Ноемврийски бебета 2023г. - тема 2

• 49 333
  • 732
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Anito_m, явно заради кръвното така става. Не се притеснявай за аспирина. Според мен ако нямаш други проблеми няма да навреди. С резултатите все пак отиди и при следящия те АГ и го обсъдетете. Може би ще е добре да ти проследи кръвното и ако е така да те прати на кардиолог за една консултация.

nikimaca, обсъди го това с АГ-то и си направи една ехокардиография.

Viki.r.b.y., така бях докато не влезнах в 15-16 г.с. постоянно ми падаше рязко кръвното, ставаше ми лошо и бях като парцал. Сега в 16 г.с. съм по добре с кръвното, но ми е доста отпаднало. И с тези киселини направо не знам.

# 196
Anito_m, явно заради кръвното така става. Не се притеснявай за аспирина. Според мен ако нямаш други проблеми няма да навреди. С резултатите все пак отиди и при следящия те АГ и го обсъдетете. Може би ще е добре да ти проследи кръвното и ако е така да те прати на кардиолог за една консултация.

nikimaca, обсъди го това с АГ-то и си направи една ехокардиография.

Viki.r.b.y., така бях докато не влезнах в 15-16 г.с. постоянно ми падаше рязко кръвното, ставаше ми лошо и бях като парцал. Сега в 16 г.с. съм по добре с кръвното, но ми е доста отпаднало. И с тези киселини направо не знам.

Да благодаря много на всички ви момичета, днес като ми пратиха изследванията ги пратих на АГ и ще ги обсъдим и ако трябва ще си го взимам аспирина иначе за кардиолог да и това ще попитам ако е нужно за всеки случай

# 197
Някоя от вас да има проблем със стомаха, тоест запек и как се лекувате.До сега не съм имала проблеми, но почна да зачестява независимо каква храна приемам.

Глицеринови свещички,това ме спаси миналата седмица

# 198
Добро утро и от мен.
Доста сте писали, ще се опитам и аз да успея на всико да отговоря.

За шийката: моята последно я мериха на вагинален ехограф (така било най-точно) на 4.05 - 60мм, т.е. 6см и докторката и сестрата се зарадваха. Аз нямах представа, че е имало значение. Но, аз много се движа, вече не ходя и на работа. Всеки ден вървя по 10-11хил крачки и качвам стълбите във входа, защото съм бивша спортистка и съм свикнала.
За кръвното: винаги се върти около 100-105 на 68-75, и пулса е между 70-90, но като се движа се покачва.
За микробиологията и урината: Още не са ми взимали, в петък съм вече на преглед при следящото ми АГ - д-р Албена Гагова във Вита и ще видя какво ще ми назначи.
Плацентата: при предната ранна ФМ са ми написали, че е предна и все още не усещам бебето,  а само газове, които напоследък намаляха, че имах голям проблем, но все още не я усещам девойката.
За стриите: Взех си някакви био масло течно от Трявна, като бяхме на почивка през май и не знам каква марка е, но  на мен за сега ми харесва. После като свърши, ще видя- имам на Мустела, но може и на Палмърс и аз да си взема.
За симптомите: аз съм в 17г.с и вече почти нямам никакви симптоми, освен подуването на корема и газовете, както и лекото гаденете след тоалетна по голяма нужда. Запек вече нямам, но аз пия х 1 кафе сутрин, както и сладко от рози и ходя х 2 пъти на ден, заради сладкото. Който има запек, може да пробва, действа безотказано след 30мин.
За другите изслевания: аз се следя от хематолог и пускам всеки месец кръвни, заради тромбофилията. Днес пуснах пак и ги чакам следобяда, както и хормоните, защото се следя и при еднокринолог, а и искам да отида при д-р Гагова с пресни изследвания.
За водата и ходенето до WC вечер: Спазвам правилото вода до около 20:00ч, без пиене на течности 30мин преди храна и 2 часа след това, за да не ставам като плондир и да нямам газове и да може да се обработи храната както си трябва. Откакто го спазвам, вечер ставам само 1 път, а вчера дори и не съм ставала, което е рядкост, дори и да не съм бременна.
Фетална морфология: на втора ФМ съм на 13.06 в Неоклиник при д-р Милена Цолова, това е втората ми ФМ, в 19 г.с.
Vassia- тревожност: - аз бях с тревожност и то много голяма, до към края на 4 месец и не съм спала заради това. Нищо не ми помогна, но успявах да поспивам от Д-р Бах Рескю капките за сън. Иначе Седатиф ПС. 3х2табл. Не рискувай да взимаш всеки ден Валидол и Валерианта и Глог, но Мента може. Еднократно не е проблем да вземеш няколко капки или таблетки, но не и постоянно.
Като цяло съм с тревожност още преди да забременея, такава съм си, перфекционист и съм тревожна за всяко нещо, което не е свършено както трябва, да е перфектно. Работя с психолог, който много ми помага. Записала съм си час и при Боуен терапевт в неделя. Имат много добри отзиви, както и за бебета, новородени, бременни и т.н. Надявам се да ми помогне и за тревожността и за това подуване и газове (знам, че е нормално, но моят стомах е много малък и наистина не мога да ям това, което искам т.е. оставам винаги гладна и то от малко храна).
Прееклампсия: като отида на ФМ, ще питам и моята докторка, защото БХС не съм правила, заради пренаталния тест.

