Време е за ИКЕА! - Юбилейна тема 40

• 40 138
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
Пране на тепавица е нещо чудесно. Силната водна струя завърта килима в нещо като голям басейн и всичко мръсно, което е между нишките излиза. Без препарати.  Водоструйката наподобява, но е далеч от постигнатото с тепавица. За въпросното килимче според мен трябва много щадящо почистване - обясняват как трябва да се третира с мек препарат, да се попие с кърпа. Явно тепавици, водоструйки, четки и пералня биха увредили нишките. Нищо, че цялото е изкуствена материя. Машинното професионално почистване е за него и според мен, но пак с притеснение за увреда от четките.
Само с мек препарат и кърпа почиствам инцидентно замърсено, да не остава леке. През сезона - почистване с прахосмукачка. Обаче задължително пера килима след сезона /викам фирма, която го взима и ми го връща, но съм си обещала догодина пикник на тепавицата в с. Железница/.
Треперенето за оцеляването на един килим би ми дошло вповече, колкото и да е хубав. За изкуственяк пък - никак. Колкото изкара - толкова. Важно ми е да е чисто. А това килимче ми харесва като "пухкавост". Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 13:59 от tetka_the_best

# 541
Здравейте, преди 2 страници питах колко може да ми излезе доставката с Еконт на едни вратички и релса до провинцията. Вече са при мен, струваше ми 30 лева. Поръчах ги във вторник, днес сутринта ги получих.

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 18:27 от ilenkata

# 542
Еконт ли ги взеха от ИКЕА? На тях ли ги поръчахте?

# 543
Еконт ли ги взеха от ИКЕА? На тях ли ги поръчахте?
Да, отидох до офис на Еконт, показах им нещата и номерата.

# 544
Аз директно си представих това Simple Smile

# 545
  • До сърцето...
Тепавица? В кой век сме?
Какво му е на века?
Още малко и къпането с вода ще остане в друга епоха ....

# 546
Да добавя само за доставката с Еконт, предварително трябва да се оставят парите за покупката. А доставката се плаща при получаване. Ако го няма наличен продукта се плаща стандартна такса до адрес и ти връщат парите.

# 547
  • София
Аз понякога обичам да гледам клипчета за пране на килими, чистене на алеи и тн. Та там най-често така ги перат.
https://youtu.be/2zO0mhzJxJE?feature=shared

# 548
Тепавица? В кой век сме?
Какво му е на века?
На века му е това, че е понапреднал с технологиите и тепавица е последният начин за пране на килим в големия град. Освен това, почти съм убедена, че ако пуснете едно килимче, купено от който и да е съвременен магазин в тепавица, вероятността да го извадите на съставните му части в насипно състояние, никак не е малка. Най-малкото, конфигурацията му няма да остане съвсем правоъгълна. И не на последно място, машината е създадена за по-качествено изпиране, надявам се.
Дано съм отговорила изчерпателно.

# 549
Не е по темата за ИКЕА, а с чувство за хумор за прането на килими, за това слагам в скрит текст. Преценете дали да четете. Simple Smile

Скрит текст:
Аз директно си представих това Simple Smile

Показаното е по-скоро "пералня", а прането се върти от водата. Тепавицата е на същия принцип, но водата е с много по-голям дебит, а отпред отвора е по-малък, за да бие по-силно струята. Пада от по-голяма височина и под ъгъл, за да може да завърти в "казана" големи губери, килими, пътеки, одеала, от където идва "тепавица" - ако паднеш в този водовъртеж, водата ще те "утепа" със сигурност. Мръсното излиза под налягане от отворите долу в казана. А водната струя е толкова силна, така ги буха и върти,  че за да бъдат извадени вече изпраните килими, водата се отбива встрани. Иначе е невъзможно по време на въртенето. Пускат се за пране едновременно по 4-5 килима.
Аз понякога обичам да гледам клипчета за пране на килими, чистене на алеи и тн. Та там най-често така ги перат.
https://youtu.be/2zO0mhzJxJE?feature=shared
Докато гледах клипчето и усилията по прането веднага си помислих за тепавицата, която с много по-голяма скорост би изкарала напластената мръсотия. На човека му трябваха N броя мокрене с водоструйка (на която май не беше много силна струята, но по едно време избутваше някакви фишеци), разпенване с препарат, избутване встрани мръсната вода отгоре, а отдолу стоеше. После обърна килима отдолу, после пак отгоре, една машина, втора машина, пък с втората машина запуши канала, за да има повече вода в работното пространство, накрая екстрактор. Не запомних колко пъти използва препарат.  Взе му се душата.
Тепавица? В кой век сме?
Какво му е на века?
На века му е това, че е понапреднал с технологиите и тепавица е последният начин за пране на килим в големия град. Освен това, почти съм убедена, че ако пуснете едно килимче, купено от който и да е съвременен магазин в тепавица, вероятността да го извадите на съставните му части в насипно състояние, никак не е малка. Най-малкото, конфигурацията му няма да остане съвсем правоъгълна. И не на последно място, машината е създадена за по-качествено изпиране, надявам се.
Дано съм отговорила изчерпателно.
dia4ti, за мен е очевидно, че нямате никакъв практически опит с тепавицата, включително и с килими, произведени в 21 век. В София. Всичко много зависи от качеството на килимите. Машината е създадена за изпиране в градски условия, да. Някои машини се справят много добре, други не чак толкова. Не случайно валят въпроси из форума от коя фирма за пране на килими сме доволни, а пък и не всички фирми приемат по-капризните килими за пране или не дават гаранция, че няма да ги повредят.  Дали е случайно?

