Студенти в Нидерландия - 17

• 71 142
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, ние вече получихме няколко учебника, които искам да закупим, в случай че някой разполага с тях и не са му необходими

# 571
  • Sofia
Такива, като моята дъщеря - все още без квартира, но пък упорити - останаха ли?!

Ах тая Бреда!

Останаха, останаха.
И сънът ми няма още квартира. В Делфт.
В този универститет дават възможност на първокурсниците да се съберат две седмици по-рано от началото на учебната година. Да опознаят града, университета и пр. Ще ги разделят, май, по групи, ще им предоставят т.нар. ментор. Та той заминава към 10 август натам, дано на живо е по-лесно за квартирата. Имам надежда да окажат съдействие. Ако не стане в Делфт - ще се търси в Хага, май

# 572
Менторите обикновено са или студенти по-горни години или асистенти, които подпомагат учебния процес. Може и дадат съвет за настаняването, но мисля ще е това само тяхната роля. Очаквам да е пълно с търсещи на място студенти по агенциите и да е лудница - дано имате късмет.

За учебниците - първо проверете онлайн в библиотеката на университета дали ги има, колко копия, дали може да ги запазите/вземете. Питайте за намаление в съответния ви фалултет при закупуване или дали не ги предоставят онлайн. Иначе проверете за втора употреба в www.marktplaats.nl и Амазон. Може да се изчака и на място да потърсят второкурсници.

# 573
Такива, като моята дъщеря - все още без квартира, но пък упорити - останаха ли?!

Ах тая Бреда!

И ние сме без квартира - за Ротердам!
Но пък е упорита и гледа всякакви "дупки" /според мен/ за квартири...

В кой университет ще учи дъщеря Ви?
Моята е в Еразмус. Писах Ви на лични една идея за квартира.

Еразмус- магистратура- получих съобщението и много благодаря! Търсенето продължава...

# 574

Ах тая Бреда!

И ние сме без квартира - за Ротердам!
Но пък е упорита и гледа всякакви "дупки" /според мен/ за квартири...

В кой университет ще учи дъщеря Ви?
Моята е в Еразмус. Писах Ви на лични една идея за квартира.

И синът ми в Бреда все още е без квартира. Приемам предложения за настаняване в Бреда.

# 575
  • София
Момичета, чета ви редовно, голяма помощ сте!  Simple Smile
Успяхме да намерим квартира за Бреда, буквално за 2 дни след като се отказа и се записа в СУ. Обадиха и се от https://www.housingsolutions.nl и предложиха и оглед /виртуален/ още на деня.
Сега се боря да запиша час в общината за BSN номер, че от 1,09 трябва с директен превод от холандска сметка /в БГ не се предлагал този превод/ да се плаща наема.
Чудя се дали от 21,08 до края на месеца ще се справи със сроковете за регистрация и изваждане на холндска сметка и захранването и? Дали не трябав да пътува по-рано, тя както беше супер щастлива сега взе всеки ден да отлага заминаването - още билет не сме взели даже...
В общината това ли е услугата за която трябав да запиша час:
"You make an appointment for Register in the Non-Resident Registration: 1 person"
Доста бързо ще ни се наложи да реагираме със всички документи, здравни карти, пик код за нап, нои...
Този документ за освобождаване от здравна застраховка, след като отиде тя на място ли ще го получи и трябва да ни го изпрати? Съответно ние трябва да сме направили пълномощно преди това, за да задвижим нещата вместо нея, ако правилно съм разбрала?
Успех на всички, които са още в търсене на квартири! Истина е, че когато най-малко очакваш стават нещата....

# 576
Няма документ за освобождаване от здравни застраховки. Това е писмото, с което потвърждават приема с конкретен срок на обучение и факултетен номер. Получава се по мейл след като са получени и обработени исканите документи и условния прием премине в безусловен. Сроковете се установи, че са различни за различните университети, но при всички положения дъщеря ви ще го получи по електронната поща. После си го превеждате и носите в НАП(аз посочвам в заявлението, че съм с пълномощно, но реално никой и не ми го иска, но трябва да го имате преди тя да е заминала). Септември е чудесен месец за това начинание  Simple Smile
По-назад дадох вариант за изваждане онлайн на банкова сметка с карта без да има BSN номер - aко се притеснявате за сроковете, а не се наемам да кажа какви са за Бреда. Влязох в сайта на общината им - пускате "You make an appointment for Register in the Non-Resident Registration: 1 person",  после го сменете от падащото меню с "Moving to Breda first time, European Union nationality". В момента виждам дати до 22 август. Може да издават BSN веднага, но може и да се чака.
Ще ви трябва номера, за да подадете за банкова сметка (ако се спрете на този вариант с първо през общината), за да подадете за издаване. Чака се около седмица поне, за да се получи картата, няколко дни да дойде и пина, за да се активира, да се захрани може бързо чрез револют. Питайте дали не може да преведете първата сметка по банка, а след това да си дърпат парите.