Поздрави!

# 199
Момичета, някоя да има пролетна алергия и какви медикаменти приемате?

# 200
Аз съм със сериона алергия към Полени. Доц Конова ми изписа  ринитал за смучене, 3.1 под езика. Много съм доволна. Преди да забременея си пиех ериус всеки ден до края на юни, а сега тази чиста хомеопатия ми върши чудесна работа. Същата.  Чиста хомеопатия е. Дано съм била полезна.

# 201
Момичета, някоя да има пролетна алергия и какви медикаменти приемате?

Моето не знам какво е. Носът ме сърби, кихам, имам прозрачен секрет от носа. Допускам, че е нещо такова, но както винаги все пропускам да питам по нещо. Е, последният път забравих да питам за това... не е през целия ден, сутрин и нощно време е най - обострено...

# 202
Мами, какви книжки сте си купили и можете да ми препоръчате за четене? С полезна и актуална информация за грижата и отглеждането на бебето. 👶 А и да се занимавам с нещо интересно, докато си лежа следобед 😊

# 203
Аз с първата си бременност четях много любовни романи. Често четейки заспивах и една страница препрочитах по няколко пъти докато разбера какво пише в нея.
Има добри книги за режимите на бебето, ако си решила детето да е с режим на хранене и спане.
Когато бях излязла вече в болничен мъжа ми ми подари диамантен гоблен.....е някой ден и него ще го довърша.  Simple Smile

# 204
Мами, какви книжки сте си купили и можете да ми препоръчате за четене? С полезна и актуална информация за грижата и отглеждането на бебето. 👶 А и да се занимавам с нещо интересно, докато си лежа следобед 😊

Аз чета ‘Real Food for Pregnancy’. Препоръчвам.

# 205
Нищо не чета Simple Smile С първата си бременност бях като блокирана за всичко свързано с бебета. Даже и покупките бяха в последния момент. Като родих се учех в движение. Не е сложна работа.Всичко го обясняват в родилното и показват. Не обичам предварително да уча нещо на теория. Всяко бебе е различно и грижите за него. Книгата 100% е много далече от практиката. За мен е по-полезно да се запишете на курс примерно свързан с оказване на първа помощ на бебета, стимулация за кърмене (при мен не се получи тая работа) и всичко което практически може да пробвате и видите и да придобиете умение.

# 206
Първо, добро утро и честит 1 Юни! Heart

Мога да ти кажа, коя не препоръчвам. Онази, на Найденов, с Джулката Joy с какъв акъл си я купих, не знам. Нищо не прочетох там, което да ми влезе в употреба. "Мисия майка" се казваше май. Ония книжки на "Бебезнание", дето ги рекламират във фейса, също са абсолютна трагедия и боза и сега се чудя как и къде да ги разкарам, защото ми е жал от чиста култура и възпитание да си паля печката с тях. Иначе, на бърза ръка се сещам за "Ръководство за недоспали родители" - става, сещам се и за "Петте езика на любовта при децата", доста добра книжка. Уебинарите на мен ми свършиха чудесна работа и ме подготвиха за всичко което трябва да знам и благодарение на тях се чувствах спокойна и знаех какво правя. Иначе аз в момента съм се отдала на безразборно четене на каквото и да е. Сега съм подкарала една английска граматика, ама който не е учил когато е трябвало, така е...

