Защо Румъния вече не е на една река разстояние от България?

• 12 188
  • 247
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Румъния има близо три пъти по-голямо население, което означава и толкова пъти по-голям вътрешен пазар. Румъния почти сама покрива нуждите си от газ и голяма част от нефт. В Румъния няма борд и затова те играят с обезценяването на леята, което им дава по-голяма конкурентноспособност при износа. 2007 година една лея е била 60 ст, сега е 40 ст. Или леята се е обезценила спрямо лева с над 30%, без  нашата икономика да е станала с 30% по-ефективна от румънската.

# 151
Съгласна с повечето от горното, само не и с това, че у нас девалвация би била полезна. За износа може би, но за вноса? А ние имаме отрицателно търговско салдо...

# 152
България ако не беше в борд, левът отдавна да е последвал съдбата на змбабвийския долар, че даже можеше и прърви да замине.

# 153
  • София
Съгласна с повечето от горното, само не и с това, че у нас девалвация би била полезна. За износа може би, но за вноса? А ние имаме отрицателно търговско салдо...

обезценяването на леята спрямо лева е обективен факт. Ако едно нещо 2007 годи при равни други условия е струвало на износителя 100 единици в България и Румъния, сега при нас пак ще  струва100 единици но в Румъния ще 70 и това е обективен факт. И това се е получило не защото сме по-ефективни, а защото леята се е обезценила спрямо еврото. дали за нас дефлацията е добра или лоша е съвсем друга тема.

# 154
България ако не беше в борд, левът отдавна да е последвал съдбата на змбабвийския долар, че даже можеше и прърви да замине.
Защо?

# 155
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз гласувах за анти-комуниста Петър Дертлиев,баба ми – за комуниста Жан Виденов. Двамата сме от един народ,нали? Или не сме?

Сте, ама едните са повече от другите и то тези, които гласуват за левичари, русофили и ченгета.

Когато ти слагат спици в колелото, когато "благодетелите" отвън са със съмнителни благородни мисли, трябва много силни духом управници, които да се справят с кукичките, с всяко изпитание и предизвикателство.

Разбира се, трябва да са неподкупни, да не се подмамват от всякакви съблазни и пр. Важни са реакцията ни, решенията ни.
Имали сме такива управници.

А тези управници нали от народа са произлезли и народът ги е избрал такива? Не са ни спуснати от ЕС или НАТО?
[/quote]
ама разбира се, народът сме ти и аз.
нали затова написах не само за кукичките/съблазните, които са отвън, но за важността на нашите реакции и решения.

# 156
Защо?
Защото такива са политиците, такъв е и народа. Ако имаха възможност да печатат свободно пари отдавна да се сринало всичко.
Кои са вълшебните думи за влизане в парламента? "1000 лева минимална пенсия, 2000 лева минимална заплата... не питайте как, ние имаме таен план..." Всичките партии дето го играха "златен пръст" влязоха по тоя начин в парламента. Това искат хората, а начинът да стане е само един. Ето миналата година Кирчо, Боко и Курнелия се надпреварваха да вдигат МРЗ и пенсиите и сега има рекорден дефицит и пак да в позиция да се надцакват, ама вече няма от къде да извадят пари, че кредитите свършиха.

# 157
ББойко,стига глупости! Валутният борд е въведен доброволно от управляващите и те могат по всяко време сами да го отменят...

# 158

обезценяването на леята спрямо лева е обективен факт. Ако едно нещо 2007 годи при равни други условия е струвало на износителя 100 единици в България и Румъния, сега при нас пак ще  струва100 единици но в Румъния ще 70 и това е обективен факт. И това се е получило не защото сме по-ефективни, а защото леята се е обезценила спрямо еврото. дали за нас дефлацията е добра или лоша е съвсем друга тема.

Аз не оспорвам факта, а казвам, че ние полза от подобна обезценка на лева няма да имаме.

ББойко,стига глупости! Валутният борд е въведен доброволно от управляващите и те могат по всяко време сами да го отменят...

Малка разлика - не управляващите, а мнозинство в НС.  И не е толкова лесно да се събере такова точно за борда.

# 159
Точно ти с всичките ти безумни писания да казваш "стига глупости" е смешно. Бордът е въведен заради фалита на държавата, не е доброволно, а е нямало друг вариант. Също така реално не може бъде отменен без съгласието на ЕС, защото резултата отново ще е фалит на държавата... освен ако не въведем рублата или юана.

