Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 540
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
  • Русе
Здравейте! Предстои ни пътуване към Болоня. Полетът ни на връщане е от 7 ч.  сутринта, а първият автобус за летището е от 6 без 15. Знае ли някой колко излиза горе-долу таксито от центъра до летището?

# 346
Здравейте! Предстои ни пътуване към Болоня. Полетът ни на връщане е от 7 ч.  сутринта, а първият автобус за летището е от 6 без 15. Знае ли някой колко излиза горе-долу таксито от центъра до летището?

Откъде е този автобус в 5,45? В нета пише, че първият от гарата тръгва в 5.00: https://www.tper.it/sites/tper.it/files/VARIAZIONI/tper_Bo944_0.pdf
https://www.tper.it/navettaaeroporto

# 347

Между 18-23Е.

# 348
  • Русе
Много ви благодаря! ☺️

# 349
Happy, това намирам в нета

И във Флоренция, както и в другите градове на Италия, е възможно да се видят безплатно всички държавни музеи всяка първа неделя от месеца.

Във Флоренция това може да стане с “Уфици”, Галерията на Академията (Galleria dell’Accademia, там е оригиналната статуя “Давид” на Микеланджело), Палацо Пити (Palazzo Pitti), Боболи (Boboli).
.

Здравейте, това дали важи и Болoня?

# 350
Здравейте, понеже питах за хотел, да напиша все пак какво резервирах.

В общи линии резервирах първия хотел, който ми излезе в Букинг. Казва се Бодони, намира се до катедралата, цената му е 255 евро двойна стая със закуска за четири нощувки. Отзивите са за бюджетно място с прекрасно местоположение и остаряло оборудване + проблеми в разни бани. Ама понеже ще бъдем с една приятелка (без деца и мъже), решихме, че местоположението ни е най-важно и че по цял ден ще бъдем навън.

При резервацията ми искаха само номер на кредитна карта. Никакви копия на никакви документи.

През март ще дам отзиви.

# 351
  • Milano
Хотелите не искат копия на документи.

Споменато е по-назад при кои места за настаняване МОЖЕ да бъдат поискани и че няма нищо странно в това.
В моите случаи, няколко дни преди настаняване, а не при резервация (месеци предварително).

Vioila, важи за цялата страна.
За Болоня това са Пинакотеката и Palazzo Pepoli Campogrande.

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 11:16 от regina di cuori

# 352
Nedinka, като се чекирате в хотела ще ви направят копия на документите така или иначе, и даже няма и да ви питат. Изисква се по закон.

Аз от безплатната неделя съм влизала в Академията, не бих си го причинила пак, но зависи и какъв ви е бюджетът, разбира се. Иначе редовно във Флоренция виждам опашки пред Уфици, които стигат почти до Понте Векио въпросната безплатна неделя. Не знам какво може да се види от толкова народ вътре, освен глави на хора и хаос, но не съм влизала там в такъв ден и не мога да дам отзиви. Само отвън мога да докладвам, че изглежда като потенциален ужас.

Иначе друг такъв ден на безплатен вход, но не важи за всички музеи, е 18 февруари - денят, в който се чества личността на Анна Мария Луиза де' Медичи, последната от рода им и на която дължим Флоренция във вида, в който е днес. Вижте в Гугъл списък на musei civici a Firenze, доколкото знам те са безплатни него ден. И него го знаят и по-малко хора, така че тълпата е по-малка.

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 12:42 от Country Strong

# 353
В Болоня, в хотел Suite Hotel Elite, четиризвезден е, може да се регистрираш онлайн, за да може при пристигането ти в хотела само да ти копират личната карта и да сверят съответно данните, които си попълнил онлайн, вместо да попълваш данни на рецепцията. А след като си се регистрирал онлайн, те питат дали си съгласен да пратиш копие на личната си карта - без да е задължително, но пак с цел улеснение. Ако изпратиш копието, направо ти дават ключа при пристигането, само показваш личната карта на рецепцията. Много е удобно и пести време.

