Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 407
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
Много разумно звучи. Като каза катедрали, добавете в списъка и Ognissanti (Chiesa di San Salvatore in Ognissanti) - на 10 минути пеша от гарата е, Google Maps ще ви заведе без проблем. Безплатно се влиза, рядко има туристи, а вътре има разкошно разпятие на Джото, което си струва да се види (той след Чимабуе в общи линии бележи началото на Ренесанса, въпреки задължителните уговорки, че няма точна дата, конкретен художник и прочее); там е и гробът на Ботичели, както и на Америго Веспучи. Църквата не е голяма, за десет минути сте in and out. Разпятието е като влезете в църквата и вървите към олтара, точно преди олтара поглеждате наляво. То е огромно и много красиво осветено, няма как да го пропуснете. Гробът на Ботичели е зад гърба ви, ако гледате към разпятието (една малка кръгла плоча, до него винаги има кошница с листчета, на които хората са писали някакви работи - благодарности, молитви, пожелания).

Струва си да се види, предвид, че е безплатно, бързо, близо до гарата, и все пак важно. Около обед затварят за 2-3 часа, проверете работното време в Гугъл, ако решите да се отбиете. Вечер е отворено доста до късно. Там заведох настоящия си приятел на първата ни нещо-като-среща. 😄 Хората на ресторант - ние на църква, хем никой от нас не е католик. 😂

Приятно изкарване на цялата ви група!

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 12:51 от Country Strong

# 121
Много полезна информация давате, прекрасно и насочено към изкуството.
Понеже тепърва проучвам и подготвям пътешествие до флоренция.мислим да го осъществим пролетта догодина, още не сме мислили за самолетните билети, може би началото на годината да видим и да купим, надявам се да има изгодни полети.ние сме двама възрастни с две деца на 13 и 17 г.интетесуващи се от изкуството .
Според вас колко дни минимум ни трябват з да видим основните неща.И кои бихте препоръчали като задължителни в програмата ни?
quote author=Country Strong link=topic=1550596.msg46928934#msg46928934 date=1694511432]
Много разумно звучи. Като каза катедрали, добавете в списъка и Ognissanti (Chiesa di San Salvatore in Ognissanti) - на 10 минути пеша от гарата е, Google Maps ще ви заведе без проблем. Безплатно се влиза, рядко има туристи, а вътре има разкошно разпятие на Джото, което си струва да се види (той след Чимабуе в общи линии бележи началото на Ренесанса, въпреки задължителните уговорки, че няма точна дата, конкретен художник и прочее); там е и гробът на Ботичели, както и на Америго Веспучи. Църквата не е голяма, за десет минути сте in and out. Разпятието е като влезете в църквата и вървите към олтара, точно преди олтара поглеждате наляво. То е огромно и много красиво осветено, няма как да го пропуснете. Гробът на Ботичели е зад гърба ви, ако гледате към разпятието (една малка кръгла плоча, до него винаги има кошница с листчета, на които хората са писали някакви работи - благодарности, молитви, пожелания).

Струва си да се види, предвид, че е безплатно, бързо, близо до гарата, и все пак важно. Около обед затварят за 2-3 часа, проверете работното време в Гугъл, ако решите да се отбиете. Вечер е отворено доста до късно. Там заведох настоящия си приятел на първата ни нещо-като-среща. 😄 Хората на ресторант - ние на църква, хем никой от нас не е католик. 😂

Приятно изкарване на цялата ви група!
[/quote]

# 122
Moonsunstar, видях ти въпроса и искам да имам половин час да седна на спокойствие да ти отговоря, със скрит текст и подходящо форматиране, за да не става чаршаф, понеже е Флоренция, има много писане (как се вкарва скрит текст от телефон? [знам, че е с тези скоби, ама какво трябва да пише?]

Самолетните билети - как да е, все ще има на нормални цени. Обаче имай предвид периодично да се оглеждаш за места за настаняване, понеже - колкото и да ми е неприятно да го кажа - в момента се опитват да си наваксат за загубеното пред Ковид, и цените са скандални. Лесно ми е да ти кажа, че десет дни ще са ви идеални, обаче като пари ще излезе астрономически скъпо, така че по-скоро ще мисля за някакви идеи за 5 дни, един от които да сте извън Флоренция (примерно в Сиена, Лука, Пиза, Сан Джиминяно, което там си харесате - аз клоня към първите два, но това си е лично предпочитание).

За какво да внимавате, когато сте във Флоренция:

- туристически град е, така че недейте да ходите с отворени зеещи чанти и раници, стърчащи от задния джоб телефони и прочее. Градът е безопасен, но все ще се намери кой да се изкуши. Не казвам да си криете парите в сутиена, просто нормално ниво на предохранителни мерки.

