🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 458
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
В близост има и ISpark, до ТопКапъ

# 331
  • Варна
Момичета помогнете, че нещо не се справям. Трябва ми паркинг някъде около х-л Пенисула, очертава се пристигане рано сутринта.
Ако има  места пред хотела (което е по-вероятно рано сутрин и късно вечер, защото уличката се ползва за паркинг не само от гости на хотелите), ще ви позволят да оставите колата, без значение, че е рано за настаняване.
Ако няма места, ще ви помогнат за паркинг в близост. През юни платихме 100 лири (беше за няколко часа, докато се освободи пред хотела, но предполагам, че цената е за ден) на паркинг под хотела, където ни прати рецепциониста (ако трябва да съм коректна, просто се качи в колата и отиде с мъжа ми, но ние се познаваме отдавна и не знам дали точно така процедират, обичайно, а и кой рецепционист ще се падне на смяна). На метри от хотела има и обществен паркинг, който реално е под входа на външния двор на Топкапъ.

# 332
Много благодаря😃 ММ ми мъкне от 9 кладенеца вода, за да се размине нощуването в Истанбул и аз се опитвам да го успокоя😁
В тази връзка, каква офлайн навигация използвате, когато сте с кола. Аз ползвам MAPS.ME ама ,това е когато съм пеша... нямам идея как ще се справи с колата. Не ми се иска да си спретнем някой семеен скандал по време на пътуването.

# 333
  • Варна
ако е само нощувка - т.е. пристигнете вечерта  и рано сутринта продължите , съвсем неоправдано е да е в самия 20 млн.град - поради огромните размери при отклонение от основните два пресичащи го маршрута шанса да загубите всичкото предполагаемо време за разходка в много трудния трафик из града е огромен , че и отгоре , т.е. вместо да изпишете вежди да извадите очи . Даже е необяснимо при цял ден пътуване и умората от пътя какво се надявате да видите . Ако искате да видите нещо от града отидете нарочно само за това и то поне няколко дена. Много места за нощуване са обсъждани в темите , някой наистина пренощуват в Истанбул , но във формата на няколкодневно прекъсване. Доста хора практикуват кръгов маршрут - в едната посока през Дарданелите - в другата - през Босфора .

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 09:26 от peterky2002

# 334
  • Варна
Скрит текст:
ако е само нощувка - т.е. пристигнете вечерта  и рано сутринта продължите , съвсем неоправдано е да е в самия 20 млн.град - поради огромните размери при отклонение от основните два пресичащи го маршрута шанса да загубите всичкото предполагаемо време за разходка в много трудния трафик из града е огромен , че и отгоре , т.е. вместо да изпишете вежди да извадите очи . Даже е необяснимо при цял ден пътуване и умората от пътя какво се надявате да видите . Ако искате да видите нещо от града отидете нарочно само за това и то поне няколко дена. Много места за нощуване са обсъждани в темите , някой наистина пренощуват в Истанбул , но във формата на няколкодневно прекъсване. Доста хора практикуват кръгов маршрут - в едната посока през Дарданелите - в другата - през Босфора .
Доколкото разбирам от постовете на Веве, ще пристигнат рано сутринта и ще тръгнат към мястото си за почивка на другата сутрин. Имат време да се поразходят, да хапнат, че и тур по Босфора да направят и/или да посетят някоя забележителност. Правят отбивката през Истанбул на отиване и няма да са толкова уморени. И изобщо, всяко минаване през този град си струва, стига да има такава възможност. Ако ще и за един чай да е.

Веве, ползваме Waze, в последно време. Добра работа върши.

Мислила ли си на тръгване какъв ще ви е маршрутът от хотела към Азия?

# 335
  • Варна
Доколкото разбирам от постовете на Веве, ще пристигнат рано сутринта и ще тръгнат към мястото си за почивка на другата сутрин. Имат време да се поразходят, да хапнат, че и тур по Босфора да направят и/или да посетят някоя забележителност. Правят отбивката през Истанбул на отиване и няма да са толкова уморени.

по подразбиране ще се пътува цяла нощ и като се съберат няколкостотин км. с висенето на граница и темподобни аз( може щото вече съм дърт ) не бих издържал и цял ден тепане дори и през най красивото място на света. Огромна част от пътуващите към турските средиземноморски курорти и особено около Анталия предпочитат другия маршрут през Дарданелите и най вече след новия мост щото избягват опасността да попаднат в задръстване в Истанбул. Веднъж направихме тъпата грешка  и то в кофти час да изберем 2ри мост и пълзяхме в тапи 4 часа .

# 336
  • Варна
Петерки, не им отравяй преживяването предварително! Всичко е въпрос на организация и късмет. Не знам откъде пътуват, но те са си направили сметката, щом се говори за ранно сутрешно пристигане. Аз не шофирам, но най-активна съм била именно първия ден, при ранно пристигане в града, след безсънна нощ в автобуса. Апропо, и аз вече съм дърта за това, а и с децата не може, но въпреки това енергията, която имам в Истанбул, никога не я усещам тук. Та, ще се оправят.
Аз затова питам какъв е маршрута на тръгване към Азия... От хотела най-разумно сякаш е през тунела. Но не съм наясно нито с плащане, нито с трафик. Забивали сме се погрешка в опашката за тунела, но беше в изключително натоварен час. Ако тръгнат в по-удобно време, смятам, че е добър вариант.
А и влак не гонят. Когато стигнат.

