Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 226
  • 764
  •   1
Отговори
# 405
  • София
ЧС, точно на предната страница има коментар, че може би има хора, които вместо апартамент за ремонт в сграда от петдесетте в топ център, ще предпочетат нещо ново и нагласено в Дружба.

И тук вече идват нюансите. Кой какво търси, какви са му приоритетите и кога един квартал става приемлива алтернатива и компромис спрямо Докторски за сметка на ново/квадратура/цена.

Имам дете в ранна училищна възраст и не съм шофьор. Поне още 6 години нищо не може да ме мръдне от близостта на училището, в което детето учи.
Но след време, евентуално, бих помислила дали да не заменя топ центъра с друг квартал. Има квартали, в които няма да ида да живея по никакъв повод. И други, за които бих обмислила.

Но е безспорен факт, ще нищо не заменя добрата локация.

# 406
Пък ние с автомобилите дето и децата ни са с автомобили въобще не ни интересува докторски паметник. Което всъщност трябва да ви радва, не знам защо се дразните. Тъкмо по-малко хора ще се натискат за тоя докторски паметник и няма да откачат цените до там да не може да си купите по още един-два в района.

# 407
  • пустинята Гоби
Всички имаме автомобили за съжаление.

За Докторския паметник се натискат хората от доста време, не е нова модата. Най-богатите българи по царско време са си строили там къщите,. Така, че дали аз или вие ще се натискаме да живеем около него, няма никакво значение.

# 408
Всички имаме автомобили за съжаление.

За Докторския паметник се натискат хората от доста време, не е нова модата. Най-богатите българи по царско време са си строили там къщите,. Така, че дали аз или вие ще се натискаме да живеем около него, няма никакво значение.

Имам нулева нужда да ме мислят за най-богатите българи. Като имате автомобили как живеете на докторски паметник? Със зор. За мен е компромис да живея там, не да се махна. Разбира се че за влюбените в д-рски паметник няма значение какво мисля аз, точно колкото и за мен няма значение какво мислят те.

# 409
Абе ако имаш къща е лесно - ти си я поддържаш. Обаче наскоро гледах обяви в центъра за старо строителство, отделно имам познати, които живеят в такова.. ами мога да кажа, че в ограмната част от случаите входовете са зле поддържани   . Кой знае и инсталациите как са. Реално на мен това ми е проблема със СС, никакви други минуси не виждам. И както казвате, винаги може ремонт да се направи, асансьор да се смени, ама в колко от случаите става това? Някои хора не могат да се разберат например дори дограмата на входа да си сменят.. трудно се попада на жилище СС, където блокът и входът да са без забележки.

# 410
Не знам защо така скочихте на мнението на Илит, при положение, че тя се изказа доста умерено?
А аз дадох пример с Докторски на прима виста, но реално в доста части на центъра и широкия център няма достатъчно нови сгради. И има избор кой къде да си вложи парите в жилище, според нуждите и желания. И според възможностите, разбира се.
Преди време четох някъде в нет-а, че Хърсев, мисля, е купил онзи апартамент в сградата на Кристал, който е с остъклена тераса и гледа към градинката (не знам как да го опиша по друг начин, но живеещите в центъра ще се сетят). Този човек пари има, както и финансови познания и нюх. Но ако беше пуснат за обсъждане в темата, този имот щеше да събере твърдо НЕ от практически всички коментиращи. Значи има си влак (купувач) за всеки (имот).
Аз не бих живял/а в даден квартал е субективно мнение. В даден квартал има такива и онакива плюсове и минуси е по-обективно мнение. Не абсолютно обективно, разбира се, защото плюс за един може да е минус за друг. Но това е по-полезно за тези, които се чудят и искат мнение за отделен квартал.

Муунривър, права си. Но по принцип вход без забележки трудно се намира дори и в новото строителство, като минат едни 5 години от издаването му. Та за мен по-реалистичният подход е да се прецени доколко съществени за конкретния човек са наличните забележки в общите части.

# 411
ЧС, точно на предната страница има коментар, че може би има хора, които вместо апартамент за ремонт в сграда от петдесетте в топ център, ще предпочетат нещо ново и нагласено в Дружба.

Това е моят пост, да, но там споменавам Дианабад, не Дружба. Беше само като пример кое къде е съпоставимо като цена евентуално, Дружба не е съвсем. Иначе квартали като Дианабад, Изток, Гео Милев, Дървеница по цените се вижда, че са желани. Сега се сетих за сравнително новата сграда на Артекс точно срещу метростанция Г.М.Димитров, там един по-голям апартамент ще е на цена колкото нещо от 40-те, 50-те на топ центъра. Кой какво ще предпочете вече е субективно, стана ясно, че и новото, и старото си имат поддръжници. Аз между тези два избора знам кое бих предпочела.