- ще видите много репродукции на известни картини, пейзажи и прочее, подобни на принтове/плакати, които съмнителни субекти нареждат ей така по земята. Не се надяват да си купите, а по-скоро да ги настъпите и после почват да ви карат да ги платите. Гледайте да не ги настъпвате, но ако се случи, предложете да извикате полиция, за да разреши спора, и ще ви оставят намира. Както се досещате, са силно нелегални.

- разни сенегалци и други чернокожи, които ви заговарят от нищото и ви питат откъде сте, колко е часа, или се опитват да ви сложат на ръката плетена гривничка, щото сте много готини, май френд. В крайна сметка всеки един от тях ще ви иска пари под някакъв предлог. Не са опасни, само са досадни.

- млади ентусиасти (супер симпатични, усмихнати, веднага те предразполагат да си говорите), които изглежда, че говорят всеки един език, и искат да се подпишете в подписка против дрогата. Няма лошо, но като се подпишете, ви искат дарение от двайсет евро, или нещо от сорта. Отделно май всъщност ги организира някакъв наркобос, някаква абсурдна история.

- ако хотелът ви е близо до Парко делле Кашине и искате да се разходите - много е приятен, но задължително по светло. Нощно време се преобразява и не ви съветвам да ходите там.

- около гарата ще видите много черни. Уви, все по-масово е в Италия, безделничат си на групички и като цяло не закачат никого. По-скоро са безобидни, а и често има полиция наоколо, но може би пак няма да ви е спокойно да ходите наоколо сами по нощите.

- магазините за насипни желирани бонбони от типа на Candy Lisa и Captain Candy - те сами по себе си не са нелегални, обаче са капани за туристи, щото като влезете вътрез няма да си купите една желирана акула, ами ще искате ли едно от това, две от онова, а те са така замислени, че да са или големи и тежки, или поне тежки, ако са малки. И понеже всичко е на грамаж, накрая трябва да платите някаква скандална сума за 5-6 желирани глупости. Ако искате да ги пробвате и сте окей с това - супер, ама да сте предупредени, особено ако пътувате с деца.

- билети за музеи и прочее - само от лицензирани продавачи. Ето снимка от днес за актуалната ситуация относно Уфици:

Аз вече съм тук, така че ако ви трябва актуално работно време на нещо в центъра, или нещо от сорта, кажете. Италия е, все пак, обновяването на информацията понякога става бавно. Ако се сетя за нещо, което да имате предвид към горните, ще редактирам.

Последна редакция: пт, 15 сеп 2023, 14:15 от Country Strong

# 123
Country Strong - много са полезни Вашите постове. Благодаря за информацията и за времето, което отделяте, за да я споделите.

# 124
Моля ви се, дори не го споменавайте. За мен това е най-прекрасният град на света и като човек, който го познава сравнително добре (все още откривам неща, което е супер вълнуващо), споделям опита си с голямо желание и обич към Флоренция, за да може и вие да я изпитате така максимално бързо и лесно, с минимални чуденки и организационни проблеми. То без хич не може, ама колкото мога, да помогна от разстояние, защото това е град, който си заслужава да се изживее, а не да си прекарате времето там в лутане и накрая да се стресирате, вместо да си починете и да се насладите на времето си там.

Ето, примерно за Болоня като не мога да помогна, не се обаждам. Там знам маршрутите от летището до гарата, някои от основните неща из града, и толкова. 🤗

# 125
Ще върна темите на зад, за да прочета, но възможно ли е с автобус или ренфе Кацане в Болоня, разглеждане на Флоренция и за кратко до Пиза и обратно излитане от Болоня. Колко време е необходимо?

# 126
Един ден Флоренция, половин ден Пиза

# 127
Здравейте, бих желала да попитам дали е възможно да се закупи билет само за Санта Мария дел Фиоре и Купола на Брунелески, без Камбанарията на Джото и останалите забележителности. В техния сайт не намирам или поне не мога аз да се ориентирам

# 128
Здравейте, бих желала да попитам дали е възможно да се закупи билет само за Санта Мария дел Фиоре и Купола на Брунелески, без Камбанарията на Джото и останалите забележителности. В техния сайт не намирам или поне не мога аз да се ориентирам

Здравейте, посещението в Катедралата е безплатно. Куполът е в комбиниран билет. Доколкото си спомням не продаваха билети само за него. Пролетта купувахме на място. Ако решите да закупите комбиниран билет, в който фигурира посещение на Santa Reparata ви съветвам да влезете в Катедралата от входа за Репаратата, т.к. опашката там е една идея по-малка в сравнение с тази за Катедралата.

