Розацея-тема 6

• 33 990
  • 487
  •   2
Отговори
# 480
Слагам задължително хидратиращ крем след Соолантра, но изчаквам поне 30 минути.

# 481
Аз не, ама моята кожа не е суха. Като се намажа, дори ми е перфектен. Щом ви опъва и ви е некомфортно се намажете с овлажняващ крем няколко часа след или преди Соолантра. На Ваше място не бих се мазала с нищо след нея, след измиване вечер бих си сложила крем/серум за хидратация и  30 мин. преди да си легна - Соолантра.

# 482
Соолантра трябва да се слага на измита, чиста напълно изсъхнала кожа. Ако има отдолу други продукти се възпрепятства активността й. Така че слага се Соолантра и най-рано след 30 минути може хидратиращ крем.
Това е рутината ми от поне две години Simple Smile

# 483
Това с мазането на измита кожа се твърди за всеки крем, но истината е че обикновен хидратиращ крем преди каквато и да е активна съставка не спира действието й. Докато бях с много реактивна кожа винаги мажех хидратиращ крем 30 минути преди соолантра (или каквото и да е друго), и винаги е действала. Често даже не си миех лицето преди това, понеже я мажех сутрин, и пак не съм забелязвала да не действа.

Така правя и с азелаиновата киселина, например. Защото иначе много ми дразни на прясно измита гола нехидратирана кожа.

# 484
Моля, някой ако и имал същия житейски опит да сподели какво се случва с такава зла розацея, ето предистория:
От 3-4 г насам имам влошаване на розацея с пъпки (разбирайте брутално влошаване - от 100% чиста кожа за 1 денонощие се появяват 2-5 болезнени пъпки с връх и подкожни, а до седмица  се удвояват каквото и да правя). Подготвена съм. Тази година започнах още при първата болезнена пъпка за сезона да се мажа всяка вечер със Соолантра (декември). Тя много ми помогна през пролетта на изминалата година, когато я ползвах за първи път за период от 5 м.  (тогава нямах пърджинг, а директно подобрение; после 1х седмично+ скинорен всяка сутрин за поддръжка). Купих си нов Скинорен за мазане всяка сутрин.
ОООБАЧЕ - пъпката изобщо не мина, все едно с нищо не съм се мазала, зле съм както всяка зима до сега. Вече имам десетина отекли и морави пъпки, едната дори е нещо като киста. Ненормална история. Някой с такъв опит? Ползвали ли сте 5% бензоил пероксид? Чудя се пак на Клеоцина, ползван  в миналото. Всеки дерматолог ме мята на Роакутан, без дори да ме изслуша, затова не ми се ходи отново на лекар, а и прегледите станаха по 100+ лв! Ще се радвам ако споделите мнение.

# 485
5% бенз пероксид е много, ще те изпържи. Аз ползвам 2.5% Benzac, супер е, по нашите магазини го няма, купувам го в емаг, амазон или ибей.

Хубавото на бензоил пероксида е, че хем помага за обикновено акне, хем убива демодекса, което го прави идеален за поддръжка на демодекоза след като си спрял или намалил соолантрата. И няма нужда да го ползваш всеки ден, даже е желателно да е поне през ден.

Съветът ми е да започнеш с мазане 2 пъти седмично, направи един цял месец, за да видиш дали ти е достатъчно, и само ако не е - тогава увеличи мазането. Бенз пероксида може да е много дразнещ дори за хора без розацея. Така че от мазане 2 пъти седмично (тоест веднъж през 2 дена, веднъж през 3 дена) НЕ МИНАВАЙ директно на 3 пъти седмично (3 пъти през ден, веднъж през 2 дена), а по-скоро на веднъж през ден, веднъж през два. Дори да имаш добра толерантност, рязкото преминаване на постоянно мазане през ден може да ти раздразни кожата. И задължително мажи хидратиращ крем поне 30 мин преди бенз пероксид.

# 486
Сърдечно благодаря! Ще пробвам. Дано има бърз ефект, понеже от отоците станах гротеска и започна да ме боли нон стоп, храненето и говоренето, всяка мимика тоест са още по-болезнени. Close Disappointed Relieved

# 487
Напълно разбирам ужаса на подкожните пъпки, защото и аз имах постоянно. Нещо, което много ще помогне, е да ги мажеш само тях локално с много малко количество 2.5% бензак в дните, в които не мажеш цяло лице.

Иначе, когато съм имала някоя очевидно кистична пъпка (която не е просто подкожна), се е стигало до комбинация от третиране с PDL и мазане с Фусикорт (кортикостероид+антибиотик) за 2-3 дена докато спадне подутината и зачервяването. Понякога просто не можеш да избегнеш кортикостероидите като става дума за силно кожно възпаление, и кратката употреба е къде-къде по-доброто решение в сравнение с това да имаш гигантска болезнена киста на лицето със седмици, а после и белег от нея. Така че помисли и за този вариант

Общи условия

Активация на акаунт