Една от задачите на родителите е да осъзнаят колко е важно да научат децата си да бъдат отговорни за това, което мислят и чувстват, за да не се изживяват цял живот като жертви на лоши хора или неблагоприятни обстоятелства. Даже когато децата се сблъскат с някакви трудности, да могат да проявят психическа устойчивост и мъжествено да понесат своите неуспехи.

Ако забележите в детето си наличие на тревожни признаци за развитие на комплекса на жертвата или искате да прекратите навика му постоянно да се самосъжалява, използвайте следните седем стъпки, за да подпомогнете развитието на повече увереност в собствените сили:

1.   Създайте семейна традиция на благодарност

Благодарността ни пречи да се самосъжаляваме. Прекарвайте повече време с детето си в разговор за нещата, за които сте благодарни всеки ден. Дори когато се сблъскате с трудности, дайте пример за признателност.
Създайте ежедневни семейни традиции, които ще помогнат на детето ви да разпознае всички неща, за които трябва да е благодарно. Ето няколко идеи:

•   По време на вечеря помолете детето да разкаже за най-хубавото, което му се е случило през деня.

•   Преди сън го помолете да назове три хубави неща, които са се случили през деня.

•   Създайте „табло на благодарността“ и добавяйте това, за което сте били благодарни през изминалия ден.

2. Научете детето си да трансформира негативното мислене

Някои деца имат по-мрачен и по-песимистичен възглед за света от други. Но с малко помощ те могат да научат, че негативните им мисли невинаги са правилни, а често са и напълно погрешни.

Помогнете на детето си да „успокои“ негативното си мислене, като намерите изключения от правилата. Ако то каже: „Никога не правя нищо интересно“, напомнете му за интересните дейности, в които е участвало наскоро. Ако каже: „Никой не ме харесва“, посочете му хората, които го обичат.

3.   Научете детето да се справя с негативните емоции

Учете го да се бори с такива емоции като: страх, тревога, гняв и печал. Децата, които владеят здравословния навик да управляват емоциите си, по-рядко възприемат малките неуспехи като големи катастрофи. Дете, което е уверено в способността си да се справя с разочарованията, няма да хленчи, че животът е несправедлив към него, когато не успее в някаква дейност или когато нещо не стане според желанието му.

Дисциплинирайте поведението на вашето дете, но не и неговите емоции. Нека знае, че емоциите му са нормални и естествени, че има право да ги изпитва, но че е важно да може да се справя с тях по социално приемлив начин. Учете детето си да изразява чувствата си правилно и не му позволявайте да се самосъжалява всеки път, когато се разстрои.

4.   Научете детето си на умения за решаване на проблеми

Децата, които нямат умения за решаване на проблеми, са по-склонни на пасивен подход към живота. Дете, което не знае как да реши задачите по математика, може да се примири с лошите оценки, без дори да се опита да намери решение. Дете, което не са приели във футболния отбор, може да реши, че не става за спортист.

Научете детето си да решава проблемите. Ако, изправено пред трудности, може да вземе необходимите мерки, едва ли някога ще се възприеме като безпомощна жертва. Децата с добри умения за решаване на проблеми не позволяват малките неудобства да се превърнат в големи пречки.

5.   Учете го да помага на другите

Децата обичат да си мислят, че техните проблеми са най-големите на света. Покажете им, че има много други хора, с много по-големи проблеми. Така ще им помогнете да осъзнаят, че всеки човек се сблъсква с някакви трудности в живота си. Помощта към другите демонстрира на децата, че независимо от възрастта и проблемите им, те могат да бъдат полезни за някого.

Насърчавайте го в добротворчески дейности. Да помогнат на възрастен съсед, да събират средства за благородна кауза, да станат член на доброволческа организация… Когато детето участва в обществени дейности, то по-лесно осъзнава как светът може да стане по-добър.

6.   Научете го на асертивни * умения

Говорете му, че не трябва да бъде пасивна жертва. Ако друго дете му е взело играчката от ръцете, помогнете му да се научи как спокойно и вежливо да си я поиска обратно. Ако в училище го дразни друго дете, научете го да отговаря с достойнство така, че да прекрати желанието на отсрещната страна да продължава конфликта. Ако някой го блъска или рита, научете го да потърси помощ от учителя.

Децата с развити навици за асертивност могат да заявят уверено: „Не прави повече така“ или „Не ми харесва това, което правиш“. Научете ги на такива реплики и ще намалите вероятността да се превърнат в жертва.

7.   Покажете му начини за справяне в сложни ситуации

Нагледният пример на родителите е най-добрият инструмент за обучение, защото децата учат най-добре тогава, когато имат възможност да видят как стават нещата със собствените си очи и да практикуват навиците си. Помогнете на детето си да се научи да избягва мисленето на жертва, като му покажете как да предотвратява развитието на ситуацията в неблагоприятна посока.

Участвайте в различни ролеви игри с детето, за да го научите предварително как да променя ситуацията в по-добра насока. Например ако каже, че никой не си играе с него по време на почивката, упражнявайте как да поздравява другите деца и как да ги помоли да поиграе с тях. Помогнете му да осъзнае, че има много начини, по които може активно да решава проблемите си, и тогава детето ви едва ли някога ще се възприеме като безпомощна жертва.


* Асертивност – поведение, което съчетава вътрешна сила и достойнство с учтивост и уважение към другите. Това е способността при външен натиск да защитавате правилно своите интереси и своята линия на поведение, спокойно да кажете „не“ на това, което не ви харесва, и да продължите ефективно да настоявате за правата си в социално приемлива форма.