Развод и втълпяване на вина на дете

• 2 073
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте,

Може би малко тъпо озаглавих темата, но  ето за какво иде реч. (Предварително се извинявам ако има такава тема, но не намерих от гледна точка на децата).

Въпросът ми е предимно към разведените мами, но бих приела съвети от всички. Ще дам малко предистория.

Нашите са разведени от близо 30 години. Аз физически много приличам на баща ми, а брат ми на майка ми. Аз съм също по-оптимистична, по си споделям плановете и мечтите, брат ми е по-сдържан и повече действа отколкото да говори. С него сме много близки, още от деца.

Нон-стоп, буквално и до този ден, майка ми ми повтаря аз колко много ѝ напомням за баща ми, не само "визуално", но и явно как се изразявам или видиш ли, че имам мечти и ги споделям. Откакто са разведени, все ми се повтаря колко лош съпруг бил баща ми, как лъжел майка ми, как не можел да си намери читава работа (тя, а не той е издържала семейство), как той само говорел празни приказки, и тн. И как много ѝ напомням за него. В моя живот, първата тежка загуба беше точно като се разведоха и се разбиха представите за семейството (бях на 9).

По-късно, тя започна да излиза с друг, с който всички заминахме за чужбина у който ни изостави (искаше само нея, не и децата ѝ). Прекарах годините, които уж трябваше да са ми най-хубавите, по найгадния начин. Простих ѝ това, че ме откъсна от средата ми тук (имах много приятели, приятел, стипендия, много много висок успех, мечта да стана онколог, куче, което много обичах, баба и дядо и всичко ми беше отнето заради Гъзъ). Тя почти не говори зле за Гъзъ, само на моменти споменава нещо, но за баща ми продължава все едно са били женени до вчера. За мен беше много трудно когато заминахме, защото първо новото семейство не се получи и майка ми въпреки това избра Гъзъ пред децата си, защото също трябваше да взема бърз заем за да не съм на улицата, бях сама, на океан разстояние от родината, без да говоря езика (френската провинция на Канада), успехът ми падна на 5 и съответно мечтата за медицината се изпари (с 5 в Канада няма как), отделно се бях заробила с този 30К заем, работих някакви студентски гадни неща, горих и си рязах ръката за да се "накажа", че не успях да си взема кучето и никога повече не го видях (Гъзъ не даваше пари за нас, и не искаше да плати билет за кучето, а пред мен версията беше, че щяло да умре по пътя и азнаивно бях повярвала). Дядо ми умря, от рак, и аз нямах пари за билет да си дойда. Другите баба и дядо и те си отидоха, и много малко успях да ги видя. С приятеля се разделихме, но поне приятелите още си ги имам. И много други неща, които на никой не пожелавам да се случват. Както и да е, минаха много години, брат ми се върна в България, а аз се ожених и създадох семейство в Канада. Майка много ми помага за детето и като цяло имаме добри отношения. Аз съм ѝ простила, но не съм забравила. Много, много тежко и трудно ми е било и въпреки това, не я обвинявам, и на нея ѝ е било трудно. Аз завърших, изплатих си заема, сега си гледам детето, с мъжа ми имаме стабилна хубава връзка, за което съм много благодарна предвид колко кофти живот имах. Но, откъде идва проблемът и защо се реших да си излея всичко и да поискам съвет: ние сме в България сега и  всички много се кефим. Малката играе, излиза, социализира се, за нея е много добре. Аз също съм много щастлива, мъжът и той, и работи оттук дистанционно. Понеже не е български гражданин, ще трябва той да се върне в Канада скоро и решихме аз и малката да останем лятото и да се приберем септември. Баба ми, единствената жива останала, е много добра и много се радва, ние сме при нея. Обаче майка ми започна с едно вменяване на вина по Скайп (към мен) и едни драми, как нямало да я има (жива) ако останем, как все е сама, никой не я разбира, да си се връщаме, че ѝ липсваме, тн. Аз много пъти съм обяснявала, че искам да се върнем в България, даже мъжът ми иска да си вади и той гражданство и да може да остава повече. Но, видиш ли, трябвало да се върна да не седи майка ми сама. И аз се чудя, аз ли съм толкова зла, че искам и аз да имам малко право на щастие, всички ли разведени жени заклето мразят бившите си мъже и постоянно напомнят на децата си това, трябва ли децата (аз съм на 37) да си захвърлят живота за да изпълняват ролята на липсващия мъж, не знам. Много ми е мъчно и хем не искам да нараня майка ми като ѝ кажа, че трябва вече да спре с това какъв бил и не бил баща ми и да гледа тя в какво се превръща, и хем не искам пак да си срина психиката и дъщеря ми да расте с психически травмирана майка. При нея проблемите идват от това, че и брака ѝ с баща ми и после връзката ѝ с Гъзъ се провалиха и че трябва всичко сама да прави (има много работи по една къща) и че е все сама. Аз, от моя страна, разбирам че е било много трудно да отгледа две деца сама, но мисля че 30 години е достатъчно време да обърнеш страницата и да погледнеш напред, само в миналото не може да се живее.