# 129
  • София

На сайта им е посочено, че има три вида комбинирани билети - Брунелески (купол, камбанария, баптистерий, музей, Санта Репарата), Джото (без купол) и Гиберти (без купол и камбанария).

duomo.firenze.it

# 130
Благодаря много за отговора.Да предполагам че престоят ни ще е около 5-7 дни с пътя.Ще се радвам да ми пишете повече подробности за това какво да видим като музеи.Аз съм художник и дъщеря ми.Нно не иска да пропуснем нещо и после да съжаляваме.мога да приложа email и когато имате време да ми напишете основните места свързани с шедьоврите Simple Smile
Естествено и ще прочета назад в темите .
monamoneva@mail.bg
Moonsunstar, видях ти въпроса и искам да имам половин час да седна на спокойствие да ти отговоря, със скрит текст и подходящо форматиране, за да не става чаршаф, понеже е Флоренция, има много писане (как се вкарва скрит текст от телефон? [знам, че е с тези скоби, ама какво трябва да пише?]

Самолетните билети - как да е, все ще има на нормални цени. Обаче имай предвид периодично да се оглеждаш за места за настаняване, понеже - колкото и да ми е неприятно да го кажа - в момента се опитват да си наваксат за загубеното пред Ковид, и цените са скандални. Лесно ми е да ти кажа, че десет дни ще са ви идеални, обаче като пари ще излезе астрономически скъпо, така че по-скоро ще мисля за някакви идеи за 5 дни, един от които да сте извън Флоренция (примерно в Сиена, Лука, Пиза, Сан Джиминяно, което там си харесате - аз клоня към първите два, но това си е лично предпочитание).

За какво да внимавате, когато сте във Флоренция:

- туристически град е, така че недейте да ходите с отворени зеещи чанти и раници, стърчащи от задния джоб телефони и прочее. Градът е безопасен, но все ще се намери кой да се изкуши. Не казвам да си криете парите в сутиена, просто нормално ниво на предохранителни мерки.

- ще видите много репродукции на известни картини, пейзажи и прочее, подобни на принтове/плакати, които съмнителни субекти нареждат ей така по земята. Не се надяват да си купите, а по-скоро да ги настъпите и после почват да ви карат да ги платите. Гледайте да не ги настъпвате, но ако се случи, предложете да извикате полиция, за да разреши спора, и ще ви оставят намира. Както се досещате, са силно нелегални.

- разни сенегалци и други чернокожи, които ви заговарят от нищото и ви питат откъде сте, колко е часа, или се опитват да ви сложат на ръката плетена гривничка, щото сте много готини, май френд. В крайна сметка всеки един от тях ще ви иска пари под някакъв предлог. Не са опасни, само са досадни.

- млади ентусиасти (супер симпатични, усмихнати, веднага те предразполагат да си говорите), които изглежда, че говорят всеки един език, и искат да се подпишете в подписка против дрогата. Няма лошо, но като се подпишете, ви искат дарение от двайсет евро, или нещо от сорта. Отделно май всъщност ги организира някакъв наркобос, някаква абсурдна история.

- ако хотелът ви е близо до Парко делле Кашине и искате да се разходите - много е приятен, но задължително по светло. Нощно време се преобразява и не ви съветвам да ходите там.

- около гарата ще видите много черни. Уви, все по-масово е в Италия, безделничат си на групички и като цяло не закачат никого. По-скоро са безобидни, а и често има полиция наоколо, но може би пак няма да ви е спокойно да ходите наоколо сами по нощите.

- магазините за насипни желирани бонбони от типа на Candy Lisa и Captain Candy - те сами по себе си не са нелегални, обаче са капани за туристи, щото като влезете вътрез няма да си купите една желирана акула, ами ще искате ли едно от това, две от онова, а те са така замислени, че да са или големи и тежки, или поне тежки, ако са малки. И понеже всичко е на грамаж, накрая трябва да платите някаква скандална сума за 5-6 желирани глупости. Ако искате да ги пробвате и сте окей с това - супер, ама да сте предупредени, особено ако пътувате с деца.

- билети за музеи и прочее - само от лицензирани продавачи. Ето снимка от днес за актуалната ситуация относно Уфици:

Аз вече съм тук, така че ако ви трябва актуално работно време на нещо в центъра, или нещо от сорта, кажете. Италия е, все пак, обновяването на информацията понякога става бавно. Ако се сетя за нещо, което да имате предвид към горните, ще редактирам.

# 131
  • На морето!
Момичета, ако трябва да направите класация на топ 3 платени посещения във Флоренция,  кои биха били те? За един прЕател питам Wink

# 132
Момичета, ако трябва да направите класация на топ 3 платени посещения във Флоренция,  кои биха били те? За един прЕател питам Wink

Уфици, Академията, Санта Кроче или Капела ди Медичи. Само три е много трудно ❤

# 133
Rapariga, адски труден въпрос е това, понеже колкото хора, толкова и интереси, и зависи кой какво търси и каква стойност придава на отделни произведения.

