Студенти в Нидерландия - 17

• 71 119
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
За Амстердам мога да препоръчам ourdomain south east.
Копирате го и в гугъл излиза мястото.
Синът ми и негов приятел живеят в студио и си делят по 550 евро. Вярно, че е 1 помещение, но при липса на вариант е ок.
Студиото за двойно ползване официално ли е? По договор? Ourdomain не бяха ли със списък на чакащите и 100 евро такса регистрация? Гледах ги в началото на годината, но нещо не се убедих да направя регистрация там. Как е процесът, може ли малко повече инфо?
Да, студиото е за двойно ползване. Другото момче е вписан като титуляр, а синът ми е като съквартирант. Купи си матрак от ИКЕА и направиха леко разместване. Доколкото знам, това е за да се знае от коя сметка ще се плаща наема. Забравих да уточня, че има доста голям депозит, по 1000 евро от наемател. Но мястото е много хубаво. Има отлични споделени пространства, като зала за музика с различни инструменти, място за купони с 2 билярда и джага, хладилници и плотове. Има и зала за учене, където задължително се пази тишина, голямо лоби с меки мебели за социални контакти и др.

# 601
  • София
А титулярът по договор ли е чакал за свободно място? И колко време? Кога като период от годината се е регистрирал? Може ли повече такива технически подробности, ако знаете, за начина на наемане.

# 602
А титулярът по договор ли е чакал за свободно място? И колко време? Кога като период от годината се е регистрирал? Може ли повече такива технически подробности, ако знаете, за начина на наемане.
Това, което синът ми каза, че се дебне вторник или сряда, между 12 и 15 ч. Било трудно да се намери. Плащало се такса като си го запазваш. За тегистрация не се плащало. Каза, че имало и по-големи апартаменти, семейни. Самите студия също имало варианти.

# 603
  • Varna
Все още търсим за Ротердам - и за 1, и за 2-ма става /защото от зор вече си намери бъдещ колега в курса, с който да сподели/. Писала е на всички агенции, които се споменават тук, но няма отговор или сме в waiting list.  Трябва да тръгне след по-малко от месец и вече виждам палатка и спален чувал като алтернатива....

Проверете тук
https://www.thisisourdomain.nl/rotterdam-blaak/home

# 604
Някой пробвал ли е вече тази телевизия на Yettel, без обвързане, дали има сигнал в Нидерландия ? Пише уж за целия ЕС, но във Виваком например ми казаха, че не се сигурни тяхната дали ще имат обхват в Нидерландия.

https://www.moreto.net/novini.php?n=481088

# 605
  • Бургас
Моят син гледат бг телевизия, но чрез Виваком ЕОN, за тях е безплатно, аз си плащам за вкъщи, но може да се гледа и на едно допълнително устройство, само трябва да е смарт

# 606
Все още търсим за Ротердам - и за 1, и за 2-ма става /защото от зор вече си намери бъдещ колега в курса, с който да сподели/. Писала е на всички агенции, които се споменават тук, но няма отговор или сме в waiting list.  Трябва да тръгне след по-малко от месец и вече виждам палатка и спален чувал като алтернатива....

в момента има три стаи в Ротердам тук:
https://ishr.nl/rooms-overview/?place&period=YEAR
Успех!

# 607
  • София
Здравейте! Дъщеря ми ще учи в Леуварден, NHL Stenden. Тя до последно имаше колебания и късно започнахме да търсим квартира, но слава богу преди няколко дни подписахме договор за наем към общежитието. Сега обаче се чудим за пътуването, дали с кола или със самолет? За съжаление изпуснахме груповите полети, които организират от Юнифай, а нямаме изобщо опит със самолетните пътувания. Може ли и други пътуващи в тази посока, да споделите как ще се придвижите? Ще е хубаво и да се запознаем. Ако искате на лични да не разводняваме темата.

# 608
Тъй като дъщеря ми е в Грьонинген, при вас положението е същото, тък като това са два съседни северни града. Нямам опит с кола, но ще ви напиша за самолет.
- от Айндховен - кацат нискобюджетите (в момента не са никак евтини, особено с багаж). Взема се автобус до гарата. След това влак с едно, две или повече прекачвания в зависимост от часа.
- от Амстердам - каца България еър. Влакът се взема директно от летището и е директен или с едно прекачване и е по-бързо.
Всичко е въпрос на цена, ако изберете самолет. Дали ще носите багаж и колко. Знаете опциите на Райън и Уиз. На България еър може да ползвате, ако е по-евтино, младежката тарифа, като вземате обратния билет с някаква ориентировъчна дата, а ако я сменяте - първата смяна е безплатна. Отделно на Бгеър имате повече багаж като опция да се носи - чанта, 10кг в кабината и 2х23кг чекиран, което обикновено избива цената на билета.
Отделно искам да напомня на всички, които тепърва им предстои да се сблъскат с железниците в Нидерландия. Инсталирайте си две полезни приложения - това на NS и 9292. Така ще виждате актуални движения на всички превозни средства и може да си купувате билети онлайн (ок си е с бг карти) като се получава билета веднага. Отделно закупен билет за влак за определен ден важи за всички влакове за всички часове, като веднъж влезли в първата гара, може да сменяте маршрута, гарите, да слизате, ядете, пиете кафе колкото пъти искате, стига да не се излиза от гарите. И така до достигане на крайната точка.
Казвам го, защото често има аварии и ремонти по маршрутите и може да си прерутирате на място. А и в приложението на NS редовно правят някакви промоции на билети. Ако пътувате например двама или повече човека извън час пък (обикновено така кацат самолетите) има групов билет. За един е 29.40 евро, за двама 34 евро и т.н.

# 609
Ние ще пътуваме с кола, но поради дългото разстояние ще имаме няколко нощувки и ще го направим като екскурзия Simple Smile. Със самолет е по-бързо и комфортно със сигурност.

# 610
След помощта на майките от групата и вече запазена квартира в Ротердам - ще се пътува със самолет. България еър - вторник и сряда имат добри цени на билети до Амстердам - цената за ръчен багаж, един куфар 10 кг и един 23, се явява поносима.

# 611
Здравейте! Имам въпрос относно освобождаването от здравни осигуровки. За какъв период се освобождаваме от плащане - година за година или за целия период на обучение? Разбира се наясно съм, че трябва да представим писмо от университета.

# 612
Година за година, всяка година се носи писмото, докато е детето е студент (на колкото и години да е, но не повече от 26). Няма как да е целия период, тъй като всеки студент взема програмата за различно време - колкото е по програма (3/4г) или повече. Отделно може да има прекъсване, преместване в нова специалност.

# 613
  • София
Само да напомня за новите студенти - периодът от завършването на училището до започването в университета /2-3 месеца лятото/ децата не са осигурени. Трябва да се платят осигуровките допълнително за да не се прекъсват.

# 614
Допълвам, че ако студентът навършва пълнолетие след започване на следването, не дължи тези осигуровки 👍

Общи условия

Активация на акаунт