# 412
  • София
На Цветан Василев е апартаментът на Кристал, поне комшиите му намазаха, че им реновира кооперацията.

# 413
Да, не си спомням лично негов ли е бил или на банката, но по спомен Хърсев го е купил.

# 414
  • София
Да, не си спомням лично негов ли е бил или на банката, но по спомен Хърсев го е купил.
Да, и Хърсев беше нещо увъртян в схемата, заедно с дъщерята на Василев.

# 415
  • София
То, че може - може. Едва ли някой спори за това. Въпроса е на практика дали става. В старото строителство живеят много възрастни хора и ходи да съгласиш 40 баби да дадат пари за подмяна на покрив, смяна на асансьор, изолация и ремонт на вход….

Преди доста време в една от темите за имоти бяха изказани професионални мнения от съфорумец, който това е учил и работи (за бетона, който с времето става все по-як, за това, че няма принципна конструктивна разлика между ЕПК-тата и новото строителство, за панелките, и т.н.). Не се харесаха тези мнения...

Покрив се ремонтира, включително и с използване на новите материали, ако има желание. Дори преди няколко месеца ръчках в нет-а с търсене за смяна на стар асансьор - ами оказа се, че и това е възможно, дори се предлага от престижни фирми - в рамките на наличната шахта старият асансьор се сменя с нов, красив и безшумен. Почти всеки работен ден се возя на асаньор Шиндлер, от онези с решетките, отпреди 1944 г. - не е лъскав като другите, не е безшумен като новите, но определено се разваля по-рядко от един ъпгрейднат (откъм красота) асансьор от времето на соц-а. И се сещам за доста френски и италиански филми, в които действието се развива в онези аристократични сгради със спираловидни стълбища и асансьор в метална дупчеста шахта в средата на спиралата.
Та така - и 10-12 см. изолация може да се сложи на повечето стари сгради (по съвременните изисквания), и покривът да се оправи с нови материали, дори и асансьорът може да се смени. Вярно, повечето стени не могат да се бутат, но то и в новите сгради рядко някой бута стени.

# 416
  • София
Almond, да, твоето мнение имах предвид, даже се връщах да го потърся къде е точно и съм убедена, че прочетох Дружба, но явно жегата ми е вповече.
Така или иначе, това е факт. Има хора, които по една или друга причина са си привързани към даден квартал и нищо не може да ги убеди, че колкото и ремонти и лукс да си направят, не могат да променят средата. И това е ок. Всеки трябва да се чувства добре на мястото си.

Апартаментът на Кристал е някакъв абсурд, не знам наистина кой би живял така, но явно ще се намери.

Пако, спокойно бе, човек, никой не се дразни на нищо. Наистина няма нужда всички да се бутат в централните части, достатъчно желаещи има, което вдига цените. И не ни мисли за колите Плащаме такса за Синя зона, имаме наета клетка в гараж, не ни пречи да повървим 10-15 минути до гаража в редките случаи, когато ни трябва кола и така. Оправяме се.

# 417
То, че може - може. Едва ли някой спори за това. Въпроса е на практика дали става. В старото строителство живеят много възрастни хора и ходи да съгласиш 40 баби да дадат пари за подмяна на покрив, смяна на асансьор, изолация и ремонт на вход….

Бабите не са вечни, а младите също остаряват (дай Боже!). Имам лични впечатления и от ново строителство, някои млади се държат като повече от пенсионерки. Следят кой влиза, кой излиза, кой какво направил или ненаправил, с тон на дружинна ръководителка. Единствената разлика  с пенсионерските входове е, че призивът е "дайте да съберем пари И за ....".

Смяна на квартал от център (още повече около Докторски паметник) с метростанция Г.М.Димитров е огромен компромис за локацията. Трябва новото да е някакво неземно, за да приемеш този компромис.

А за прекрасния апартамент за 500 К в Рим, не знам какъв ще да е този прекрасен имот. Още 2007-2008 г. цената на квадратен метър в района на вила Медичи и наоколо (прекрасен стар квартал), който по престиж е като района на Докторския паметник, беше 10 К, без партерите  и последните етажи, те бяха по-скъпи.

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 12:05 от man_darin_ka

# 418
И пак дори и неземно, това да си на една крачка от всичко в центъра, лично според мен е незаменимо.

# 419
Не знам защо спорите. Аз пък съм супер доволна, че някои хора не се впечатляват от плюсовете на моя квартал Simple Smile и по-добре. И без това вече е пренаселен и цените са Уау.
За всеки си има обитатели.

Ако беше така и за кварталите, всички да се бият за един, то той щеше да стане София Wink, както сега се майтапят, че София е България Wink

Общи условия

Активация на акаунт