Това например са моите, но с уговорката, че много обичам ранен Ренесанс, както и Донатело, и вероятно затова моят топ 3 е този.

* Уфици - слагам го извън класацията, защото обективно като произведения, които ще видите за парите си, не може да се сравни с нищо друго във Флоренция. Фактите са си факти. По-долу ще пиша своите съображения относно Уфици, но обективно това е мястото.

1. Санта Мария Новелла - не гарата, а едноименната църква срещу нея. Заради разпятията на Джото и Брунелески там, както и заради Тринита на Мазачо, която се смята за едно от първите изображения на линейно-центрична перспектива, каквато я "измисля" Брунелески. Като казах Брунелески, там има и едно негово разпятие, в скрития текст е цитат от "Страдание и възторг" на Ървин Стоун по тази тема (разпятието на Донатело, което е споменава, е в Санта Кроче, също във Флоренция):

Скрит текст:
Когато Донатело бил съвсем млад, изгубил сума време да направи едно дървено разпятие за „Санта Кроче“ и като го завършил, занесъл го на приятеля си Брунелески. „Струва ми се — рекъл Брунелески, — че си сложил на кръста орач, а не тялото Христово, тъй деликатно във всяко отношение.“ Смутен от неочакваната критика на по-големия си приятел, Донатело извикал: „Лесно е да се приказва, де да беше тъй лесно да се направи тая фигура… Опитай се ти да я направиш!“

Още същия ден Брунелески се хванал на работа. След време поканил Донатело на обед, но преди това двамата приятели купили малко яйца и прясно сирене. Като видял разпятието на Брунелески в ателието, Донатело така се смаял, че разперил покорно ръце и яйцата и сиренето, които държал в престилката, паднали на пода. Брунелески казал със смях „Какво ще ядем за обед, Донато, като счупи яйцата?“

Донатело, без да може да свали поглед от красивия Христос, отвърнал: „Ти си роден да правиш Христос, а аз — да правя орачи.“

Микеланджело знаеше и двете разпятия — това на Брунелески се намираше в „Санта Мария Новела“. Той обясни със запъване, че предпочита орача на Донатело пред ефирния Христос на Брунелески — един Христос, толкова нежен, че сякаш беше създаден, за да бъде разпнат. С Донателовата фигура разпъването на Христа действуваше като някаква ужасна и неочаквана трагедия, каквато беше за Дева Мария и другите под кръста. Микеланджело подхвърли, че духовната същност на Христос може би не е свързана с неговата телесна крехкост, а по-скоро с несъкрушимостта на словата му.

Над вратата има малко Рождество от Ботичели, има и фрески на Филипино Липи, а дори и самата фасада отвън (дело на Леон Батиста Алберти) е произведение на изкуството.

2. Музея на Дуомото. Ако влезете в катедралата, вероятно с разочарование ще установите, че е почти празна. При наводнението от 1966 г. са изнесли всичко ценно от нея, и впоследствие са го организирали в музей, който се намира зад самата катедрала. Преди няколко години го ремонтираха и реновираха, и смятам, че е чудесно организиран (отделно е светъл, чист, просторен и климатизиран). Там са оригиналните Врати на Рая на Лоренцо Гиберти (единият комплект от вратите на Баптистерия - тези, които се намират точно срещу Дуомото), има и Пиета на Микеланджело, има и една Мария Магдалена на Донатело, която е самото откровение (по мое лично и субективно мнение, и е една от любимите ми творби евър). Изкушавам се да ви помоля да не я Гугълвате предварително, ако не знаете за какво става дума, а смятате да ходите, и ще ми бъде любопитно какво мислите вие. Майка ми, например, не я харесва и й е трудно да разбере какво намирам аз. Имайте предвид, че я е правил в по-късна възраст. Има и други произведения, разбира се, просто цялостно като музей е много добре организиран и според мен си заслужава.

3. Барджело - малко с уговорки, защото пак казвам, имам слабост към Донатело, а там има един грацилен, нежен, почти женствен негов Давид, и е много яко да се направи сравнение с Давид на Микеланджело и неговата тотална доминираща мъжественост. И други неща има, на мен ми е приятно там, но може да се замени примерно със Санта Кроче, разпятията там (има и едно на Чимабуе, което е тежко пострадало от наводнението, но пак е шедьовър), фреските на Джото и гробовете на сумати известни личности там.

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 23:18 от Country Strong

# 134
Аз отново влизам със странен въпрос и далеч от изкуството.
Има ли някъде във Флоренция музей или шоурум на италиански автомобили?
Искам да зарадвам и сина ми, за който това е голяма страст. За жалост разполагаме само с ден във Флоренция и още ден в Болоня.

Общи условия

Активация на акаунт