Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 269
  • 764
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Ако общината не дава разрешително за строеж, такъв няма да има.
Въпросът в случая кое е първо - яйцето или кокошката.
Ясно е кое е първо. Няма смисъл да спорим.
Аз лично никога не съм искала да живея в центъра. Целта ми винаги е била линията след широкия център.

# 256
Къщите в центъра (поне в посочените в поста райони) рядко, ама много рядко, са еднофамилни. Не само не са еднофамилни, ами във всяка от 2 или повече къщи и къщурчета в един двор са многофамилни. Като имаш 1/28 от 54 квадрата полумасивна къща, което дори не се изразява в реална 1 стая, естествено че искаш нов апартамент, пък бил той и студио.

Специално за центъра на мен ми е много интересно да чета коментарите - хем има плач, че няма озеленени дворове в НС, хем на първо място като недостатък на центъра било това, че няма места за паркиране. Ами това е положението - като искаш поне ПМ в кооперация с 20-ина апартамента на 8 етажа, върху малка застроена площ, няма как в мазето да има ПМ и гаражи за всички. За да има за всички и дворът е бетониран. Така че не може като онази приказка за душата в рая. Laughing

# 257
Трябва да си пълно куку, за да мислиш че въздуха в София е чист.

# 258
Специално за центъра на мен ми е много интересно да чета коментарите - хем има плач, че няма озеленени дворове в НС, хем на първо място като недостатък на центъра било това, че няма места за паркиране. Ами това е положението - като искаш поне ПМ в кооперация с 20-ина апартамента на 8 етажа, върху малка застроена площ, няма как в мазето да има ПМ и гаражи за всички. За да има за всички и дворът е бетониран. Така че не може като онази приказка за душата в рая. Laughing
Причината в центъра да няма зеленина в новото строителство изобщо не е в паркирането, а в параметрите на застрояване. Като е разрешен кинт от порядъка на 2-3 с 60-70% ЗП и 5-10% озеленяване, естествено че инвеститорът ще уплътни всичко. Ако имаше задължение за 30-40% озеленяване, нещата щяха да изглеждат по друг начин. Ако трябва щяха да копят по 2 етажа под земята за да осигурят нужните паркоместа (както се прави редовно при офис сгради и молове, не е нещо нечувано).

Както всичко в строителството, коренът на проблема е в регулациите.

# 259
  • Sofia
Е, нали тук хората искат да НЯМА регулации - НЕ било демократично, трябвало пазара да се саморегулира и т.н.т.

Един вид - щом на хората не им пречи и купуват на килограм апартаменти, значи всичко е точно. Да си живеят в бетонирания център. Има още на накъде да увеличат кинт-а и направо 0% озеленяване. Ще се купува за 8000лв/кв.м

А, замърсяването в центъра - само човек, който не е живял там достатъчно дълго или е тотало дилюжънал, може да заяви, че въздуха е чист: https://aqicn.org/station/@82711
ето ви исторически данни от 2019 насам за да видите какво тровене пада в идеален център.

Тази година и до голяма степен миналата година нямаше чак толкова дни с температурна инверсия и липса на вятър в цяла София, както преди това дълги години, когато беше страшно. Сега може да се порадваме на въздушните течения, докато ги има.

П.П. Не твърдя, че няма по-лоши места като замърсяване, като например около Факултета, но в центъра е близо като замърсяване сравнено с тях.

Скрит текст:
за сравнение, там където се намирам: https://aqicn.org/station/@190981

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 01:06 от julian

# 260
# 261
  • Sofia
Е, браво. Вземи сравни PM2.5 с PM10 - не направо с частици, с размери на снежни топки.

Как можеш да търсиш "доказателства" като сравняваш круши с домати? Второ, как не те досрамя да пуснеш изобщо информация от този сензор, който през по-голямата част от времето НЕ е работил. Виж, че непрекъснато е бил изключван и има дупки с месеци!

Ето ти друг, който работи непрекъснато и не е компрометиран: https://aqicn.org/station/@73165

Пак пиша - не търси доказателства за тезата си, защото всички реално сме живеели, работили, учили в центъра и знаем какви са фактите. Излагаш се, като си мислиш, че не можем да проверим данните.

Скрит текст:
За останалите - винаги гледайте колкото се може по-малкия размер PM. Ако има PM1 или дори PM0.1
За съжаление масово са PM2.5, а PM10 са доста по-старички.
Колкото по-малки като размер са праховите частици, толкова по-вредни са! Нещо повече PM10 частиците оказват много по-малки щети на белите дробове спрямо PM0.1.

# 262
От "мръсния" център - до всяка една точка на София е радиус 10км.
Вие сериозно ли си мислите, че въздуха за тия мижави 10км. е различен?!
Различен е горе на Витоша, когато се качиш над, Бояна/Драгалевци и т.н.

# 263
От "мръсния" център - до всяка една точка на София е радиус 10км.
Вие сериозно ли си мислите, че въздуха за тия мижави 10км. е различен?!
Различен е горе на Витоша, когато се качиш над, Бояна/Драгалевци и т.н.

