Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 63

• 21 959
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
Аз съм се хранил "здравословно ВВ" (и от утре пак мисля да започвам), че и изследвания съм показвал. Sunglasses
Аз също. Триглицеридите се увеличиха 3 пъти, а холестерол и КЗ "само " 2 пъти. И тогава бях с голяма физическа активност. Прав е онзи скандинавски спортист (не му помня името), че "ВМНВХ е за мързеливите".
Май не съм единствена с такива резултати.
Доколкото знам Тим Ноукс (лекар спортна медицина и спортист) също се е клел във въглехидратите, но се е наложило да си промени мнението при обявяването, че има диабет 2.
За 6 месечно "здравословно " ВВ хранене ми бяха нужни 3 години за подобряване на резултатите. Не, мерси.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 15:11 от tania6

# 496
  • Paris, France
Аз съм се хранил "здравословно ВВ" (и от утре пак мисля да започвам), че и изследвания съм показвал. Sunglasses

Аз също. Обаче, jerami, тази тема е за отслабване с кето и НВ-ВМХ. За борба с ИР с вегетариански и вегански режим има друга тема, която Елора направи точно за да не се оспамва тази. Ликът е чинно сложен в първия пост. Ето го пак:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1181000

Не мога да помагам там, защото нямам опит и не успявам да отслабна с WFPBD, а съм пробвала. Подобрих си ИР с такава диета, но е императивно да ходя всеки ден, след поне 2 хранения с ВВ ако искам подобрение. С кето мога да лежа по цял ден и ако ям по 2г протеин на чисто тегло, мога и мускул да кача докато отслабвам. При мене холестеролите се влошиха леко на WFPBD, но това зависи и от генетика.

Веганските режими без мазнина трудно биха помогнали на човек, който е на глутид, защото при такива хора има бързо празнене на стомаха, което трудно се влияе от фибри и без мазнина. Има и вълчи глад, а гладът при WFPBD си го има и е там всеки ден. Вляза ли в кетоза мога изобщо да не ям и глад няма.

Няма лошо да се пробва, но това не е режима, който обсъждаме в тази тема.

На режима в тази тема някои зеленчуци като целина, спанак, маруля, магданоз са в неограничено количество, така че да има ефекта на фибрите без негативите на ВХ.

# 497
Ох, пак нямате изчитане и ще трябва да се връщам да чета, както трябва!😛 От два дни се опитвам да пиша и не успявам...😄
Фотокод, 😅 Имам чувството, че с теб напоследък все пишем "Днес съм с още -1 см от обиколките".😆🤭
Шарпи,
Скрит текст:
да поздравиш и ти майка ти от мен!🤗 Радвам се, че и' харесва кефирът!🙂 Той си е полезен по принцип, а най-хубавото е, че няма нужда да се консумира всеки ден или по много, за да има ползи от него.🤩 Нищо чудно да е оказал ефект и по време на ковида, защото нали казват, че имунната система зависи до много голяма степен от чревното здраве.  

Между другото, по колко мляко слагаш в кафето? Зачудих се защо точно мляко и дали не може примерно сметана, маскарпоне...Или защото има повече вгх в млякото и целта е да не си кето (плюс единия плод дневно, който ядеш)?🤔 Т.е. защо млякото е по-добре за сърцето от другите добавки за кафе.🙂
Относно последната дискусия /че няма информация как се храним😊/- аз, Шарпи и други почти всеки ден пускаме снимки на храна или поне менюта. Другото е четене, много четене /ако трябва и нещо не му е ясно на човек/.🙂 И "който търси, намира." доста подхожда в случая. Проблем е зоната (нямам предвид Зоната😉), в която хем се ядат повече мазнини, хем вгх не са намалени достатъчно (спрямо индивидуалната "търпимост" на организма към вгх).👍
Таня, много ти благодаря за идеята за извареното тесто от другата тема (ВМ-НВХ темата- за който се чуди коя е темата)!🤗 Вчера реших да хапна нещо по-специално и си направих тези кето питки, добре се получиха в комбинация с другите неща.🙂 А "тестото" беше много интересно- само се отделяше от чинията, не беше ронливо и приличаше даже донякъде на обикновено тесто:

