все си мисля, че с това ниво на миграция в Германия трябва да има подобни програми. За САЩ съм сигурна, че има и в рамките на няколко месеца децата настигат съучениците си, родени в страната.
Разбира се, че ще проучим и на място, но ще е ценно да видим споделен опит, ако има такъв.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 303
Трудна работа. Ще споделя нашия опит. Дъщеря ми дойде в Германия в 9 клас, след две години в немска езикова гимназия в България. Беше достигнала високо ниво на немски и въпреки това се наложи да повтори класа и след това беше един срок гост ученик.След като показа отлични резултати я записаха редовна ученичка. Не знам дали сте запозната с образователната система на Германия, но тя е доста различна от българската, да не говорим и за различията между различните провинции. Гимназията започва след 5–ти клас. След 6–ти се вкарва още един чужд език, а след 10–ти може да се продължи с третия или да започне да изучава четвърти. При завършване на гимназия в Бавария се държат 6 матури, 4 писмени и 2 устни.  
Ако държите детето да има точно гимназиална диплома, не бих го преместила на тази възраст. Още повече, че е на 16 години и вече не подлежи на задължително обучение.
Сигурно има възможност за друг вид училище, но разучете добре с каква диплома ще завърши и къде би могло да се продължи с нея след това.
Набележете училища и им пишете лично. Представете детето и изложете очакванията си.
Ако имате конкретни въпроси може да ме попитате, информацията е много голяма като обем. Успех Ви желая.

В доста градове има интернационални училища с преподаване на английски, но са частни и не съм ги проучвала добре.

# 2
 • Мнения: 28 537
Немският не е лесен за научаване. Разбира се, не е невъзможно, особено ако живеете в такава среда. Няма ли как детето да изкара ускорен курс по немски в България, поне ниво А1 и А2.
Само помислете за учебните предмети, които дори на роден език са достатъчно трудни. Представям си да учи химия, биология или каквато и да е наука на немски, който не владее.

Моя позната учеше немски в езикова и само някои предмети ги учеха на езика, при това 1 година учат само език, чак на третата им въведоха 1-2 предмета, но те реално след първата година почти го знаят (10 месеца, всеки ден по 6-7 часа само немски....)

# 3
 • Мнения: 5 248
Това е като моя случай, когато бях в гимназията, тоест моят собствен баща беше в Германия и аз се записах езикова паралелка, ходех и в Göthe Institut на изпити за нивото, за да мога на 16-17 да се преместя, но в крайна сметка завърших гимназията в България. Не съжалявам въобще, защото, когато се изнесох окончателно, отидох директно с C2 и нямах никакви проблеми с приятели и университет.

ПП Било е преди повече от 20 години и приравнявахме дипломи. Та моята приравниха от австрйското министерство без изпити на AHS с допълнителни часове по биология, физика и химия (както пише The Game, каква е средната степен има голямо значение).

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 16:45 от Ли Лу

# 4
 • Мнения: 1 073
Няма никакъв смисъл. Най-добре детето да завърши средно в България и да учи немски усилено, след това да се мести в Германия за университет.

Без език е утопично да се изкарат добри оценки на матурите. С българските оценки ще го приемат в почти всички немски университети, а с лоши оценки в Германия може да не се добере до университет въобще.

Да не говорим колко стрес ще предизвика местенето на тази тинейджърска възраст.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 862
Благодаря ви за споделените мнения!
Както казах, имам наблюдения над деца, заминали за САЩ, които доста бързо се адаптираха в местната образователна система. Пристигайки там, започнаха да посещават езикови курсове към училището и скоро след това бяха включени в група за адаптиране на деца-имигранти, в която се работеше по стандартната учебна програма, но в някаква облекчена езикова версия. В рамките на една година вече учеха наравно със съучениците си.
Та затова си мислех, че в Германия може и да има нещо подобно предвид огромния брой имигранти, чиито деца едва ли пристигат с високо ниво на немски.
А и очакването ми е, че приемът в университет в Германия след завършване на гимназия там би бил по-лесен, отколкото след завършване на българска гимназия.

# 6
 • Мнения: 5 248
Янита, с езика няма да има проблем и ще го научи. Самото ниво на знания по предметите, за да мине през матурите, е високо. Облекчена версия за чужденци на тези изпити няма, но също би трябвало да предлагат подготовка за въпросните матури, която да е паралелно с училището. Казвам също, защото аз съм в Австрия и съм чела за такива платени институти.