Радика, дано не се върнем във времената на френския кралски двор, за да ползваме само пудра и парфюми, вместо вода Simple Smile)
Ееех, къде останаха в детството ми лоста за тупане на килими, плочника, маркуча и меката четка Simple Smile))
     Пожелавам весело настроение и успешни покупки в любимата ни ИКЕА.

# 550
E, колко практически опит може да има човек с тепавица, освен ако не е тепавичар? Или със съвременни килими, ако не е килимар? Това, че някой е прочел и чул нещо за качеството на килимите предвид цената, не му пречи да бъде изненадан като си даде килима на пране. И колко килими има човек, за да твърди, че има опит с килими, tetka_the_best? 😆

# 551
Е, хайде сега колко килими трябва да има човек... Звучи апартаментски това.
Скрит текст:
Човек ако има и второ жилище или вила/къща... те си се събират. Купил си един, след години ти омръзва, купиш друг на негово място, ама и първия не го изхвърляш. Отделно от това ако не си от хората, които слагат само едно малко килимче в хола и всичко останало е голо, имаш съответно и от спалня/спални. Не е задължително от спалнята да са малки пътечки край леглото. От години е модерно да се слагат големи килими, които да стигат някъде докъм средата на леглото. От баби ако имаш някой друг стар тъкан килим за т.н. чеиз. Не харесвахме тези килими доскоро, но сега се връщат на мода. Като гледам някои рехави модели на Икеа, почвам да се замислям дали да не отворя една стара ракла в къщата, за да изкарам някой от килимите на баба.
Може би действително е характерно това за хора, които имат и къщи. Приятел на мъжа ми, живеещ в къща (макар на един етаж, макар и в Пловдив), също имат сума килими. Ей така неволно натрупани - от едната баба, от другата, па от родители, па и те купили. Наскоро се оплакваше, че жена му искала някакво ново килимче, а нямало къде да слагат неизползващите се в момента. Та то опит с килими колкото щеш понякога. Свекърва ми жената, при все, че цял живот в апартамент в града е живяла, ама още си врътка килимите в хола - един за лятото и един си набелязала за зимен. В края на всеки сезон ги разменя. Ми разбирам я.

Ние вчера ходихме до Икеа за тия килимчета, които бях уж харесала, и... нищо не поръчах. Всички бежови килими, които си бях набелязала, ми сивеят. На нас стените са ни сивобежови и става твърде много в тази гама. Отидохме до Домко-то след това.... То си е друг магазин, специализиран. Има си несравнимо повече избор. Ама и с мъж аз не мога да купувам нищо. То постоянно въртене, пуфтене. Днес ще ида пак, сама.
Инак влюбена съм аз в ей тая шарентийка на Икеа
Скрит текст:

# 552
  • София
Щом си влюбена вземай я, не мн шаренийка даже. Аз за къщата килими не искам, никакви😁не ща да чуя за килими за дъъъълго време напред.

# 553
И ние нямаме килими вкъщи, в апартамент сме, така сме свикнали и ми е удобно. Подовете са естествено топли. Ходила съм на гости в къща обаче и там се усеща студ, та килими там по-скоро са необходимост, а и пространствата са по-големи и визуално също би било добре. Та, хора различни. Аз не съм много и по декорацииите, та някой може да помисли, че сме се приготвили за изнасяне без много акценти Joy

Шаранийката от Икеа не е даже толкова шарена, не е лоша, но изглежда от този тип, които лесно се събират. Ако няма да е под някой мебел, мисля, че Икеа предлагаха преди време едни противохлъзгащи подложки за под такива килимчета, може би ще вършат работа да задържат на едно място килимчето.

# 554
Измъчила си се сигурно с онези персийските. Много хора намразиха килимите заради тези големите персийски чудесии.

Общи условия

Активация на акаунт