Извинявам се, че стана толкова дълго. Ако все пак някой го е прочел, вие, ако бяхте на мое място, какво бихте направили? Аз дори не искам да говоря с нея сега, просто много ме боли и не искам пак травма, предостатъчно имах вече. Според мен да заплашваш детето ти едва ли не със самоубийство е не просто незряло, но и чиста проба манипулиране.

Благодаря ви предварително за съветите, може аз да не виждам нещо в картината.

# 1
Авторке много внимателно прочетох написаното от тебе и ми стана много мъчно за момиченцето и младата жена, която си била. Но сега си вече зряла съпруга и майка и трябва да скъсаш психическата си зависимост от майка си.  Каквото било, било, явно е непоправима и няма да се промени. Ти не си длъжна да мислиш постоянно как да и решаваш проблемите, макар че е много трудно човек да го направи на практика. Вземай решенията си без да се съветваш и съобразяваш с нея, такива, каквито са най-добри за теб и семейството ти. Ако наистина смяташ, че ще е добре да се върнеш окончателно - а не само за една ваканция, нали знаеш, че  е по-различно - направи го. Ако премислиш, то не бива да е под натиск на майка ти, защото това наистина ще ти повлияе много зле на психиката, ще си мислиш как за пореден път заради нея си направила нещо, което не искаш.

Предлагам ти да гледаш на нея като на досаден фонов шум, като почне за баща ти, или да се опитва да ти вменява вина. Не и опонирай, не влизай в диалог, не позволявай да те засегне. Просто не всички хора са случили с майки, това е. Даже цяла тема има по въпроса. Твоят случай наистина е доста тежък, но пък и ти явно имаш голям капацитет за справяне - я виж с какви неща си се преборила и колко неща си постигнала.

# 2
Извинявай, но по нищо не личи да си пораснала. На 37 си, наричаш един възрастен мъж "Гъзъ"... Майка ти обвинява теб, ти обвиняваш майка си. Очевидно е, че обичаш баща си и си искала да си прекарваш повече време с него. Признавам, че се изгубих в написаното и не разбрах какво се е случило с баща ти. Толкова драма за едно куче, за нещо случило се преди години, което куче просто е живяло в България ... После медицината - ако искаше да учиш наистина медицина, щеше да си скъсаш "гъзъ" и да го направиш. Твърде много прехвърляне на вина един на друг и затова сега не искаш да вземеш решение за това къде ще живеете. Не знам дали и ти знаеш какво искаш, защото това е свързано с отговорност, която да си поемеш и без да поемаш и хвърляш вина, без да правиш нещо напук.

# 3
Майка ми беше така, накрая всеки път като споменеше баща ми (покойник още от детството ми) ѝ казвах "не съм го избрала аз, а ти", а като почнеше колко трудно било с две деца - "аз не съм искала да се раждам". Това лекарство помогна.

Не се връщай заради майка ти, тя е вампирясала и ще изсмуче и теб, и семейството ти. Има такива майки. Ако решавате да се връщате, нека не е тя основният фактор. Обмислете много добре нещата.

# 4
Звучи ми познато. Нашите имаха проблемен брак, който приключи с развод след 40 мъчителни години. След това татко ми почина. Израснах в скандали и сцени, като бях дете се молех на една икона нашите да се разведат, но светецът късно ме чу!

И до ден днешен майка ми натяква колко приличам на баща ми. Накрая й казах, че 50% от гените ми са от него и ако не е искала да приличам на него, да ми е намерила друг баща. Това са майки, които са много зле психически и тровят децата си. Осъзнай го и не си троши нервите. Не се съобразявай толкова с нея и не й слушай глупостите.

