За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 34 685
  • 738
  •   2
Отговори
# 150
  • Мнения: 5 429
От мен - на 100% ще се получи ок с копър.

# 151
  • Мнения: 10 997
Ами то си пише овкусете накрая, след като е приготвена. Аз предполагам с естрагон заради децата, защото не е много натрапчив. Но според мен може да сложиш каквото обичаш. Черен пипер, магданоз, копър, листа целина , дори и чили можеш да поръсиш отгоре или натрошено бяло сирене. Всичко върви с картофите . Зависи кой ще го яде и какво обича към картофите. Това е според мен. Ти си решаваш

# 152
  • Мнения: 464
Благодаря на всички. Не познавам аромата на естрагона затова попитах ✌️

# 153
  • София
  • Мнения: 8 545
На мястотох на тароса си сложете ваша любима подправка и въпроса е решен.

# 154
  • София
  • Мнения: 8 636
Привет, кулинари Simple Smile За пръв път ще правя сладко от каквото и да било, искам да направя 2-3 малки бурканчета (към 200 мл) от ягоди.
Обаче чета рецепти и всеки го прави с пинизите си, та се чудя следното и моля за съвети:
- Вярно ли е, че с по-малко захар става по-малко сироп (искам да не е много течно)?
- Варяло се в широк съд, ама аз имам само тенджера - ще омацам ли тавана или ако си го следя всичко ще е наред?
- Ако варя ягодите, нарязани на парченца (предварително престояли със захарта), ще стане ли накрая конфитюр вместо сладко или ще останат някакви парченца? Чета, че доста хора избират по-дребни ягоди, за да ги запазят цели в сладкото и не знам дали е предпочитание или е за да не стават на каша.
- Трябва ли да затопля бурканчетата преди да сипя сладкото или би трябвало да оцелеят и без затопляне? Не смятам да стерилизирам, само да сипя сладкото и да обърна наобратно?

Благодаря на който реши да се включи със съвет (рецепти не трябват, избрала съм пропорцията и ми трябва да е супер традиционно, че нали имам злояд мъж - не мога да експериментирам с единственото сладко, което опитва)

# 155
  • Мнения: 8 066
ToniShu, няма проблем да си го направиш в тенджера. Просто си го наблюдавай, разбърквай от време на време и след като заври гледай да обереш пяната, която се получава отгоре, до колкото можеш. Вари на по-слаб котлон, за да не загори. Аз и в тиган съм правила, когато е за малко количество.
Ще ти кажа аз как процедирам, а ти си прецени дали те устройва. Не режа ягодите, дори и да са по-големи. В процеса на варене те си се разкъсват. Независимо от какъв плод правя сладко, насипвам плодовете със захар от вечерта и ги варя на другия ден. Така наистина плодчетата се стягат и има вероятност по-малките да останат цели. Никога не добавям вода. Плодовете си пускат достатъчно течност. На края на варенето, когато сладкото е готово, слагам малко лимонтозу (примерно на 1 кг плод слагам 1 к.л.). Не затоплям бурканите, но внимавам да са напълно сухи преди да ги напълня. Пълня ги веднага след като сваля сладкото от котлона. Внимавай и си приготви някаква кърпа или ръкавица, с която да ги държиш, докато ги пълнеш. Затварям добре и ги обръщам веднага с капачката надолу докато изстинат напълно.

# 156
  • София
  • Мнения: 8 636
Ама, много си права! А аз съм доста куха явно - винаги мога да ги наситня, ако са ми едри накрая, защо да не ги сложа цели вместо да се чудя дали ще станат на каша Simple Smile И за тигана не бях се сетила, а имам дълбок! Ей, знам си аз да попитам тук... благодаря много! Технологията е същата като тази, която съм набелязала и аз.

# 157
  • София
  • Мнения: 12 782
ToniShu,
Ягодите не ги режи. Поръси ги със захарта и ги остави да престоят за 12 часа да си пуснат водата и захарта да се разтопи. С по-малко захар просто ще е по-малка сладостта. Количеството на сиропа зависи и от продължителността на варене, сорта на ягодите. Ако нямаш широк съд, поне гледай да е голям. Вари на среден огън, като разбъркваш внимателно от време на време.

# 158
  • Мнения: 5 189
Момичета,
Исках да направя тирамису или бисквитената торта на Пепчо, но се оказа, че продуктите ми са по малко и от двете:
Имам маскарпоне, яйца и бисквити.
Да направя ли тирамису с тях, вместо с бишкоти, или да ходя да купя още продукти?

# 159
  • Мнения: 9 491
Комбинирай каквото имаш, ще стане .

# 160
  • Sofia
  • Мнения: 22 667
Комбинирай каквото имаш, ще стане .
... вкусен сладкиш. Simple Smile

# 161
  • Мнения: 295
Значи въртят ми се в главата някакви питки /тестени закуски с кайма, та някой с изпробвана рецепта?

# 162
  • Мнения: 4 416
MOON_BABY  изпробвана, става и с прясно мляко 100мл вместо кисело мляко
https://matekitchen.com/recipes/vrachanski-kemerki/

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 14:25 от Danifin1

# 163
  • Sofia
  • Мнения: 22 667
Значи въртят ми се в главата някакви питки /тестени закуски с кайма, та някой с изпробвана рецепта?
Емпанади с каквато и да е плънка и масленото/пясъчно тесто. Simple Smile

# 164
  • In transit
  • Мнения: 14 428
Значи въртят ми се в главата някакви питки /тестени закуски с кайма, та някой с изпробвана рецепта?
Пиде с кайма

Лахмаджун

Пълнени питки, вътре са със салам и кашкавал, но може да сложиш запържена кайма с лук.

Общи условия

Активация на акаунт