На море в Гърция 2023 - II

• 62 372
  • 784
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Като сме на тема препоръки за таверни, да питам и аз Grinning Можете ли да ми препоръчате хубави таверни (с добро съотношение качество - цена) на Наксос и на Парос? На Наксос нощувките ни са в Агия Анна, а на Парос - в Марписа. Идеята е да вечеряме там и в съответната Хора, та затова най-вече за тези места ми трябват препоръки, но ако има някоя много добра таверна на друго място, която може да се съчетае с прибиране от някой хубав плаж, бихме я пробвали. Така си направихме много хубави вечери миналата година на прибиране от Егремни и от Миртос, които бяха съчетани с чудни гледки.
За Парос близо до Марписа мога да препоръчам Anna & Giorgos restaurant. Предимно гърци ходят, не е на брега на морето и освен всичко останало предлагаха и охлюви.
В Писо Ливади, което е на крайбрежието, близо до Марписа, препоръчвам Markakis Restaurant, както и Ouzeri Halaris. На мен Мarkakis ми допадна повече.

# 286
Аз имам един страничен въпрос.
Какво вечерят/обядват гърците в домашна обстановка?
Какво месо предимно имат на трапезата? Агнешко, риба, пилешко, свинско?
Интересно ми е например местните в Северна Гърция и Халкидики колко пъти в седмицата хапват риба и морски продукти?

# 287
Нравите са различни в различните части на страната, а и не познавам толкова много гърци отблизо, но все пак да кажа каквото съм виждала и каквото са ме черпили от домашната кухня:
- никога не съм виждала да се готвят/ядат риба и морски дарове в домашна обстановка, извън един случай.
- 95% от храненията са с месо, 95% свинско. Много често е скара.
- за семейни и неделни обяди/вечери се готвят по-трудоемки манджи като пастицио, гемиста и подобни.
На някои острови има неделна традиция и за постни ястия, които се приготвят цяла нощ в гърне (ревитада и пр.). Но масовото е хирино.

# 288
  • София
Миналата седмица се озовахме на фермерския пазар в Кавала, пенсионери прииждаха от всички страни с колички и ги тъпчеха със зелении и зеленчуци. Аз толкова листа от непознати растения не бях виждала. 😃 Явно си ги готвят много.

# 289
  • Пловдив
Мили дами, може би и господа , имам следната чуденка. През последните няколко години посетихме Лефкада, Кефалония, Закинтос, Крит, Санторини, Миконос, Парос , Наксос и още няколко по-малки цикладски острова. Сега имам 6 дни през юли и изобщо не мога да се сетя за място където да ги прекараме и да е не по-малко впечатляващо от горе изброените. Търсим хубави гледки и бийч клубове с удобни шезлонги и хубава музика. Моля за идеи 🤔
За 6 дни с минимум усложнения - Парга-Сивота.

# 290
Привет! Дайте ми идея какво да занеса на баба-гъркиня – наша домакиня в airbnb. В Турция като ходим, ми е лесно – нося мастика или вино и всички са предоволни. На туркиня в турски Кипър носих луканка по нейна молба. Simple Smile Сега ми е издишало въображението с какво да ги изненадам от България. Нещо за ядене/пиене ми се ще да е. За Лесбос иде реч, така че мастиката отпада. Grinning Луканка пак?

# 291
  • София
Държиш ли да е за хапване?
Розово масло, бродирана кърпичка, домашна ракийка?

# 292
Държиш ли да е за хапване?
Розово масло, бродирана кърпичка, домашна ракийка?
Да, другото се забутва в шкафа и се забравя. Прахосъбирачка също отпада – самата аз не купувам отникъде, нито мои по-близки им се радват, когато някой им е носил.

# 293
  • софия
Розови домати.

# 294
Луканката е на особена почит и в Гърция, това са ми поръчали познати гърци да нося.GrinningДа повторя и аз предложението за розово масло. Радват му се, не са обременени като нас, пък се намира и в сувенирен вид.

# 295
  • София
Луканка и хубава ракия са екстра армаган. 😃

# 296
Благодаря за препоръките за таверни ☺️
Миналата година на Скиатос спахме тук https://aspavictoriaskiathos.com/en/ и останахме много доволни. Не е близо до плажа (може би 20-ина минути пеша), но е много спокойно, наблизо има таверни, пекарна, магазин и спирка на автобуса.

# 297
Навремето занесох хубава гроздова ракия, а те ме питаха за сливова😀 Много се учудих, че знаят за този вид ракия.
Преди да ги купят и развалят тотално, и безвъзвратно носех десертите Milkiss, бяха родни, уникални, а не на международните гиганти Монделийз и компания.

# 298
Миналата седмица се озовахме на фермерския пазар в Кавала, пенсионери прииждаха от всички страни с колички и ги тъпчеха със зелении и зеленчуци. Аз толкова листа от непознати растения не бях виждала. 😃 Явно си ги готвят много.
Ааа, хорти разни готвят много, никой не им знае имената Simple Smile ама за гарнитура към хириното, да не мислиш, че е за основно.

За подарък - луканка, лютеница, ракия си е светата троица навсякъде по света.

# 299
Много, благодаря, Divi_86. Ще го разгледам.

Кисело мляко в глинено гърне или мускалче с розово масло бих занесла на баба гъркиня. Може и крем с роза дамасцена.
Луканка и лютеницата също са много добър вариант. Защо не и бутилка бяло вино, вместо ракийка. Нашето е по-хубаво. Пък и да не вземе да вдигне кръвно жената от ракията. Тя не е за всеки Grinning

Гъркини-хотелиерки са ми подарявали при настаняване/напускане гривнички с рибки и други такива, както и комплекти с минита на местна козметика - шампоани, балсами, лосиони за тяло.

Последна редакция: нд, 18 юни 2023, 23:24 от Light Beam

Общи условия

Активация на акаунт