Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 63

• 21 958
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Шарпи, същият ефект се постига и с яйца, риба.
Ще пробвам с яйцата някой ден, то нали и неслучайно има яйчен фаст. Рибата ще пропусна, знаеш защо Wink А много бих искала да ям риба, мамка му. Полезна е за толкова неща...

Защо, душице? Мирише ти, вкусът не ти хоресва?

# 511
Dolce, кюфтаците изглеждат като излезли от кулинарна книга! Heart Eyes Огладнях!
При мен също първите 24 часа са мъка, мине ли 36-ти час вече съм ОК. Миналата седмица правих 2х36 часа с два дни разлика и вторият път имах хипокгликемия, но идеята със сметаната в кафето е чудесна и съм си записала от теб кристалите хималайска сол. Ще пробвам, но не на всяка цена и ще видя какво работи при мен!
Артемис, хималайска сол с айрян е супер комбинация! Relaxed Само краставицата ще липсва. Yum За бульон не се бях сетила... Tea
Шарпи, аз също не обичам много риба, но лавракът е супер немиризлив и в комбинация със сос Холандез е чудесно ВМХ и миризмата на риба не се усеща. Аз поръсвам и със сух девисил, който придава много апетитен аромат. Flowers Herb Flowers Lemon
Елора, научих нещо ново от теб за чая при фаст. Ужас, не знаех, че има такъв ефект... Ще топля вода само занапред.

# 512
Защо, душице? Мирише ти, вкусът не ти хоресва?
Ох, и двете. Опитвала съм се неведнъж и то различни видове риба. Не става и не става. Започва да ми се повдига. От миризмата много ми се гади, много. Не знам как да излъжа сетивата си, да няма грам  миризма на риба и да хапна някакво количество. По принцип нищо водно не ям. Миди, раци, жаби, октоподи и подобни са ми гнусни. Нищо лично към обичащите ги. Просто на мен така ми действат. Но риба искам да проям, просто защото е полезна, но как да елиминирам тая гадна за мен миризма, нямам понятие.

# 513
Шарпи, същият ефект се постига и с яйца, риба.
Ще пробвам с яйцата някой ден, то нали и неслучайно има яйчен фаст. Рибата ще пропусна, знаеш защо Wink А много бих искала да ям риба, мамка му. Полезна е за толкова неща...
Ако го измислиш, кажи и на мен как да стане Satisfied
Подозирам че и да ги проям, ще е в някой друг живот а не в този. Но 20км от Дунав съм израсла а не в пустиня... ама не, не са моето.

Долче, тия кюфтета ще ги сънувам сигурно, обичам пуешко.

Аз известно време ще съм без никаква възможност за приготвяне на храна, заредила съм си хладилника за няколко дни обаче от сега го мисля и не ми харесва как се заформя... Разглезила съм се да си приготвям всичко и рядко да ям навън, а ще трябва да мина в другата крайност сега. Временно е, разбира се, но няма да е съвсем за кратко... Ще наваксвам с повече движение и по-малко заседяване, че с последното прекалих няколко месеца.

# 514
  • София
За мен риба тон е като пилешкото - няма изразен мирис и вкус. По-миризливи са морските, речните риби - не.
За да замаскирам миризмата и вкуса, съм правила сьомга на фурна, намазана обилно с босилеково песто. Или задушена сьомга със спанак и много чесън и джоджен.
Едно време майка ми "криеше" рибата в картофено пюре за внучето. Laughing
За нас филе от тон, хек и други леки риби могат да се направят на пай. Вместо картоф - пюре от карфиол с масълце и черен пипер.

# 515
Елора, научих нещо ново от теб за чая при фаст. Ужас, не знаех, че има такъв ефект... Ще топля вода само занапред.
Aз не съм толкова крайна в мнението си. Между другото, много специалисти също. Зависи за какво правиш фаст. Ако е с цел сваляне на тегло, доста възможности има какво да се добавя.🙂 Даже и за понижаване на инсулина също има ефект и без да си само и единствено на вода. Все пак, малко мазнина, сол, кафе, чай не са нещо, което вдига КЗ и инсулина особено- има някаква "реакция", но минимална. Обаче е добър старт и преход към по-строгите фастове.🙂 А и се добавя по нещо само при нужда, а не по цял ден човек да се налива с кафе със сметана или да яде на всеки час по лъжичка масло!😃
Шарпи, ципура пробвала ли си? За мен тя е много деликатна риба (не съм яла лаврак, за да сравня, но ципурата я намирам за по-деликатна от хек и други бели риби). Можеш да пробваш да замаскираш вкус/аромат с майонеза, каперси, горчица, доматен сос, песто, кисели краставички, маслини, тънки ивици червен лук...примерно. Вероятно с комбинация от изброените. За мен рибата тон съвсем не е като пилешкото- нито на вкус, нито на мирис. Обичам я много иначе, но ципурата ми се струва в пъти по-лесна за "прикриване". Сьомга, сьомгова пъстърва също са по-деликатни. Бих предложила и да се сготви сьомга или ципура по една моя любима рецепта за пилешко филе- пилешко филе (или рибно) с майонеза, горчица, сол, черен пипер.🙂 Супер лесно, пече се до готовност и воала...👍Кюфтета от риба също са вариант.

