Американски колеж - двадесет и осма тема

• 72 601
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Да, коментирали сме многократно, няма как да получите еднозначен отговор дали много или малко се учи. Субективно е, спрямо детето. Например моето се скъса от учене в 8 клас, защото английския й беше на ниво А2. След това не съм я забелязала да се е преучила 😀
И според мен най-добре питайте детето, то трябва да избира, не вие. Моето избираше между испанската и АК, ами сама избра. Дали е правилно или не, не знам, но към днешна дата детето се чувства повече от добре в колежа.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 18:07 от StefiZ

# 196
  • Sofia
И моето мнение е, че изборът трябва да е на детето.
Балът на дъщеря ми ѝ стигаше за абсолютно всички училища, но тя избра АК и като я гледам, изобщо не съжалява.

# 197
Здравейте,
предстои ми вземане на решение за избор на гимназия след 7 клас. Синът ми беше приет в Американския колеж, балът му от НВО ще стигне да се класира и в 1АЕГ , както и в други елитни държавни училища. Определено се колебая. Притеснява ме информацията, че в Американския колеж пресата откъм учене е сериозна след 8 клас. Има дни,  в които учат до 15.30. Как стои въпросът откъм натоварване на  вашите деца в  АК? Искам да попитам дали има мами, които са били изправени пред тази дилема или въобще вашето мнение, ако трябва да избирате между двете училища за детето си на кое бихте се спрели? Предварително се извинявам, ако е коментирано нещо подобно назад в темите, но за момента не откривам информация в тази връзка 
Финансовият аспект не го коментирам.

Приятно е да имаш възможност за избор Simple Smile но е хубаво и човек да е информиран.
Можете да прочетете темата за 1 АЕГ или пък в отчетните теми за 8, 9 клас.
Колко предмети се иззучават на английски, дали успяват да вземат целият материал за година, дали училителя по БЕЛ им в проверил и едно домашно и ей такива неща.

А детето какво иска?

Синът ми предпочита АК.

# 198
Здравейте,
предстои ми вземане на решение за избор на гимназия след 7 клас.

Това не звучи обещаващо...

# 199
Ами щом предпочита АК и можете да си го позволите, значи решението е ясно.
Успех на детето!

# 200
Искам да попитам дали има мами, които са били изправени пред тази дилема или въобще вашето мнение, ако трябва да избирате между двете училища за детето си на кое бихте се спрели? Предварително се извинявам, ако е коментирано нещо подобно назад в темите, но за момента не откривам информация в тази връзка  
Финансовият аспект не го коментирам.
Ако таксата не ви е проблем, а детето ви е старателно, ученолюбиво и изпълнително, го запишете в колежа.
АК няма аналог в София.
Сравнения пък между двете гимназии (АК и 1АЕГ)....хм, едва ли могат да се правят.
Моята дъщеря се изучи там с лекота.
Нито за миг не сме съжалявали, че избрахме АК.  А балът й стигаше дори за СМГ с немски.
Тя си имаше известни колебания, аз помогнах като наклоних везните в полза на АК.

Аз съм на мнение, че в тази крехка възраст не бива на децата да се прехвърля цялата отговорност с избора на гимназия.
В никакъв случай не бива да бъдат оставяни да се водят от моментни емоции и да решават сами!!!

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 19:06 от Фран

# 201
Да, коментирали сме многократно, няма как да получите еднозначен отговор дали много или малко се учи. Субективно е, спрямо детето. Например моето се скъса от учене в 8 клас, защото английския й беше на ниво А2. След това не съм я забелязала да се е приучила 😀
И според мен най-добре питайте детето, то трябва да избира, не вие. Моето избираше между испанската и АК, ами сама избра. Дали е правилно или не, не знам, но към днешна дата детето се чувства повече от добре в колежа.

Синът ми е добре с английския. Явява се за сертификат за B2. Това е любимият му предмет. За 8 клас не се притеснявам, а по-скоро след 8 клас, но ми помагате много със споделеното.
Разбира се, че той ще избере. Предпочита АК, но той самият е във възраст, в която не е наясно точно къде ще му хареса и има своите колебания.

# 202
Учи се в колежа, а изборът си беше на дъщеря ми и за миг не е съжалила за избора си (балът й в 7 клас стигаше за НЕГ и за СМГ англ.).

