Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 705
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Доколкото знам, само да не те объркам и подведа, така казват когато има и червена и бяла химия, т.е. химиотерапията ще бъде с две лекарства, няколко вливки с едното (червената) и после няколко вливки с другото (бялата).
Мисля, че Консулова ми го беше обяснила какво значат тези изрази.

# 256
  • Добрич
Благодаря ви, момичета,  koren63 и missNoir !

Някой ползва ли електронен достъп до здравното досие?

Разгледах всички възможни менюта и не успях да открия протокол от лекарска комисия, а би трябвало да съм минала такава, щом ми е определена бъдеща терапия. Направих си абонамент, да ми се изпращат известия при промяна в здравното досие, за да мога да следя какво се случва.

Може би качват документите в края на месеца. Предполагам, че дейностите, за да бъдат заплатени от НЗОК, трябва да ги качат. Мисля и да отида до НОИ за код за достъп, защото влизам с електронен подпис, което няма как да се случи от телефон или от лаптоп/компютър, на който не съм го инсталирала.

Скрит текст:
Между другото от справката в тази система може да научите за себе си неща, за които даже не подозирате... Например на мен явно първото ми раждане и бременност не се броят, защото имам преглед с ехограф за първа бременност 13 години след нея. Разбира се, платена от НЗОК... И още няколко малки подробности, за които не знаех преди появата на "рачето" през април, защото не бях ползвала платформата до тогава...

По-късно прочетох, че при други хора има доста по-фрапантни несъответствия от моите.

# 257
  • Варна
Вела,
аз пак ти прочетох поста. Аз имах предвид израза "първа линия", а ти си написала "първи курс".
Мисля, че пак става въпрос за химиотерапия, като имат в предвид първа вливка.

Някой от онколозите, с които си се консултирала, казал ли е, че при тези показатели е хубаво да се направи теста Ендопредикт?

Ох, не искам да те обърквам или засилвам в напълно грешна посока за този тест.
Излиза, че пиша без да разбирам Satisfied

Просто се сетих за две познати, с хормонозависим и отрицателен ХЕР, които направиха теста и той показа, че химията при тях е излишна. Но знам от тях, че зависи от числото на естроген и прогестерон, както и двете вече бяха оперирани като първа стъпка в лечението.

Щом имаш КЕП, пробвай да си видиш досието в https://my.his.bg/login

Аз опитах с моя КЕП да вляза в сайта на НЗОК, но не го разпознава, въпреки че е на физическо лице и от компютъра на който го ползвам.

В сайта на his.bg при мен няма качено нищо за операция, нито решения на онкокомисии. Имам качени само дадените ми направления и резултати от лаборатории. Записите започват от края на юли, а екшънът при мен започна началото на юли.

Доколкото чух, тепърва ще се качва информация за минали периоди.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 10:05 от missNoir

# 258
  • Добрич
missNoir, за Ендопредикт четох чреди няколко седмици и разбрах, че има държави, в които го правят, когато характеристиките на тумора са подобни на моите. Не успях да открия линк с актуална цена.
До сега "химия" не ми е предлагана и не ми беше на дневен ред, да питам за него.

Едният хирург коментира, че 7 и 8 са добри стойности за хормонална зависимост на тумора. 3 и 4 били ниски. Това е единственото,  което съм чула за стойностите на показателите към хормоните при мен.

Благодаря за линка, ще погледна, като се прибера ( КЕП съм инсталирала на личния лаптоп).

# 259
Здравейте, момичета, не съм писала скоро.
Днес майка ми беше в София за контраст/май така се нарича/. Утре предстои операция при Вълкан.
Това е резултата, а аз нищо не разбирам.
Тя каза, че два ЛВ са реагирали, но няма как да се отстранят, защото били на мястото на тумора, ще наблегнат при лъчетарапиите на въпросната област, а друг възел се е оцветил и утре ще трябва го премахнат.
Като цяло не сме наясно, това дали е добър резултат?
Ще се радвам на мнения.
ПП поправям се, два от ЛВ, не могат да се отстранят, защото били до ребрата, както пише и в документа. Майка ми много се притеснява, а не знам как да я успокоя.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 16:50 от kitty007

# 260
  • Добрич
kitty007, Вълкан Иванов ще махне засегнатия лимфен възел, а за другите ще потърсят друго лечение. Луминален тип А е добър вариант, според международната класификация на карциномите. Туморът беше малък,  хванат е навреме, така, че всичко ще се нареди по най-добрия възможен начин. Бъдете позитивни!

