На море в Гърция 2023 - II

• 62 247
  • 784
  •   1
Отговори
# 510
Дами, какво носите за слънчева алергия в случай на нужда. Знам, че алергозана вече не работи…
Ами, защото алергозанът е остаряло лекарство, което се ползва само в бившия Съв. блок. Пият се съвременни антихистамини втора генерация - зиртек, ериус или кларитин, а за мазане - нещо овлажняващо и успокояващо кожата (от типа на показаното от Звънче) и пръскане с термална вода многократно.

# 511
Някой чувал ли е нещо за разбити коли из недолюбваната северна Гърция?

# 512
  • Sofia
Преди няколко дни във ФБ групата имаше пост за открадната.
Иначе там май всяко лято има доста случаи на разбити коли и ограбени апартаменти.

# 513
Къде по-конкретно ? В смисъл, да си го знаем и имаме едно на ум.

# 514
  • Sofia
Откраднатата кола беше в Никити.
Кражбите къде са не съм ги следила много, но в по-оживените места.
Просто не оставяйте пари, документи и ключове в колата и на дразнещи погледа места.

# 515
  • София
Миналата година много се оплакаха от кражби по колите - Аспровалта, Офринио, имаше и на Амолофи. Не оставяйте нищо ценно, видимо в колата.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 12:26 от yovanka

# 516
Къде по-конкретно ? В смисъл, да си го знаем и имаме едно на ум.
Има доста сигнали за разбити коли, на различни места - най-много от района на Неа Перамос, Ираклица, Аспровалта. Имаше наскоро сигнали и за разбит автомобил на Сани (Касандра).

# 517
Благодаряви за отговорите.
За мен е нелогично да искат като имаме брак. Но ММ настоява да го вземем за всеки случай.

И да попитам - не сме били на Тасосо досега. Кои плаживе, забележителности да видим?
Има ли нещо интересно там което да се види задължително?
Мислим да се разходим до острова в единият от дните.

С това, че имате брак няма как да докажете, че точно вие сте майката на детето. Може да сте втори брак на бащата, а детето да му е от първия. Точно за това се иска акт за раждане

# 518
  • софия
Благодаряви за отговорите.
За мен е нелогично да искат като имаме брак. Но ММ настоява да го вземем за всеки случай.

И да попитам - не сме били на Тасосо досега. Кои плаживе, забележителности да видим?
Има ли нещо интересно там което да се види задължително?
Мислим да се разходим до острова в единият от дните.

С това, че имате брак няма как да докажете, че точно вие сте майката на детето. Може да сте втори брак на бащата, а детето да му е от първия. Точно за това се иска акт за раждане
Точно затова ГП има достъп до база данни "Население" и си проверяват, и никъде няма изискване да се представя. С елементарни умения и цветен принтер може да се направи каквото искате листО, което прилича на истински документ. Особено акт за раждане.

Многократно се писа, че носенето на акт за раждане е на добра воля и е с оглед да не се задържа опашката при преминаване на границата. Никой не е бил върнат без него.

# 519
  • София
Вати, Сифнос:

Обядвахме в таверната Манолис, която е спечелила някаква награда за гръцки ресторант за 2023 година, но с моя гръцки не разчетох много добре точно каква. Благодаря горещо на Тодоричка за препоръката! Храната е греховно вкусна. Heart

Не помня някога да съм снимала и показвала храна. Това е козе месо, разкошотия:

# 520
Дами, какво носите за слънчева алергия в случай на нужда. Знам, че алергозана вече не работи…
Ами, защото алергозанът е остаряло лекарство, което се ползва само в бившия Съв. блок. Пият се съвременни антихистамини втора генерация - зиртек, ериус или кларитин, а за мазане - нещо овлажняващо и успокояващо кожата (от типа на показаното от Звънче) и пръскане с термална вода многократно.

За слънчевата алергия да кажа и аз, тъй като съм с дългогодишен опит Simple Smile. В Гърция няма нужда да носите нищо. Отивате в първата аптека и казвате, че имате слънчева алергия, може да покажете даже. Веднага ще ви дадат необходимото. Една година на Амулиани ужасно се изприщих, по целото тяло, ама и с болки, не се търпеше. В аптеката ми направиха крем и ми дадоха и антихистамин за пиене - Kestine. За два дни се оправих. Лошото е, че трайността на крема билa 3 месеца, така ми казаха и не можах да го ползвам повече, макар да остана. Но където и да сме били, като се докарам с алергия, а при мен е безотказно, почти всяка година - тичам в аптеката. Последно май бяха дали за мазане Bepanthene (не съм сигурна, че така се пише), овлажнява, омекотява и подхранва кожата. До сега не са ме подвеждали Grin
А, междувременно, избягвайте слънцето доколкотo е възможно - с дълги ръкави и панталони, шапка. Задължително висок фактор крем (SPF 50+) преди излизане навън. Да се успокои кожата.

