🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 187
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
  • Карлово
Благодаря много за съвета, за метро до Сапфир, аз явно съм гледала указания от преди 10 години, а градът се променя всяка година.

Значи отпада, остава за друг път, както много други неща.Yum
То аз съм като камила неуморна, но моите хора са по-лежерни, разходчица, хапване, кафенце..
А как е въпросът с цигарите?
Къде може да се пуши?
ММ доста пуши, не знам как ще кара.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 14:25 от ДамаТрефа

# 586
  • София
ДамаТрефа, няма нужда да излизате от метрото на 4Левент. Един от изходите на станцията е ниво -2 или -3 на небостъргача. Просто трябва да следвате табелите.

За Ортаклар - много е задушно. Уж има климатици, но обикновено само една маса на етаж е облагодетелствана и тя задължително е заета. Simple Smile Седнахме до отворен прозорец, но до него беше външното тяло на климатика и бълваше горещ въздух. Simple Smile В жегата си заслужава само ако има място на последния етаж, където е тераса на открито.

Не бях ходила на хълма Чамлъджа от 2012 г. Този път се качихме с такси от джамията Чамлъджа. Излезе ни 70 лири, като до последно апаратът показваше 40 и няколко лири и точно приготвих да му дам 50, пипна нещо и цифрите станаха на 70. Joy На хълма е все така хубаво, но дърветата са пораснали много и на много места скриват гледките. Може би само пред едната извивка на панорамната тераса беше добре, но пък всички се изреждаха и се снимаха в по 100 пози ... Веднага се сетих за Hidiv kasri, където има много "сеир" тераски, но там още преди 10 години изобщо не се виждаше Босфора заради порасналите дървета. Сигурно и на Чамлъджа ще стане същото след време. Sad

# 587
  • София
...
Излезе ни 70 лири, като до последно апаратът показваше 40 и няколко лири и точно приготвих да му дам 50, пипна нещо и цифрите станаха на 70. Joy
...
Наскоро прочетох, че това е минималната цена за возене в такси.

# 588
  • София
Дами, голяма нужда от помощ. Решихме да отидем от сряда до неделя в Истанбул, но сме супер неориентирани. Големият въпрос е в коя част на града да се настаним? Дори не знаем какви забележителности да посетим. Знаем, че искаме да отидем на разходка с кораб по Босфора. И мислех, че има някакви туристически такива (като в Париж например), но тук чета, че има различни дестинации, а те не ми говорят нищо. Вие какво бихте ми препоръчали? Къде да търсим приятни, нетуристически ресторантчета?

# 589
Здравейте!
Харесах хотел, но този път в Кадъкьой. Има ли удобен паркинг в района? Пътуваме до Истанбул винаги с кола, след шока с паркирането в Лалели запазвах хотели доста далеч от всичко, но придвижването отнема доста време.
Благодаря!

# 590
  • София
Здравейте!
Харесах хотел, но този път в Кадъкьой. Има ли удобен паркинг в района? Пътуваме до Истанбул винаги с кола, след шока с паркирането в Лалели запазвах хотели доста далеч от всичко, но придвижването отнема доста време.
Благодаря!
Единият вариант за паркинг е да пишете на самия хотел и те може да ви насочат, може и да ви запазят място с тяхна кола, което после да ползвате вие. Другият вариант е да напишете " Kadikoy otopark" в google maps и да видите най-близката и удобна локация до вашето място.

# 591
Дами, голяма нужда от помощ. Решихме да отидем от сряда до неделя в Истанбул, но сме супер неориентирани. Големият въпрос е в коя част на града да се настаним? Дори не знаем какви забележителности да посетим. Знаем, че искаме да отидем на разходка с кораб по Босфора. И мислех, че има някакви туристически такива (като в Париж например), но тук чета, че има различни дестинации, а те не ми говорят нищо. Вие какво бихте ми препоръчали? Къде да търсим приятни, нетуристически ресторантчета?
https://
Настаняване в Сиркеджи, возехме с корабчета на Шехир Хатларъ ( градски транспорт) . Трябва да си закупите Истанбулкарт, с нея се чекирате при всяко качване. Ползвате я за превоз с Мармарай ( надземна железница) , метро, трамвай, корабчета на Шехир Хатларъ, Телеферик (кабинков лифт), автобуси, с нея можете да плащате даже и тоалетна.
За забележителности зависи колко бюджет се отделили. На първа страница са упоменати основните забележителности.
Дворецът Кючюксу, Долмабахче, Топкапъ.
Джамията Чамлъджа, има музей със светлинно шоу безплатен , синята джамия, Св.София, Джамията в Ортакьой- влизането в джамиите е безплатно .
Музеят на Рахми Коч, българската църква Св.Стефан

# 592
Здравейте!
Благодаря!
Аз търсих вариация за нощувки в Кадъкьой и намерих ,но паркирането се оказа проблемно. Хотелите на ,които аз попаднах нямаха самостоятелен паркинг и предлагат платен по 12 евро на ден. За сега съм букнала нощувки в района на Йеникапъ (заради близостта на тунела Евразия) в хотел със собствен паркинг.

# 593
  • Варна
В неделя се возихме на туристическо корабче, но го хванахме от Юскюдар (азиатската част) на фирма Богаз тур (май).
Час и 15 минути за 140 лири на човек.

Не беше планирано, но синът ни поиска.
Имаше рекламни пана, така видяхме.

Отстъпка за деца няма.
До 6 г. Е безплатно.
Мнооооого духаше, да се Има предвид.
При 29 градуса на брега, аз замръзнах от студ. Добре, че имах тънък шал, но в един момент и той не беше достатъчен.

Цената на трамвай Т5 беше 15.90 лири, нещо такова.

# 594
Трябва да си закупите Истанбулкарт, с нея се чекирате при всяко качване. Ползвате я за превоз с Мармарай ( надземна железница) , метро, трамвай, корабчета на Шехир Хатларъ, Телеферик (кабинков лифт), автобуси, с нея можете да плащате даже и тоалетна.
Бях много изненадана, че в парка Гюлхание платихме с Истанбулкарт в обществените тоалетни.
Иначе, тоалетните им са доста по-чисти от нашите обществени.

# 595
  • София
Мнооооого духаше, да се Има предвид.
Аз за пореден път се убедих, че август е моето време за посещение на Истанбул. Тъй като обикаляме най-вече около водата и в 90% от случаите ползваме фериботи, много ми харесва да ме "вее" вятъра и да не ми е студено. Вярно, че като се влезе по-навътре в кварталите е горещо, но по-добре така, отколкото да зъзна на корабчетата и да влизам в салона. Simple Smile

Само да не бяхме чакали 6 часа на границата при излизане от Турция! Joy

Момичета, няма връзка с Истанбул, но тук четат доста хора. Дългогодишната съфорумка Недоволна почина внезапно и спешно търсим дом за котето ѝ.  Ето един от постовете ми във форума.  Това пък е обявата във Фейсбук. Подробности можете да прочетет в котешката тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1586096. Ще се радвам, ако споделите и помогнете да намерим дом за котето!

# 596
Здравейте,
Дайте ми идея за по интересни и кокетни ресторантчета - нещо, ковто ви е впечетлило не само като вкус ами и като начин на поднасяне или с хубава гледка . Може да са и за турска закуска

# 597
  • Варна
Здравейте.
Някой знае ли дали пазара в четвъртък в Ортакьой е вече на мястото си?
Като ходихме юни го правеха и беше изместен в  уличките, но беше много малък. А това, ковто правеха беше на доста голяма територия Simple Smile

# 598
В Истанбул има наводнения от снощи, някой в момента да е там  ?
https://www.bta.bg/bg/news/balkans/517821-proliven-dazhd-i-navod … chast-na-istanbul

# 599
Имам молба, може ли някой да погледне сайта на минитюрк  и да ми разясни билетите в описанието и цените. Не ми се отваря втори ден, ако се отвори не ми дава друг език освен турски,не се превежда....уффффф😡

Общи условия

Активация на акаунт