Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 260
  • 764
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Тук около нас последните седмица две редовно се разхождат миещи камиончета... Сега... Мият ли или само се разхождат не знам... Вчера в един такъв полупорой джъткаше едно по арсеналски... 🤷‍♀️

# 271
  • София
Отвратително мърляво е в София, от седмици жълтите павета са в наноси от пясък от ремонтите и никой не чисти. От вчерашният дъжд са се образували огромни локви с кална вода около запушените шахти, така си стоят и днес, явно ще чакат водата да се изпари и калта да се разнесе във въздуха. Мърлячи и мързеливци.

# 272
Точно щях да пиша, че още преди да се тръгне към миене трябват изправни шахти.

# 273
Еднаква навсякъде мъгла в някои дни. По-ниско е по-гъста, по-високо разрежда.

В повечето време обаче въздухът е ок. Все пак живеем в столица, не на малък остров в морето.

Изобщо не е вярно това. В повечето време въздухът е трагедия и опасен за здравето. Изключения са, когато има по-силен вятър. А това, че е столица не означава, че трябва да се тровим.

# 274
Кварталните улици ги мият веднъж годишно, тогава затварят огромни карета и вдигат колите (местят ги).
Веднъж годишно не е ОК.

Тази година нямаше сняг, но предишни години - струпат купчини на ръба на тротоарите и чакат в средата-края на март слънцето да разтопи ледниците. Още помня купчините заледен мръсен сняг на жълтите павета пред БНБ, когато идваше държавния глава на една държава, където уволняват шефа на националната метеорологична служба, защото е закъснял да предупреди заради очакван голям снеговалеж, за да излязат машините да чистят. Срамота отвсякъде, не заради това, че се излагаме пред чужденците, а заради това, че ние търпим.

# 275
Причината в центъра да няма зеленина в новото строителство изобщо не е в паркирането, а в параметрите на застрояване. Като е разрешен кинт от порядъка на 2-3 с 60-70% ЗП и 5-10% озеленяване, естествено че инвеститорът ще уплътни всичко. Ако имаше задължение за 30-40% озеленяване, нещата щяха да изглеждат по друг начин. Ако трябва щяха да копят по 2 етажа под земята за да осигурят нужните паркоместа (както се прави редовно при офис сгради и молове, не е нещо нечувано).

Както всичко в строителството, коренът на проблема е в регулациите.

Не, в парите е. Може и 60% озеленяване да се заложи, ама знаеш ли колко ще струват тогава жилищата?

Никой не отрича, че в София въздухът не е като на Витоша. Но пък да се живее в София е въпрос на избор - никой не спира недоволните да живеят на село,  макар че по мои наблюдения зимата и на село не е особено чисто.
И все пак ДНЕШНА София е по-чиста от София от детството ми, което си е напредък.

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 09:59 от Черна станция

# 276
Аз нямам спомени от детството ми от времето на соца за това колко чиста или мръсна е била София, едва ли някое дете обръща особено внимание на това. Спомням си, че поне веднъж годишно пръскаха срещу комари, една мъгла пускаха от едни цистерни. Кремиковци вече го няма да цапа като за световно, но пък колите са десетки или дори стотици пъти повече. Аз не мога да направя сравнение.

За останалото съм абсолютно съгласна с ЧС - цената на квадрат на НС в центъра ще бъде огромна, ако се застрои на малка застроена площ и остане зелен двор. Вместо малък 2-стаен и малък 3-стаен на етаж ще има 1 голям 3-4-стаен.

# 277
  • София
Ми да бъде, бе... То и сега цените все едно не са огромни... Ама нека поне наистина го направят центъра лукс, сега като изключим, че старите сгради са по-симпатични от блоковете, особено пооправените и санирани стари, с друго нищо не блести нашия център, точно същата мизерия си е като във всяка останала точка на софия.

# 278
Е, браво. Вземи сравни PM2.5 с PM10 - не направо с частици, с размери на снежни топки.

Как можеш да търсиш "доказателства" като сравняваш круши с домати? Второ, как не те досрамя да пуснеш изобщо информация от този сензор, който през по-голямата част от времето НЕ е работил. Виж, че непрекъснато е бил изключван и има дупки с месеци!

Ето ти друг, който работи непрекъснато и не е компрометиран: https://aqicn.org/station/@73165

Пак пиша - не търси доказателства за тезата си, защото всички реално сме живеели, работили, учили в центъра и знаем какви са фактите. Излагаш се, като си мислиш, че не можем да проверим данните.

Скрит текст:
За останалите - винаги гледайте колкото се може по-малкия размер PM. Ако има PM1 или дори PM0.1
За съжаление масово са PM2.5, а PM10 са доста по-старички.
Колкото по-малки като размер са праховите частици, толкова по-вредни са! Нещо повече PM10 частиците оказват много по-малки щети на белите дробове спрямо PM0.1.
Странно. Тук показва друго. https://maps.sensor.community/#16/42.6904/23.3174

П.П. От колко години мериш денонощно какво е реалното положение с въздуха? Аз правя това сигурно от десетина. В София имам 5 пречиствателя плюс още 4 в Испания. Дали нямам идея какво се случва реално?

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 14:44 от Мъфин

# 279
Точно тия дни имах поглед над една такава. Всички панелки санирани ЕДНАКВО, не всеки си мацнал какъвто цвят душа му сака. Чисто нов квартал с високо строителство в един стил, около мол и небостъргач.
В централната част никакви опикани ъгли (с извинение), навсякъде ми се видя изрядно. Цялата зона пешеходна, не една половина улица като при нас. Градски транспорт - автомат за билет на всяка спирка. Ми сравнявам и губим от това сравнение.