# 261
  • Варна
Момичета, имам въпрос към тези, които са правили КТ.

Интересува ме кои органи бяха изследвани от коремна област и кои от област гръдна клетка, може би така се казва.

Аз направих КТ в Турция и тъй като много се чудех тук или там да го направя, искам да сверя дали се "гледа" едно и също.

За коремна област ми е изследван черен дроб, далак, бъбреци, надбъбречни жлези, панкреаса, тънки черва, стомах, пикочен мехур,матка, яйчници, костни структури, бял дроб.

За гръдна област - трахея, пак има описан черен дроб, бял дроб, хемиторакс, някакво средностение, сърце, стени на гръден кош, гърди, горна част на корем.

Предполагам, че разлика няма да има, но бих искала все пак някой да сравни при него КТ какво е включвало на тези 2 области.

# 262
Здравейте момичета, моля препоръчате ми клиника, лекар за лъчетерапия, независимо в кой град. Някой който да знае какво прави и има добра апаратура. Племенника ми който е само на 18 год, му откриха доброкачествен тумор, отстранява го, но има малко разсейки и се налага лъчетерапия. Тотално се объркахме.....лекаря, който ни препоръчаха иска да му прави 25 дни подред лъче....струва ни се, че е много и търсим второ и трето мнение.Благодаря!

# 263
Фифи, успокойте се първо и си подредете информацията и мислите в главата. Няма никаква логика в това, което пишете. Ако е доброкачествено образуването, няма как да има разсейки и да препоръчат лъчетерапия. За РАК става дума. Това с 25 процедури е стандартната и масова практика, по-рядко са по-малко. Зависи от зоната на облъчване. Ако е далеч от сърцето и белия дроб, ако е имало предходни терапии с добър отговор и т.н. Имайте предвид, че по-малко на брой терапии означава да са с по-висок интензитет на облъчване, т.е. по-тежки, така че да не Ви плаши бройката.
Като препоръка от мен-д-р Недев, Аджибадем Сити Клиник Младост София.

# 264
  • Пловдив
missNoir, за Ендопредикт четох чреди няколко седмици и разбрах, че има държави, в които го правят, когато характеристиките на тумора са подобни на моите. Не успях да открия линк с актуална цена.
До сега "химия" не ми е предлагана и не ми беше на дневен ред, да питам за него.

Едният хирург коментира, че 7 и 8 са добри стойности за хормонална зависимост на тумора. 3 и 4 били ниски. Това е единственото,  което съм чула за стойностите на показателите към хормоните при мен.

Благодаря за линка, ще погледна, като се прибера ( КЕП съм инсталирала на личния лаптоп).

Вела, аз също съм с HER отрицателен, ЕR и PR - положителни, Kи 67 - 8%. Премахнаха ми гърдата в Турция, освен хормонална терапия, друго не ми назначиха. Нямам заразени ЛВ, след направена сантинелна биопсия. Нещо не ми се връзва да ти правят химиотерапия първо и после да ти правят пълна масектомия, не намирам логика, особено като ти е хормонозависим туморът. Просто искайте подробно да Ви обяснят предварително всичко - какво, защо и т.н. С това ки 67 се водиш нискорискова. Разбира се, аз не съм лекар. Но за мен трябва категорично да проведеш предварително сериозен разговор с лекуващия лекар и да си наясно какво предстои, а не като агне на заколение ...

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 20:41 от elsefi

# 265
  • Русе
Фифи, няма в едно изречение доброкачествено и разсейки.
В кой град се лекува детето? Къде е тумора? Второ мнение искано ли е? Ревизия на хистологията правена ли е?
Дай малко инфо, че да знаем кпй доктор да препоръчаме.

