Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са възможностите ми, ако искам да се върна в България с детето си, живеейки в Англия?
Как мога да се справя, ако не знам английски и нямам пари за пътуване до летището?
Как мога да се защитя от насилието и заплахите на бащата на детето си?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са възможностите ми, ако искам да се върна в България с детето си, живеейки в Англия?
Ако решите да се върнете в България с детето си, имате няколко възможности. Можете да се консултирате с правен съветник, за да разберете как да осъществите връщането. Освен това можете да използвате услугите на българска туристическа агенция, която може да закупи билети за вас и да ги изпрати по имейл. Важно е обаче също така да вземете предвид всички правни последици, които могат да възникнат от решението ви.
-
Как мога да се справя, ако не знам английски и нямам пари за пътуване до летището?
Ако не знаете английски и нямате пари за пътуване до летището, можете да потърсите помощ от социалните служби в Англия. Те могат да ви предоставят жилище и преводач, както и да ви помогнат с други необходими услуги. Освен това можете да се свържете с българската общност за съдействие, като например търсене на някой, който пътува до Лондон и може да ви помогне с транспорта.
-
Как мога да се защитя от насилието и заплахите на бащата на детето си?
Ако сте жертва на насилие и заплахи, важно е да потърсите помощ от полицията и медицинските служби. Освен това можете да се консултирате с правен съветник, за да защитите правата и интересите си. От решаващо значение е да предприемете стъпки за защита на себе си и детето си, като избягвате всякакъв вид насилие и заплахи.
-
Каква е Хагската конвенция и какво представлява?
-
Какви могат да бъдат последствията от извеждане на дете от един родител без съгласието на другия?