Пускам рецептата (добавих на око малко бакпулвер, сушен босилек и сол, пекох 20 минути):

Миксът от лен, сусам и слънчоглед е този:

А храната беше кето питките, кюфтета/бургери от пуешко месо, маслини, гъби в масло и зехтин (по малко и от двете), топено сирене със синьо сирене:

Скрит текст:

Имаше и салата от 100 грама краставица, а също и десерт от заквасена сметана, сусам и цейлонска канела (разреждам с малко вода).🙂
Детето ми отмъкна повече от половината гъби, много били вкусни...😆 Бяха двойно количество, преди да ги сложа в чинията...

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 20:34 от dolce miele

# 498
Ой, много вкусен бургер.
Наскоро се замислих да си направя кето бургер, ама кога ще се наканя не знам.
И кето пица не съм правила. Тя ми е по-бърза за приготвяне.
И с изварено тесто също е идейно. Отивам да видя дали ще открия рецептата.

# 499
Ммм, много апетитно изглежда всичко. Бургерът изглежда като "истински". Текнаха ми лигите.
За кафето предполагам, че се е приело стандарт, ако не е чисто кафето, да е с мляко. А в моя случай да се добави мляко, за да не е силно може би. Иначе не е причината, че млякото е добре за сърцето, а по-скоро кафето да е разредено.
Със сметана съм пробвала, но на вкус все едно пия чисто кафе. С маскарпоне не съм, виж това е идея. По принцип не гоня кето, страхувам се да не изпадна пак в хипогликемии, а и както ми се вдига тогава пулса, да не направя някоя беля. Ако нямах тези странични ефекти, вероятно щях да го продължа тогава, но с тях абсурд. Кретам си на ниски въглехидрати и тъй.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 17:48 от sharpy

# 500
Аз се чудя пък сега друго.
Изварени палачинки. Тоест яйца, бадемово брашно, извара и зехтин. И сол де.
Трябва да опитам скоро това Grinning
И мисля с изварата на Пилос. По-маслената, много е вкусна.

# 501
dolce 💐 радвам се, че ти харесва.
Аз направо съм влюбена в "тесто " с извара, а и ММ го харесва за разлика от моцарелените питки /кюфтета.
С ванилия за "сладък" вариант и със сол и подправки за солени "питки".
Мързи ме да опитам в гофретника какво ще стане, но предполагам че ще е добре.
И да не стане грешка за сега започващите : това е глезотия, а не основна/ежедневна храна.
Елора
Питки с извара
- 2 яйца
- 200 -250 г извара
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2 с л. зехтин
- 2 равни лъжици кокосово брашно
- 2 - 3 лъжици с връх бадемово брашно
Гъсто тесто, с лъжица се слага върху хартия за печене. Някой път се разлеят, друг - не. Зависи от изварата, големина на яйцата.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 19:07 от tania6

# 502
Ейй, днес съм хепи. Падна последното прословуто 1 кило, което ме мъчеше последната седмица. Кантарът закова на 49,5 в ненахранено състояние. Утре сутрин след тоалетна пак трябва да съм толкова. За пореден път се убеждавам, че за да сваля, трябва да не ям свинско, или иначе казано по-малко мазнини. Вчера и днес го карам на пилешко със зеленчуци и ето чче килото, което ме измъчваше си отиде. Днес на обяд ядох прясно зеле с пилешки бутчета, при това доста голяма порция /може би 600-650 грама/, сега на вечеря пилешка пържола от бут + малко тиквички + 2 яйца на очи + айсберг салата. Вчера бях на обяд пак на прясно зеле с бутчета /вчера го готвих/, а за вечеря пилешка кавърма + салата и към 200 грама ягоди.
Утре ше видим кво ше мъдря. Може би ще направя станалата ми любима пица с блат от трици.

