Защо Румъния вече не е на една река разстояние от България?

• 12 186
  • 247
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Аз познавам румънци и последните години редовно ходя там покрай работата ми и съм виждала техни учебници по история/родинознание, документални филми и вярвайте ми не можех да повярвам какво всъщност четат и учат там. Македонците пасти да ядат.
Румънчетата от деца биват учени за т.нар. 'римски фактор', който уж е оцелял по днешните румънски земи и е съхранил античното у себе си и не се е славянизирал и така самите румънци са наследници и на даките, но и на римляните. Официалната, към днешна дата, румънска история започва с дакийския владетел Буребиста. Все едно нашата история да започва с Терес и Одриското царство.
Държавата "Румъния" означава "Земя на римляните", а "румънец" означава "гражданин на Рим/римлянин". В самия им химн се пее, че са горди наследници на император Траян - "да покажем, че във вените тече римска кръв и пазим името на победителя Траян". По-късно дошли власите, но видите ли и самите власи също били загубени римляни от Централна Европа (Швейцария, Северна Италия) и са отишли да търсят други римляни. Разбира се те няма да отидат във Византия, която е продължение на Римската империя, не, те ще отидат в Карпатите, където се криели истинските римляни. Joy
Ако посетите исторически музей в Румъния, както знаете българската държавност се разпростира до Карпатите до 900-та година, след което земите там са превзети от унгарците(маджарите). Това обаче не е представено и не се учи там. Там се учи за т.нар. култура Дридо, която по никакъв начин не е управлявана от тези мизерници славяни, българи, маджари, тюрки и прочее подчовеци - не, там са си били, разбира се, римляни и даки, които са цитирали "аз съм римлянче обичам нашите Карпати римски" и са гледали как другите народи само преминавали през техните земи, но не се заселвали там. Joy
Тези хора всячески гледат да се откъснат от Източна Европа тотално пренаписвайки и измисляйки историята си, чрез която също да отхвърлят всякакви съмнения, че са близки с Източна Европа и народите там.

# 91
Да, пишат си хората. Историята не е математика. Моите деца учат друга история от тази, която аз съм учила. Всяка държава си набляга на собствените си “блясъци”. Прави си собствени тълкувания. Въпросът е какви са българските тълкувания, а още повече те предизвикват ли патриотизъм, имат ли желания ефект и ако не защо? Защо липсва връзката, спойката, самосъзнанието, мисля е по-важно от какви притчи си разказват съседите?

# 92
  • София
Да, съгласна, и тук също изоставаме от румънците.
Румънците учат и си фантазират, че са римляни, а ние държим на това да се преподава на децата, че са били роби - и на византийците, и на османците и нападаме всеки историк, който твърди, че не сме били роби, че е платен джендър от Сорос. Доста сме сбъркани.

# 93
Съгласна съм, че общо взето нямаме самочувствие като нация и това е лошо. Разбира се, не казвам да се изпада в крайности като например, че по-велики от нас няма на света.

# 94
Румънците учат и си фантазират, че са римляни, а ние държим на това да се преподава на децата, че са били роби - и на византийците, и на османците и нападаме всеки историк, който твърди, че не сме били роби, че е платен джендър от Сорос. Доста сме сбъркани.

Добре, били сме подчинени на турците, аристокрацията ни е била избита, нямали сме държавност, били сме отделени от Европа, векове наред сме плащали кръвен данък, някои от нас в действителност са били роби в смисъла, който се влага по филмите, но няма никакъв проблем, всичко е ок, защото в 19 век някои българи са си простроили шарени къщи. Били сме супер!
Много интересно какво ще се случи на този, който се заяде за броя избити евреи. Сигурно и те са слаби и искат да бъдат жертви, а не са били, а?

# 95
Ще дам само един пример. В съдебните архиви на Османската империя от 17-ти век има документ в който пише "Съдът уважава претенцията на селяните от селата Горубляне,Орманлии и Кривине,(Кривина?) за незаконно увеличени данъци..." По-точно,българите от тези села завели дело срещу Хасан паша (!) задето им е увеличил данъците и о,изненада! – съдът взел страна на българите и отменил по-високите данъци!
Питам ви,ако днес заведете дело срещу правителството и поискате то да намали някакви данъци,дали съдът ще уважи мнението ви?!

П.П.

Апропо,Горубляне и днес съществува и то със същото име.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 16:31 от deaf

# 96
  • Пловдив
Дела за недължими, неправилно начислени данъци срещу данъчната администрация си се водят и сега и понякога се печелят. Правителството или по-скоро парламентът, който определя размера на данъците, ако е султанът, Хасан паша е данъчната администрация.

С Ала.бала съм съгласна дотолкова, доколкото не може да се абсолютизира принципът "всеки сам си е виновен за всичко". Личните действия, разбира се, са винаги главното, на което човек трябва да обръща внимание, за да оцени положението си и причините за него, но е вярно, че и външните обстоятелства също никак не са без значение.
Тук в темата определено се преувеличава, по калъп и навик, склонността на "българина" уж да търси грешки и причини извън себе си, освен дето се нахвърляха в един кюп несвързани едно с друго неща. Както виждаме, даже напротив - не само че не се изкарваме невинна жертва на обстоятелствата, ами и предостатъчно, вкл. в темата, се самокритикуваме - какви сме смотани, мошеници, тарикати, мързеливци и прочие.

