Студенти в Нидерландия - 17

• 71 116
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Само да напомня за новите студенти - периодът от завършването на училището до започването в университета /2-3 месеца лятото/ децата не са осигурени. Трябва да се платят осигуровките допълнително за да не се прекъсват.

За до 3 месеца включително не се прекъсват здравно-осигурителните права. Ако случайно някой е забравил - може и със задна дата да се покрият сумите - септември месец успоредно с ходене в НАП с превода за освобождаване за следващата учебна година. Hands V

# 616
  • София
Някой със съвет за обзавеждане за квартира в Бреда, трябва да сме доста бързи с девойката, за да може да се спи още същия ден там...
Завивки, възглавници, посуда най-стандартна за стаята от къде можем бързо да набавим?

# 617
  • София
Някой със съвет за обзавеждане за квартира в Бреда, трябва да сме доста бързи с девойката, за да може да се спи още същия ден там...
Завивки, възглавници, посуда най-стандартна за стаята от къде можем бързо да набавим?

От Икеа и Юск

# 618
  • София
Има го всичко това и в action - няколко магазина са там.
Ние сме в същото положение Simple Smile Запазила съм за нас хотел, но за студентката - не. Даже нейната стая е напълно празна. Ама имам план - купуваме надуваемо легло за първата нощ, а за втората - ще сглобим поръчаните мебели от ИКЕА.
А надуваемото легло ще остане за гости Simple Smile

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 16:40 от Sunny bunny

# 619
Моят младеж втората вечер си спука надуваемият дюшек, преживя го😊

# 620
Нашият надуваем не съм го ползвала - девойката го даде през годините на един украинец, който се местеше в квартира с гаджето й, ма после му се загуби дирята.
Иначе никога няма да забравя първия ни ден като пристигнахме преди три години август- жега на макс, имаше страшно много аварии по пътя с влаковете и закъсняхме ужасно, носехме 2х32кг, 2х10кг и раници на гърбовете. От гарата до квартирата бяха 900м, но нямах никакви сили, а трябваше да вземем и ключовете. Взехме си такси за "скромната" сума от 10 евро. Просто хвърлихме всичко в празната стая към 17ч и отпрашихме за Икеа - купихме легло, възглавници, лампи, чакахме товарно такси(за което вечно благодаря, че ни помогнаха от магазина да наемем), че нямаше опция иначе да ни закарат нещата същия ден, изпросихме си едни клещи от съседната къща и с моите инструменти сглабях до през нощта спалнята и монтирах лампата. Ядохме на картоните от мебелите. Вече следващите дни всичко се нареди Simple Smile

# 621
  • София
По питането за първото пътуване на новите студенти.
Другата седмица ще тестваме пътуване със самолет - нискотарифна до Айндховен, като целта е настаняване на студента в Делфт, успях да намеря по евтини билети в първата десетдневка на август (билетите за кратко бяха един от дните около 85 евро и някак си самата цена ме мотивира към този вариант), а и в Делфт тази година са решили много рано да организират опознавателната седмица - от 13 до 17 август. От Айндховен мисля да се придвижим с влак до Делфт, дава ми го между час до два, различни опции. Много благодаря за споделеното тук от Червенокоска и другите потребители, относно пътуването из Нидерландия, свалих си приложението 9292, ще сложа и другото, тъкмо търсех опция за семейно пътуване, има ли намаления за няколко човека, когато пътуват и т.н. Малко ме притеснява да няма голямо закъснение, защото полетът е следобеден (повече закъсняват ми се струва) и трябва да успеем да стигнем до към 21 ч., за хотела и евентуално за ключове за общежитие. Хотелът настаняват до 23 ч., предупредиха ме, ако не стигнем не знам какво ще правим първата вечер. Връщането ще пробваме с нискотарифна, през Брюксел, което ми хрумна заради много евтини билети за насам - по 18-20 евро се въртяха през август за София. Надявам се тестването на този вариант за пътуване да е успешно. За следващ път ще се пробва може би Бългериан еър, заради близостта с Делфт на летището в Амстердам и заради младежките билети.

# 622
  • София
chervenokoska_2, с таксито колко излиза като цена и може ли да се наеме за определен час?
Защото доставката на мебелите от ИКЕА излиза около 60 евро, а всъщност по-неудобното е, че ги ще чакаме между 8:00 и 18:00 ч. - може да отиде цял ден.

