Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 255
  • 764
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Ами... Донякъде съм съгласна с последното твърдение, но то за съжаление ни води до следващия неизбежен извод, а именно, защо разрешаваме на тези с по-малко мозъчен капацитет да гласуват например? Че и референдуми по изключително сложни въпроси правим, като например ядрена енергетика. Но това много се отклонява от темата.

Кажете, според вас кой е най-подценяваният квартал в София? Някъде, където след 5-6 години цените ще се покачат повече, спрямо останалата част от града?

# 286
"Кажете, според вас кой е най-подценяваният квартал в София? Някъде, където след 5-6 години цените ще се покачат повече, спрямо останалата част от града?"

Хаджи Димитър

# 287
"Кажете, според вас кой е най-подценяваният квартал в София? Някъде, където след 5-6 години цените ще се покачат повече, спрямо останалата част от града?"

Хаджи Димитър

Трудно, защото самолетите кацат и излитат над него, а това не съм чула да се променя.
Кварталите близо до Докторски паметник, но мисля, че и за там е вече късно.

# 288
Полигона. На мястото на събореното соц чудовище всичко ще се застрои. Зад сградите на тех парка също. Вече има изграден почти булевард отзад. Дотогава ще пробият и метрото.

# 289
Полигона, и според мен.

# 290
Тази цена няма нищо общо със себестойността на жилищата като материали и труд.

Не може да се каже, че цената няма нищо общо със себестойността. Всяка фирма работи за печалба и си има някакъв таргет за тази печалба, да кажем 10%. И ако себестойността е 100, фирмата ще гледа да продаде за минимум 110, а ако има търсене и за повече. Но ако себестойността скочи на 120 фирмата не може да продава пак на 110, защото ще фалира и затова или ще продава за 132 или няма да продава изобщо.

Да, ако някой реши доброволно да проектира сграда с 60% озеленяване при изискване (примерно) 20%, тогава той наистина трябва да продава грубо 2-3 пъти по-скъпо, за да е на същата печалба. И ще има на какво отгоре да иска такава цена, тъй като неговата сграда ще изпъква положително на фона на останалите, които уплътняват на макс.
Тя може да си заслужава, защото ще предлага лукс, но хората нямат пари за лукс и ще търсят наблъскани сгради.

Ако обаче изискването е 60% и важи за всички, тогава никой не се откроява от другия и отново е в сила пазарния механизъм, че се продава на толкова, на колкото има мераклии. Може би печалбата щеше да е по-малка, но пак не е сигурно, защото тогава вероятно и цените на парцелите щяха да са други, и процентите обезщетения, и така нататък.
Ако има такова изискване на пазара ще излизат по-малък брой жилища за еднакъв по площ терен, което ще породи дефицит и пак ще вдигне цената. И строителите няма да са склонни да си намаляват печалбата, а по-скоро някои ще се оттеглят от пазара, което пак ще доведе до дефицит и поскъпване. Огледай какво е по белите държави - в никой голям град няма такова изискване за озеленяване.

# 291
  • София
Скрит текст:
Е, браво. Вземи сравни PM2.5 с PM10 - не направо с частици, с размери на снежни топки.

Как можеш да търсиш "доказателства" като сравняваш круши с домати? Второ, как не те досрамя да пуснеш изобщо информация от този сензор, който през по-голямата част от времето НЕ е работил. Виж, че непрекъснато е бил изключван и има дупки с месеци!

Ето ти друг, който работи непрекъснато и не е компрометиран: https://aqicn.org/station/@73165

Пак пиша - не търси доказателства за тезата си, защото всички реално сме живеели, работили, учили в центъра и знаем какви са фактите. Излагаш се, като си мислиш, че не можем да проверим данните.

