Доходът и неговото значение в живота

• 23 913
  • 726
  •   1
Отговори
# 285
Официално се признавам за беднячка по българските стандарти. Според статистиката принадлежа към 5% от канадците по семеен доход (аз съм по-високо платения специалист от двама ни), но като чета тук започвам да се замислям за емигриране. Поне средна класа кола, като Мерцедес да карах, пък то една проста Сузуки Гранд витара!

За сведение на Танграта, в момента краставиците са под долар/брой за английските краставици, а чушките са към долар/чушка.

Според това, което чета тук, България е с по-висок GDP от Канада. За качеството на живот не коментирам, защото съм съгласна, че климат, студ, и други фактори са важни и България категорично “печели”, но тогава защо София или Варна не се класират на по-челни места?

Да се допълня за автомобилите - скоро купувахме автомобил. Неофициално нов, но официално  - втора ръка. Защо? Защото за официално нов хибрид се чака над година, в някои случаи две. Затова купихме кола на няколко стотин км. Купена три месеца преди това и стояла в гараж, извеждана на разходка от време на време. Купихме я на цена над 15% по-висока от официалната, защото нови коли НЯМА! Особено електрически или хибридни. Затова правят такива шашми, официални, но неетични.

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 14:25 от abadjieva80

# 286
Демек в панелните квартали е пълно с богаташи, които живеят там от мързел?

“Крадат едната” е вероятно грешка на коректора или?
Или се има предвид, че след кражба на колата, човекът не е чакал пари от застраховката, а веднага си е купил друга.

# 287
  • France
Да, голям проблем са хибридите в момента. Но като се замислих 2016, когато нямаше никаква криза, нашата кола я чакахме 3-4 месеца. Защото цветът бил много търсен, а опцията с теглич - никак. Поръчахме я лятото, дойде в края на годината. Помня, защото миришеше още на ново, когато ММ ме взе от родилното.
Иначе - да, можеш да си тръгнеш с някоя изложбена кола, но кой го прави?

# 288
Да, голям проблем са хибридите в момента. Но като се замислих 2016, когато нямаше никаква криза, нашата кола я чакахме 3-4 месеца. Защото цветът бил много търсен, а опцията с теглич - никак. Поръчахме я лятото, дойде в края на годината. Помня, защото миришеше още на ново, когато ММ ме взе от родилното.
Иначе - да, можеш да си тръгнеш с някоя изложбена кола, но кой го прави?

Прочетох “когато ММ Я взе от родилното и си казах, брех! Тези французи и колите от родилното си вземат! Хахаха.

# 289
  • France
Еха... био производство на коли Joy

# 290
Финансовото състояние на българина наистина се е подобрило през последните 10-15 години, най-вече заради липсата на кадри (докато преди 10 години работодателите викаха - "кат не си съгласен още 100 като тебе чакат за мястото").
Има го и обаче момента, че ситият на гладния не вярва.
За всеки от тези със скъпите коли, който се разхожда в парка има поне още 10-20, дето ходят пеша или са стигнали до парка с градския транспорт.
Просто те не се набиват толкова на очи.

# 291
  • София
Има и такива, дето са пеш или с ГТ, а дори и с обикновена кола, а скъпата кола им е в гаража.
Не е гаранция, че са скъсали портмонето.

# 292
А от къде трябва да пазарува според теб? Не знам да имаме някакви луксозни вериги магазини, както е по света.
Е точно, защо не идват такива вериги най-малкото ще продават качествено сирене, масло, месо, предполага се че човек като си купи качествена кола ще търси и качествена храна?

# 293
Филомена, не знам от кога не си в България, но не са 1 и 2 такива паркинги, особено в София и големите градове.
И отдавна не се чака с години за нова кола. По време на пандемията купихме нова. Изчакахме точно 3 месеца от поръчката за внос на следващата модификация. Даже много чакахме, защото имаше разни ограничения покрай пандемията. Иначе става по-бързо. От тогава до сега има поне 3-4 модификации (с дребни нововъведения, но се различават, когато знаеш какво да гледаш). И то става дума за среден клас - писала съм по въпроса и не искам да ставам рекламно лице на марката.
Темата се отмести много и нека я върнем в релсите. Споделих си вълнението сутринта и толкова.
Точно написаното от Алекслав визирах за сивата икономика. Нищо друго.
Примерно, на последното автоизложение в София още в деня на откриването беше купен и изплатен Брабус Д40 за 600 000 лв. Има информация в нета. Повечето от останалите изложени автомобили вече бяха продадени на собствениците (българи) и отстъпени от тях за самото изложение.

Ще се прибирам в България след 20 години отсъствие. Детето ми не помни нищо от предното си посещение. Ще споделим впечатление от Варна (само там ще бъда). Радвам се, че нещата се подобряват, но имам чувството, че по-скоро става въпрос за поляризация на населението, а не за рязко повишен стандарт на средната класа. Дано да греша!

# 294
  • Столичанин ама не в повече :D
Не грешиш. Просто явно съфорумките са от каймака на обществото и не виждат реалността (точно както щастливия принц не я е виждал докато е живял зад стените на замъка Sunglasses ).

# 295
За детето ще е културен шок.
В момента, заради липсата на чипове се чака 6+ месеца за нова кола.

# 296
Аз да се изкажа за колите
От личен опит, в моето обкръжение, вкл. баща ми , както вече казах си бяхме бедни.
Купуваш нова кола, като си мислиш "е колко пък да не мога да я изплащам?"После семейството страда 5 години
За мен много българи са тип "на гол гъз чифте пищови"
Хората нямат добри финансови приоритети
А сега примерно колегите взимат добри пари, но повечето си купуват кола на старо.

# 297
Е колкото е по-голям дохода, толкова ще е по-малък културния шок, от таксито в скъпия хотел, после пак такси до скъпия ресторант, магазин и т.н. 😁

# 298
Упоменатите места са си сериозен шок. Продавачи, сервитьори, таксиджии... Отношение.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 11:53 от лейди Рамкин

# 299
Е колкото е по-голям дохода, толкова ще е по-малък културния шок, от таксито в скъпия хотел, после пак такси до скъпия ресторант, магазин и т.н. 😁

Е, ние не идваме на почивка, а да се видим с приятели. Ще споделя след пътуването.

Общи условия

Активация на акаунт