🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 153
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Как е времето в Истанбул тези дни след дъждовете. Имам платена разходка с корабче по Босфора 16.09 и въпроси ме и много ли духа ако води дъжд отменят ли ги. Някой който е ползвал тази услуга ще се радвам да ми сподели

# 616
  • Варна
много ли духа ако води дъжд отменят ли ги.

как точно ще си правите гезме из Босфора в бурята в която загиват хора
кви корабчета след като и метрото и колите са под вода
друг е въпроса , че след седмица всичко може да е тихо и слънчево
по време на бурята в Истанбул мои близки преспокойно си се припичаха на плажа в Анталия

# 617
Как е времето в Истанбул тези дни след дъждовете. Имам платена разходка с корабче по Босфора 16.09 и въпроси ме и много ли духа ако води дъжд отменят ли ги. Някой който е ползвал тази услуга ще се радвам да ми сподели

ние си тръгваме днес. Времето беше перфектно последните дни и никакви дъждове не сме усетили. Най-вероятно е валяло в покрайнините някъде. Последните два дена се разкарвахме с фериботите по Босфора и времето беше топло и слънчево/ разкъсана облачност. Духа, но като са високи температурите на човек не му е студено. Дано се задържи така и следващата седмица.

# 618
  • на Мелмак
Истанбул - Анталия са има, няма едни 700км. Не виждам как се сравнява.
Ние също се върнахме вчера от Истанбул, нищо не сме разбрали от дъждове и наводнения. И този град е едни 130-50 км. Важно е да се уточни къде са точно наводненията.
За Босфора, ако е лошо времето, няма корабчета. Предполагам, че връщат пари или презаверяват.

# 619
здравейте,

по-назад в темата някой беше писал, че влакът Истанбул-София е бил изместен с 1 час по-рано преди време и трябва да се проверява. Знаете ли, къде може да се провери разписанието, аз гледах на сайта на турските железници, но не намерих нищо. Тръгваме си днес и ме е  страх да не го изпуснем.

# 620
  • София
здравейте,

по-назад в темата някой беше писал, че влакът Истанбул-София е бил изместен с 1 час по-рано преди време и трябва да се проверява. Знаете ли, къде може да се провери разписанието, аз гледах на сайта на турските железници, но не намерих нищо. Тръгваме си днес и ме е  страх да не го изпуснем.
20:00 - https://www.bdz.bg/bg/a/sofiya-istanbul-sofiya

# 621
  • Разпиляна във въображението
Дъщеря ми е там и я попитах за тези наводнения. В найната част е преваляло леко. Оплаква се само от вятъра. Каза, че един път решила да не върже косата си и тя заприличала на гнездо Simple Smile

# 622
Някой да има актуална информация за затварянето на Света София?
Прочетох някъде из групите,че я затварят на 23.09 за.....50 години😬😬 ще се допускат за разглеждане различни части.
Дамата,която беше написала информацията е попитала два пъти за срока,това и е отговорено....ММ ще е разочарован много,специално за нея отиваме с него. Ще я пропусне за 6дни разлика...язък!

За първи път чувам.
Как така ще се затвори действаща джамия за 50 години?
Вярно ли е наистина това?
Потвърдено ли е?
Не ми се вярва.
Иначе само да те предупредя-аз също отидох в Истанбул най-вече заради Св.София.
И останах доста разочарована, защото не беше каквото очаквах и си представях в моите романтични представи.
За това и вторият път сега Август въобще не влязохме там. А каква опашка се беше извила...
Казвам го за да не идете с голямата кошница(както казваше една моя учителка).
Аз закъснях с пътеписите си и не знам кога ще седна да опиша подробно нашето ходене.
Но искам да кажа, че много се впечатлих от Йеребатан.
Много красиво, уникално място.
Как е строено, как е правено е истинска мистерия. И е вероятно как е снабдявало с вода цял град навремето.
Това нещо трябва да се види.

