Доходът и неговото значение в живота

• 23 903
  • 726
  •   1
Отговори
# 300
Не разбрах от къде ще се прибират след 20 год отсъствие, но има места като Америка, където в момента е по-зле спрямо преди 20 години.
Сега повечето живущи там,  веднага ще кажат, че те не виждат зле-то, но това не значи, че го няма.

# 301
Като спомена това, сега се сетих по едно време бяхме толкова бедни, че баща ми продаде колата за да ми купи учебници. Беше я купил на старо за 5 000, а я даде за 300лв. Не е лесна беднотията...

# 302
И все пак според мен стандартът на средната класа расте - вижте темите за бани, кухни, спални, ремонти... Вижте само колко са магазините за такива неща, явно се купува. И масово има не по една, а по две коли в семейство. Отричането на повишения стандарт според мен идва от там, че животът не е лесен, ама той и на Запад не е. Да не мислите, че там средната класа поработват отгоре отгоре, а после се чудят какво да си правят парите?

Иначе за нова кола наистина се чака много.

# 303
Че е нараснал дохода и касата в пъти е ясно, това всеки може да го провери. От 2000 год до сега разликата е в много пъти заплати, пенсии и други.
Аз лично помня, как тогава работих почти 1 месец и то не много лошо платена работа, за да си купя едни маратонки.

# 304
За нови коли сега се чака навсякъде по света.
Стандартът определено е пораснал, но средният човек като гледа добре ли е, не сравнява със себе си преди 10 или преди 20 години, а с комшията Гошо. Тъй като и Гошо е забогатял, не се чувстваш по-богат.

# 305
Доход и стандарт не е същото, може да имаш много висок доход, но ако живееш в размирна зона в Сомалия стандартът не е особено висок. Няма да давам родни примери да не обидя някой 😁

# 306
Не говорим за Сомалия, а за   България, където  и двете неща са се вдигнали в пъти.

# 307
Не говорим за Сомалия, а за   България, където  и двете неща са се вдигнали в пъти.
Само в столицата и още 1-2 града.

# 308
Не разбрах от къде ще се прибират след 20 год отсъствие, но има места като Америка, където в момента е по-зле спрямо преди 20 години.
Сега повечето живущи там,  веднага ще кажат, че те не виждат зле-то, но това не значи, че го няма.

Зле-то за едни е повишен стандарт за други. Бедните обедняват, богатите се обогатяват, а средната класа губи потребителска способност. Увеличен е и процентът на т нар работещи бедни. Говоря за Канада, но едва ли в САЩ е много по-различно.
От Канада. И тук е по-зле, даже от преди пет години. Всичко е поскъпнало в пъти. Цените на къщи/апартаменти, особено в по-големите градове са непосилни за новото поколение. Наемите са два, три пъти по-високи. Същото се отнася за цените на колите (не в пъти, но растат), освен това има недостиг. Населението е с намалени покупателни възможности. Според това, което чета във форума, има и разлика в манталитета и приоритетите.

# 309
  • София
Не говорим за Сомалия, а за   България, където  и двете неща са се вдигнали в пъти.
Отиваш в столицата и тия 2 града. Не е ядрена физика.
По-умно и продуктивно ли ще е да седиш и мрънкаш, или да се забиеш на гъзо на географията на 10000км.

Вече не е социализъм, да водят предприятията (с безмислените работи) във всяко село.
Където и колкото е ефктивно, който и както може и иска, да отваря бизнеси.
То и аз искам в средата на странджата да ми се построи магистрала и ИТ фирма и университети, ама то искането не е като реалностите.

Зле-то за едни е повишен стандарт за други. Бедните обедняват, богатите се обогатяват, а средната класа губи потребителска способност. Увеличен е и процентът на т нар работещи бедни. Говоря за Канада, но едва ли в САЩ е много по-различно.
Чисто комунистическо мислене.
Обратната е зависимостта. Колкото по-добре са едни, толкова по-добре тече по-добрият стандарт и към останалите. Нали по-богатият ще иска да се подстриже, да си ремонтира колата, да си купи дрехи, да иде на хотел, да си образова децата.
Оптимизацията следва потока на благото и парите, а не обратното.

А увеличаването на процента на работещите бедни е по коренно различни причини.
Глобално изсмукване на капитали, на държавно и наддържавно ниво, големи корпорации, държавни проекти, дългове, ковиди, отбрана и тн.
Не че средната класа е окрала пролетариата.

# 310
Не говорим за Сомалия, а за   България, където  и двете неща са се вдигнали в пъти.
Отиваш в столицата и тия 2 града. Не е ядрена физика.
По-умно и продуктивно ли ще е да седиш и мрънкаш, или да се забиеш на гъзо на географията на 10000км.

Вече не е социализъм, да водят предприятията (с безмислените работи) във всяко село.
Където и колкото е ефктивно, който и както може и иска, да отваря бизнеси.
То и аз искам в средата на странджата да ми се построи магистрала и ИТ фирма и университети, ама то искането не е като реалностите.

Ами според мен това е ОГРОМЕН проблем за България. Не по вина на хората, а на “управниците”, доколкото има такива. Вместо да развиват държавата, те нехаят и в резултат, населението се концентрира в 2-3 града.

Комунистическо мислене какво ще рече? При положение, че аз не изразявам мисли, а ФАКТИ.
Мога да ги подкрепя с цифри, но ме мързи. Та няма нищо комунистическо в поста ми, Тангра.

# 311
  • София
Повишения стандарт, за който говорим в България е на работещи, образовани, финансово културни, амбициозни хора от средна класа.
Не говорим за шепа задкулисни играчи.