# 5
Благодаря ви на всички за мненията и съветите!

Аз много обичам майка си и много я ценя, затова не искам да я нараня и си изливам тук болката (тя няма профил) и търся дали аз не бъркам.

Не ми е толкова проблем дали да се върна или не, а по скоро това решение да дойде от мен, да е осъзнато, не форсирано.

Относно медицината, това в една от мечтите и сега минавам сборниците по биология, аз все още съм се отказала, но не сметнах за важно да го пиша.

За кучето, беше на 7 когато го оставихме и го имах от дете, изцяло аз го гледах и човекът, който уж щеше да го поеме го предал на друг в последствие и оттам без новини. За мен кучето си беше част от семейството и беше моя вината, че не успях да го взема.

Шерилин, Ирис и Наивница на средна възраст, благодаря за разбирането и че споделяте и при вас как е било! И аз се насочвам към това да не споря и да не се поддавам, мисля че ще си дам малко време преди да говоря с нея пак.

# 6
  • София
Абсолютно погрешно е да се демонизира бащата на децата и да се говори пред тях. Аз лично направих тази грешка първите години от раздялата ни, но в един момент се осъзнах и просто спрях да говоря за него.
Освен когато ме ядоса на момента, но и на това ще се науча вероятно.

# 7
  • Варна
Няма какво да говориш толкова, просто й съобщаваш своето решение като свършен факт, без коментари. Ако почне да дудне, аз бих тръшнала телефона. И изобщо като се знам каква съм, бих била далеч по-рязка - на всяко споменаване на бащата ще отговарям както назад казаха - не съм го избирала аз, а тя, така че да си носи избора. На всяко мрънкане, че ще я заваря умряла, затварям телефона. Нещата, които ме товарят, не ги обсъждам, тотален отказ. Докато се научи и спре. Съжалявам, но майка ти е емоционален вампир и живее на твой гръб (не буквално, а преносно). С първите редове на поста ти си мислех, че си тотално промит мозък, но има надежда. Сама виждаш какво ти коства това, не позволявай да продължава. Тя на стари години няма да си промени мисленето, а ти не се опитвай да го правиш, това е мисия невъзможна. Моят съвет е да я отрежеш категорично по темите, с които ти вменява вина. Разбирам, че я обичаш, но нещата са стигнали доста далеч. Обичай малко повече себе си. Като начало, щом искаш остани в България повече време. Нека мъжа ти се върне, ти стой. Лятото тук е чудесно. Нека види, че не й минават вече номерата. И вдигай телефона малко по-избирателно, не всеки път.

П.п. Приготви се за големи циркове. Сигурно ще мре, ще получава кризи и т.н. само и само да те прибере. Не се връзвай.

# 8
Glycolysis, много злоба има у теб. Не видях и капка съчувствие или разбиране към майка ти. Най-добре не контактувай с нея. По-добре ще е, отколкото да имате контакт и после да чувстваш и премисляш това, което си написала.
Ако мое дете има това мнение за мен, бих се радвала да се чуваме само на празници и да не му тежа на хубавия живот.

# 9
А ти искаш ли да си добра майка или искаш да си като майка си ? Защото още живееш за мама и си емоционално недостъпна за твоето дете. Посветила си живота си на мама.
А твоето дете ? Не ти ли пука повече за него ?
Гледай си детето и порастни.

# 10
Нещо циклиш в някакви кръгове и повтаряш семейна история. Ако не можеш да преодолееш миналото, може би терапия с добър психолог ще помогне. Стокхолмски синдром направо... Много обичаш човек, който се е държал зле с теб и е токсичен, продължава да те трови, а ти му мълчиш и се оставяш да те тъпче. Трябва да прегризеш пъпната връв, иначе не става.

# 11
  • София
И по- зле ще става, днес, в този момент е редно да поставиш граници. Нататък ще е късно.

# 12
Благодаря още веднъж на всички, беше ми много полезно всяко мнение и всеки съвет! Може да заключим.

# 13
  • София
Сериозно ли всичкото това те тормози заради 3 месеца през лятото? След такова излияние очаквах, че ще сменяте държавата изцяло и оттам има драми, ама за лятна ваканция?? Много те е счупила тази жена, вземи се откъсни малко, възрастен човек си вече, свое семейство имаш, дете... Как може изобщо да ти мине през ума да съобразяваш подобно решение с майка си?

# 14
  • София
Ама къде живее въпросната майка?

Общи условия

Активация на акаунт