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 08:21 от Petya42

# 207
На мен относително полезна ми беше Ръководство за недоспали родители. Тя е доста популярна, и мненията за нея са в двете посоки - майките, които клонят към монтесори и "позитивно" родителство (или там както го наричат не знам), не я харесват особено, защото подчертано поставя граници за детето, подкрепя твърдо тезата, че детето трябва да има режим, и т.н. - т.е. не подкрепя хранене на поискване по 200 пъти на нощ, спане с детето в едно легло, даването на прекалено много "свобода" (дори не знам как точно да се изразя) на детето да решава и избира всичко. Но, аз понеже не съм монтесори майка, съм твърдо "за" родителят да има последната дума, да води детето и да не оставя всичко на него (от какво ще облече, кога ще спи до какво ще яде и т.н.). Не си представяйте, че съм някаква вещица и детето ми живее като в казарма, напротив, доста е глезено даже Laughing но, когато наистина е важно, слуша, знае граници, знае какво значи думата "не", не е болезнено привързана към нас и т.н.
Още от преди съм си купила и Как да говорим така, че малкото дете да ни слуша и Детето и ние (те са много популярни) - започнала съм ги, но не съм ги довършила, все не ми остава време. Концепцията им е да слушаме детето и да се опитваме да отговаряме на чувствата му, да ги валидираме, да използваме думи като "Разбирам как се чувстваш" и "И аз щях да съм тъжна, ако...", дават добра перспектива как мисли малко дете и как ние да успяваме да се напаснем в малкия му свят, въпреки, че вече сме големи и неговите тревоги ни изглеждат глупави, незначително и маловажни. На този етап мисля, че тези са добра отправна точка. За вече порастващи деца има друга литература насочена към този етап Simple Smile

# 208
На мен относително полезна ми беше Ръководство за недоспали родители. Тя е доста популярна, и мненията за нея са в двете посоки - майките, които клонят към монтесори и "позитивно" родителство (или там както го наричат не знам), не я харесват особено, защото подчертано поставя граници за детето, подкрепя твърдо тезата, че детето трябва да има режим, и т.н. - т.е. не подкрепя хранене на поискване по 200 пъти на нощ, спане с детето в едно легло, даването на прекалено много "свобода" (дори не знам как точно да се изразя) на детето да решава и избира всичко. Но, аз понеже не съм монтесори майка, съм твърдо "за" родителят да има последната дума, да води детето и да не оставя всичко на него (от какво ще облече, кога ще спи до какво ще яде и т.н.). Не си представяйте, че съм някаква вещица и детето ми живее като в казарма, напротив, доста е глезено даже Laughing но, когато наистина е важно, слуша, знае граници, знае какво значи думата "не", не е болезнено привързана към нас и т.н.
Още от преди съм си купила и Как да говорим така, че малкото дете да ни слуша и Детето и ние (те са много популярни) - започнала съм ги, но не съм ги довършила, все не ми остава време. Концепцията им е да слушаме детето и да се опитваме да отговаряме на чувствата му, да ги валидираме, да използваме думи като "Разбирам как се чувстваш" и "И аз щях да съм тъжна, ако...", дават добра перспектива как мисли малко дете и как ние да успяваме да се напаснем в малкия му свят, въпреки, че вече сме големи и неговите тревоги ни изглеждат глупави, незначително и маловажни. На този етап мисля, че тези са добра отправна точка. За вече порастващи деца има друга литература насочена към този етап Simple Smile

Подкрепям ревюто ти за "Ръководството" напълно. Има неща, с които и аз не съм съгласна в книгата. Макар, че аз съм доста либерална като родител (поставям граници, но давам право на избор) и не подкрепям пък праволинейния режим който предлагат там.

# 209
Благодаря ви за мненията! 🥰 Това за английския и аз си го мислих. Вече поръчах граматиката, реших да си взема и "Книга за бебето, всичко което трябва да знаете от раждането до 2г" - видя ми се любопитна. Но и аз не съм привърженик на Монтесори, ще потърся и Ръководството. 🙏

Общи условия

Активация на акаунт