# 623
Само да напомня за новите студенти - периодът от завършването на училището до започването в университета /2-3 месеца лятото/ децата не са осигурени. Трябва да се платят осигуровките допълнително за да не се прекъсват.

За до 3 месеца включително не се прекъсват здравно-осигурителните права. Ако случайно някой е забравил - може и със задна дата да се покрият сумите - септември месец успоредно с ходене в НАП с превода за освобождаване за следващата учебна година. Hands V

Идея за превод на български на Proof of enrolment  за гр. София ? Трябва ли да е легализирано?

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 17:50 от kosmos

# 624
Поред на питанията. Simple Smile
В приложението на NS отивате на More, Ticket shop. Там си избирате групов билет и следвате стъпките. Ще ви пота за бройка, имена и др.
Таксито ми взеха 25 евро, но го знам за Грьонинген конкретно. Проверете при вас с търсачката какви са опциите. Или за наем на баничарка или ван от паркинга на Икеа. Пускала съм линк, става с регистрация с шофьорска книжка, депозит, от който се приспада стойността на ползването. Наемала съм и в рамките на града е около 15-25 евро. Ще намеря линка и пак ще пусна.
За преводи аз работя с ЛаФит, защото пускам онлайн, плащам и само си взимам готовото на хартия.А и ми е най-близо до офиса. Иначе има и по-евтини.

# 625
  • София
Аз преведох документите за дохода при Translеg - на Пиротска 8 са. Изпращаш им по имейл каквото искаш да преведат, после само отиваш да си го вземеш.

# 626
Първите думи на синът ми като си отключи стаята бяха - Купувай ми билет за връщане. Този ден ми се обади около двайсетина пъти, след 5-6 дни  се беше обзавел и най-големия проблем му беше, че цяла седмица се храни от пластмасови чинии и прибори:yum: което за него не е неприемливо:yum:

# 627
Здравейте, предварително се извинявам ако въпроса е обсъждан стотици пъти, просто ни намерих информация. Ще бъда изключително благодарна, ако някой може да ми каже как се плаща таксата за университета и кога, по-специално питам за университета в Грьонинген. Имаме от 2 седмици Statement of enrollment и очаквах някакъв мейл. Въвели сме данни на банкова сметка още преди месец-два. Предварително благодаря!

# 628
От българска сметка не могат да изтеглят парите с директен дебит (коментирали сме многократно).
Първата такса я платихме с банков превод, следващите вече си ги теглеха от тамошната сметка.

# 629
Violet22, как ще платите таксата - пълната сума или на части?
За на части - RUG приема плащане на 5 вноски, като първата е дължима до 25/30 септември и след това на всеки 2 месеца се дължи съответната вноска (края на месеци ноември, януари, март, май). За първокурсници таксата е в размер на 1157 евро за година, което прави по 231,40 евро всяка всноска. Съветът ми е да си открие студента/студентката холандска сметка (писала съм как да стане това в момента дори без BSN), да я въведе в профила си и да я захранвате със съответната сума, така че да може унито да си я дръпне. Може да си оставите и бг-сметка в профила за момента, но до края на септември трябва да я смените с холандска, ако искате университета автоматично да дърпа таксата.
Може да правите преводите (или поне първата вноска) с Револют/бг сметка, но трябва да е по-рано от тази дата.
Ако искате да преведете цялата сума - срокът отново е до 25/30 септември. Може да си я пуснете като стандартен превод от бг-сметка, като посочите трите имена на студента, специалност и факултетния номер.
Всичко това си е видно в профила на студента.

В Грьонинген има вече доста български студенти (като в това число не броя Асоциацията, където членството е платено), както и бг читалище, клуб, където редовно се правят бг партита и др. Ако мога да помагам за града, пишете ми.

ред. Добавям още за Гронинген. Там се намира най-голямата спортна асоциация - ACLO, в която могат да се практикуват над 50 вида спорт срещу членство от 59.95 евро на година. Членството дава право след това студентите да се записват и в професионалните спортни асоциации и да упражняват максимално съответните спортове.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 12:42 от chervenokoska_2

Общи условия

Активация на акаунт