Доходът и неговото значение в живота

• 23 842
  • 726
  •   1
Отговори
# 420
Кои са тези неща, които не може да вземеш без кредитна карта? Много странно. Дай пример, моля, защото аз не се сещам за такова нещо.
За кола под наем навсякъде по света е нужна кредитна карта. При добра кредитна история има безлихвени кредитни карти. Перфектни за почивка, самолетни билети, ресторанти, коли под наем и т.н.
Ако си ги плащаш на време всички КК са безлихвени.

# 421
  • France
Май имате предвид банкова карта?
Имаме предвид кредитна банкова карта. Не виртуална, не дебитна.
Аз никога не съм имала кредитна карта в чистия смисъл на думата. Дебитна на мастеркарт с разрешен определен лимит. Или може би бъркам понятията?

# 422
Хубаво нещо си е кредитната карта, имаш винаги пари, които в нужда можеш да ползваш, стига да знаеш как правилно да оперираш с нея.
Аз основно за пазари и почивки я ползвам, когато нямам пари на момента, а много искам нещо. После връщаш и всичко е точно.

# 423
  • Great Britain
Май имате предвид банкова карта?
Имаме предвид кредитна банкова карта. Не виртуална, не дебитна.
Аз никога не съм имала кредитна карта в чистия смисъл на думата. Дебитна на мастеркарт с разрешен определен лимит. Или може би бъркам понятията?
Бъркаш. Кредитна карта е кредитна карта. Вероятно говориш за overdrafts към банковата ти сметка.

# 424
  • France
Да, точно за разрешен овердрафт говоря, а дебитът ми е мигновен. Доколкото знам с кредитната карта е веднъж на месец.
PS беше ми полезен този разговор. Оказа се, че имам твърде висок разрешен лимит за теглене и ще си го намаля. С тези пиратирания е по-сигурно.

# 425
Преди да мине на кредит човек винаги може да мине под венчилото за да си увеличи дохода 😁

# 426
Преди да мине на кредит човек винаги може да мине под венчилото за да си увеличи дохода 😁
Или минавайки под венчилото си увеличава кредитите😆

# 427
  • France
По-скоро второто Joy

# 428
Или минавайки под венчилото си увеличава кредитите😆

Или преди да вземе кредит си прави хубав бизнес план, инвестира го умно и си увеличава дохода/активите/ 🤑

# 429
# 430
Да, точно за разрешен овердрафт говоря, а дебитът ми е мигновен. Доколкото знам с кредитната карта е веднъж на месец.

зависи от картата ти

# 431
Отговарям ти, но ти не го приемаш Simple Smile
Е как ще отговаряш, като нищо не отговаряш?
Ето ти заглавие - парите в банките са 120 милиарда, 80 на граждани и 40 на фирми:

В същото време парите, пуснати в обращение от БНБ са 26 милиарда - на предната страница давах линк.
Между другото, така и не научих как се пише тази дума - с Ъ или А. Срещал съм я и по двата начина.

Та простия въпрос, на който ти не отговаряш е - откъде е дошла разликата?
Аз отговарям - разликата се създава с кредитиране. А внася 100, Б взема кредит 90 - създадени са 90 лева нови пари, които отиват по сметката на този, който е продал нещо на Б когато той си е усвоил кредита.

Твоят отговор така и не разбрах какъв е, освен бла-бла и дефиниции от речника. Ако моят отговор не е верен, какъв е верният?

Понеже стана дума за кредитните карти, те също създават пари. Да речем аз имам кредитна карта, по която харча 3 хил. на месец. Докато ми дойде гратисния период 45 дни, в който я плащам без лихва, съм натрупал нови  3 хил. които плащам следващия месец. Тоест постоянно поддържам среден баланс 3 хил. Аз съм създал 3 хил. нови пари, които стоят в банковата система - по сметките на търговците, от които съм закупил стоки и услуги за 3 хил.
Ако си прекратя кредитната карта и почна да си плащам кеш или с дебитна - парите в системата ще намалеят с 3 хил. Може да не е много, но като мен ако са 1 милион човека, правят 3 милиарда. Отделно са всички кредити за телефони, перални, коли, ипотеки, фирмени кредити и т.н. - всеки един кредит създава пари в банковата система. Тя на това се гради.

# 432
И колко пъти да го казвам - парите в обръщение са оборотните пари, които се въртят. А парите в банките са нещо друго - това са активи на книга, счетоводни вземания. Едните се пускат и контролират от БНБ, другите стоят в счетоводните книги на банките, но не циркулират в икономиката. Едното са активи, другото пари в оборот.
Само за една година брутният продукт на България е над 160 милиарда лева ( 2022 година). А натрупаните активи са се акумулирали с десетилетия. Та защо да не са 120 милиарда? И в същото време за да се обслужва икономиката зад този брутен продукт (стоки, услуги и повече) явно стигат 26 милиарда (както казваш), защото това е оборот. Точно както 6 литра кръв в теб изхранват 80 кг тяло - просто се въртят отново и отново. Икономиката е тялото, а парите в обърщение са кръвта.

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 10:22 от Черна станция

# 433
  • София
ЧС е права, разбира се.
Представи си, имаш електронен документ, фактури за ток и вода, например. Но си разпечатал на хартия 1/10 от тях, защото ти трябват да ги раздадеш на някой наемател.
Това не прави другите 9/10 по-малко реални.
Материалните пари в обращение са само маркери, бележки. Толкова са достатъчни за да се разменят.
Иначе, ако бяха напечатали 100% от всички пари, щеше да се налага да се складират, да се пазят, да остаряват с времето и разходите за поддръжка щяха да се вдигнат прекалено.
Ако имам упътване за уред, разпечатам 1/10 от него, това не означава, че останалото не е реално. Просто си седи в компютъра/софтуера.

Вече няколко пъти се писа, не знам какво толкова не се разбира.

# 434
И колко пъти да го казвам - парите в обръщение са оборотните пари, които се въртят. А парите в банките са нещо друго - това са активи на книга, счетоводни вземания. Едните се пускат и контролират от БНБ, другите стоят в счетоводните книги на банките, но не циркулират в икономиката. Едното са активи, другото пари в оборот.
Явно не можеш да го обясниш.
Ако искаш с дебит-кредит (аз мога и така) ако искаш с прости думи.
Откъде се е създала разликата от 26 до 120? То ясно, че се върти. Но обясни моля как точно се е създала.
Аз ти го обясних, но ти на мен не можеш - само повтаряш, че се въртят.

Защо сега са 120 и как са станали 120 от 26? Кой ги пуска и как? Ама точно, моля - с пример, както аз дадох по-горе пример. Дори не за цялата разлика - за 100 нови лева ми обясни как се създават (извън тези, които БНБ пуска).

Общи условия

Активация на акаунт