Студенти в Нидерландия - 17

• 70 459
  • 738
  •   2
Отговори
# 660
Здравейте, може ли да кажете фирма , с която мога да изпратя багаж от София до Маастрихт

# 661
И ние не сме получили безусловен прием.. Хага HUAS..пътува на 10-ти за там. За Хага търсим квартира за познато момче.

# 662
Вчера говорих с детето относно всякаква комуникация с университетите. Съветът й (тъй като тя работи точно това - да отговаря на мейли по всякакви въпроси и да обработва документи) е да бъдете по-настоятелни. Ако не получите отговор на първия си в рамките на ден-два, да пуснете втори, трети, колкото е необходимо. В момента университетите са изключително претоварени. При тях огромен процент от кандидатурите са пуснати в последните ден-два от крайните срокове, което ги затруднява максимално.
За допълнителните изпити също беше категорична, че може да изискват като прегледат съответните хорариуми. Пример ми даде с медицината в техния университет - изискват положени 4 матури по определени предмети. Но в някои страни това не е възможно (в България е, но може да се съобрази късно след срока) и затова дават опцията с полагане на допълнителен изпит.
За сертификатът Кеймбридж беше категорична, защото нейния случай беше аналогичен с питането по-горе, че на всички (вкл. ТУ Айндховен) е изпратила линк с ключ, който й е бил предоставен при кандидатстване, а сканирано копие не е изпращала
Отделно тя каза следното - да се подадат документите щом има желание по-рано, така ще се получи бърз "условен" прием и няма проблем това да е без да е предоставен самия сертификат, така както няма да бъде предоставена дипломата и други документи. Затова и се нарича условен - обещаваш разни неща и когато им изпратиш документите (независимо хартия или линк) - едва тогава става безусловен и се водиш студент.

# 663
  • София
Вчера говорих с детето относно всякаква комуникация с университетите. Съветът й (тъй като тя работи точно това - да отговаря на мейли по всякакви въпроси и да обработва документи) е да бъдете по-настоятелни. Ако не получите отговор на първия си в рамките на ден-два, да пуснете втори, трети, колкото е необходимо. В момента университетите са изключително претоварени. При тях огромен процент от кандидатурите са пуснати в последните ден-два от крайните срокове, което ги затруднява максимално.
За допълнителните изпити също беше категорична, че може да изискват като прегледат съответните хорариуми. Пример ми даде с медицината в техния университет - изискват положени 4 матури по определени предмети. Но в някои страни това не е възможно (в България е, но може да се съобрази късно след срока) и затова дават опцията с полагане на допълнителен изпит.
За сертификатът Кеймбридж беше категорична, защото нейния случай беше аналогичен с питането по-горе, че на всички (вкл. ТУ Айндховен) е изпратила линк с ключ, който й е бил предоставен при кандидатстване, а сканирано копие не е изпращала
Отделно тя каза следното - да се подадат документите щом има желание по-рано, така ще се получи бърз "условен" прием и няма проблем това да е без да е предоставен самия сертификат, така както няма да бъде предоставена дипломата и други документи. Затова и се нарича условен - обещаваш разни неща и когато им изпратиш документите (независимо хартия или линк) - едва тогава става безусловен и се водиш студент.
Много благодаря за изчерпателната информация!

# 664
  • София
Някой има ли имейл на ИКЕА? Намирам опция за чат и телефон, но имейл - не.
Не мога да направя поръчка с дата на доставка 22.08.(дава дати до 14.08.), когато съм добавила един определен гардероб в количката. Ако го махна, вече имам възможност да избера дати до м. септември.
Та искам да ги питам как да постъпя. Иначе ще се наложи търся друг транспорт, защото девойката иска точно този гардероб.

# 665
Здравейте, някой ще пътува ли на 24,08  до Айндховен и след това посока Маастрих.

# 666
https://www.segabg.com/hot/category-education/vladeeneto-na-mest … SdBv0yjHmUXtDSp90

Владеенето на местния език става ключово за студентите в Нидерландия, ако се приеме,в сила от по-следващата 2025/2026 г

# 667
Много обичам когато консултантите се изкажат така категорично. От много години се говори с такива предложения и до момента те все още не са приети. Хубаво е да се порови по въпроса в холандската преса и да се види какви са настроенията сред университетите. След направените предложения от министъра, голям брой от университетите излязоха с изключително остра позиция като категорично се противопоставят. В голям % от специалностите дори няма местни преподаватели по предметите, а дори и да има, те в никакъв случай няма да покрият нуждите в цялата страна. По-вероятно е да се върви все по-вече към "ограничен прием". Но не смятам, че ще ограничат например студентите от трети страни, защото таксите им са доста големи. Така или иначе след местните избори есента ще се види кой ще спечели и какво правителство ще се сформира след като Рюте се оттегля от политиката. Чак след ще се види какви предложения ще има и какво ще се случи.
А иначе не съм против да се научи dutch, всеки език си е богатство. Но не смятам,че базово ниво ще е от помощ да се учи в университет предвид специфичната терминология по всеки предмет.

# 668
  • София
Здравейте! Някой с дете, живеещо в Student experience в Amsterdam? Моля да ми пишете на лично, имам спешни въпроси. Simple Smile
Днес ни изпратиха, че изтеглили дъщеря ми за едно студио там от лотария и вече се чудя късмет ли е това или новината дойде да ми наруши душевния мир и да ми разбута организацията. Simple Smile
Договорът е 34 страници и имам някои въпроси. Някои съществени неща не са включени в наема, който по принцип включва service costs, не се включва например отоплението.

# 669

За академичната 2023-2024 година основната стипендия или надбавка за студенти и ученици, живеещи далеч от дома, ще бъде увеличена със 164,30 евро.
https://duo.nl/particulier/changes/purchasing-power-compensation.jsp

# 670
  • София
За международните студенти  нали нямаше стипендии?
Може би е за тези, които живеят с родителите си там. Или греша?

# 671
Не става въпрос за стипендии. Говори се за финансиранията и основно за т.нар. basic grant. Всички могат да ги получават, независимо холандци или не, стига да отговарят на условията.

# 672
Какви са условията?

# 673
Здравейте,  казвам се Иво на 21 и ще уча за първа година в Саксион в Енсхеде. Търся си стая до 500/600 евро в града, около него или Хенгело. "Имах стая" до съвсем скоро, но се оказа, че е скам и освен, че си загубих парите, си загубих и времето мислейки си, че имам къде да живея. Ако някой случайно има имот там, познава някго с такъв или просто има някаква оферта от някъде моля да ми пише. Аз не пуша, не пия ( въпреки че работя като барман и сигурно ще си търся същото там) и като цяло съм доста подреден човек. Благодаря предварително на всички Simple Smile

# 674
  • София
Едната щерка лети утре за Нидерландия. Cold Sweat Мъчно ми е. Разумът казва - да, но сърцето ми се къса.
Иначе днес получи енролмънт сертификат от Делфт аероспейс. Утре сл. обяд ще се сбори с обищната за втори път - стискайте палци този път да е успешно. После я чакат 2 welcome weeks - първата е на аероспейс, а втората е обща за университета. Дано е щастлива, да намери приятели и да се чувства на мястото си. Heart

Общи условия

Активация на акаунт