Основните замърсители на въздуха в София са печките на пелети, дърва и въглища и автомобилния поток. Центърът страда от второто - години наред следях сайта за ФПЧ (имам роднина с ХОББ). През центъра минават няколко булеварда и големи улици които в час пик бълват какво ли не. Останалото време е ОК. За кварталите (панелни и други) проблемите вече са поради спецификата на Софийското поле и разположението на сградите - има фьон от Витиша който сваля боклуците от Симеоново и Драгалевци в полето но точно там то е застроено и минава околовръстното и още няколко големи булеварда с трафик , така че е имало дни когато в Младост въздуха е бил зле, а в Дружба и Панчарево например ОК. Центърът го спасяват парковете и вятъра само. Ако решиш да търсиш място с добро качество на въздуха в София, трябва да разглеждаш кварталите един по един - за един квартал проблемът са колите, за друг тия с печките, за трети местен цех или няколко сервиза които горят всеки ден парцали с масло и тн - не може да се обобщава вече за София

# 264
И пак да кажа, че има значение коя част на Центъра се визира. Както казаха по-горе много важен е микрорайонът.

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 08:41 от Rimmona

# 265
  • София
Микрорайонът във всеки квартал е важен, но в други аспекти на качеството на живот. Там буквално от каре до каре има разлика. Давала съм пример с апартамент към вътрешен двор на крачка от Раковска и Славейков. Ми освен шумолене на листа и някоя котка има 0 фонов шум от коли.

Специално за замърсяването на въздуха, разликата не си заслужава спора. Изключвам разбира се жилищата, гледащи към натоварен булевард и в непосредствена близост до къщи на твърдо гориво.
От там насетне е въпрос на моментни картини, които се влияят от какво ли не. Като цяло за центъра, колкото по-ниско, толкова по-зле. Към Лозенец и Иван Вазов е най-добре, към Лъвов мост и Сливница е най-зле.

Лятото въздухът е несравнимо по-чист, да не кажа, че си е направо ок. Зимата е зле, особено в дните с мъгла. Съдя по домашния пречиствател на въздух и датчиците му, когато отворя прозореца. Гледаме към Раковска, в горната ѝ част, но през лятото при широко отворени прозорци, пречиствателят изобщо не реагира. През зимата е чудо. Свети в червено, мига, включва турбото и отчита трицифрени стойности на всички видове частици (хваща до РМ1.0)

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 09:35 от Илит

# 266
През центъра минават няколко булеварда и големи улици които в час пик бълват какво ли не. Останалото време е ОК. За кварталите (панелни и други) проблемите вече са поради спецификата на Софийското поле и разположението на сградите - има фьон от Витиша който сваля боклуците ... така че е имало дни когато в Младост въздуха е бил зле, а в Дружба и Панчарево например ОК.

Да не пускам линк към цялото резюме на научно изследване от СУ, а само за фьона, статистически

"За периода 1975–2014 г. са установени 280 дни с фьонов вятър в София, който са реализирани в 201 синоптични обстановки. Средногодишният брой на дните с фьон е 7 дни."

Потърсих в нета, защото принципно си знам, че южен вятър (фьон) откъм Витоша има рядко. Едва ли може да се разчита на него. Преобладаващите ветрове са северозападни и североизточни (зависи от сезона). Т.е. от север на юг, в посока планината Витоша, боклуците се набиват в естествената преграда - планината.
Виж, личните ми наблюдения от центъра на София, стоейки редовно, всеки работен ден сутрин на спирката на Дондуков на спирка, през пролет-лято, са следните: сутрин при ярко слънце и все още умерен трафик се вижда всичко от светофара на ъгъла с Васил Левски до светофара на завоя с ул. Кракра. До момента, в който светофарът на Кракра не пусне колите - тогава става като мъгла от прах. Тази прах пак пада на улицата, докато колите чакат на червено. И после пак облак от прах. В тази част от центъра и по това време на годината няма отопляващи се на дърва/въглища или нещо подобно (все пак говорим за пролет-лято), но коли има. Има и неизмивани булеварди. Ако всяка нощ/сутрин или поне 2-3 пъти седмично се мият поне големите булеварди от натрупаните фини и не толкова фини частици, щеше да е една идея по-добре.
За пореден път ще напиша - в Париж всяка нощ (сутрин много рано) пръскат с вода и мият улиците и булевардите, като излезеш към 8-8,30 ч. и тротоарите и улиците са все още влажни, цяла седмица можеш да не си бършеш обувките. В София, докато стигна от Дондуков до Витошка пеша, трябва пак да си бърша обувките. И не, в Париж паркираните коли (и там има паркирани коли) не пречат да се пръска с вода и чисти всяка ранна сутрин. Както е казал народът Laughing - "На крива ракета космосът ѝ пречи!".
Имам лични наблюдения от бул. Сливница до Сточна гара - дали в района живее някакъв фактор/началник, но през лятото всяка нощ (малко преди полунощ) минава цистерна и мият с маркучи поне северното платно между кръговото и Раковска.

# 267
И аз и много други хора са го писали - качете се на Витоша в един "чист" летен ден и погледнете към София. Живеем в синкава мъгла.

# 268
  • София
Еднаква навсякъде мъгла в някои дни. По-ниско е по-гъста, по-високо разрежда.

В повечето време обаче въздухът е ок. Все пак живеем в столица, не на малък остров в морето.

# 269
  • пустинята Гоби
Едно време и в България миеха улиците всеки ден. Аз съм го виждала с очите си. Естествено не всички улици, но големите и натоварени със сигурност. Сега мият малките квартални пресечки, булевард да мият не съм видяла.

Въздуха в София не е като в планината, няма нужда да се гледа отвисоко, то е пределно ясно. От там насетне някой да твърди, че всичко що е в центъра е мръсно и шумно, ще прощава. Все едно, на мен нали ми е удобно и приятно да живея на тихо, слънчево, спокойно и зелено място. Много не ме интересува хорското мнение.

Общи условия

Активация на акаунт