Армения

• 9 475
  • 229
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Някой пътувал ли е от Ереван до Тбилиси? Има го и като 1-дневна екскурзия. Тбилиси ми се струва доста красив град от снимки. Бихте ли казали дали се чака на границата?
Освен с препоръчания в темата по-напред Hyur service, къде другаде човек може да потърси организирано пътуване по забележителности извън Ереван?
Тъй като в дните, в които сме там - 5 общо, харесахме само една като комбинация от забележителности.
Aз открих още следните агенции за дневни турове:
1. Jan Armenia
2. One way tour
3. Yerani Travel
4. Barev Armenia
5. Explore Armenia
Някои от тях имат по-добри комбинации
Но вече си мисля да вземем рент а кар. Има опции за настаняване с паркинг.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 17:39 от dechy

# 181
Помислете върху колата под наем. Шофират ужасно. Отделно в самия Ереван имаше много задръствания. С трансфер на отиване пътувахме повече от 50 мин от летището до центъра.

# 182
Мое мнение: Грузия си е за отделно ходене и отделяне на доста по-сериозно внимание. Тбилиси е страхотен, не е град за един ден (половин в случая, ако броите и часовете път в двете посоки), това е претупване.
С влак бих препоръчал гр. Гюмри, втория по големина в Армения. Той става за един ден. В петък и в неделя има експресни влакове (цял вагон, без купета), климатизирани, за около 2 часа.  Гарата е на 5-6 мин. пеша от центъра на Гюмри, има интересни неща, красиви катедрали... Голяма част е разрушена от земетресението в Спитак през 1988 г. И естествено, има и там хълм "Майка Армения" - яко соц монумент.   В Ереван жп гарата е на две метростанции от Храпарак (пл. Република), с метрото е за 5 мин. точно.

p.s. Експресите са в петък и неделя.
Ереван-Гюмри 9.15-11.25
Гюмри-ереван 17.55-20.05
https://www.railway.am/eng/table
Аз се възползвах точно от това разписание.
Влаковете са директни и не спират никъде.  Естествено, в останалите дни и часове са пътнически, които спират на много гари, те се движат 3 часа и 20 минути

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 22:54 от diziler

# 183
А автобус до Ечмиадзин откъде да си вземем. Става дума за обществен транспорт, не организирани турове.

# 184
  • София
Здравейте, как успяхте да въведете payment method в Yandex Go? Не ми приема картата, търси все едно да създаде YandexPay вариант?

# 185
Няма ли опция да не въвеждаш такъв метод? Аз в Армения, Узбекистан и Азербайджан съм плащал кеш на шофьора на Yandex.  Сега същото приложение ще ползвам в Киргизстан, предполагам, че и там не държат да им се плаща с карта. Иначе в приложението на Uber (за други държави) съм слагал номер на кредитна карта.
Пробвай да прескочиш този Payment method, ако можеш.

# 186
А автобус до Ечмиадзин откъде да си вземем. Става дума за обществен транспорт, не организирани турове.
От спирка на булеварда пред Операта, от отсрещния край, се взема маршрутка. Не си спомням кой номер, на място може да питате. Минават често, на 10-15 мин.

# 187
  • София
Няма ли опция да не въвеждаш такъв метод?
да, има, но предпочитах да става с карта и само бакшиш да давам кеш, явно не става с моите карти.

# 188
  • София
Описвам и моите впечатления от посещението ми в Армения за 8 нощувки.

Yandex Go - супер удобно, плащах кеш, предварително изчислява колко дължиш и независимо от трафика си е толкова. Първите няколко пъти си поръчвах второто ниво такси като цена и в две беше лисичарник от цигари. След това започнах да си викам само електрички и нито една греда, няколко левчета са по-скъпи, но си бяха топ.

В центъра на Ереван е супер, чисто, много ресторанти, много електрички по улиците. Като през 90-те в София, но много по-модерно. Половината карат наистина на свалени стъкла и музиката не е на макс, а е на сватба. Същата половина е преправяла генерацията, за да е макс шумна и при всяка възможност правят кикдаун, за да се чува. В София това изчезна от години или се среща супер рядко.

Карат си леко хаотично, но не и според описанията, които четох, че едва ли не е супер опасно и те задминават отвсякъде. Дори бих казал, че в София има много по-нахални, както и по-неадекватни индивиди. Там свирят, но бип-бип, а в София се държи клаксон по 10 секунди. Пътищата извън Ереван не са добри, но в Ереван, особено в центъра, дупки нямаше. Точка за Ереван пред София.

Излезе ли се от идеален център, става мръсно и по улиците и тротоарите. Там започват и кварталите от тип Суходол и се усеща повече "комунизъм".