Скрит текст:
За останалите - винаги гледайте колкото се може по-малкия размер PM. Ако има PM1 или дори PM0.1
За съжаление масово са PM2.5, а PM10 са доста по-старички.
Колкото по-малки като размер са праховите частици, толкова по-вредни са! Нещо повече PM10 частиците оказват много по-малки щети на белите дробове спрямо PM0.1.
Странно. Тук показва друго. https://maps.sensor.community/#16/42.6904/23.3174

П.П. От колко години мериш денонощно какво е реалното положение с въздуха? Аз правя това сигурно от десетина. В София имам 5 пречиствателя плюс още 4 в Испания. Дали нямам идея какво се случва реално?
Teзи станции до колко са верни? И защо не обособят нещо МОСВ или Общината на поне 10 точки...   - не на 4-5 точки в цяла София.

# 292
Относно зеленината в Центъра..има си я около нас  всички имат и дворове и паркинги и си е зелено.
Снимки от днес

# 293
Това е старо строителство, прилича ми на Кракра. Но дори и в този случай не съм убедена, че задният двор е в добро състояние, ако трябва да приюти по една кола от жилище. Тревичката е ОК, но може да бъде много по-добре, не само на ивици между колите или подхода между гаражите. Отпред е добре, но не става за маса и пейки, да си пиеш кафето, а децата да си играят наоколо.

# 294
Освен течения, да не забравяме, че софия е в котловина, което предполага задържане на мръсния въздух, мъгли, инверсии и такива убавини, естествено в най-ниските части е най-зле, центъра е ниско. И не знам как  хем непрестанно водим класации за най-мръсен въздух, хем тук ще се избиете да твърдите колко е прекрасен.
Само няколко поста по-нагоре има линк към сайт, който показва в реално време какво е положението с чистотата на въздуха. Всеки може да провери и тогава да се чуди.

Скрит текст:
Е, браво. Вземи сравни PM2.5 с PM10 - не направо с частици, с размери на снежни топки.

Как можеш да търсиш "доказателства" като сравняваш круши с домати? Второ, как не те досрамя да пуснеш изобщо информация от този сензор, който през по-голямата част от времето НЕ е работил. Виж, че непрекъснато е бил изключван и има дупки с месеци!

Ето ти друг, който работи непрекъснато и не е компрометиран: https://aqicn.org/station/@73165

Пак пиша - не търси доказателства за тезата си, защото всички реално сме живеели, работили, учили в центъра и знаем какви са фактите. Излагаш се, като си мислиш, че не можем да проверим данните.

Скрит текст:
За останалите - винаги гледайте колкото се може по-малкия размер PM. Ако има PM1 или дори PM0.1
За съжаление масово са PM2.5, а PM10 са доста по-старички.
Колкото по-малки като размер са праховите частици, толкова по-вредни са! Нещо повече PM10 частиците оказват много по-малки щети на белите дробове спрямо PM0.1.
Странно. Тук показва друго. https://maps.sensor.community/#16/42.6904/23.3174

П.П. От колко години мериш денонощно какво е реалното положение с въздуха? Аз правя това сигурно от десетина. В София имам 5 пречиствателя плюс още 4 в Испания. Дали нямам идея какво се случва реално?
Teзи станции до колко са верни? И защо не обособят нещо МОСВ или Общината на поне 10 точки...   - не на 4-5 точки в цяла София.
Би трябвало да са верни. Използват се в цял свят. Ако имаше нещо все някой регулатор щеше да се задейства. https://sensor.community/bg/

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 16:16 от Мъфин

# 295
Кварталите на София каква е бил идеята..
https://svetovnizagadki.com/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%B … %BA%D0%B8-%D0%BA/

а в какво са се превърнали кварталите днес..
всички виждаме..зеленото  тц

# 296
Сори, не мога да въздишам по миналото. Не го виждам много по-зелено отсега, особено след като сигурно по сегашен тертип са разринали всичко до равно и след това са засадили някви мини фиданки - на едната снимка се вижда.
А за ковьорчета в люлинския вход съм бездиханна.

# 297
Аз виждам много зеленина от прозорците си.
Не ми допада идеята за килими, пътеки и подобни на стълбището.
Трудно за почистване, да не кажа невъзможно.
Идеята с мебели също не ми допада.

# 298
Брутално гадно е - люлин и младост са все едно наредени блокчета от игра върху поле - няма такава отврат

# 299
Специално "Люлин" не е лош. Има си всичко. И зеленина. Само театър май няма.

Общи условия

Активация на акаунт