Много обичам от чужбина да се обяснява в България как е и как всички богати хора все Бойко им слагал по чекмеджетата.
Тип мислене "богатите са виновни" "бедните изнемогват" е изцяло социалистическо и масово българите страдат от горната максима.
Как София крадяла всичкия бизнес и работа на останалите градове също го чувам от кисели провинциалисти.
Ако ще се виждаш с някакви роднини във Варна, отсега знам, че ще те облъчат с точно това. Особено ако работят в някой загубен отрасъл и не са се преквалифицирали. Имам такива бивши приятели в Бургас.
Та ако тук във форума ще съобщаваш тяхното мнение след 20 дена, знаем го предварително Simple Smile

Населението се концентрира в 2-3 града не заради управниците, а по обективни причини. Там са университетите, полетите от чужбина, съответно там се търсят кадри, там идват инвеститорите.
Затворен кръг, от който трудно се излиза.
Идваш, отваряш фирми и бизнеси във Варна и разбиваш конкуренцията. Така се прави, ако мислиш, че си намерил "ниша". Защото ти описваш точно "ниша", "разминаване в баланса", място с ниски заплати, ниски разходи за производство и услуги, а стоката или услугата може да се предложи навсякъде, и в ЕС и в Америка, че и в източните държави.

# 312
Чисто комунистическо мислене.
Обратната е зависимостта. Колкото по-добре са едни, толкова по-добре тече по-добрият стандарт и към останалите. Нали по-богатият ще иска да се подстриже, да си ремонтира колата, да си купи дрехи, да иде на хотел, да си образова децата.
Оптимизацията следва потока на благото и парите, а не обратното.
Не знам комунистическо ли е, но да има бедни хора е абсолютно насъщно за сегашната система. Бедните хора работят, точно те подстригват, шият дрехи, чистят по хотелите. Богат човек никога няма да прави това. Така че ако всички станат богати, системата ще пропадне - тя изисква голям процент бедни хора.
Под "бедни" имам предвид да карат от заплата на заплата, а не буквално да гладуват или да ходят голи и боси.
Дори само ако им дадат универсален базов доход, те вероятно ще спрат да работят - за какво ли им е да го правят, ако имат достатъчен доход?
Някои богати хора също работят здраво, но го правят повече от хъс и за да си умножават богатството, защото по него си мерят стойността, сравнявайки се с другите богати. И за всеки Илон Мъск, който работи по 12ч на ден, нищо че е милиардер, има по много, които само лежат.
Фирмата, в която работя например - голяма международна корпорация - е основана навремето си от един човек, чиито правнуци сега са милионери, на брой са над стотина, цяла рода, от които 2-3 само работят във фирмата, 5-6 идват на годишна среща на акционерите, а останалите дори този труд не си правят, а само си очакват дивдидентите от професионалния мениджмънт, който е назначен. Не ги виня - и аз да бях богат, вероятно и аз така щях да правя.

# 313
Повишения стандарт, за който говорим в България е на работещи, образовани, финансово културни, амбициозни хора от средна класа.
Не говорим за шепа задкулисни играчи.

Много обичам от чужбина да се обяснява в България как е и как всички богати хора все Бойко им слагал по чекмеджетата.
Тип мислене "богатите са виновни" "бедните изнемогват" е изцяло социалистическо и масово българите страдат от горната максима.
Как София крадяла всичкия бизнес и работа на останалите градове също го чувам от кисели провинциалисти.
Ако ще се виждаш с някакви роднини във Варна, отсега знам, че ще те облъчат с точно това. Особено ако работят в някой загубен отрасъл и не са се преквалифицирали. Имам такива бивши приятели в Бургас.
Та ако тук във форума ще съобщаваш тяхното мнение след 20 дена, знаем го предварително Simple Smile

Населението се концентрира в 2-3 града не заради управниците, а по обективни причини. Там са университетите, полетите от чужбина, съответно там се търсят кадри, там идват инвеститорите.
Затворен кръг, от който трудно се излиза.
Идваш, отваряш фирми и бизнеси във Варна и разбиваш конкуренцията. Така се прави, ако мислиш, че си намерил "ниша". Защото ти описваш точно "ниша", "разминаване в баланса", място с ниски заплати, ниски разходи за производство и услуги, а стоката или услугата може да се предложи навсякъде, и в ЕС и в Америка, че и в източните държави.

Леле, леле. Много обичам да ми слагат думи в устата!
Първо, изобщо, ама изобщо не говоря за България, освен частта с концентрирането в 2-3 града (Варна е един от тях, междувпрочем).
Второ, моите близки са много добре и социално, и финансово. Едва ли точно те ще се оплакват, защото ако имаха желание, досега щяха да се изнесат от  Варна. Имат много конвертируеми професии (лекари са, имат специалности и са си създали репутация, знаят и езици, и то на отлично ниво). Явно ти е трудно да излезеш от нивото на медиокрация и да си представиш, че има хора, които са постигнали много в живота.

Говориш общи приказки, изопачаваш думите ми, казваш ми АЗ какво описвам, при положение, че не съм описвала нищо! Изтъкнах факти, които са общоизвестни. Много, ама много мразя посредствени хора да ми тълкуват думите.

# 314
Абсолютно съм съгласна с Танграта.

abadjieva80, защо твоите близки не се преместят някъде в Родопите, там имат нужда от лекари, има някои населени места, където един лекар обслужва по 15 села и повече?

Общи условия

Активация на акаунт