# 160
Ето пак глупости...! България никога,повтарям никога не е фалирала...

# 161
Ето пак глупости...! България никога,повтарям никога не е фалирала...

Да, държавите не фалират като хората и фирмите, но е прието да се казва, че държавата е фалирала, когато не може да си плаща задълженията. А по времето на Луканов точно това стана - мораториум върху плащанията, тоест "фалит" на държавата.

# 162
Пускам пак откъс от книгата от 1991 на американеца Бил Брайсън, на който случайно попаднах днес. Благодарение на Гугъл транслейт:

“Колкото по-далеч се скиташ из София, толкова по-хубаво става. Ходих на еднодневни разходки из хълмистите райони в югоизточната част на града, район с гори, паркове, квартали с доста големи жилищни сгради, криволичещи спокойни улици, няколко хубави жилищни сгради. Докато се завръщах в града, по пешеходен мост през река Сливница и надолу по някаква анонимна жилищна улица, ми направи впечатление, че това наистина е един доста красив град. Нещо повече, това беше най- Европейският от всички градове, в които съм бил. Нямаше модерни търговски центрове, нямаше големи бензиностанции, нямаше Макдоналдс или Пица Хътс, нямаше въртящи се табели за Кока-Кола. Нито един град, в който някога съм бил, не се беше съпротивил по-успешно на примамките на американската култура - това беше напълно, всеобхватно европейски град. Това беше, осъзнах с чувството на дълбоко безпокойство, Европа, за която мечтаех като дете.

Трудно е да се предвиди какво ще стане с България. Няколко седмици след моето посещение, хората в страната, в момент на лудост, свободно гласуваха за комунистически режим - единствената страна в Източна Европа, която доброволно запази старата форма на управление. Това беше 1990 г., годината, в която комунизмът умря в Европа, и ми се стори странно, че във всичките думи, които бяха написани за падането на желязната завеса, никой никъде не се оплака, че това е краят на един благороден експеримент. Знам, че комунизмът никога не е работил и аз самият бих мразил да живея през него, но все пак ми се струва, че има известна тъга в мисълта, че единствената икономическа система, която предполагаемо работи, е тази, основана на личен интерес и алчност.

Комунизмът в България няма да издържи. Не може да продължи. Никой народ няма да задържи правителство, което не може да го нахрани или да му позволи да си осигури играчки за децата си. Сигурен съм, че ако се върна в София след пет години, ще е пълно с Pizza Huts и Laura Ashley и улиците ще бъдат задръстени с БМВ-та и всички хора ще бъдат много по-щастливи. Не мога да ги обвинявам ни най-малко, но се радвам, че видях града, такъв, какъвто беше, преди да се промени.“

# 163
В тон на откъса, и аз ще публикувам един откъс, този от немския вестник „Ди Велт“, по повод поредни наши уникални исторически артефакти, които съвсем целенасочено биват неглижирани по подъл начин:
„Ако автентичността на обекта наистина се потвърди, това действително би била най-старата книга в света…Съмненията относно автентичността (на „златната книга“) произтичат главно от досегашната музейна политика на България. Както и в други югоизточноевропейски държави, тази политика много често обслужва по-скоро градежа на национални митове, отколкото научното познание.”
от тук
С публикацията искам да покажа, че в един казус винаги има две страни.
Съгласна съм, че трябва да сме критични към себе си. Напълно подкрепям призовът да сме по- некорумпирани  и пр.
Защото точно това са пробойните, които ни правят слаби в утвърждаването ни като държава, като култура, като носители на духовни ценности, като народ. 
И тогава, такива вестници и журналисти като тези от  „Ди Велт“ ще си позволяват да пишат подобни статийки.

# 164
Ravenna,олекна ли ти? След като изхейти българския "народ"...Yum
Ще ми се да беше хейт, ама не е. От 9-ти септември 1944 год., българският народ няма политици, защото всички, които са избирани по един или друг начин са оцапани от комунистите. При нас лустрация не беше проведена и сега си берете плодовете на това безхаберие.
Не се оправдавайте с външни фактори! Външните фактори са еднакви за всички, обаче това че не само Румъния ни изпревари е факт.

Общи условия

Активация на акаунт