Иначе си права, една година се водят извънредни ученици и наваксват с езика. За самия прием в университет там не мога да кажа нищо конкретно. В Австрия, която е със сходна система, след взимане на матурите ги приемат по документи или имат входни изпити и ranking за най-желаните специалности. За българите би трябвало да е същото плюс езиков сертификат/изпит. Не съм сигурна, само предполагам.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 303
Проблемът не е само в матурите, в дипломата се взимат оценките от предметите през последните две години с определена тежест. Ако нямаш постигнат определен резултат изобщо не те допускат до изпити. Матурите по немски и математика са задължителни и по мое обективно мнение поне по математика са несравними с българската. Има цели дялове, които ако детето не е учило в МГ, ще му е много трудно  да премине.По немски пък на матурата анализират напълно непознат текст, не е като в България с конспект от избрани автори. Третият чужд език, който реално за немците е втори съвсем ще усложни ситуацията.
Всичко това го пиша в случай, че все пак се намери гимназия, която да приеме детето на тази възраст.Аз знам за такива случаи в нашия град, но всички те са защото родител е започнал работа в голям автомобилен концерн и самата фирма съдейства за интеграцията.

За кандидатсването в университет в Германия, ако детето е с немска диплома, кандидатства като немец, не е необходим сертификат за език.

# 8
 • Мнения: 1 073
Немска диплома няма предимство пред българската.
Немска диплома с лоши оценки е много по- зле от българска диплома. Отделно в Германия не се изкарват лесно оценки.

С българска диплома над 5,5 детето ще има шанс да влезе в най-добрите университети в Германия, липсва му само сертификат за език.

Сравнение със САЩ не е за показно- езикът е съвсем различен и средностатистическо училище в Германия е доста по-сложно от средностатистическо училище в САЩ.

Не целя да ви засегна по какъвто и да е начин, споделям опит с двете системи.

# 9
 • Мнения: 74
Няма ли вариант да учи 2 години усилено немски и да кандидатства в университет?

По скромното ми мнение английският е много по-лесен. Американците са по-дружелюбни, интеграцията става по-лесна. 😅 Не бих взела тази ситуация за пример.

Точно на 16, когато имаш приятели, да се окажеш в среда в която не разбираш 1 дума…ще оцелее (не се знае с какво образование), но ако има друг вариант, не си заслужава травмата.

# 10
 • Мнения: 9 214
Обръщам внимание, че задължителното обучение в Германия е до 10 клас и навършени 16 г. Дотам се полагат усилията за интегриране, т.е. записват детето в интеграционнен курс и т.н. След това могат да ви отпратят да се оправяте сами - търсите курсове като възрастен и детето да се бори за място, ако има в гимназията. Или направо да ви кажат да му търсите работа/аусбилдунг.

# 11
 • Мнения: 6 245
Обикновено съм оптимист, но в случая директното ми мнение е, че завършило 10 клас дете без никакъв немски има нулев шанс да се добере до държавна гимназия и да завърши с Абитур. Единствена възможност са  т.н. европейски училища, които имат международни секции, някои дори български. Частни са и таксите са сериозни. За децата на висококвалифицирани експати таксите често се поемат от работодателя.

Да се сравняват САЩ и Германия е безсмислено. Училищните им системи са много, безкрайно различни. Да се мести дете в Германия без идея как работи образователната система е много глупаво.

В конкретния случай най-добри шансове ще има детето, ако завърши гимназия в Бг и учи интензивно немски за необходимите езикови сертификати, даващи му право да учи в Германия. Има и университети, и те стават все повече, предлагащи обучение по определени специалности още от бакалавър изцяло или частичнона английски, а повечето магистратури са си на английски. Повечето университети предлагат и една година интензивно обучение по немски за бъдещите си студенти.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 09:06 от Mößbauer-Effekt

# 12
 • Мнения: 179
Присъединявам се към мненията, че е по-разумно детето да завърши в България, да учи интензивно и след това ако желае да продължи да учи в Германия. Имам наблюдения от приятелски кърг. Съжалявам, че мнението ми е ЕЖК /една жена каза/ но детето им дойде тук с уж B2 немски от езиков курс. Посещава интеграционен клас и въпреки това едва завърши и то не гимназия. В момента се опитва да преместя дете говорещо немски, живяло и отраснало в Германия от едно училище (Realschule) в Гимназия и се оказва, че съвсем не е така просто.
Успех ви желая. Детето да набляга на езика.

Общи условия

Активация на акаунт