# 337
  • Бургас / UK
Много благодаря😃 ММ ми мъкне от 9 кладенеца вода, за да се размине нощуването в Истанбул и аз се опитвам да го успокоя😁
В тази връзка, каква офлайн навигация използвате, когато сте с кола. Аз ползвам MAPS.ME ама ,това е когато съм пеша... нямам идея как ще се справи с колата. Не ми се иска да си спретнем някой семеен скандал по време на пътуването.
Оф лайн навигацията на Гугъл мапс. Ползвам я до Истанбул и миналото лято до Алания. Никаква грешка и объркване. Препоръчвам 🔝🔝🔝

# 338
Правилно сте ме усетили😁 Почивката ни в Бодрум започва на 02.10. Ние ще тръгнем на 30 срещу 01.10 ,като целта е в неделя (по обясними за всички ни причини -трафик)рано сутринта да влезем в града. Ако трябва ще букна 2 нощувки,за да сме сигурни че ще се настаним веднага. Ще оставя мъжа ми да поспи, аз си имам други задачки🤣,ще си заредя истанбул картата (ноември пак ще съм там по женски за няколко дни) ще пия сутешно кафе...абе мои си неща,хич не ми трябват мъжете. После ,наспани ще ги разходя,ММ мечтае да види Света София. Ще хванем фери до Еюп Султан(Пиер Лоти),....такива неща. Предвиждам една хубава вечеря,разходка по Истиклял, Галата и полекичка към хотела. На другата сутрин ,наспани и закусили вече към Бодрум.
Тук вече ще сглобявам,как точно да се измъкнем от града. Обърквам се с мостовете,ще ми трябва северният (Явуз Султан мисля) .
Ще трябва да се организирам яко,на връщане замислям един Ескишахир😉 и ако имаме ядове по пътя може и да не ме огрее. Та ми е важно,да се справя безпроблемно...абе с мъже (особенно праволинейни) е тежко, друго е с кокошките😁 откъде-накъде на никоя не и пука особенно,смях да има.

Пътуваме от Варна,до Истанбул са ни около 6-7 часа с кола.

# 339
  • София
Веве, най-северният мост има смисъл да се използва само ако не се влиза в града. Избягват се задръстванията, но обиколката е доста голяма. Както сте в центъра е безсмислено да ходите до него. Най-добра работа ви върши тунелът (най-близо е) или първият мост, но до него ще има доста шофиране по централните булеварди. Лошото е, че на тунела съм виждала ужасящи задръствания. Не сме минавали през него, но попаднахме без да искаме на булевард Кенеди, отивайки към хотела. Загубихме страшно много време, за да се измъкнем. Според снимките ми е било около 19,15-19,30 часа, когато би трябвало вече да са преминали най-големите задръствания. Това пък ме подсети да дам друг съвет. На идване от България минете през Еминьоню и от там влезте в уличките към хотел Пенинсула. Ако завиете към бул. Кенеди, рискувате да попаднете в кошмара, за който писах. Joy

Сетих се и за трети вариант - ферибота на Идо  Сиркеджи-Харем. Плащането би трябвало да е с Истанбулкарт, но не съм 100% сигурна, защото съм се качвала на него само като пешеходка. Мостът и тунелът са с HGS.

Може би ще е най-добре да решите на тръгване от хотела. Погледнете в Гугъл как са задръстванията в този момент и тогава изберете.

# 340
  • Варна
уточненията на съгражданката Веве са съществени защото точно под хотела е Yenikapı Ferry Terminal и аз бих хванал фери не до азиатския бряг , а до Бандърма и от там директно надолу през Балъкесир и Измир до Бодрум , а на връщане през Дарданелите - сега е много по лесно от истанбулския маршрут , а и по кратко и бързо след новите отсечки от пътя и моста над Дарданелите. Има и друго - все пак най обичаното време за почивка 1 десетдневка на октомври и натоварването по всички пътища , граници и транспортни съоръжения няма да е като юли/август , а значително по малко Simple Smile

# 341
  • София
Да, фериботът до Бандърма е добра идея. Спестява доста каране.

# 342
уточненията на съгражданката Веве са съществени защото точно под хотела е Yenikapı Ferry Terminal и аз бих хванал фери не до азиатския бряг , а до Бандърма и от там директно надолу през Балъкесир и Измир до Бодрум , а на връщане през Дарданелите - сега е много по лесно от истанбулския маршрут , а и по кратко и бързо след новите отсечки от пътя и моста над Дарданелите. Има и друго - все пак най обичаното време за почивка 1 десетдневка на октомври и натоварването по всички пътища , граници и транспортни съоръжения няма да е като юли/август , а значително по малко Simple Smile

Благодаря за идеята, къде ще мога да погледна разписанието на въпросният ферибот и таксите....абе в Истанбул ми е доста по-лесно пеша или градският транспорт😀

# 343
Привет! Моля да споделите кои туроператори правят най-добрите организирани екскурзии до Истанбул. Трябва ми бял списък на проверени агенции. Благодаря!🙂

# 344
Привет! Моля да споделите кои туроператори правят най-добрите организирани екскурзии до Истанбул. Трябва ми бял списък на проверени агенции. Благодаря!🙂

Дискориум, имат и дневни преходи,добри хотели с чудесни локации. За посещения на различни обекти не съм ги ползвала (аз обичам самостоятелно) с едно изключение заради близки,бяхме с тях в ТопКапъ.Местната ексурзоводка се представи брилянтно, убийствено разказваше.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 03:38 от Веве

Общи условия

Активация на акаунт