Неапол (Кампания) и Бари (Пулия) – Красивата Южна Италия - 6

• 50 925
  • 725
  •   1
Отговори
# 600
Много благодаря за подробния отговор. А понеже се опитвам да организирам посещение и до зоосафарито във Фазано с обществен транспорт и виждам, че се стига до града първо с влак, а после с някакъв автобус до центъра, знае ли някой къде да намеря такси от центъра до заоосафарито, за да избегна 3 км пеша по извънградски път?
С влак се пристига на гарата във Фазано, оттам има автобус, който ви превозва до центъра. Билети за автобуса имаше в едно малко заведение зад гарата, по диагонал на мястото, където спира автобуса. Последният ви оставя на центъра. Точно до мястото, на което спира имаше такси. Ние не го взехме, защото решихме да се разходим. После не успяхме да видим друго, нямаше и никакви хора, че беше точно по обяд. В крайна сметка отидохме пеша. Нямам спомен колко беше като разстояние, но походихме. Информацията е от преди 5г.

# 601
И сега е същото. Таксита няма. Последните 800 м до Зоото са по път без никакво място за пешеходци. На връщане помолихме жената на касата, да ни извика такси.Дойде след двайсетина минути. Не беше такси, а частна кола. За 15€ ни закара до гарата.

# 602
Здравейте,
Опипвам почвата за сключване на брак в Италия  ( Иския , Соренто, Позитано, Амалфи).
Идеята е да сме само 4 човека за около седмица през май или юни.
 Някой запознат може ли да ми подскаже къде да търся информация за това  какви са техните изисквания.
То е ясно , че трябва да се търси в кметствата на въпросните градчета, но за съжаление не зная италиански и това значително затруднява издирването ми.
Приемам идеи и за други места,но ми се иска да има море Simple Smile

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 11:50 от Serendipity*

# 603
Повечето млади говорят английски. Тъй, че може би ще се справите.

# 604
Повечето млади говорят английски. Тъй, че може би ще се справите.

Да , но затруднението ми е сега да намеря информация как да процедирам относно администрацията им и запазването на час в общината, както и какви документи са ни необходими

# 605
По-добре питайте в темата на живеещите в Италия, тук пишем за пътувания с цел туризъм.

# 606
Здравейте,
Опипвам почвата за сключване на брак в Италия  ( Иския , Соренто, Позитано, Амалфи).
Идеята е да сме само 4 човека за около седмица през май или юни.
 Някой запознат може ли да ми подскаже къде да търся информация за това  какви са техните изисквания.
То е ясно , че трябва да се търси в кметствата на въпросните градчета, но за съжаление не зная италиански и това значително затруднява издирването ми.
Приемам идеи и за други места,но ми се иска да има море Simple Smile
Мога да споделя процедура обаче за италиански граждани.
Отворих страницата на Общината в Позитано:  https://comune.positano.sa.it/sposarsi-a-positano-2/
Има контакти, на които може да се свържете с тях. Доколкото видях, ще ви трябва и преводач.
Тук е информацията за Амалфи: https://comune.amalfi.sa.it/Servizi/Sposarsi-ad-Amalfi.

# 607
  • Mostly in my mind
Може би въпросът ми е глупав, но този брак ще важи ли в България?

# 608
Много хубава идея за сключване на брак в Италия. И ние имахме такава идея, но не отделихме време да го реализираме, може би все пак ще си направим някоя церемония в бъдеще.

Относно валидността на сключения брак - мисля, че трябва да го регистрирате в България също. Иначе щом е сключен на територията на ЕС се признава. Изключение са еднополовите бракове поради специфики на местните законодателства.

# 609
Може би въпросът ми е глупав, но този брак ще важи ли в България?
Да,
Скрит текст:
ще важи по силата на Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, но има изискване да се преведе преди да се впише в регистъра , защото предполагам ще е на италиански актът за граждански брак

# 610
Някой да сподели впечатления от Калабрия, казват че също е живописно и не толкова туристически

# 611
Здравейте! Тази седмица ни предстои пътуване в Пулия и бих искала "да си сверя часовника" с вас.

Кацаме в Бари в сряда късно вечерта и се връщаме в България в неделя следобед. Всички нощувки са в Бари, откъде ще пътуваме до околните градчета с автобус или влак. Планираме следната програма:
- Ден 1: Матера и следобед в Бари
- Ден 2: Лече и на връщане Остуни
- Ден 3: Полиняно а Маре, Алберобело и Мартина Франка
- Ден 4: Разходка в Бари и полет към София в 15:30 ч.

Ще съм благодарна да споделите как ви се струва програмата, дали е изпълнима и дали не пропускаме нещо интересно, което си струва да се види.

Също така се чудя дали Матера може да се съчетае с друго градче вместо с Бари, тъй като в последния ден полетът ни е в 15:30 ч. и ще имаме половин ден за Бари.

Благодаря ви Simple Smile

# 612
На мен ден 3 направо ми се струва невъзможен по този начин с публичен транспорт и откъм време.
Алберобело може да се съчетае спокойно с Мартина Франка, защото са по една линия. Бари-Алберобело беше някъде час и половина с автобус, а МФ е последната спирка по тази линия и мисля, че се прибрахме за около 2 часа до Бари.
Полиняно е много близо до Бари, но в друга посока и не мисля, че ще ви стигне времето за логистика.

Лично мен Мартина Франка не ме впечатли особено, просто приятно място като много други, но толкова. Полиняно ми допадна и бих се върнала със сигурност. Въпрос на вкус.

# 613
На мен ден 3 направо ми се струва невъзможен по този начин с публичен транспорт и откъм време.
Алберобело може да се съчетае спокойно с Мартина Франка, защото са по една линия. Бари-Алберобело беше някъде час и половина с автобус, а МФ е последната спирка по тази линия и мисля, че се прибрахме за около 2 часа до Бари.
Полиняно е много близо до Бари, но в друга посока и не мисля, че ще ви стигне времето за логистика.

Лично мен Мартина Франка не ме впечатли особено, просто приятно място като много други, но толкова. Полиняно ми допадна и бих се върнала със сигурност. Въпрос на вкус.

Благодаря Ви много за бързия отговор. Кое според Вас трябва да отпадне, за да стане програмата по-възможна (освен, че Полиняно и Алберобело да не са в един ден)?

# 614
Може би ще се включат и други познаващи района с препоръки. Ние до Лече не стигнахме, защото ни се стори далече за 1 ден, а в комбинация с още един град пък съвсем.

Също имахме 4 нощувки в Бари.
1ви ден бяхме в Алберобело и след него Мартина Франка. Тръгнахме в 10 сутринта и се прибрахме към 19, примерно.
2ри ден бяхме Матера - отидохме с влака в 10 сутринта и се прибрахме с този в 18 - пътят е около 2 часа без малко. Ние имахме запазен тур с гид, който е над 2 часа
3ти ден Полиняно, където имахме обиколки с лодки по пещерите и после обикаляхме в самото градче. До Монополи решихме да не ходим, но хората го съчетават.
4ти ден останахме в Бари в старата част

Общи условия

Активация на акаунт