# 97
Ми явно и румънците ги удря комплексарщина, която се проявява по своеобразен начин и в учебниците пишат неща, на които всеки средно образован европеец би се смял.
Относно робите. Да, ние сме били под османско владичество, но то цяла Европа по това време е имала крепостно право, т.е. крепостните селяни като най-ниската социална класа във феодалната държава, чийто статут е подобен на този на робите, са били продавани.
При нас езикът, вярата ни са се съхранили, а в немските провинции знаете хората с кого са си говорили на немски.

# 98
  • София

Добре, били сме подчинени на турците, аристокрацията ни е била избита, нямали сме държавност, били сме отделени от Европа, векове наред сме плащали кръвен данък, някои от нас в действителност са били роби в смисъла, който се влага по филмите, но няма никакъв проблем, всичко е ок, защото в 19 век някои българи са си простроили шарени къщи. Били сме супер!
Много интересно какво ще се случи на този, който се заяде за броя избити евреи. Сигурно и те са слаби и искат да бъдат жертви, а не са били, а?

Редакция - изтривам историческата лекция. Просто ще поставя това:

Сравнение с българин живял в Османската империя и такъв живял в НРБ на другаря Живков по историка Александър Стоянов:
Ако първото го наричате роб, имам лоша новина
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 17:10 от Lunna_sonata

# 99
Престанете да оспорвате исторически истини. Румънският език не е славянски. Хората са си запазили културата си и това е неоспоримо. Какви трябва да се наричат? Славяни? Неоспоримо е, че българите също са запазили много от традициите си, независимо как сега последно е прието да се нарича пет вековното турско влияние. Ма нито едното има съществено отношение към сегашната ситуация. Има много примери за проспериращи държави след сериозни исторически падения, и обратното.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 17:29 от ierldan

# 100
  • София
Тази историческа истина на Румъния, в която до преди 200 години се пишеше на кирилица, е толкова истинска, колкото и фантазиите на македонците. Не знам как са запазили хилядолетна култура, която до преди 300 години дори не е съществувала като цяло, а камо ли там.  Smiley Това са власи и молдовци, които са се обединили от странната идея да се наричат римляни и им се получава, да му се не види.

Ето една грамота на влашкия войвода Мирчо Стари. Ех, какъв красив латински език

Скрит текст:

# 101
Крепостното право е отменено в Западна Европа доста преди Османската империя да се сети да направи реформи. Куриозното е, че в европейските земи на днешна Русия на повечето места крепостни не е имало, имало е много поселища на свободни граждани (Нижни Новгород е ханзейски град), но с нашествията на Златната орда се налага да вземат тежки мерки и са наложили крепостното право.

Нещо, което не се учи в нашите учебници или се споменава бегло - много от средновековната ни аристокрация преминава към османската власт, стават феодали и пр. Една част бяга към Западните Балкани и Централна Европа и постепенно се претопява. А в целия ни период от близо пет века османска власт е имало много, много опити за възстановяване на българската държава и това не са били просто ограничени, обречени бунтове, ами добре организирани въстания, често с подкрепа на други държави.

Скоро гледах проучване, според което за започване на бизнес българите смятат, че трябва да са на 90% сигурни, че ще успеят, а при румънците и 40% стига. Това не ги прави по-успешни, ами просто показва разлика в желанието за риск и самочувствието.

# 102
  • София

Нещо, което не се учи в нашите учебници или се споменава бегло - много от средновековната ни аристокрация преминава към османската власт, стават феодали и пр.

Toчно. Нашите и сръбски владетели като Иван Срацимир, Крали Марко, княз Стефан са се сражавали за османците. Предполага се, че Иван Срацимир лично е участвал в обсадата срещу Търново в подкрепа на османските войски.

# 103
Нали знаете известното изречение на Талев,че последният комунист ще умре в България? Те тази е причината България да пада по-долу от Румъния...

# 104
Ох ако и това се пише в учебниците съвсем ще ни спадне самочувствието и ще се заявим като предатели.
Иван Станимир не го е правил от любов към османците, въобразявал си е, че ще изгони брат си от престола и него ще му оставят някакво царство да си управлява, но и Видинското е завладяно.

Смятам, че трябва да се отдели повече в учебниците на християнските въстания през цялото време, не само на Априлското и изобщо около Възраждането. Много хора смятат, че сме паднали и сме се примирили, и през цялото време сме били с наведени глава.  
Според мен няма особено значение дали се нарича робство, владичество, иго, чужда власт или потистичество... всички се припокриват и са синоними. А християнското население със сигурност е било репресирано и с по-малко права от другите. Какво ме интересуват данъците на Хасан паша след като църквата ще е висока колкото мен и клепалото ще е дървено, за да не подразни звука някого?  Къде са нашите крепости и църкви от 10, 11, 12 и т.н. век?

Lunna _sonata, макар да не споделям мнението ти напълно за турското робство, както винаги много интересни неща споделяш. Нямах това наблюдение за Румъния, леко съм изненадана и ще потърся да прочета повече.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 18:11 от T.Valcheva

Общи условия

Активация на акаунт