# 280
От "мръсния" център - до всяка една точка на София е радиус 10км.
Вие сериозно ли си мислите, че въздуха за тия мижави 10км. е различен?!
Различен е горе на Витоша, когато се качиш над, Бояна/Драгалевци и т.н.

Точно така - над Бояна, Княжево и Драгалевци! Едно време, когато съм била дете може и да е било по-чисто, но вече не е. При все, че и тогава един учител по химия от гимназията, която беше в центъра на София все ме бъзикаше като казваше - вие горе в Бояна да не си мислите, че дишате чист планински въздух? Имало някакви течения които носели всичко де що бълва Кремиковци директно към Бояна. Може и така да е било.

# 281
  • Sofia
За това, че въздуха е еднакъв в София - защото си ходел на всякъде.
Ами точно, че не е така. Въздушните течения си имат целогодишно посока и може да се проследи ежедневно "на къде духа вятъра".
Да не прозвучи като някакво крайно обобщаване, но през по-голяма част от времето в София въздушните течения са грубо от запад на изток.

Това е и основната причина поради която центъра е систематично обгазен от Факулета. Цялата гняз се насочва натам. Лесно може да се проследи как определени квартали, където има много къщи (няма ТЕЦ, гори се пластмаса, гума, боклуци или просто хората са бедни) генерират огромно замърсяване което се отнася натам и как се променя градиента на замърсяването.

Когато има температурна инверсия, тогава в цяла София става страшно мръсно, като местата генериращи пушек стават още по-очевидни, че те са големите замърсители.

В момента теченията в София са по-нехарактерни, тъй като в момента движението е от изток към запад (поне, погледнато от гледна точка на широкия център):

За сметка на това, вариантите при които духа вятър от юг към север и обратно - се случват в единични дни през годината.
По тази причина и мястото където избрах да живея е съобразена с тази многогодишна статистика - големи замърсители в моя посока няма и въздуха е чувствително по-чист от други места.

Така, че определено си струва човек да се запознае с въздушните течения и големите замърсители в София или поне да види исторически данни на замърсяването и без да мисли чак толкова кое-как-откъде.

Аз лично започнах да следя внимателно състоянието на въздуха в София от около 6-7 години, след като в рекордна по замърсяване година (борихме се с Индия и Китай), пътуването от вкъщи до работата (център) и обратно водеше до непрестанно и неконтролирано кашляне, в продължение на седмица, всеки път когато бях навън.

# 282
  • София
Освен течения, да не забравяме, че софия е в котловина, което предполага задържане на мръсния въздух, мъгли, инверсии и такива убавини, естествено в най-ниските части е най-зле, центъра е ниско. И не знам как  хем непрестанно водим класации за най-мръсен въздух, хем тук ще се избиете да твърдите колко е прекрасен.

# 283
Не, в парите е. Може и 60% озеленяване да се заложи, ама знаеш ли колко ще струват тогава жилищата?
Станция, смея да възразя.

Най-напред, говорим за две различни неща. Това, което аз казах, беше във връзка с твърдението, че новопостроените сгради в центъра нямали зелени площи, за да се осигури място за паркиране. И че не можело хората хем да искат да паркират, хем да искат зелени площи. Не виждам логика в това, след като паркирането така или иначе е под земята. Ако дадена площ (от парцела) има право да бъде застроена, никой инвеститор няма да тръгне да слага там паркоместа или гаражи, вместо да получи допълнително РЗП в сградата си. Това ще са най-скъпите гаражи евър.

По твоята тема колко щяха да струват жилищата ако по регулация се искаха повече зелени площи - пак толкова. Както многократно е дискутирано тука, цените на имотите са такива, каквито купувачите са склонни да платят. Масово тезата на продавачите е - ако се купува на цена Х, значи това е цената. Тази цена няма нищо общо със себестойността на жилищата като материали и труд. В търсени локации (големи градове) продажната цена е в пъти над себестойността, в някое запустяло село вероятно може да купиш къща за по-малко от цената на тухлите в нея.

Да, ако някой реши доброволно да проектира сграда с 60% озеленяване при изискване (примерно) 20%, тогава той наистина трябва да продава грубо 2-3 пъти по-скъпо, за да е на същата печалба. И ще има на какво отгоре да иска такава цена, тъй като неговата сграда ще изпъква положително на фона на останалите, които уплътняват на макс. Ако обаче изискването е 60% и важи за всички, тогава никой не се откроява от другия и отново е в сила пазарния механизъм, че се продава на толкова, на колкото има мераклии. Може би печалбата щеше да е по-малка, но пак не е сигурно, защото тогава вероятно и цените на парцелите щяха да са други, и процентите обезщетения, и така нататък.

И преди някой да ме обвини в прекален "комунизъм" - като цяло съм привърженик на слаби или никакви държавни регулации и "саморегулацията" на пазара чрез конкуренция и търсене от информирани купувачи. Специално в строителството обаче ролята на регулациите е ключова. Без тях щяхме да живеем (или не) в кекави сгради като в Турция, дето при първото земетресение падат, без асансьори, без изолация, в стаи с 2м височина и малки прозорчета, и така нататък.

# 284
  • Sofia
Регулациите са изключително важни в демократичните общества, защото е обективно вярно, че хората като цяло не са особено умни, а тези които са - злоупотребяват с глупостта и наивността им.

Т.е. в София можеш да продадеш пълна кочина, построена с некачествени материали - без улици, без болници, училища, градини, осветление, озеленаване, паркове, транспорт за един чувал с пари и въпреки това, собствениците ще са горди от покупката си.

Трябва да има регулации за да бъдат защитени тези с по-малък мозъчен капацитет, след като не могат да се опазят сами.

Общи условия

Активация на акаунт