Доходът и неговото значение в живота

• 23 878
  • 726
  •   1
Отговори
# 315
Щото родопските села, които споменаваш, не са благоустроени. Лекарското семейство няма да се премести, щото няма училище, учителят няма да се премести, щото няма лекар, а и двамата не могат да минат черните пътища между селата с градските си коли. И автобус няма, няма и да има, щото кого да вози, те всички са във Варна.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 14:17 от лейди Рамкин

# 316
  • München, Deutschland
Абсолютно съм съгласна с Танграта.

Именно, и аз.

Ако човек иска по-висок стандарт, повече заведения, театри, полети до Йордания за 50 евро, летни занимални за децата и Монтесори детски градини, ще иде в София. Ако пък предпочита спокойствие, тишина, чист въздух, собствена градинка с био зеленчуци и няколко кокошки, а децата да учат до осми клас в общото училище, то може да иде в някое малко селце или градче с до 10 000 души. Пред всекиго вече има избор как да живее. А ако работят и дистанционно или парт тайм, един може да го играе и шофьор на детето/децата до големия град... Просто въпрос на избори и лични предпочитания, като с много други неща впрочем.

# 317
Абсолютно съм съгласна с Танграта.

abadjieva80, защо твоите близки не се преместят някъде в Родопите, там имат нужда от лекари, има някои населени места, където един лекар обслужва по 15 села и повече?

Попитай Танграта! Аз твърдя, че държавата има роля и тя е да направи отдалечените райони притегателни за повече хора. Моите познати няма да се преместят, но млади специалисти - лекари биха, ако им се предложат примамливи условия. За съжаление, това няма да стане никога. Според мен нещата са стигнали много далеч и вече е кауза пердута. Имало е шанс преди години.

# 318
В моя град им предлагаха безплатно жилища плюс някаква сума от общината, освен заплатата, и пак нямаше желаещи да дойдат, и закриха болницата поради липса на специалисти.

# 319
Само да вметна, е частните зеленчукови градинки са всичко друго, не и био. Иначе много се забавлявам с дискусията, следя.

# 320
Ами това отпреди 4 години? Имаше репортаж по новините. https://fakti.bg/bulgaria/426428-kraveferma-dava-3000-leva-na-se … vo-nama-jelaeshti

# 321
Как така никой не иска да се занимава със земеделие и туризъм (и животновъдство, което незнайно защо е пропуснато)? Работя в сферата, няма такова нещо като никой не искал, особено ако се вадят пари (а те се вадят, да).
Нормално е да не иска човек да полага тежък физически труд за каквато и да било сума месечно, ако може да я изкара и без такъв труд, не мога да разбера какво е това възмущение и едва ли не младите били мързеливи.
Нещо не е баш толкова идилична картината, нито толкова чудесни условията.

# 322
Как София крадяла всичкия бизнес и работа на останалите градове също го чувам от кисели провинциалисти.
Ако ще се виждаш с някакви роднини във Варна, отсега знам, че ще те облъчат с точно това.

1.2 мил пазар, срещу 350х. Не е задължително да си учили икономика

# 323
Варна не е от тези 1-2 град освен София.
Тя е поне на 4-5 място и е далеч от добро място за работа и живот.

# 324
Варна не е от тези 1-2 град освен София.
Тя е поне на 4-5 място и е далеч от добро място за работа и живот.

Това е много, много жалко! Щом Варна, с наличието на няколко висши учебни заведения, море, университетски болници и утвърдени училища е далеч от добро място за работа и живот, повече не зная какво да кажа….
Кои са тези градове? София ми е ясна.

Иначе съм съгласна с един по-горен пост, че всеки може да избере къде да живее, но за да има право на избор трябва да има елементарни условия, като прилични пътища, наличие на първична здравна помощ и училище, някаква възможност за работа. Иначе никой няма да се засели в пустош, освен ако не е еко-крейзи.

# 325
Ами това отпреди 4 години? Имаше репортаж по новините. https://fakti.bg/bulgaria/426428-kraveferma-dava-3000-leva-na-se … vo-nama-jelaeshti

А имам позната, която беше с мъжа си да гледат овце, за крави предполагам, че е още по-тежко. Работата е изключително тежка физически, без почивен ден, защото е нямало кой да ги замества, по много повече от 8 часа в денонощието, в периодите, когато овцете се агнят (такава ли е думата) денонощна заетост, първобитни условия (там, където те бяха), без интернет в района. Тогава нямаха деца, след като забременя и роди, каза, че изобщо е невъзможно там да се живее с бебета и малки деца, тъй като нито има близък и лесен достъп до болница, ясли, детска градина и училища, нито бараката има някакви условия за нещо повече от участници в "Сървайвър", нито има кой да гледа децата, докато те работят, нито подобна ненормирана работа би им позволила да ги карат някъде на детска градина и училище. 3000 лева на семейство реално са 1500 лева на човек, а като чета, че в селото има само 2 деца, поспестили са доста от условията, които не предразполагат семейства с деца да живеят там. А предполагам, че краварите не са и точно в селото, защото мисля, че има ограничения да се гледат в населеното място. За меринджеи, маркетингови специалисти и пр. защо няма недостиг на хора.

# 326
кукумицинка, съгласна съм, не е лесно. Ама нали питаме защо хората не са на село. Защото не искат, защото там работата е тежка. Освен това селото е малко, но само на 6 км е село Смилян с едно от най-големите училища в района и има 1500 човека население. Освен това 1500 лв на човек е над средното за страната за 2019 година.

Ето още една статия, подобна, само че за друго село до Карлово и то от 2018: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/kraveferma-dava-za … aeshti-njama.html
Селото е по-голямо, с училище, отпуска им се къща с двор за без пари.

Проблемът е, че хората не искат на село, искат в града.

# 327
Варна става все по-скъп за живеене град, цените на имотите гонят софийските, а заплатите са като в средноголям провинциален град. В Търново и Пловдив е същото. Иначе чудесни градове, ако си турист.

# 328
  • София
Има все повече млади семейства, които искат и отиват в селата. От най-близкото ми обкръжение две. Аз не бих си го причинила, щото съм каприз, но те са истински щастливи.

# 329
Варна винаги е бил скъп за живеене град - скъпи стоки, ниски заплати. В други теми хора от Варна са писали, че за една и съща длъжност в частния сектор разликата в заплащането със София е 30-50 на сто, отделно по-трудното намиране на работно място. Като се вземе предвид и трагичното управление на града... Тъжна работа общо взето.

Общи условия

Активация на акаунт