От Новата джамия съм леко разочарована.
Огромна, величествена и много красива (най-вече гледката оттам).
Не съжалявам,че я видях. Беше една от причините да се завърна в Истанбул.
Определено е много величествена и впечатляваща.
Имаш чувството, че минаретата прорязват небето.
Личи си за какво и от кого е правена😉
Грандоманска работа.
Не можахме да преглътнем комерсиалното в нея, сиреч усещането беше подобно, че си хем в джамия, хем в мол.
ММ я нарече джамията-мол.
Съзнавам, че звучи странно и несериозно, но този първия етаж създава точно това усещане-магазини, машини за кафе, някакъв абсурден музей, с ефекти, които въобще не ми допаднаха, тълпи от хора в музея, които седят където си искат и един вид като на раздумка отишли.
Лъскави асансьори, меки килими навсякъде.
Много мащабна.
Но този долният етаж не мога да го осмисля.
Не допринесе за доброто впечатление и фактът, че всичко е в ремонти пред самата джамия и около нея и гледката е ужасна.
И в целия град има много ремонти.
Ако трябва да съм честна сегашното ми посещение не може да се сравни с предишното по нищо.
Не можахме много да мръднем от историческата част, а ми се искаше.

ММ официално ли заяви, че повече няма да стъпи в Истанбул.
Ако искам да си ходя сама.
Аз разбира се бих отишла пак, но този път искам да видя други обекти и по-различен Истанбул.
Иначе хапването както винаги беше супер.
Посетихме вашето заведение (Ортаклар)и останахме много доволни😊

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 15:04 от Caroline_Bingley

# 623
Да ,намерих публикацията в групата за Истанбул във Фейса....

,,Здравейте, получих отговор относно затварянето за ремонт на Света София. Затварят я от 23 септември 2023г. И внимание за 50 години като частично ще бъдат пускани различни части за посещение. Честно казано не вярвам за толкова дълъг период от време да не работи.,,

Това е отговора ,който са дали на дамата

,,Обещах да публикувам отговорите.За съжаление са на руски,но се надявам повечето да разберат.Относно закриването на Света София е разговора. Добрый день, с 23 сентября, ещё есть немного времени)На 50 лет ориентировочно, может какие-то части будут доступны для посещения.Пока не понятно, думаю это будет постепенно как Голубую мечеть, по частям,,

От долу в коментарите пък пише един господин,който казва че е турски екскурзовод и пише,че откакто е станала джамия Св.София ,сградата много се ,,мъчи,, заради дебелите килими,които повишават температурата и струпването на много хора (молитва) с часове вътре.

# 624
Много интересно.
За да я затворят значи не е случайно,а е наложително.
Интересно е каква точно е причината.
Може би чисто архитектурна. И за са бъде опазена. Все пак е много стара. Това е сграда от времето на Юстиниян.
Ще следим,ще видим какво ще се случи.

# 625
Здравейте!
 Пушенето на цигари в Истанбул къде е разрешено, освен в наргиле заведенията? Какви ограничения има, санкции?
 Благодаря предварително за отговорите.

# 626
  • на Мелмак
Пуши се навсякъде.

# 627
Здравейте, в Истанбул сме били няколко пъти преди повече от 10 години и сега отново искаме да отидем, но и да заведем една от бабите.
Опреснявам си спомените и четейки ви ми изникват въпроси:
1. Къде правите застраховка?
2. Когато сте с кола къде оставяте колата, ако хотела няма паркинг?
3. Ако може препоръчате хотел с паркинг с бюджет до към 120-140 лв. нощувка за двойна стая.
4. Какви са тези Айфел парфюми и от къде ги взимате?
5. Къде има най-голям избор е изгодно за чанти?
Правя маршрута според бабата, тъй като тя няма да издържи на дълго ходене, та забележителностите ще са с почивки и да види най-популярните. Дали си заслужава да я качим на Сапфир? Също ми се иска по-дълга разходка с корабче, от и до къде препоръчате да е?
Ще съм много благодарна за отговори BlushHeart

# 628
  • Sofia
Привет, Джиджи и приятно прекарване!
1. При кой да е застрахователен агент, а самата застраховка към някоя от големите застр. компании. Аз лично я правя, където и гражданската на колата.
2. Има множество платени паркинги. Търся в гугъл, в района на избрания хотел.
3. Един от харесваните в темата е например Пенинсула, намира се под двореца Топкапъ.
4. Това е турска имитационна парфюмерия, подобна на Рефан, с разликата, че не са наливни.
5. Много чанти има в търговските улички зад Египетския пазар. Вероятно и на мн други места, но за там се сещам в момента.
- Има тур на ф-ма Turyol по Босфора, който трае час и половина. Има и градски линии, например тази от Еминьоню до Саръйер. Може да слезете на някоя от спирките и да се пошляете по крайбрежната и в избрания квартал.
- За Сапфир – има много снимки в нета и в групите във фб. Ако ви допадат гледки, си струва.
Ако се сетиш друго или искаш още детайли, питай.

# 629
Благодаря Ви!

Общи условия

Активация на акаунт