# 503
Аз искам да попитам Dolce какви ги върши по пълнолуние, че издържа 3 дни на течности? 😁 Тази седмица предстои и ще се настройвам и психически, но трябва и физически. 👀

# 504
Нани, ако си на правилния режим не ти трябва физическа  подготовка.Ако не с яла предишните 2-3 дни по-бързи В, глад няма да усетиш.
Цаката е психически.
Просто трябва тренинг и да почнеш с кратки фастове, после 24 часа и те така.
Карала съм по 24 часа. Почти никакъв глад, джуря си водица, но предишните дни си имах чисто нввмх и затова. Е, на моменти някакво огладняване, но нищо дразнещо или пощуряващо. Пийна топла вода и и ми мине.

Този петък който идва е пълнолудието да напомня на който ще фаства.
Аз се чудя дали утре да не направя кратко фастче. Ще реша утре.

# 505
Благодаря, Елора! Ако позасиля мазнините тези дни, ще помогне ли да се задържи чувството на ситост по-дълго? Но колко по-дълго да е от 24-36 часа. Когато съм на по дълъг фаст (максимумът ми е 48ч.), имам чай от горски плодове и посягам към него при студените вълни и прекомерен глад.

# 506
Шарпи, същият ефект се постига и с яйца, риба.
На мен ми беше много вкусен бургерът!😀 Няма да лъжа, че е "като истински", защото който очаква да е като пухеста, сладникава питка от бяло брашно в стил "лапаш нещо, гълташ (почти) нищо", ще е разочарован.😃 Но пък аз никога не съм харесвала пухкав бял хляб, а още по-малко въздушни и сладникави питки (миналата година на връщане от морето ми се повръщаше след изяден сандвич с такава питка🤪). Т.е. за мен тези кето питки с извара са с доста приятен вкус, а не са компромис.
Таня, предполагам, че крайният резултат зависи много от вкуса и консистенцията на изварата, която се използва. Моята беше доста суха и със сравнително неутрален вкус, а не от киселите.🙂 Определено биха се получили и нещо като "бисквити" от това тесто, може би с бадемово или орехово брашно, отгоре малко глазура от шоколад, настъргана портокалова кора, кокос...🥰
Днес храната беше пуешки кюфтета (+още 2 извън кадър), кюфтета от магданоз и бейби спанак, млечен сос от кисело мляко, заквасена сметана,копър, чесън, сол, зехтин. Гъби в масло и зехтин също (това са 250 грама кафяви печурки в сурово състояние).

