Студенти в Нидерландия - 17

• 71 109
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • Cobrs
Здравейте, една позната, която няма профил тук, предлага студио под наем в Айндховен. Студиото е без възможност за регистрация. Ако някой се интересува или има желание да се свърже с дамата и да зададе допълнително въпроси, да ми пише на лични.

# 631
  • София
Пробвахме да отворим дистанционно сметка /студентски пакет/ чрез приложението на Рабобанк - но когато маркирахме, че девойката няма BSN, процесът спря.
Има ли някой, който е успял?

# 632
И дъщеря ми не успя.

# 633
Червенокоска, благодарение на твоето напомняне, си имаме безплатен билет от Амстердам до Ротердам. Благодаря!

# 634
Пробвахме да отворим дистанционно сметка /студентски пакет/ чрез приложението на Рабобанк - но когато маркирахме, че девойката няма BSN, процесът спря.
Има ли някой, който е успял?
Не се притеснявайте, регистрацията за BSN в общината отнема 10 минути, веднага след това кандидатствате онлайн за банкова сметка (ние през ing bank).  След това и за ov card. Всичко е готово в рамките на 24 часа. Може да банкира онлайн веднага, картата ще получи по-късно по пощата.

# 635
Съжалявам, ако съм подвела някого. В интерес на истината, аз намерих информация само на сайта на AMRO за сметка без BSN:
https://www.abnamro.nl/en/personal/payments/open-an-account/stud … ackage/index.html
На същата страница по-надолу има информация и за студентски застраховки.
За Рабобанк не съм търсила.
Получаването на BSN е различен процес за всяка община. Ако се отиде сега може и да стане за 10мин. В момента, в който пристигнат всички студенти, има общини, в които се чака понякога седмици.
Поименната ov-chip card, която е субсидирана, е обвързана с условието да се работи. Има си обикновени пластики, които са универсални, могат да се закупят от доста места и просто се зареждат с определена сума или определен тарифен план. Те не са обвързани нито с BSN, нито с холандска сметка. Аз си имам такава, която ползвам, като ходя при детето или давам на познати.
Карта за пътуване с намаление Mobility също не е обвързана с условия и може още сега да се поръча онлайн.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 22:30 от chervenokoska_2

# 636
Червенокоска, не си подвела никого. Всяка информация, която споделяш е много ценна. Благодаря ти! Като си вземат номера и сметка ще се извади.

# 637
Много благодаря за информацията и уточненията,  момичета. Ще пътуваме за Холандия на 21.08, имаме запазен час в общината на 23ти, надявам се скоро след това да отвори и холандска сметка. Ще плащаме цялата такса наведнъж.

# 638
В Грьонинген получаването на BSN става веднага. След това онлайн може да си пуснете към която банка искате за сметка.
Щом таксата ще е наведнъж, имате свободата да направите вие превода в удобен момент до края на септември. Сметката на RUG може да  намерите в сайта им.
Bunova, благодаря.

# 639
  • Cobrs
Червенокоска, аз също съм ти много благодарна за информацията, която споделяш тук. Много е полезна и ми помага много по-бързо да се ориентирам в новата за нас среда. За Айндховен часове за издаване на BSN се записват онлайн като първият свободен ден е в края на август. Пише, че самият BSN ще е “готов” до две седмици след това.

# 640
За Делфт също онлайн се запазват часове. Университета дава един код и с него се запазва час.

# 641
  • София
Здравейте, синът ми ще кандидатства в Eindhoven University of Technology  през следващата учебна година , но изпитът му за C1 е от октомври 2021 г, а самият университет е написал, че трябва да е не по-стар от 2 години.

Той резервира нов изпит , за да бъде актуален, но най-скорошната дата е чак за 16.09.2023 .

Вчера се чух с консултант от unify и според него сертификатите на кеймбридж в последно време се бавят много (хартиените) и  негови ученици са чакали по 3-4 месеца. Така може да се провали кандидатстването или поне да се отложи за последния момент, което не желаем.

Университетът не е уточнил дали изисква сертификатът да е не по-стар от 2 години в момента на подаване или в момента на започване на учебната година. Писахме запитване, но отговаря бот, че отговорите ще се забавят много, защото са натрупани прекалено много запитвания.

Моите въпроси ми по ред:
1. Някой има ли опит с това, дали при подаване сертификатът  трябва да е не по-стар от 2 години или това трябва да важи за началото на учебната година ?
2. Някой има ли опит от скорошно явяване на този изпит - колко време се бави хартиения сертификат от Cambridge ?
3. Консултантът каза, че се изисква прикачване на сканирано копие на хартиения сертификат, не се признава линк с резултатите онлайн. Дали това е варно за Eindhoven University of Technology ?

Благодаря !

# 642
  • София
Сертификатът може да се приложи на по-късен етап - казвам го от личен опит ( за друг университет, но мисля, че принципът е еднакъв). В един от документите при кандидатстване се посочва горе-долу кога ще бъде предоставен. При нас беше готов през м. февруари.
На другите въпроси нямам отговор.

# 643
  • София
Сертификатът може да се приложи на по-късен етап - казвам го от личен опит. В един от документите при кандидатстване се посочва горе-долу кога ще бъде предоставен. При нас беше готов през м. февруари.
На другите въпроси нямам отговор.
За Техническия в Айндховен ли имате предвид ?
Защото според синът ми има форма, в която се подава и това е, не можело да се добави по-късно нищо.

# 644
За картите за пътуване - поръчахме personal ov card, за да ползва абонамент с по-голяма отстъпка, тъй като все още не работи и няма право на субсидия. От NS.nl избрахме план. Към момента плащането с анонимна пластика или дебитна карта няма разлика като цена поне за нас.

Общи условия

Активация на акаунт