Армения

• 10 695
  • 241
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ние предпочетохме шофьор-гид, защото:
- по-добре познава страната си и в нашия случай добави локации, за които ние не знаехме
- сподели (от първа ръка) интересна информация как живеят арменците
- спестява неудобството от шофиране при липса на пътни табелки на места. Според google maps пътят, по който минахме в южната част беше в Азербайджан -т.е. само на gps не може да се разчита
- като цена беше съвсем малко по-скъп от кола под наем. Колата със застраховка и БЕЗ бензин излизаше 120 евро, ние платихме 150 евро за всичко.

За първи път наемаме шофьор/гид, досега винаги сме наемали кола. Напълно си заслужава, според мен.

# 76
Среден клас бе застраховка е 60€ на ден с пълна застраховка е 70-80€ на ден, бензина е 1,80лв.
Не знам за 120€ без застраховка бус или джип е било.

Относно Гугъл мапс той не работи на много места добре. За Армения местните използват  Яндекс.
В самата Армения  има азарбейджански села на теория и според Гугъл мапс, но на практика няма нищо, освен необитаеми селца с паднали къщи.

# 77
  • София
Не е за джип, а за Форд Фиеста
https://www.rentalcars.com/search-results?affiliateCode=google&g … zScgnf4KMGkANFVZv*thvg%3AtyS%3Acr427470927057%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-21068310%3Alp1001448%3Ali%3Adec%3Adm%3Aws&preflang=us&location=-1&dropLocation=-1&locationName=Erevan-%20centre&dropLocationName=Erevan-%20centre&coordinates=40.175774%2C44.519623&dropCoordinates=40.175774%2C44.519623&driversAge=30&puDay=8&puMonth=7&puYear=2023&puMinute=0&puHour=8&doDay=9&doMonth=7&doYear=2023&doMinute=0&doHour=21&ftsType=location&dropFtsType=location

# 78
За след 15 дни за 30 секунди намерено. 55€ на ден както казах.

# 79
С каква книжка ви дават да шофирате?

# 80
  • София
Спорът е леко безсмислен, но ако сложиш вземане на колата от хотел в центъра в 8 сутринта и връщане на колата на летището в 9 вечерта (както беше нашата програма), няма да излезе 55 евра.
Аз съм до тук в този спор, всеки може да прецени какво го устройва повече.

# 81
С каква книжка ви дават да шофирате?
С каквото имаш, предполагам българска

Спорът е леко безсмислен, но ако сложиш вземане на колата от хотел в центъра в 8 сутринта и връщане на колата на летището в 9 вечерта (както беше нашата програма), няма да излезе 55 евра.
Аз съм до тук в този спор, всеки може да прецени какво го устройва повече.
Наистина !!! Ти провери ли това или така си мислиш ?
Според поредното написано ти искаш кола за 13 часа, но те таксуват повече ли?

Освен това за взимане от летището и връщане на центъра, както и обратното, точно в Ереван не взимат нищо допълнително като пари.

Лично пробвано и в двете посоки.

Излиза, че трябва малко да се информира човек, а не да пише според  него как би било.
Или по бакалска сметка 100€ два дни, а само за еднодневна разходка се говорят суми над 100€.
Ако се сложи бензина и това, че ще си стигна на летището направо, пак излиза поне на 50% с кола под наем.

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 21:18 от Alexslav

# 82
Имам предвид дали не се изисква интернационална или нещо такова. Иначе много смело да шофирате в непозната страна, респект!  Simple Smile)  на нас няколко пъти ни отнемаха предимството ...
Исках да кажа също, за който му става лошо по пътища, че там са по-лоши и доста се друсаш, дори по-ниска скорост се усеща като повече, особено, ако си ял преди това, да го има предвид и да се подготви.

# 83
Имам предвид дали не се изисква интернационална или нещо такова. Иначе много смело да шофирате в непозната страна, респект!  Simple Smile)  на нас няколко пъти ни отнемаха предимството ...
Исках да кажа също, за който му става лошо по пътища, че там са по-лоши и доста се друсаш, дори по-ниска скорост се усеща като повече, особено, ако си ял преди това, да го има предвид и да се подготви.
Със стандартната книжка само

# 84
  • Балчик
Купихме самолетните билети, резервирахме хотел за края на септември. Започвам да изучавам дестинацията подробно, защото имам само бегла представа.

# 85
Купихме самолетните билети, резервирахме хотел за края на септември. Започвам да изучавам дестинацията подробно, защото имам само бегла представа.
Браво! Чудесно време сте избрали за посещение. Simple Smile
За колко време ще сте там?

# 86
  • Балчик
От 23 до 27.09, четири пълни дни.
Къде да обменя валута, може ли да ми подскажете? Във всеки SAS ли има чейндж или само в определен? Четох и на летището , че може.

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 12:48 от Джемма

# 87
  • София
От 23 до 27.09, четири пълни дни.
Къде да обменя валута, може ли да ми подскажете? Във всеки SAS ли има чейндж или само в определен? Четох и на летището , че може.
Аз си бях взела малко от тук, но реално може и там на летището да вземете. Но само за първоначални нужди, че курсът на летището е по-дървен.
Почти във всеки магазин можете да сменяте пари, не видях голяма разлика.
За четири дни можете да обиколите доста от Армения.
Препоръчам да ползвате индивидуален транспорт, за да управлявате вие случващото се, а не то да ви управлява.

# 88
Да, във всеки SAS, и в почти всеки супермаркет, да на летището също може. Пише change, така че няма как да не видиш. Там курсът е по-добър, но може да обмениш малко пари дребни тук, за когато пристигнете на летището да стигнете до центъра/хотела, независимо дали с маршрутка или такси няма как да платите с карта.

# 89
На летището също може. Попринцип не ви трябва много кеш, повечето неща могат да се платят с карта.

Иначе накратко и моите впечатления:

Много положително съм изненадана, модерна страна, красиви места, чисто. Ереван е като голям европейски град - красив център, места за отдих, музеи, всевъзможни заведения и магазини (никакъв соц не видях).
По-евтино е средностатистически от България, хората са любезни, забележителностите им извън Ереван също са поддържани и уредени. Храната е вкусна, плодовете и зеленчуците имат вкус на истински.

Особености:
- 10% сървиз е причислен в много ресторанти, няма нужда от бакшиш.
- Една идея по-консервативни са-  жените не ходят много разголени. Не е като в арабска страна, просто не носят мини поли и големи деколтета.

Минуси:
- В Ереван има бездомни кучета. Не е фрапантно, дружелюбни са, не видях глутници,  но се забелязват.
- Шофирането е проключение- изпреварват от всички страни, карат по няколко в една лента, клаксони и тн. Нещо като Италия.

Препоръчван туровете на Hyur, много неща могат да се видят за 1 ден, шофьорът макар и само такъв ни разказваше много неща и беше като гид, само ни оставяше сами да се разхождаме.

Засега толкова, ще допълвам. Ако някой се колебае, горещо препоръчвам.

Общи условия

Активация на акаунт