# 266
  • Добрич
Скрит текст:

Вела, аз също съм с HER отрицателен, ЕR и PR - положителни, Kи 67 - 8%. Премахнаха ми гърдата в Турция, освен хормонална терапия, друго не ми назначиха. Нямам заразени ЛВ, след направена сантинелна биопсия. Нещо не ми се връзва да ти правят химиотерапия първо и после да ти правят пълна масектомия, не намирам логика, особено като ти е хормонозависим туморът. Просто искайте подробно да Ви обяснят предварително всичко - какво, защо и т.н. С това ки 67 се водиш нискорискова. Разбира се, аз не съм лекар. Но за мен трябва категорично да проведеш предварително сериозен разговор с лекуващия лекар и да си наясно какво предстои, а не като агне на заколение ...

elsef, благодаря за включването!
Четох доста и съм на същото мнение, затова липсата на предварителна информация и "терапия първи курс", за която нищо не зная, ме смутиха много...
Вчера няколко пъти разговарях по телефона с отделението по онкология. Вече, като се обадя и ми казваха  името, без да е нужно да се представям. Така и не ми дадоха информация каква ще бъде тази "терапия първи курс". Нито защо може да се наложи три дни хоспитализация.

Днес се обадих по телефона в лабораторията, която прави Ендопредикт, за да питам за повече информация. Тестът струва 4500 лв., подходяща съм за него, но тъй, като туморът е мултифокален, трябва да се направи след операцията, а не преди нея. Зависи и каква ще е хистологията тогава.Не зная как се казва лекарката, с която говорих, но тя смята, че с тези показатели на тумора, терапията трябва да бъде хормонална. С Ki67 =7, няма да се повлияе от химия. Каза ми да поискам, да ми пратят схемата на терапията и също се учуди, какво значи "първи курс", ако говорим за хормонална терапия. Попита кой и къде е правил хистологията и като чу, че д-р Факирова във ВМА, още веднъж каза, че според нея не трябва да имам химиотерапия.
Както се казва, "от нейната уста в Божиите уши". Амин.

Надявам се, че и резултатите от скенера и туморните маркери преди седмица са добри и цялостната картинка остава в добра светлина. Като отида на 30.06, тогава ще ги науча, за съжаление.

# 267
Вела, а казаха ли ти защо ще има мастектомия? Как се мотивираха?
С този тип рак и с тези показатели ми е малко странно това лечение. Вярно че е добре да се презастрахова човек, но все пак.
Имам някакви наблюдения тук в тази тема, за последните десет години. Съвсем неангажиращи и съвсем лаишки. Много е вероятно да са грешни изводите ми.
Правят мастектомия, без лъчетерапия, (щото уж нямало какво да се облъчва), с химия и има рецидив след години.
Без мастектомия, с лъче, без химия, няма рецидив, да чукам на дърво.

# 268
  • Добрич
Вела, а казаха ли ти защо ще има мастектомия? Как се мотивираха?
С този тип рак и с тези показатели ми е малко странно това лечение. Вярно че е добре да се презастрахова човек, но все пак.
Имам някакви наблюдения тук в тази тема, за последните десет години. Съвсем неангажиращи и съвсем лаишки. Много е вероятно да са грешни изводите ми.
Правят мастектомия, без лъчетерапия, (щото уж нямало какво да се облъчва), с химия и има рецидив след години.
Без мастектомия, с лъче, без химия, няма рецидив, да чукам на дърво.

Показателите са много добри  но туморът е мултифокален. (Лобуларен).
Има един основен тумор 24х19 и 22х20 и още три фокуса по 5 мм. Единият е на 4 мм зад зърното, друг има на 5 мм преди големия гръден мускул. И още един. Туморът е дълбоко разположен, не се напипва по никакъв начин и го откриха случайно ( гърдите ми са големи и плътни). Имам и два доброкачествени фокуса. Всичките тези находки си живеят спокойно в едната гърда. В другата има един доброкачествен фокус.
Специално направих консултация с лъчетерапевт и думите му бяха "Вие сте за тотална мастектомия".
С две думи, хем имам лек и добър рак, хем мастектомия...

# 269
Вела,
Не е работа на лъчетерапевта да казва, че си за мастектомия! Нито дори на онколога! Единствено добър хирург може да направи преценка каква да бъде операцията.
Айде всеки лекар да си гледа специалността и да не ви пълни главите с глупости.
На Кити пък личната казала, че няма разсейки (или нещо подобно беше).
Има ПЕТ скенери, ЯМР те са за стадиране и по тях се вижда има или няма.

Общи условия

Активация на акаунт