# 516
АРТЕМИС, купувала съм консерва с тон в собствен сос и със зехтин точно, защото са ми казвали, че уж не миришела. А и защото знам, че е хубава риба. Отварям и ... затварям от миризмата. Не знам дали ако си купя от щанд и аз я приготвя, дали ще има миризма. В интерес на истината никога не съм готвила риба, поради горните причини. Ако смятате, че купена и приготвена, няма да я има миризмата, ще си купя и ще намеря рецепта да си я приготвя.
Тъкмо след радостта ми за възвръщането на идеалното за мен тегло си изкарах любимите къси дънки "кантар".
Идеално ги закопчах вече, миналата седмица беше доста трудно. Този месец ще се държа стриктна, щото след месец откриваме сезона на морето и да съм във форма.
Долче, ако може да ми напишеш точно как я приготвяш ципурата и ще си купя да направя опит.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 22:38 от sharpy

# 517
Шарпи, 🤩 Както писах и в горния ми пост, аз не бих казала, че рибата тон е точно без аромат или пък като пиле...Мисля, че има видове риба, които приготвени вкъщи има как да се замаскират и даже да са приятни на вкус и за необичащи ги.

# 518
  • София
Шарпи, каниш ме на гости и ти приготвям риба по 20 различни начина. Ако ти не я изядеш, аз ще я изям. Simple Smile

# 519
Шарпи, каниш ме на гости и ти приготвям риба по 20 различни начина. Ако ти не я изядеш, аз ще я изям. Simple Smile
Ооо, едвам ме нави Yum
Добре си дошла. И риба ше проям, и купон ще си направим.

# 520
Долче, абе аз съм на принципи или всичко или нищо.
Смисъл като се прави нещо да е изпипано. Не че във всичко съм такава, да не ме помислите за някаква хахава.
Но ако целта е лечение, стабилизиране на хормони, наистина чиста водица.
А и това да издържиш 1-2, че и повече дни единствено на вода много дисциплинира духа, променя те, променя отношението към храната. И човек сам почва да се ограничава, когато консумира по-нережимни неща.
Това го установих след плодовите дни. Едно време ги смятах за нещо хубаво, но пак е вид лишение и някак си постепенно хем ми свиха стомаха, хем ме дисциплинираха и постепнно вместо да изям цял млечен шоколад, почнах половин, после по парченца, после го зарязах. Както и с други храни.

# 521
Шарпи,эможе би трябва да пробваш някакъв вариант на рибни кюфтенца. Там можеш да метнеш и други съставки, както и много подправки. Според мен, най-малко неприятна за ядене би била пържена риба. Печена, поширана, варена винаги смърди по-зле. Смятам обаче, че морските са по-малко миризливи, те си миришат на море, а речните - на тиня. Явно всеки има различни възприятия за миризмите. Аз да Ви се оплача, загубих обоняние. От седмица ме мъчат някакви симптоми и чак днес, след като изръсих индийско орехче на каймата и почнах да душа къде е кимиона и установих, че нищо не надушвам. Чудя се сега, ако е ковид, дали да ям, дали да не ям.. мислех да правя яйчен фаст...

# 522
По-добре фаст с някои добавки, отколкото никакъв или много къс. Това е моето мнение, казвам го и от личен опит.🙂 Така постепенно добих смелост за воден фаст. И за 3 дни (обмислям и 5 или 7 по някое време😛). Иначе можеше да си остана с 16 ч, макс 22-24 ч.
Иначе е вярно, че се калява психиката, но и с малко мазнина в кафето пак го има този ефект. Водният фаст е просто следваща крачка от "пътешествието"...Мисля, че всяко нещо, което ни помага да направим следващата крачка, е добре дошло.
Сега мога да правя и фаст с кафе с малко масло, мога и да правя воден- зависи какво съм решила. Вече ми е въпрос на психологическа нагласа, физически ми е лесно и по двата начина.
Alivi, ако ти се яде, яж.
За рибите- на мен шараните ми миришат на тиня, не знам дали съм яла други речни риби...Или сме попадали на гаден шаран. Но имат и кости доста...едва ли ще се навия скоро пак да експериментирам де.
А, и за готвенето идеите и възприятията са различни май.😁 Аз не се кефя особено на пържена риба...Обикновено пека, по-рядко в тиган. Да я пържа почти никога не мога да се навия (пък и ми е жал за толкова изхабена мазнина, която ще трябва и да не е олио)...
По принцип, най-важното е, че Шарпи има желание да прояде риба. Възможно е да намери нейната.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 23:14 от dolce miele

# 523
Е ти си герой, аз не мога, или не искам. Или и двете Grinning
18 часа засега ми стига.
Всъщност освен щж другото, което ме спира е и това, че пуша.
В началото и аз правех чайчета и какво ли не. Но се научих чист. И малко сода за освежаване на устата.

Шарпито не може да я накарате риба да яде, като не иска.
Все едно мен да накарате вътрешности да ям. Само срещу заплащане и то солидно.
Може би едно 200 хиляди Grinning
Иначе риба обожавам. Най-любимата ми е скумрия. Мирише, ама ми е вкусна.

# 524
Е, тя каза, че и' се иска да прояде риба заради полезностите. Това не е маловажно.
Аз например не мога засега да се навия да ям език, мозък...😃 Но може и да пробвам някой ден.
За фастовете- затова казах, че особено за по-дългите може първоначално да се пробва с малко добавки, да тушират и глад, а и психически човек да се чувства ок. По-късите водни фастове са по-лесни от дългите, при дългите водни е зорът.😃

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 23:25 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт