🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 371
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте,
Предстои ми пътуване до Истанбул и искам да помоля, ако някой знае, как се стига с градския транспорт от Султан Ахмед/там ни е хотела/ до: Долмабахче, Българската църква и Моста галата?
Много благодаря!

# 451
  • Някъде в Европа...
Здравейте,
Предстои ми пътуване до Истанбул и искам да помоля, ако някой знае, как се стига с градския транспорт от Султан Ахмед/там ни е хотела/ до: Долмабахче, Българската църква и Моста галата?
Много благодаря!

Минава се през Галата за Долмабахче - с трамвай Т1...За Желязната църква може с Т1 до Еминюню и оттам ферибот по Златния рог до църквата.

# 452
Някой знае ли защо Гръцката патриаршия и грозната,много стара сграда до нея са опасни с телена ограда?
Има камери навсякъде.
Много ми стана интересно.
ММ вика това е някакво място,на което ме трябва да се намираме.😀
Там беше супер зловещо. Да не някаква лудница тази сграда?Психиатрия или затвор?
И изобщо защо са опасни с телена ограда?
Значи от вчера го мисля и няма да спя ако не разбра. Рекох си,че тука може и да знаете.

# 453
Здравейте, през септември обмисляме пътуване с кола с децата ( 4г) до Истанбул.
Освен Леголенд, Sealife и някоя от зоологическире градини, какво бихте препоръчали? ( за около 4 нощувки)
Както и места за нощувка и най вече за хранене?
Благодаря предварително!

# 454
Каролин Бингли, първо - в Турция е нещо обичайно да видиш сгради, опасани с бодлива тел. Луксозни имения, обикновени къщи, обществени сгради, на всичко слагат бодлива тел. Бях видяла една много красива къща от един сериал. Изящна архитектура, аристократична сграда - и цялата опасана с навита бодлива тел като някой зандан.
Второ - защото съществува опасност от нападения на екстремисти. Само преди един месец разкриха поредния атентат, подготвян в Истанбул, преди година пък заловиха лидера на Ислямска държава пак в Истанбул, атентатът на Истиклял също още се помни. Църквите винаги са били цел за мюсюлманските фанатици и е нормално да се вземат мерки за сигурност.
Трето - и без Ислямска държава, съществуването на християнските църкви в Турция никога не е било спокойно. Служителите в тях са подложени на всякакви провокации, наплашени са и винаги са нащрек. За самите християни също не е лесно, особено за гърците. Сега истанбулци посвикнаха с многото чужденци в града им, но през 90-те бях говорила с един българин от старите български фамилии на Истанбул, който беше казал, че редовно има някакви фанатици, които ги тормозят.
Четвърто - във Вселенската патриаршия има изключително ценни реликви.
Пето - районът около Вселенската патриаршия е част от древен манастирски комплекс и има стари сгради. Лудница няма.

# 455
s&bмного ти благодаря за подробното разяснение!
Нямах представа,че е нормално да имат телена мрежа дори и именията. Явно има защо.
Много интересна информация ми даде.
Беше ми изключително подтискащо там.
И самият квартал си изглежда опасен.
Не ни хареса изобщо този Балат. Супер неугледно,мизерно и прехвалено.
И боядисали едни стълби и всичко живо там заради тях. Нищо особенно не е. Но все пак отидох да видя.
Направо не е истина как живеят там,аз се потресох в дън душа.
Много бедност, много шарения,много цигания. Стана ми тъжно даже.
Както и да е.
Днес ни е последна вечер и отиваме да хапнем в това заведение,което тук всички препоръчвате-Ортаклар,пък да видим дали ще чакаме много.

И да ви кажа 650 лири е вече Кулата Галата.
Навсякъде пише,че е 350 по всички групи и в нета и навсякъде. Е,не 650 лири е. Много ни беше яд,на косъм беше да влезем,добре,че имахме налични у нас толкова пари,защото не носим всичките пари с нас.
И влязохме,но много са вдигнали цените на всичко.
За пътуването ни таксуват вече на новите цени от преди два дни.

Последна редакция: сб, 12 авг 2023, 19:21 от Caroline_Bingley

# 456
  • Пловдив
Може ли д ме ориентирате горе долу колко лири ще стигнат за двама  души за три нощувки в Истанбул.Не сме ходил от 4 години и съм загубила представа за цените.Знам ,че всичко е много относително и зависи от хората,но все пак.С организирана екскурзия сме ,имаме нощувка и закуска.Нещо за обед на крак-дюнер или нещо друго,вечер на ресторантче,следобед да поседнеш на баклава с кафенце.

# 457
  • София
Може ли д ме ориентирате горе долу колко лири ще стигнат за двама  души за три нощувки в Истанбул.Не сме ходил от 4 години и съм загубила представа за цените.Знам ,че всичко е много относително и зависи от хората,но все пак.С организирана екскурзия сме ,имаме нощувка и закуска.Нещо за обед на крак-дюнер или нещо друго,вечер на ресторантче,следобед да поседнеш на баклава с кафенце.
Представи си, че сте в България. Тоест вида на заведенията, в които хапвате на крак дюнер или сандвичи, пиете кафенца с тортички, вечеряте в ресторантче. Точно толкова ще похарчите и в Истанбул. Плюс минус 10-15лв. на день пресметнати в лири

# 458
  • Варна
Има ли директно фери (корабче) от Еминюню/Фенер/района на Галата до Саръйер и ако да, от кое пристанище тръгва?

До сега се пулих в картата и пунктирите и стигнах до извода, че няма директно, но не съм сигурна.

Мисля за 1 ден да видим Св. Стефан и исках Саръйер, но май е много сложно придвижването.
Видях, че е по-лесно от Св. Стефан да стигнем до Мода, но като съм ви чела, май повече се харесва Саръйер.

Хотелът е в Шишли. Видях, че от Саръйер има автобуси до хотела ни, но исках до там да се повозим по-дълго, заради сина ни.

# 459
  • София
Има ли директно фери (корабче) от Еминюню/Фенер/района на Галата до Саръйер и ако да, от кое пристанище тръгва?

До сега се пулих в картата и пунктирите и стигнах до извода, че няма директно, но не съм сигурна.

Мисля за 1 ден да видим Св. Стефан и исках Саръйер, но май е много сложно придвижването.
Видях, че е по-лесно от Св. Стефан да стигнем до Мода, но като съм ви чела, май повече се харесва Саръйер.

Хотелът е в Шишли. Видях, че от Саръйер има автобуси до хотела ни, но исках до там да се повозим по-дълго, заради сина ни.
От Еминьоню има ферибот до Саръйер/Rumeli Kavagi. https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … avagi-eminonu-174  Обаче от Свети Стефан има само един вариант за ферибот и той е Еюп-Фенер-Каракьой-Юскюдар  https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/istanbul … ar/halic-hatti-37. Можете да слезете на Каракьой и по моста Галата да отидете до Еминьоню. Терминалът е най-отдалечения от моста и най-близо до гара Сиркеджи. Може да ползвате и автобуси до Еминьоню. За съжаление трамваят от линията по Златния рог май все още не стига.

Мода е в Кадъкьой и няма пряк ферибот от Свети Стефан. Пак може да слезете на Каракьой и от там да хванете ферибот за Кадъкьой. Или да стигнете до Юскюдар и там сухопътно да отидете до Кадъкьой.

Колкото до харесването, Мода е по-приятното за мен място. Саръйер е по-автентичен квартал. Има хапване на по-нормални цени, красиви къщи, които са по крайбрежния булевард и горе долу с това се изчерпва. Предпочита се самото пътуване до там, защото е най-дългото пътуване по Босфора на цената на билетче от градския транспорт. Simple Smile

# 460
  • Варна
Таня, ако ми кажеш, че не живееш в Истанбул, няма да ти повярвам Relaxed

При мен гугъл карти ми даде, че от Еминюню до Кадъкьой има корабче.
А от Св. Стефан можем да стигнем до Еминюню  пеша за 45 мин. или с автобус за 13 мин.
Това вярно ли е или съм в заблуда?

Всъщност колко време е от Еминюню до Саръйер, горе долу, за да преценя дали Саръйер или Мода и кой път е по-живописен, макар че младежът не се впечатлява кой знае колко от гледки?

Пада се неделя да сме по разходки в Истанбул.
Дали в Мода  е претъпкано с хора като около Галата, Истиклял, Еминюню?

Последния път бяхме на 1ви май в Истанбул и по твой съвет отидохме до Кючюксу. Мъжът ми преживя културен шок от народ и автобусите. Иска ми се сега да не го подлагам пак на шок и да избегнем твърде голямата тълпа, защото на първи май беше ад.....

# 461
  • Варна и...духом на Босфора
Мис Ноар😘
Саръйер е стихия,огън,мълнии,сълзи,прошка, изкупление,изцерение, смисъл,вяра,надежда, ЛЮБОВ - дори и Забранена💜💜💜💜💜💜💜💜❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Имаш час и половина до Саръйер плаване ,че и малко отгоре,наслада и страст,гледки и омая💜

С автобус от Св.Стефан до Еминюню за 13 Мин
Ако не си в трафика,майка😅😋

Стига ги пазихте тез мъже,бе!
Скръцвате със зъби- и пред вас!
Тъй де,амчи как 😁

Естествено с корабче по Босфора е по- живописно,😁 отколкото с вапура до Кадъкьой/Мода,бе!😁

Танче❤️

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 15:29 от redemi

# 462
По първи май беше кошмар.
Мис Ноар, имаш късмет, че мъжът ти иска пак да ходи. Аз загубих интерес за дълго време, струва ми се....

# 463
  • Sofia
От Св. Стефан се върнете с корабче или автобус до района на мост Галата. Не губете сили и време да вървите. Оттам вече хванете фери за Кадъкьой (Мода) или Саръйер.
Аз лично съм фен и на двата квартала, но когото съм завела в Мода, все е бил доволен и впечатлен. За Саръйер не бих казала същото. Като негативни коментари за там съм чувала, че не е нищо особено/интересно и че пътуването е твърде дълго и доскучава. Не ги споделям, но с уговорката, че съм вманиачена по града, а средният турист не е Simple Smile

# 464
Да ви кажа само,че е гмеж.
Не съм виждала толкова народ скоро.
Знаех, че ще е така. Не места беше по-спокойно. Сутрин и привечер. Но след два часа ад. На Синята джамия и на Св София,Юскюдар,Еминьоьо и Галата мазало от народ.
 Толкоз народ не бях виждала.
Опашки километрични.
Ние стигнахме до Пиер Люти,но не се качихме.
Яд ме беше много,защото е доста път от Лалели.
 Опашката беше безумна,нереална. Прецених,че няма да си го причиня.
И видяхме вместо това Еюб Султан. То не влизаше в плана, но го имах като идея ако остане време.
Знаех,че е много емблематично и важно място за тях. И видимо се видя,че е така като отидох.
Иначе времето беше чудесно. Поваля малко,по-скоро лек дъждец,въобще не беше адска жега.
Много хора,много нещо.
Може би хем го очаквах,хем не,защото 2021 изобщо не беше така.
Имахме преживявания. Ще разказвам в следващите дни.

Общи условия

Активация на акаунт