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 23:45 от Rosita

# 354
Дни след нашето пътуване до Болоня и Модена споделям от първо лице пътуването и изживяването беше ОК ,но да карам по ред .
От летището до града Летището в Болоня изглежда прилично и подредено .С изненада на връщане разбрахме колко малка е зоната за изчакване преди бординга... е не може всичко да е перфектно. Още на заминаване в София и при пристигане в Болоня забелязах ,че няма големи опашки на гишетата за паспортен контрол когато пътуваш с паспорт ...е бяхме с лични карти. Не пречи да ползвате валиден паспорт само че и чекирането за полета трябва да е направено с него .Излизайки от терминала на летището в непосредствена близост е входа на Marconi Express . Дали с автобус до Ospedale Mаggiore и после с друг автобус или с Маркони Експрес до Болоня Чентрале зависи от това къде отивате респективно къде е мястото,в което ще нощувате. Имайте предвид ,че в централната част на Болоня трафика е ужасен и понякога Маркони експрес въпреки и по-скъп е за предпочитане .От летището до централната железопътна гара пътуването с експреса е 7 минути . Цена на билета -купува се с банкова карта (NFC на телефона не работи ) -11 евро .При връщане в рамките на 30 дни цената на връщането е 9 евро . С автобус 944 до Ospedale Mаggiore 4 евро .Принципно билета в Болоня за автобус е 1,50 евро (с изключение на отсечката от летището до града) и важи 60 минути с неограничени прекачвания  ВНИМАНИЕ! ако ползвате хартиени билети задължително ги валидирате на валидаторите в автобуса . Възможно е да се ползва банкова карта за да си платите билета на устройство в автобуса.При прекачване чекирате картата отново(не прави второ плащане). При контрола показвате картата ,с която сте купили билета .

Храна... не случайно наричат Болоня la grassa(дебелата) няма да останете гладни със сигурност. От панините ,през пастата до пиците ,джелатото и бриоша с шам фъстък всичко си струва. За близо 5 дни нямаше лошо попадение. За любителите на дългото кафе - Италия не е Вашето място . Въпреки ,че във всеки бар питат за кафето дали да е  ristretto или  lungo . Разликата ако въобще я има накрая е не повече от 10 мл. Така че забравете дъъъългото кафе . Питайте за размера на пиците ...когато поръчах макси размер на пица сервитьора ме изгледа леко недоверчиво .Малко по-късно разбрах защо ....пристигна нещо с диаметър около 50 см  и въпреки че беше безумно вкусно доста ме озори (бях изял преди това  порция тортелини с рикота и салвия) абе въобще поръчката на пица и паста беше явно извън италианските стандарти за хранене. Изключително ми хареса бриоша със крем от шам фъстък (пистакио) .

Навигация Не разчитайте на навигации в Болоня .  Google maps и waze заради многото портици и невъзможността на  GPS системата да ви засече когато се движите под портиците объркват иначе тези полезни неща .Когато излезета на открито ви дават на друго място и преизчисляват маршрутите ....абе мъка въобще.Двата опита да се придвижваме с навигация бяха пълно фиаско. Взехме си карта от туристическия център ( в палацо Ре Енцо) срещу катедралата Св.Петроний на Пиаца Маджоре и зарязахме навигациите .

# 355
А какво интересно видяхте в Болоня?

# 356
(вмъквам само една поправка - можете да си се чекирате за полета с лична карта и после вече на излизане от летището да минете контролите с паспорт, няма никакви проблеми. Аз винаги се чекирам с лична карта, щото паспортът никога не ми е подръка, но после си минавам като пич с паспорта на слизане, и никой никога не ми е казвал нещо. И в Италия на слизане, и в България на прибиране)

Разкажете и за Модена!

# 357
  • Milano
По отношение на кафето, нормалното кафе в Италия е еспресо - до ок. средата на чашката. Респективно,  който иска някаква вариация - дълго, късо, маккиато, мароккино и т.н. го уточнява.

Варианта, който чужденците най-много консумират е caffè americano (американо) - дълго еспресо в голяма чаша, в която се добавя топла вода.
Може да е в чашата за капучино или в стъклена, в зависимост от самият бар.

Понякога имат и филтрирано кафе в кана, т.е. истинското американско.

Любителите на този тип кафе могат да го намерят в  Starbucks - в Болоня би трябвало да отвори преди Коледа на via d'Azeglio, 34.

Във Флоренция има на гарата (само take away) и в центъра  - via de' Cerretani, 46.

Ние не сме имали проблеми с навигацията в Болоня, а стигнахме пеш и до стадиона.

# 358
(вмъквам само една поправка - можете да си се чекирате за полета с лична карта и после вече на излизане от летището да минете контролите с паспорт, няма никакви проблеми. Аз винаги се чекирам с лична карта, щото паспортът никога не ми е подръка, но после си минавам като пич с паспорта на слизане, и никой никога не ми е казвал нещо. И в Италия на слизане, и в България на прибиране)

Разкажете и за Модена!
И при нас не стана минаването на контрола с паспорт, след като се бяхме чекирали с лични карти. Не знам как е ставало при вас

# 359
Гугъл картите си работеха съвсем нормално в Болоня, не сме имали проблем.

Общи условия

Активация на акаунт