# 203
Определено в Колежът се учи, но виждам, как тези знания отварят очите и съзнанието на децата. Като цяло вярвам, че безделието поражда пороци и точно за това съм благодарна на Колежа. Че ги държи ангажирани през по-голямата част от времето.  
Моето избра АК след 8 клас, за да е в конкурентна среда и да има кого да догонва. В старото училище беше отличник на випуска без дори да се напъва. Снощи каза, че решението и да избере АК е било абсолютно правилно иначе е щяла да стане ленива и отпусната. Много се радвам, че сама го е осъзнала.
Така че-нека учат! Сега им е времето!

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 19:03 от raly78

# 204
  • София
Ами, с риск да противореча на Фран, детето ми не е нито старателно, нито ученолюбиво Simple Smile АК го направиха поне малко изпълнително Simple Smile
И извън шегата - наистина си зависи от детето. Ако държи на шестици, то здраво се учи, понеже изискванията са изключително високи за получаването им. И да, повечето дни са поне до 15.30 (не познавам някой да страда от което). Младежът не се се преучил, но се научи, че правилата се спазват и факторът "време" не е някаква приумица, измислена за негово неудобство. Ако е по- скоро социално, то средата е отлична (по наблюдения и от компании на деца в други училища).
Избираше между НПМГ и АК и не съжалява

# 205
Имах предвид, че ако детето е "старателно, ученолюбиво и изпълнително", няма да му е тегаво в началото.
Ще се чувства добре, ще плува в свои води още от първия учебен ден.
Иначе да, ще свикне, къде ще иде?
Е, има и доста случаи на преместени деца от АК.

Получавам многобройни запитвания на лс за мнение и съвет. Няма как да дам еднозначен отговор.
Винаги казвам: Избирайте (ако можете) според характера и темперамента на детето си.
Не всяко дете би се чувствало добре в колежа.
Не всички могат да си позволят таксата и т.н.
Не всички могат да избирам между АК и топ държавна гимназия.
Обикновено чуденето е между АК и топ държавна гимназия.

Така, че за всяко семейство всичко е много различно и всеки в крайна сметка сяда вкъщи и решава.
Тук споделяме само различни гледни точки.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 19:01 от Фран

# 206
  • Cobrs
Здравейте, наистина изборът на училище след 7 клас е много труден. Аз лично, предвид характера и интересите на моето дете, ако трябваше да избирам днес, бих избрала училище с по-добре застъпена математика. Ако обаче изборът е между АК и 1АЕГ, категорично АК за мен е по-добрият избор, защото нивото на езика е равностойно на майчин. Всичко изцяло зависи от интересите и нагласите на детето.

# 207
  • софия
Понякога си мисля, че ако тръгна да пиша едно дълго, много подробно виждане за колежа, то ще се превърне в ода.

Може би е по-правилно да намеря балансирано описание на наблюденията си, което обаче предвид характера ми, а и предвид крайния резултат за детето, не ми се получава.

Относно прехвърлените, напусналите колежа бих била със сто на ум. Не е ясно каква е изходната точка за това решение. И не вярвам хората много честно да споделят. Понякога човек от себе си крие истината. И в услуга идва друга истина. Пак истина, ама друга.

# 208
  • софия
Report cards са готови 🙂

По повод сравнението АК - английска езикова гимназия. Колежът не е строго езиково училище. Дава на децата не само високи умения в усвояване на английски. Дори бих казала, че нивото на езика е бонус към другите уменият и навици, които придобиват и упражняват.
Много учат деца като моето, което си е поставило лична цел отличен успех. Дори не мога да кажа, че е чак толкова много, но със сигурност е постоянно. Убедена съм, че всички полагат усилия и всяко едно извън тясната рамка учене е оценено.
Има, разбира се, не само положителни моменти, но такива има навсякъде.
Вече писах, че според мен Колежът е място както за много отговорни и последователно учещи деца, така също и за природно будни и интелигентни деца, които показват качества различни от стриктното учене. При всички положения средно положение няма и плуване по течението трудно се получава.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 19:55 от zvаnchе

# 209
Днес си поревах като четох. Не заради отличието, а заради думите на учителите му за него. За миг забравих,че става дума за един и същи човек - крайно устремен, мотивиран, отговорен и very polite в училище и тотално мрънкало у дома с високи претенции. Някой в тази тема беше споменал, че децата в колежа имат високо самочувствие. Може би е вярно...заслужили са си го заради усилията, които полагат и за целите, които си поставят.

Общи условия

Активация на акаунт