Имаше и салата от маруля и краставица, както и малко десертче- заквасена сметана, сусам, цейлонска канела и малко водичка.😁
Калориите са около 1400.
Пускам рецептата и за кюфтетата от магданоз и бейби спанак.🙂 1 тарелка бейби спанак (около 125-130 грама), 2 връзки магданоз от Лидъл (по 70-80 грама/връзка), 1 връзка пресен чесън (стръкове), 100 грама извара, 6 яйца М (стават и Л), сол, сух босилек, около 2 с.л. кокосово брашно и още горе-долу толкова от микса от лен, сусам и слънчоглед. Щях да слагам и копър и забравих, но затова пък сложих в млечния сос. Излязоха ми 23 кюфтета общо, като ги правя с размер на по-голямо кюфте, при пърженето стават по-плоски, слягат. Ще имам за дояждане. "Пържа" в малко зехтин, около чаена лъжичка, като добавям по малко капки зехтин на всяка партида.
Довечера ще приготвя и останалата пуешка кайма (вероятно ще направя кюфтета или просто ще запържа каймата с лук и ще я добавям към храненията в този вид- така ще е и заготовка, ако реша да правя мусака тези дни).🙂
Аз искам да попитам Dolce какви ги върши по пълнолуние, че издържа 3 дни на течности? 😁 Тази седмица предстои и ще се настройвам и психически, но трябва и физически. 👀
Хахахаха😂 Ами, имам доста запаси по себе си, освен това е въпрос и на навик с по-дългите фастове. Помага да се смуче и хималайска сол на кристалчета, а (писала съм и преди) аз в началото (2020 г май беше🤔) започнах фастовете като добавях по малко сметана в кафето или пък масло.😃 Изкарах няколко дни (не последователни дни) по почти ден на кафе с малко мляко или сметана- така се случи, че или бях навън, или ангажирана с нещо. Чувствах се добре вечерта, вечерях. Но така ме осени мисълта, че може би няма да са чак толкова трудни фастовете от 24 ч и 36 ч.🙂 И започнах, а после и по-дългите.
Да, номерът е да се настрои човек психически за фастовете. Д-р Фънг има хубави клипчета също- обяснява как няма нищо страшно, гладът идва и си отива като вълни и т.н. Истината е, че при мен се получаваше така, че всеки път, когато успея да устискам примерно 24 чили 36 ч, следващите пъти ми ставаше по-лесно да правя фаст за тези часове. Друго, което съм забелязала и което много ми помага е, че може и да заспя гладна понякога, но абсолютно никога не се събуждам гладна по време на фаст, а се чувствам прекрасно на следващия ден.😃 Наблягам на течностите, но не спирам и магнезия, щипка сол...Честно казано, аз и таблетките с желязо не спирах, защото имах голям проблем години наред.
За мен кафе, чай (подходящ вид)- неподсладени, са си напълно ок при "нормален" фаст. Лятото съм си правила фрапе.
Нани, съветът ми е, ако много държиш да издържиш 3 дни, ако ти е много трудно само на вода, пробвай с малко газирана вода (чиста), малко сметана или мазнина в кафето. Или със сол. Или малко ябълков оцет, лимон във водата (да, не е воден фаст, но пак има ползи). Обзалагам се, че след това ще ти е по-лесно да издържиш 3 дни на воден фаст.🙂 Но ще си преодоляла една психологическа (а може би и физическа) граница.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 15:45 от dolce miele

# 507
Благодаря, Елора! Ако позасиля мазнините тези дни, ще помогне ли да се задържи чувството на ситост по-дълго? Но колко по-дълго да е от 24-36 часа. Когато съм на по дълъг фаст (максимумът ми е 48ч.), имам чай от горски плодове и посягам към него при студените вълни и прекомерен глад.

Ех, ще те пляскам Grinning
В момента в който вкараш тоя чай и то плодов, не си вече на фаст, а на ниски калории, което е лошо, много лошо.
Чиста вода, само това, нищо друго.
Чай - дори билков ще предизвика хормонален отговор, да не говорим за плодов.
Колкото до мазнините. Чак много да ги увеличаваш - едви ли е хубаво, но пробвай да видиш как ще ти се отрази на глада.
И пий вода. Даже топла. Аз имам стъклени шишета, слагам гореща вода в една купа и топля така. Не обичам студена вода.
Топлата е по-добре. Ще прочисти повече, ще те засити дори. И пий поне три литра. Така и ще избегнеш евентуално главоболие.
Ако можеш 48 значи си супер.
Ето, Долче писа и малко сол също може. За електролитите.
Аз не го правя, поне не винаги, понякога се сещам, ама моите фастове са кратки.

Така е Долче, може леко гладна да легна, но като стана никакъв глад. И аз го установих това.
Стандартните питки за бургери и аз никога не съм ги обичала кой знае колко.

# 508
  • София
Нани, пробвай с бульон. Може и с айрян като за първи път.

# 509
Шарпи, същият ефект се постига и с яйца, риба.
Ще пробвам с яйцата някой ден, то нали и неслучайно има яйчен фаст. Рибата ще пропусна, знаеш защо Wink А много бих искала да ям риба, мамка му. Полезна е за толкова неща...

Общи условия

Активация на акаунт