# 577
Нека подаде сега в Рабобанк онлайн заявление. Така ще има готова сметка , и като отиде с БСН - а , ще й я активират . Времето от 21 ви до 30 е напълно достатъчно , и моя син пристигна на 21 ви , справи се за ден два с община и банка ( имаше готова сметка онлайн ), купи колело и се гмурна в живота на студент в чужбина .
Моя син даже получи у дома в БГ една джаджа от Рабобанк, сюда си проверява статуса на сметката - една електронна бисквитка . Това преди да му е активирана сметката.
Можете да преведете сумата за семестъра вие , не нужно да чакате са ви дърпат . В щудилинк има инфо какво да се пише като основание, и номера на сметката по която ще се преведат парите . След като преведете ще получите мейл с потвърждение че е записан студента  - преведете го и с него в НАП да ви зачетат здравните застраховки за една година напред .

# 578
За наема става въпрос Simple Smile Иначе за таксата е ясно.
Сега пуснах една търсачка. Явно вече всички банки дават възможност да се открие сметката без BSN - писах вече за AMRO, сега виждам и за ING и за Rabobank. Препоръчвам да се направи наистина предварително сметката. ING нямат устройства, само през приложение се бачка. Иначе в последствие с напредване на времето и в зависимост от нещата винаги може да се извади DigiD.

# 579
  • София
За наема става въпрос Simple Smile Иначе за таксата е ясно.
Сега пуснах една търсачка. Явно вече всички банки дават възможност да се открие сметката без BSN - писах вече за AMRO, сега виждам и за ING и за Rabobank. Препоръчвам да се направи наистина предварително сметката. ING нямат устройства, само през приложение се бачка. Иначе в последствие с напредване на времето и в зависимост от нещата винаги може да се извади DigiD.

Благодаря ви момичета! Въпреки обърканите ми мисли и въпроси ме разбрахте и ми помогнахте да си изясня процедурата, дано и на девойката и се изясни  Simple Smile
По въпроса за избор на холандска банка, освен разликата, че ING нямат банкомати има ли друго като условия, което да наклони везните на коя да се спрем, ако сте запознати?
Дали има някакви по-специални договорки между нашите банки и холандските, сигурно е хубаво да питам и в ДСК, където е нейната сметка....

# 580
Какво значи ING няма банкомати - аз съм виждала. Има всякакви банкомати там. Ако ще теглите от българска карта - таксата е според обслужващата ви българска банка. А от холандските карти мисля никой не тегли - те там децата минават почти на 100% безкешово.
Коя банка ще изберете - няма никакво значение. Сметките за студенти за с почти, да не кажа напълно, еднакви условия. Без такси обслужване, опреден брой тегления са без пари и някакви други такива.
Няма никакво значение коя е обслужващата ви банка в България - двете не са свързани. Всеки може да направи превод от бг банка към холандска - срокът и цената е като превод от бг сметка в бг сметка.

Ако има студенти в Erasmus University Rotterdam, които ще пътуват с България Еър до Амстердам, има възможност за безплатен билет за влака от летището до Ротердам. Слагам две връзки:
https://studentmobility.nl/erasmus-train-voucher/
https://www.eur.nl/en/transport-international-students

Имаше и опция за редуциран билет за влака до всички други направления (независимо дали от Амстердам или Айндховен) - търся го и ще го пусна като го открия.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 17:11 от chervenokoska_2

# 581

Ах тая

И синът ми в Бреда все още е без квартира. Приемам предложения за настаняване в Бреда.

Как търсите квартира?!
Агенции, групи, познати 🤔

# 582
  • София
Какво значи ING няма банкомати - аз съм виждала. Има всякакви банкомати там. Ако ще теглите от българска карта - таксата е според обслужващата ви българска банка. А от холандските карти мисля никой не тегли - те там децата минават почти на 100% безкешово.
Коя банка ще изберете - няма никакво значение. Сметките за студенти за с почти, да не кажа напълно, еднакви условия. Без такси обслужване, опреден брой тегления са без пари и някакви други такива.
Няма никакво значение коя е обслужващата ви банка в България - двете не са свързани. Всеки може да направи превод от бг банка към холандска - срокът и цената е като превод от бг сметка в бг сметка.

Ако има студенти в Erasmus University Rotterdam, които ще пътуват с България Еър до Амстердам, има възможност за безплатен билет за влака от летището до Ротердам. Слагам две връзки:
https://studentmobility.nl/erasmus-train-voucher/
https://www.eur.nl/en/transport-international-students

Имаше и опция за редуциран билет за влака до всички други направления (независимо дали от Амстердам или Айндховен) - търся го и ще го пусна като го открия.
Нещо за Делфт? 😂

# 583
  • София
Червенокоска с линка пак насочи към може би ценен сайт https://studentmobility.nl/, благодаря! Има вътре опции студенти от различните университети

# 584
Пускала съм го преди време този сайт, но явно е било доста отдавна. Има доста неща обяснени, както и опция за пътуване с карта, която е вързана към дебитна холандска карта - с две думи пътуваш без да зареждаш каквито и да било пари, а си дърпят парите на определен срок, като има отстъпки. Моето дете понеже пътува рядко с влакове, ползва тази карта вече три години. Може да се спре по всяко време.
По спомен имаше и опция за колела, но не съм я разучавала.

Общи условия

Активация на акаунт