Kond не го препоръчвам на никого, който е виждал ромска махала в България. Същото е. Не ми беше атракция.

Храната бе добра почти навсякъде. Вкусна, не чак очароваща и разтапяща. Цените - от много ниски до софийските. Lavash е добър, прилича ми много на Щастливеца. Има и много други по-малко известни, в които хапнахме вкусно.

Църквите и манастирите ми харесаха с архитектурата си само външно. Вътре е бездуховно, цари мрак, няма икони. Разбрах защо така си ги правят, но лично на мен тотално не ми допаднаха и не почувствах нищо в тях.

Hyur - доволен от екскурзиите, които направихме с тях и ги препоръчвам.

Опитах пресен лаваш със зелении и сиренце, виното им - леко и много пивко, конякът им, любим на Чърчил, салатки, кебапи, кинкалите (веднъж ми стигаше). 

Видях и Арарат, тя е впечатляваща. Ленин я е отдал на Турция за 25 години преди 100 години и си е останала така.

# 189
В Ереван цените в ресторантите са си високи, в супермаркетите също. За дрехи на познати и у нас марки - много по-високи.
Само златото им до миналата година си заслужаваше.

# 190
Предимно пешачката бяхме в Ереван, всичко е на пешеходно разстояние от Храпарак (пл. Република), Синята джамия,  мемориала, операта, мол Русия… Ползвах метрото на 2 пъти, няма такава евтинѝя.  И маршрутка от/до летището.

Гюмри ми хареса повече, честно казано.

И да, хубавите места са из дивата провинция, най-вече Татев.

P.S. Ааръ (Ağrı), или както арменците си я наричат Арарат, си има и турска, и арменска страна. Бил съм и в турската част на планината, Карс, Саръкамъш, Ерзурум, Ааръ (едноименният град).

# 191
  • Бургас
OvivO, 1:1 с моите впечатления. София през 90-те, с вонящите разтропани маршрутки и ужасния въздух, пълен с изгорели газове.
Яндекса така и не ми тръгна на телефона, не знам защо. Само разписанието на ГТ ползвах, такси не успях да извикам. Молих местните Simple Smile

ГТ и то като през 90-те - ни разписания на спирки, ни график, ни нищо. Ако не знаеш руски, си жив умрял. Детето, свикнало да ходи из Европата в студентските си години, ми вика: "Ако не бях с теб, пет пъти да съм се загубила".
Впечатленията от манастирите са същите. Каменната симфония, Гарни и езерото ме впечалиха повече.
И мемориалът Цицернакаберд.

Екзотика е пътуването, но едва ли бих повторила.

# 192
И аз споделям, че Ереван ми хареса - модерен град, хубави заведения, достъпни цени. Но извън града е соц от 70те-80 те на България. Манастирите и църквите им са своеобразни, приличат си много. Езерото Севан ми хареса.

# 193
  • София
Не бих повторил и аз.

Мемориалът на арменския геноцид - очаквах леко повече, но той е и строен преди много години.

Каменната симфония е интересна, определено.

Goshavank много ми хареса на мен. Sevanavank също. Гехард - църквата издялана в скалата.

Ечмиадзин - това те си го водят тяхната Ватикана Simple Smile Там си беше хубаво на двора.

Такситата са супер евтини и приятни. Редовно ги ползвахме, като за без пари.
Метрото - ползвахме веднъж, за да го видим, много по-зле от софийското. Качихме се до университетския квартал и слезнахме на ЖП гарата, имах чувството, че ще се разпадне влакчето.

Специално на улиците в центъра - беше много чисто и нямаше дизелови коли почти. Не миришеше толкова гадно, освен ако не минаваше автобус.

Бензинът и дизела са на цена 2.50лв, очаквах да са по-евтини. Газта обаче по груба сметка беше около 70 с'тинки Simple Smile

Дилижан - "швейцарското градче", явно само според радио Ереван е такова.

Изненадах се, че в Армения живеят диви леопарди.

Добре изкарахме.

# 194
От спирка на булеварда пред Операта, от отсрещния край, се взема маршрутка. Не си спомням кой номер, на място може да питате. Минават често, на 10-15 мин.

А ок ли е с обществения транспорт до Ечмиадзин ?

И още един въпрос - наистина ли Татев си е задължителен и най-впечатляващ? Отиваме за 3 дни до Ереван и опитвам да направя програмата, но до Татев има екскурзии само в единия от дните, които ще сме там - неделята - когато са и препоръчаните бързи влакове до Gyumri.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 15:35 от dundy_as

Общи условия

Активация на акаунт