# 521
  • София
Аз бях до преди 10 години с много силна слънчева алергия. Започна в късния пубертет, когато ходехме да море в района на Златни пясъци. После започнах да ходя в Поморие и отслабна постепенно. Почти не съм се мазала с мехлеми, защото бяха несъвместими с излагането на слънце, а аз отказвах да спра - прекалено много обичам морето. От 2013г. започнахме да ходим и в Гърция, освен в Поморие. Случвало ми се е няколко пъти да получа лек обрив там при прекаляване с обедното слънце. Последните 6-7 години нямам вече проблеми изобщо. Честно казано, мислила съм си, че алергията ми е от комбинация от фактори - слънце, пясък и морска вода, защото в София никога не съм получавала обриви. Надявам се, че вече е в миналото. Избягвам и кремове с химични филтри и фактор 50 и нагоре (освен за лице). Фактор 30 ми е достатъчен за Гърция, въпреки че съм със светла кожа.
Дъщеря ми също имаше като бебе и докъм 10 год. - при нея се оказа, че се провокира от слънцезащитната козметика с 50+ фактор (има такива научни проучвания). Помогнаха изцяло минералните кремове, с тях нямаше никакъв проблем.

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 21:43 от миленка_д

# 522
  • софия

За слънчевата алергия да кажа и аз, тъй като съм с дългогодишен опит Simple Smile. В Гърция няма нужда да носите нищо. Отивате в първата аптека и казвате, че имате слънчева алергия, може да покажете даже. Веднага ще ви дадат необходимото. Една година на Амулиани ужасно се изприщих, по целото тяло, ама и с болки, не се търпеше. В аптеката ми направиха крем и ми дадоха и антихистамин за пиене - Kestine. За два дни се оправих. Лошото е, че трайността на крема билa 3 месеца, така ми казаха и не можах да го ползвам повече, макар да остана. Но където и да сме били, като се докарам с алергия, а при мен е безотказно, почти всяка година - тичам в аптеката. Последно май бяха дали за мазане Bepanthene (не съм сигурна, че така се пише), овлажнява, омекотява и подхранва кожата. До сега не са ме подвеждали Grin
А, междувременно, избягвайте слънцето доколкотo е възможно - с дълги ръкави и панталони, шапка. Задължително висок фактор крем (SPF 50+) преди излизане навън. Да се успокои кожата.
Много са компетентни гръцките фармацевти. Предложеният от мен крем те ми го предложиха. Предходна година тръгнах с ужасяващ обрив от крем. След 3-тото намазване с предложен от фарвацевт по път крем всичко изчезна като с вълшебна пръчка. Това, което са ми предлагали, е било щадящо, без кортикостероиди или други тежки съставки.
Отделно от това, когато се е налагало да купим нещо за друг конкретен проблем (силно главоболие, Т), винаги ефектът е бил осезаемо бърз.

# 523
Със сигурност е комбинация от фактори - слънце, замърсяване, козметика и кой знае още какво.

И аз имам слънчева алергия, за 20 години и безброй летувания в Гърция съм получавала два пъти - веднъж на Неос Мармарас (в онова лято ползвах минерална защита, явно на мен тя не ми понесе, или пък имаше и замърсяване) и веднъж на Ставрос, Крит (това беше първият ден от почивката и повече не ми се случи в следващите две седмици на острова).
Случвало се е и преди това в България, предимно при прекомерно излагане на слънце, както и в София на малки участъци от тялото. За щастие е рядко и винаги се оправя по описания начин.

Потвърждавам за компетентността на гръцките фармацевти, не е за пренебрегване и че всички говорят добър английски, което не може да се каже за масовия лекар в Гърция. Изобщо на остров или което и да е забутано място ако закъсаш, шансовете са фармацевтът да ти свърши по-добра работа от случаен лекар-неспециалист, който ще намериш от зор-заман или чрез застрахователя. Неведнъж съм ги виждала по такива места, където хората нямат особен избор, да вършат дори полуоперативни процедури като превързване на тежки рани, биене на тетанус и т.н.

# 524
Аз вече на три места съм попадала на фармацевти завършили в София 😀 хвалят се.

Общи условия

Активация на акаунт